Ψηφιακό λεξικό – Φρουτόλεξο



Λήψη αρχείου

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ψηφιακό λεξικό – Φρουτόλεξο

Πρώιμη Παρέμβαση σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση

Πρώιμη Παρέμβαση σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και ειδικές ανάγκες: Καλές εκπαιδευτικές πρακτικές

Τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση  αποτελούν μια ανομοιογενή ομάδα με διαφορετικές  λειτουργικές συνέπειες ανάλογα την εγκεφαλική βλάβη και την παρέμβαση. Η έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση από ειδικούς (ιατρούς, θεραπευτές και εκπαιδευτικούς) παίζει καθοριστικό ρόλο για τον καλύτερο σχεδιασμό θεραπευτικών προγραμμάτων. Η κατάσταση των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση μπορεί να βελτιωθεί με κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, πρώιμη εκπαιδευτική παρέμβαση ,καθοδήγηση και βοήθεια προς τους γονείς, ώστε να αποφευχθούν ή να μειωθούν σοβαρές επιπλοκές σωματικές, ψυχικές ,μαθησιακά προβλήματα κλπ).

Οι κινητικές αναπηρίες περιορίζουν τη μάθηση των παιδιών σε τομείς όπως την ικανότητα της επεξεργασίας πληροφοριών που έχει άμεση σχέση με τις πνευματικές λειτουργίες του ατόμου και χαρακτηριστικά όπως αδύνατη μνήμη,  δυσκολίες συγκέντρωσης και προσοχής, μέτριες συλλογικές ικανότητες, ανεπαρκή γλωσσική ανάπτυξη κ.α Η έκθεσή τους σε εμπειρίες, ερεθίσματα, κίνητρα, εκπαιδευτικές θεραπείες μπορεί να διαφοροποιήσουν τις ανάγκες ,την εξέλιξη της αναπηρίας και την μετέπειτα λειτουργικότητα του ατόμου.

Στοχευμένα πιλοτικά προγράμματα, που αφορούσαν τη γλωσσική ανάπτυξη και τις προμαθηματικές δεξιότητες βασισμένα σε διαφοροποιημένα σχέδια διδασκαλίας απέδειξαν ,ότι το μαθησιακό προφίλ των παιδιών βελτιώνεται, αυξάνονται  τα κίνητρα μάθησης και η συνεργατικότητα. .Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες για εκδήλωση σοβαρών μαθησιακών δυσκολιών, που σχετίζονται με αδυναμίες αντιληπτικές, γλωσσικές, ελλιπείς μαθηματικές δεξιότητες σε συνάρτηση με αδυναμία στις μνημονικές λειτουργίες και τη συγκέντρωση-προσοχή.

Λέξεις κλειδιά

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρώιμη Παρέμβαση σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο