ΤΑ «ΣΚΟΝΑΚΙΑ» ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΤΩΝ ΣΤΗ Ν. ΓΛΩΣΣΑ

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Μια από τις παλιές κακές συνήθειες εξακολουθεί να αναπαράγεται σε αρκετά βαθμολογικά κέντρα με αρνητικές συνέπειες στη βαθμολόγηση των γραπτών στο μάθημα της Νεοελλληνικής Γλώσσας. Πρόκειται για τα γνωστά «σκονάκια» που δίνονται από την Επιτροπή στους βαθμολογητές για την «αντικειμενική» βαθμολόγηση των γραπτών. Εννοείται ότι σε όλα τα μαθήματα είναι αναγκαίες και πολλαπλά χρήσιμες κάποιες γενικές οδηγίες ή και απαντήσεις που βασίζονται σε πολύ συγκεκριμένες γνώσεις. Από το σημείο αυτό μέχρι να δίνεται συγκεκριμένο πρότυπο περίληψης ή αναλυτικό σχεδιάγραμμα παραγωγής κειμένου (έκθεσης) που περιέχει συγκεκριμένα επιχειρήματα με βάση τα οποία γίνεται η βαθμολόγηση η απόσταση είναι χαώδης

Μια τόσο αυστηρή προτυποποίηση των απαντήσεων στην περίληψη και στην έκθεση, έστω, και στο όνομα μιας «ενιαίας γραμμής» και «αντικειμενικής» βαθμολόγησης έχει πολλαπλές παρενέργειες. Οδηγεί σε μια τυποποιημένη και αυστηρή βαθμολόγηση με βάση τον «κατάλογο» των απαντήσεων με αποτέλεσμα ακόμα και καλά γραπτά με διαφορετικές και εξίσου ή καλύτερες απαντήσεις να παίρνουν χαμηλότερη βαθμολογία. Αποτελεί μια μορφή φροντιστηριακής χειραγώγησης της βαθμολόγησης με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση και αποκαλύπτει πόσο υποκριτικές είναι οι κατευθύνσεις που δίνονται για να υπολογίζεται θετικά η αμεσότητα, η ζωντάνια και πολύ περισσότερο η πρωτοτυπία και  η φαντασία στην παραγωγή κειμένου.

Αυτές οι λογικές και πρακτικές διόρθωσης επηρεάζουν αρνητικά και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος. Ενισχύουν την τυποποίηση και τον ιδεολογικό ρόλο του μαθήματος στην κατεύθυνση της ιδεολογικής χειραγώγησης, κυρίως, των μαθητών, αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών. Αυτό γίνεται ακόμα πιο φανερό αν συνυπολογίσουμε και την επιλογή κειμένων και θεμάτων. Μέχρι πρόσφατα και επί κυβερνήσεων Ν.Δ. γνωρίζαμε ότι . τις μονές χρονιές «έπεφτε» Ε.Π. Παπανούτσος και τις .ζυγές Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος και αντίστροφα στις επαναληπτικές ή στις εξετάσεις άλλων κατηγοριών. Τελευταία τα πράγματα .έχουν αλλάξει. Πέρυσι ο γνωστός .πετροβολητής κάθε προοδευτικής άποψης και διαπρύσιος κήρυκας του νεοφιλευθερισμού και φανατικός υπέρμαχος κάθε πολιτικής που συρρικνώνει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Π. Μανδραβέλης είχε την .τιμητική του, αφού σε κείμενό του εξετάστηκαν οι υποψήφιοι. Τυχαίο; Δε νομίζω. Φέτος η Επιτροπή επέλεξε ένα κείμενο μιας καταξιωμένης προσωπικότητας. Όμως, ήταν κείμενο με μεγάλες δυσκολίες στην κατανόηση, έξω από τους επίκαιρους προβληματισμούς των νέων και με έντονο ιδεολογικό, φρονηματιστικό χαρακτήρα.

Πηγή : http://www.alfavita.gr

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/stratilio/archives/2216

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση