Εκπαιδευτική Ρομποτική

03/07/2014 Σπύρος Παπαδάκης

Πληροφορίες και υλικό από τον κ. Ανέστη Βοβό, Εκπαιδευτικό ΠΕ19  στην Ημερίδα 6/3/2014

WRO 2014 rules : http://www.wroboto.org/downloads

Εδώ θα βρείτε επιπλέον έτοιμα ρομπότ να φτιάξετε με τα παιδιά (EV3 bonus robots), πέρα από τα 5 που περιέχονται στο λογισμικό προγραμματισμού:
http://www.lego.com/en-us/mindstorms/products/ev3/31313-mindstorms-ev3/
Ακόμα περισσότερα έτοιμα ρομπότ εδώ:
http://www.us.lego.com/en-us/mindstorms/community
Ακόμα περισσότερα ρομπότ στο παρακάτω link. Είναι για το NXT (την προηγούμενη έκδοση των Mindstorms) αλλά πολλά μπορείτε να τα φτιάξετε και με το καινούριο set με μερικές απλές τροποποιήσεις:
http://www.nxtprograms.com/

Τους κανονισμούς της Ολυμπιάδας μπορείτε να τους κατεβάσετε από εδώ (WRO 2014 rules – final version):
http://www.wroboto.org/downloads
Σε λίγο καιρό θα ανοίξει και η ιστοσελίδα των Ρώσων διοργανωτών (μάλλον στο http://www.wro2014.org/) οπότε θα μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες από εκεί.

Σας ενημερώνω επίσης ότι ο 2ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δυτικής Ελλάδας πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στο «Τόφαλος Μέλαθρον» στις 11 Μαΐου 2014. Καλύτερα όμως αναμένετε σε λίγες μέρες την επίσημη ανακοίνωση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας με περισσότερες λεπτομέρειες.

Η open κατηγορία είναι κάτι πιο εύκολο για κάποιους που τώρα ξεκινούν και θέλουν να συμμετέχουν με κάτι πιο απλό. Φέτος το θέμα της open είναι “Design and create robots which will assist humankind in solving different tasks in Space” και μπορείτε να φτιάξετε ό,τι βάλει το μυαλό σας με αυτό το θέμα (εξού και ο χαρακτηρισμός της κατηγορίας ως open). Δεν υπάρχει δηλαδή πίστα ή κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. Το ρομπότ μπορεί να είναι συναρμολογημένο από πριν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και οποιαδήποτε υλικά θέλετε εκτός από LEGO, π.χ. μπορείτε να φτιάξετε μια μακέτα σε συνεργασία με τον καθηγητή καλλιτεχνικών (π.χ. ένα σεληνιακό τοπίο ή έναν έναστρο ουρανό) στην οποία το ρομπότ σας θα επιδεικνύει αυτό που το έχετε φτιάξει να κάνει. Ο μόνος περιορισμός είναι να χρησιμοποιήσεις το “έξυπνο” τούβλο/controller της LEGO (το εξάρτημα δηλαδή που περιέχει και τις μπαταρίες, είτε NXT είτε τον καινούριο EV3). Εκτός από τον καθηγητή καλλιτεχνικών μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια π.χ. από τον μαθηματικό, τον φυσικό ή τον μουσικό (μπορεί να παίξει και μουσική το έξυπνο τούβλο, π.χ. τον Εθνικό ύμνο 🙂 ή τα ηχογραφημένα λόγια του Armstrong με κάποια μελωδία από πίσω κ.τ.λ.) ώστε να κάνετε το όλο εγχείρημα διαθεματικό. Διαβάστε περισσότερα για τους κανονισμούς της open και στο αρχείο “General Rules 2014.pdf” (αυτό πρέπει να το διαβάσουν όλοι όσοι παίρνουν μέρος και στις υπόλοιπες κατηγορίες).

Από τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε τα Extra Sensor Blocks (επιλέγετε στο κάτω μέρος “EV3 Blocks” και κάνετε click στον αισθητήρα που θέλετε να κατεβάσετε):
http://www.lego.com/en-us/mindstorms/downloads/software/ddsoftwaredownload/
Για να τα κάνετε εγκατάσταση, μέσα από το πρόγραμμα των Mindstorms από το μενού προγραμματισμού, επιλέγετε Tools->Block Import. Έτσι έχετε την δυνατότητα να προσθέσετε όλους τους αισθητήρες (αν π.χ. έχετε το παλιό NXT και τους αισθητήρες του). Μονό ο παλιός light sensor του NXT δεν έχει βγει ακόμα αλλά αν θέλετε μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε κανονικά ακολουθώντας τις οδηγίες από εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=I7Bqvk-uMLk

Επιπλέον στο παρακάτω link θα βρείτε ένα καταπληκτικό βιβλίο με κατασκευές LEGO (το δίνει δωρεάν ο συγγραφέας του). Οι κατασκευές αυτές είναι ουσιαστικά καλές ιδέες που μπορείτε να ενσωματώσετε στα ρομπότ σας:
http://www.asahi-net.or.jp/~pj5y-isgw/toranomaki.pdf
Πολύ ενδιαφέρον είναι και το site του συγγραφέα:
http://www.isogawastudio.co.jp/legostudio/

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Εκδηλώσεις ,Εκπαιδευτικοί Υλικό - Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι ,Επιμόρφωση ,Μέλλον - Τι έρχεται (;) ,Υλικό .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Kατηγορίες

Σελίδες

Ετικέτες


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση