mairy

εκπαίδευση

Παγκόσμια ημέρα Ανθρώπινων δικαιωμάτων

Δεκ 201410

Ανθρώπινα δικαιώματαΟργανώσεις, σύλλογοι, κυβερνητικοί και μη παράγοντες, όλοι μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. …

Γιατί τόσο ανάγκη υπενθύμισης πως υπάρχουν καταγραμμένα και διακηρυγμένα ανθρώπινα δικαιώματα; …

Δεν είναι λίγες οι φορές που ασκούμε περιττή εξουσία για να διασκεδάσουμε τις ανασφάλειες μας. Και κάθε φορά που θα κλείνουμε μάτια και αυτιά, θα υπάρχει ανάγκη να μας θυμίζουν και να θυμίζουμε πως υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Σίγουρα είναι καλό να κάνει κάποιος αγαθές πράξεις, όμως είναι θεάρεστο να αποτρέπει να γίνεται το κακό.

Έχει δικαίωμα….. http://pappanna.wordpress.com

 

 για να επισκεφθείς το webquest των ανθρώπινων δικαιωμάτων

http://platform.openwebquest.org/view/introduction.php?wq=46

 

για να επισκεφθείς το wiki των ανθρώπινων δικαιωμάτων

http://edu09.pbworks.com

3 Δεκεμβρίου ημέρα για τη διαφορετικότητα Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές – Το Παιχνίδι

Νοέ 201429

http://www.navid.gr/

nanidΣτο σχολείο του Άλκη ήρθε ένας καινούριος μαθητής που δεν κατάγεται από την Ελλάδα. Λέγεται Ναβίντ και έφτασε εδώ με τη μητέρα του, έπειτα από ένα μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι.

Τι ήρθε όμως να κάνει στην Ελλάδα και πού βρίσκεται ο μπαμπάς του; Σίγουρα δεν ήρθε για διακοπές, γιατί, αν ήταν έτσι, δε θα γραφόταν στο σχολείο, θα πήγαινε στα νησιά. Άλλωστε, δεν έχουν σχολεία στη χώρα του;

Και, καλά, το σχολείο δεν είναι και τόσο ωραίο πράγμα. Δεν έχουν όμως όλα τα άλλα ωραία που έχουμε κι εδώ, όπως τηλεόραση, μπάλα, μπαμπάδες, ίντερνετ, παγωτά; Και, αν τα έχουν, γιατί έφυγε ο Ναβίντ;

Μέσα από τις σχολικές του εκθέσεις ο Άλκης θα προσπαθήσει να βρει απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα και θα ανακαλύψει ότι η χώρα του φίλου του, του Ναβίντ, έχει όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά διαφορετικά από την Ελλάδα. Είναι μια χώρα μαγική, ωστόσο βασανίζεται από ένα μεγάλο πρόβλημα…

Ένα βιβλίο για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, ένα βιβλίο για όλους τους Ναβίντ που ζουν δίπλα μας.

Το βιβλίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ.

Δείτε και κατεβάστε εδώ τον εκπαιδευτικό οδηγό που συνέταξε για το βιβλίο η παιδαγωγός Μαρίζα Ντεκάστρο.        http://www.kedros.gr/files/NAVID.pdf

Σεπ 201422

ποντικι wellcome

 

Καλή χρονιά

ιδιαίτερα σε ένα αξιαγάπητο κορίτσι που συνάντησα πρόσφατα, την Εμινέ,,,,,,καλή σχολική χρονιά

Τα βιβλία αλλάζουν το μυαλό

Ιούλ 201426

clip-art-move-10
neraida6

Η ανάγνωση ενός συναρπαστικού μυθιστορήματος προκαλεί μεταβολές σε δίκτυα του εγκεφάλου.

Λέμε συχνά ότι ένα καλό βιβλίο ανοίγει το μυαλό. Τώρα οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι μπορεί και να το αλλάξει. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Εμορι ανακάλυψαν ότι η ανάγνωση ενός μυθιστορήματος προκαλεί βιολογικές μεταβολές στον εγκέφαλο, οι οποίες μάλιστα παραμένουν για διάστημα μερικών ημερών.

Η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι τα βιβλία που διαβάζουμε μας επηρεάζουν βαθύτερα από ό,τι ίσως νομίζαμε και ενδεχομένως ενισχύουν τις γνωσιακές μας ικανότητες. Περαιτέρω μελέτες θα δείξουν σε ποιον βαθμό συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως και αν τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά ανάλογα με το είδος του αναγνώσματος.

Ιστορίες που μας σημαδεύουν

«Οι ιστορίες διαμορφώνουν τη ζωή μας και σε ορισμένες περιπτώσεις καθορίζουν ένα άτομο» σημειώνει ο νευροεπιστήμονας Γκρέγκορι Μπερνς, διευθυντής του Κέντρου Νευροπολιτικής του Πανεπιστημίου Εμορι στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών και επικεφαλής της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Brain Connectivity». «Θέλουμε να κατανοήσουμε πώς οι ιστορίες μπαίνουν στον εγκέφαλό μας και τι κάνουν σε αυτόν».

Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει δίκτυα του εγκεφάλου τα οποία σχετίζονται με την ανάγνωση ιστοριών, οι περισσότερες όμως είχαν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στις διεργασίες που συντελούνται τη στιγμή που διαβάζουμε μια ιστορία, και συγκεκριμένα «μικρά» διηγήματα.

Οι επιστήμονες είδαν ότι η ανάγνωση του μυθιστορήματος προκάλεσε μεταβολές στη συνδεσιμότητα στον αριστερό κροταφικό φλοιό, ο οποίος σχετίζεται με τη γλώσσα, και στον κινητικό φλοιό. Οι νευρώνες του κινητικού φλοιού θεωρείται ότι βοηθούν τον εγκέφαλο να φαντάζεται ότι κάνει κάτι το οποίο στην πραγματικότητα δεν κάνει – αν π.χ. κάποιος φαντάζεται ότι σηκώνει το χέρι του ενεργοποιούνται νευρώνες στην περιοχή που σχετίζεται με την πραγματική κίνηση του χεριού.

Μπαίνοντας στο σώμα ενός άλλου

«Οι νευρωνικές μεταβολές που παρατηρήσαμε στα συστήματα που συνδέονται με την κίνηση και τις αισθήσεις υποδηλώνουν ότι το να διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα μπορεί να μας βάλει μέσα στο σώμα του πρωταγωνιστή» εξήγησε ο δρ Μπερνς. «Ξέραμε ήδη ότι οι καλές ιστορίες μπορούν να μας βάλουν στη θέση κάποιου άλλου με τη μεταφορική έννοια. Τώρα βλέπουμε ότι αυτό γίνεται και βιολογικά».

biblioΤο γεγονός ότι οι μεταβολές στον εγκέφαλο παρατηρήθηκαν και επί πέντε ημέρες μετά το τέλος της ανάγνωσης αποδεικνύει για τον νευροεπιστήμονα ότι δεν πρόκειται για μια στιγμιαία αντίδραση του εγκεφάλου αλλά για μια επίδραση με διάρκεια.

Διατροφή – άσκηση

Μάι 201426

αρχείο λήψης

  pyramide_physical_activity

Ποια ήταν τα πέντε βασικότερα συστατικά της διατροφής του… ανθρώπου των σπηλαίων;

Υπολείμματα τροφών που ανακαλύφθηκαν στο Ohalo II, έναν αρχαιολογικό χώρο 23.000 ετών στις όχθες της «Θάλασσας της Γαλιλαίας», φανερώνουν πως τελικά οι πρόγονοί μας «γέμιζαν»τα πιάτα τους. .

Παλαιολιθική συνήθεια νούμερο 1: Ψάρια

Τα οστά των ψαριών κυρίως του γλυκού νερού, βρίσκονταν σε αφθονία εκείνες τις εποχές και μάλιστα έχει βρεθεί διατηρημένο, ένα τμήμα από δίχτυα ψαρέματος.

Παλαιολιθική συνήθεια νούμερο 2: Φρούτα

Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής συγκέντρωναν άγρια σύκα, άγρια σταφύλια καθώς και ένα ειδικό φρούτο που λεγόταν «Αγκάθι του Χριστού». Πιστεύεται πως με ένα συγκεκριμένο υποείδος αυτού του φυτού που φύεται μόνο στην Παλαιστίνη και στους Ιερούς Τόπους κατασκευάστηκε το αγκάθινο στεφάνι του Ιησού, εξ’ ου και το όνομα των καρπών του. Αυτά τα παλαιού τύπου «σνακ» τους παρείχαν αρκετή ζάχαρη για να αποκτήσουν ενέργεια καθώς και μια σειρά από ευεργετικά αντιοξειδωτικά.

Παλαιολιθική συνήθεια νούμερο 3: Σιτηρά

Άγρια στελέχη δημητριακών όπως το κριθάρι και το δίκοκκο σιτάρι αποτελούσαν βασικές τροφές. Οι άνθρωποι έτριβαν τους κόκκους σε ένα γεύμα ή τους χρησιμοποιούσαν για να κάνουν πιο «πλούσια» τα μαγειρευτά φαγητά. Ήταν σαν να λέμε οι αγαπημένοι, μακρινοί και υγιεινοί συγγενείς των σημερινών μας δημητριακών και μάλιστα, ελάχιστα επεξεργασμένοι.

Παλαιολιθική συνήθεια νούμερο 4: Ελιές

Οι άγριες ελιές συλλέγονταν επίσης από τα δέντρα στις πλαγιές και μεταφέρονταν στον καταυλισμό, στο Ohalo II. Μαζί με άγριους ξηρούς καρπούς παρείχαν υγιεινά μονοακόρεστα λίπη.

Παλαιολιθική συνήθεια νούμερο 5: Κρέας από ελάφι

Το κρέας των ζώων αποτελούσε κύριο συστατικό της διατροφής των κυνηγών. Τα απομεινάρια των ελαφιών και των γαζελών που βρέθηκαν στο Ohalο ήταν πολύ περισσότερα συγκριτικά με εκείνα άλλων ζώων. Επίσης τρέφονταν και με πολλά υδρόβια πουλιά.

Ας ξεφορτωθούμε τις ανθυγιεινές συνήθειες κι ας εντάξουμε στην καθημερινή μας ζωή τη σωστή διατροφή και τη σωματική και πνευματική άσκηση.

the-evolution-of-man-food

Πηγή:clickatlife.gr

Μάι 20149

Η τρίτη τάξη δημιουργεί ένα βιβλίο γεμάτο ποιήματα, παραμύθια κι άλλες ιστορίες.

Διαβάστε το!

http://www.youblisher.com/p/877385-Συρμαρία-Βαρίτη/

 1526144_628481670561028_3771127526699871042_n

Ναι στη χαρά!

Μαρ 201430

Πώς θα κάνουμε  το διάβασμα χαρά;

Ο μαγικός σελιδοδείκτης!

(http://www.saitapublications.gr/2012/12/ebook.15.html )
images (1)

Οι εργασίες μου

Μαρ 201430

Τι έχουμε για διάβασμα;

Το βιβλίο, που δεν ήθελε να διαβαστεί!

Την ιστορία έγραψε η Βασιλική Κάργα, την εικονογράφηση έκανε ο Νίκος Κουμαριάς.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την ιστορία  εδώ:

(http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip15/Default.html

Ελάτε να ταξιδέψουμε στα ράφια
μιας πανύψηλης βιβλιοθήκης
με αμέτρητα βιβλία…

images

 

Μάιρα η νεράιδα του φεγγαριού

http://www.saitapublications.gr/2014/03/ebook.84.html

Συγγραφέας : Άννα Πήλιου

Μια φορά και έναν καιρό, ζούσε στη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού μέσα σε μια σπηλιά, η όμορφη νεράιδα Μάιρα με τη γιαγιά της . Τα μάτια της ήταν καταπράσινα και τα ασημένια μαλλιά της όταν ανέμιζαν έκαναν το φεγγάρι να λάμπει περισσότερο…

Οι τέσσερις χώρες

http://www.saitapublications.gr/2014/03/ebook.83.html#more

Συγγραφέας: Αντωνία Αριστοδήμου

 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχαν τέσσερις χώρες, η χώρα του Πρωινού, η χώρα του Μεσημεριού, η χώρα του Απογεύματος και η χώρα του Βραδιού. Ήταν πραγματικά υπέροχες!

 

.

Καλημέρα κόσμε!

Μαρ 201430

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Πρόσφατα σχόλια

Ευέλικτη Ζώνη

Ομάδες



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων