refugee-gr.jpg

Αυτό το Σαββατοκύριακο στο μικρό, άνυδρο Αγαθονήσι των 80 κατοίκων άρχισαν να καταφθάνουν 26 παιδιά ηλικίας από 40 ημερών έως 10 ετών με τις μητέρες τους, περίπου 50 ασυνόδευτοι ανήλικοι και μερικοί ενήλικοι άνδρες. Από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, οι ακρίτες του Αγαθονησίου περισυνέλεξαν με τις βάρκες τους από τις παρακείμενες βραχονησίδες 133 ανθρώπους. Αυτοί είχαν καταφέρει να σωθούν από τις βάρκες που σχίζουν οι διακινητές μόλις μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Κυριακή μεσημέρι η «Κ» επικοινώνησε με τον ασθμαίνοντα κοινοτάρχη Αγαθονησίου κ. Ευάγγελου Κόττορο, που όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ακόμη μαζεύουμε κόσμο, στην πλειονότητά τους παιδιά. Ημουν δάσκαλος. Δεν μπορώ να εγκαταλείψω παιδιά. Η Πάτμος δεν τους δέχεται. Πήρα τον νομάρχη, πήρα τον περιφερειάρχη. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Τα αποθέματα των εστιατορίων έχουν εξαντληθεί. Τα παιδιά κλαίνε γιατί πεινάνε και δεν έχω τίποτα να τους δώσω. Είναι όλοι βρεγμένοι και δεν έχουμε ρούχα να τους δώσουμε. Δεν ξέρω τι να κάνω? Χθες το βράδυ τους στοίβαξα στην αποθήκη του Συνεταιρισμού. Δεν νομίζω ότι θα αντέξουμε άλλη μια νύχτα».

Το ίδιο εκείνο βράδυ σε σύσκεψη που έγινε στην Πάτμο, ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Καμπόσος και ο νομάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης υπερθεμάτισαν της επιλογής να μην τους δεχθούν στην Πάτμο. Κυρίαρχο το επιχείρημα ότι «στη Μάλτα τους βουλιάζουν και στην Ιταλία τους πνίγουν» ?

Homo homini lupus –Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο, λύκος.

Άρθρο τη Καθημερινής

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων