Είναι ένα κατάστημα στο Σαν Φρανσίσκο που πουλά αντικείμενα εμπνευσμένα από πειρατικές ιστορίες. Tο «Μαύρο Μαργαριτάρι», όμως, είναι κατάστημα μόνο στη βιτρίνα -πίσω της κρύβεται ένα εναλλακτικό κέντρο που υποστηρίζει μαθητές από μη προνομιούχες οικογένειες.

Το καινοτόμο κέντρο προέκυψε από την πρωτοβουλία Once Upon A School («Μια φορά και ένα σχολειό») του συγγραφέα Ντέιβ Έγκερς, ο οποίος τιμήθηκε για αυτή του την ιδέα με το Βραβείο TED του 2008.

Το TED (Technology Entertainment and Design) είναι μια σειρά από συνέδρια που οργανώνει το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Sapling προκειμένου να διαδώσει «ιδέες που αξίζουν να διαδοθούν».

Η πρωτοβουλία του Έγκερς είναι το θέμα που διάλεξαν να προβάλλουν οι διοργανωτές του TEDxAthens Challenge, ενός διαγωνισμού για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και δέχεται συμμετοχές μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Το Μαύρο Μαργαριτάρι στο Σαν Φρανσίσκο συγκεντρώνει συγγραφείς, εκδότες, καθηγητές και άλλους  εθελοντές που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους για να στηρίξουν τα τοπικά δημόσια σχολεία και τους μη προνομιούχους μαθητές τους.

Σε κάθε του επίσκεψη, κάθε εθελοντής αφιερώνει μία ώρα αποκλειστικά σε ένα μαθητή, προσπαθώντας να τον ενθαρρύνει και να τον βοηθά στα μαθήματά του.

Η ασυνήθιστη αυτή πρακτική έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα -τα παιδιά όχι μόνο βελτίωσαν τις επιδόσεις τους αλλά ανακάλυψαν και τις φιλοδοξίες που δεν ήξεραν καν ότι έκρυβαν μέσα τους.

Έγραψαν ακόμα και τα δικά τους βιβλία, τα οποία έχουν εκδοθεί με την υποστήριξη της γνωστής συγγραφέως Ισαμπέλ Αλιέντε.

Η ιδέα του Once Upon A School διαδίδεται τώρα και σε άλλες κοινότητες, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ιρλανδία.

Στη σελίδα του TED μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων