Τους έτρεχαν τα σάλια! Αυτό έπαθαν οι άνδρες μόλις μύρισαν τις οσμές γυναικών που βρίσκονταν σε φάση ωορρηξίας. Οι επιστήμονες τούς είχαν δώσει να μυρίσουν φανελάκια που είχαν φορέσει γυναίκες στο στάδιο του γόνιμου κύκλου τους και μόλις το έκαναν, τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο σάλιο τους χτύπησαν κόκκινο!

Oι άνδρες δεν συγκινήθηκαν αντιθέτως από τα ρούχα των γυναικών που ήταν αρωματισμένα από πολυδιαφημισμένες κολόνιες και το γεγονός αυτό έκανε τους ειδικούς να πουν ότι μπορεί οι γυναίκες να ξοδεύουν μια περιουσία σε «φρουφρού και αρώματα», όμως οι μυρωδιές που εκπέμπει το σώμα τους είναι εκείνες που… πιάνουν τους άνδρες από τη μύτη. Αποτελεσματικά και ανέξοδα.

Η έρευνα που οδήγησε σ΄ αυτά τα συμπεράσματα έγινε από δύο ψυχολόγους στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλώριδας στις ΗΠΑ. Ο Σαούλ Μίλερ και ο Γιον Μάνερ διενήργησαν δύο μελέτες για να διαπιστώσουν πώς αντιδρούν άνδρες νεαρής ηλικίας μόλις οσφριστούν τις οσμές γυναικών που βρίσκονται σε ωορρηξία, δηλαδή όταν διανύουν τη φάση του κύκλου τους κατά την οποία έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγγυοι.

Για τον σκοπό αυτό ζήτησαν από γυναίκες να φορέσουν ένα φανελάκι για τρεις συνεχόμενες νύχτες, κατά τη διάρκεια διαφόρων φάσεων του έμμηνου κύκλου τους. Στη συνέχεια απευθύνθηκαν σε ένα δείγμα 68 ανδρών εθελοντών ηλικίας από 18 μέχρι 23 χρόνων. Τους ζήτησαν να μυρίσουν τα φανελάκια που είχαν νωρίτερα φορέσει οι γυναίκες και επιπροσθέτως τους έδωσαν να μυρίσουν και φανελάκια που φαίνονταν χρησιμοποιημένα, αλλά που στην πραγματικότητα ήταν αφόρετα. Οι ειδικοί είχαν φροντίσει μάλιστα να αρωματίσουν κάποια από τα φανελάκια με κολόνιες που πωλούνται σε καταστήματα καλλυντικών και τα οποία φορούν καθημερινά οι γυναίκες βγαίνοντας από το σπίτι.

Έτρεχαν τα… σάλια. Οι δύο επιστήμονες επικέντρωσαν την προσοχή τους στην ορμονική αντίδραση των ανδρών όταν θα μύριζαν τα ρούχα. Για να εξακριβώσουν το εύρος της διακύμανσης της ορμονικής αντίδρασης, πήραν δείγμα από το σάλιο των ανδρών πριν και μετά την επαφή τους με τα φανελάκια. Το σάλιο εμπεριέχει την τεστοστερόνη που είναι η κύρια ανδρική σεξουαλική ορμόνη. Το αποτελέσματα λοιπόν της έρευνας έδειξαν ότι οι άνδρες που μύρισαν τα φανελάκια των γυναικών που βρίσκονταν σε φάση ωορρηξίας είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο τους απ΄ ό,τι οι άνδρες που μύρισαν τα υπόλοιπα φανελάκια, τα οποία είτε ήταν άοσμα είτε τεχνητά αρωματισμένα με κολόνιες του εμπορίου. Επιπλέον, τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο των ανδρών δεν αυξήθηκαν ούτε όταν μύρισαν φανελάκια από γυναίκες που δεν βρίσκονταν σε φάση ωορρηξίας. «Η έρευνα μας δείχνει ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες ανταποκρίνονται στα μηνύματα που τους στέλνουν οι οσμές των γυναικών όταν αυτές βρίσκονται σε ωορρηξία», επισημαίνει ο δρ Σ. Μίλερ στην Επιστημονική Επιθεώρηση «Ρsychological Science» όπου δημοσιεύτηκε η μελέτη. Και προσθέτει ότι η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που προσκομίζει άμεσες αποδείξεις για το γεγονός ότι η οσμή των γυναικών που προμηνύει ότι βρίσκονται σε φάση ωορρηξίας επιφέρει βιολογική… αναστάτωση στους άνδρες, η οποία στοχεύει στη φυσική διαδικασία του ζευγαρώματος και της τεκνοποίησης.

Η αξιολόγηση. Μάλιστα οι δύο ειδικοί, αφού καταμέτρησαν την αύξηση της τεστοστερόνης στο δείγμα των εθελοντών, ζήτησαν από τους άνδρες να αξιολογήσουν πόσο ευχάριστες ήταν οι μυρωδιές από τα φανελάκια που είχαν νωρίτερα μυρίσει. Και απάντησαν πως από όλα τα φανελάκια εκείνα που τους δημιούργησαν το πιο ευχάριστο συναίσθημα ήταν όσα είχαν φορέσει οι γυναίκες στη φάση της ωορρηξίας.

ΟΙ ΜΥΡΩΔΙΕΣγυναικών που βρίσκονται σε ωορρηξία προκαλούν βιολογική… αναστάτωση στους άνδρες, η οποία στοχεύει στη φυσική διαδικασία του ζευγαρώματος και της τεκνοποίησης

Ενεργοποιούνται και οι γυναίκες

Όμως και οι γυναίκες δεν μένουν ασυγκίνητες όταν μυρίσουν ανδρικό ιδρώτα. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια επιβεβαίωσαν ότι η μυρωδιά του ανδρικού ιδρώτα ενεργοποιεί ερωτικά τις γυναίκες. Στην έρευνα που έγινε, οι γυναίκες που μύρισαν ανδρικό ιδρώτα παρουσίασαν αύξηση μιας συγκεκριμένης ορμόνης που συνδέεται με την ερωτική επιθυμία. Η έρευνα επικεντρώθηκε στην ανδροσταδιενόνη, το κυρίαρχο στεροειδές στο ανδρικό δέρμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις οι γυναίκες μύριζαν την ανδροσταδιενόνη άρχιζαν να αυξάνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία εκκρίνεται για να βοηθήσει την ομαλή ερωτική λειτουργία. Στις γυναίκες που μύριζαν την ανδροσταδιενόνη υπήρχε άμεση έκκριση κορτιζόλης, τα επίπεδα της οποίας διατηρούνταν υψηλά για πολλή ώρα.

Οι φερομόνες έλκουν το αντίθετο φύλλο

Αρκετές μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έδειξαν ότι οι άνθρώποι και διάφορα ζώα αποβάλλουν με τον ιδρώτα τους άοσμες χημικές ουσίες που λέγονται φερομόνες. Οι ουσίες αυτές έλκουν το αντίθετο φύλλο και οι επιστήμονες συμφωνούν σε γενικές γραμμές πως οι φερομόνες εκπέμπουν ένα μήνυμα, το οποίο αλλάζει τη συμπεριφορά του αποδέκτη απέναντι στον αποστολέα, ως μέρος της εξελικτικής βιολογίας. Παράλληλα, απεικονιστικές τεχνολογίες φανερώνουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν εκτίθεται σε φερομόνες. Στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, η νευροεπιστήμονας Ιβάνκα Σάβιτς εξέθεσε ανθρώπους στην ανδρική ορμόνη ανδροσταδιενόνη, η οποία σχετίζεται με την τεστοστερόνη και βρίσκεται στον ιδρώτα.

Η επιστήμονας κατέγραψε τι συμβαίνει στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ο οποίος συνδέεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Διαπίστωσε λοιπόν ότι η ορμόνη ενεργοποιεί αυτό το μέρος του εγκεφάλου στις ετεροφυλόφιλες γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους άνδρες. Αντίθετα, στους ετεροφυλόφιλους άνδρες και τις ομοφυλόφιλες γυναίκες, ο υποθάλαμος ενεργοποιείται όταν αντιλαμβάνεται την εστατετραενόλη, την αντίστοιχη γυναικεία ορμόνη που βρίσκεται στα ούρα των γυναικών.

Για τα ζώα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι φερομόνες δρουν με αυτόν τον τρόπο.

Έχει αποδειχθεί ότι οι φερομόνες μεταδίδουν πληροφορίες που αφορούν το φύλο τους και τη σεξουαλική «ετοιμότητά» τους.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4556742&ct=2



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.