Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η σεξουαλική μας διάθεση είναι άμεσα συνυφασμένη με νευροδιαβιβαστές (χημικές ουσίες που εκκρίνονται από τον εγκέφαλο), όπως οι ενδορφίνες και οι φερορμόνες. Οι ουσίες αυτές είναι υπεύθυνες για την καλή μνήμη, την αυξημένη προσοχή, την καλή διάθεση και ευφορία και φυσικά τη σεξουαλική διάθεση.

Η παραγωγή των νευροδιαβιβαστών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή κατ’ αρχάς, γιατί δομούνται κυρίως από αμινοξέα, οπότε οι πρωτεϊνούχες τροφές δίνουν τα απαραίτητα δομικά συστατικά για την παραγωγή τους. Καθοριστικές όμως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το σελήνιο, που ως ισχυρά αντιοξειδωτικά συντελούν στην προστασία τους από βλάβες και στην ανάπλασή τους. Η «αναπαραγωγική βιταμίνη Ε» προστατεύει τα κύτταρα του αίματος, έχει άμεση επίπτωση στη γονιμότητα και στη σεξουαλική λειτουργία, ενώ η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με την ανδρική ανικανότητα.

Πέραν των δεδομένων για μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, πολλά τρόφιμα έχουν χαρακτηριστεί αφροδισιακά, χωρίς όμως αυτό να έχει αποδειχθεί και επιστημονικά.

Συγκεκριμένα τα οστρακοειδή και τα μαλάκια, πιθανώς εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, συμβάλλουν στην παραγωγή ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη. Τα θαλασσινά είναι επίσης καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνης Β3), η οποία προκαλεί αγγειοδιαστολή και συμβάλλει στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Οι ξηροί καρποί, και ιδίως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, φημίζονται για την αφροδισιακή τους δράση, ίσως εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά και ψευδάργυρο, που συντελούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και κατά συνέπεια στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Από τα φρούτα, κατ’ αρχάς το αβοκάντο, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού και επομένως στην αιμάτωση των γεννητικών οργάνων. Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε κάλιο βοηθά στην αύξηση και στην παραγωγή ορμονών και στην καλή λειτουργία του μυϊκού μας συστήματος. Αλλά και τα σταφύλια, με την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με άλλα φρούτα, σε βιταμίνη C, κάλιο, αλλά κυρίως τανίνες συγκαταλέγονται στα αφροδισιακά από την αρχαιότητα.

Η υψηλή περιεκτικότητα των σύκων σε αμινοξέα και η μυρωδιά της βανίλιας είναι τα χαρακτηριστικά που τα συνδέουν με την αυξημένη λίμπιντο.

Επιπλέον, μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι ένα γεύμα πλούσιο σε μπαχαρικά και αρωματικά φυτά προκαλεί πιο έντονη ευεξία και ερωτική διάθεση. Ο βασιλικός, ο μαϊντανός, το σέλινο, ο γλυκάνισος, το πράσο, ο μάραθος, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και το σκόρδο περιέχουν πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που γεμίζουν τον οργανισμό ενέργεια και δίνουν μια αίσθηση ψυχικής και σωματικής υγείας. Ειδικότερα ο μαϊντανός και το σέλινο φαίνεται ότι επηρεάζουν ιδίως τις γυναίκες, το μεν σέλινο επειδή απελευθερώνει μια μυρωδιά παρόμοια με του ανδρικού ιδρώτα, που ενεργοποιεί τους υποδοχείς των φερορμονών τους, ενώ ο μαϊντανός διεγείρει τη μήτρα.

Το σκόρδο περιέχει αλλισίνη, συστατικό που αυξάνει τη ροή του αίματος στα σεξουαλικά όργανα. Το πιπέρι και τα κρεμμύδια, εξαιτίας της καυτερής γεύσης τους, ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος και οδηγούν σε υπεραιμία.

Ο γλυκάνισος περιέχει σε ποσοστό περίπου 80% την ανηθόλη, η οποία πιστεύεται ότι δίνει στο σώμα μια ξεχωριστή μυρωδιά και εμφανίζει ήπια οιστρογόνα δράση, ενώ πιθανολογείται ότι λειτουργεί ως θεραπευτικό κατά της ανικανότητας και της σεξουαλικής απομάκρυνσης.

Ολοκληρώνοντας θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν το μέλι, ο βασιλικός πολτός και φυσικά η σοκολάτα.

Το μέλι εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ως άμεση πηγή ενέργειας, ευεργετεί το καρδιαγγειακό, τον μεταβολισμό και την καταπολέμηση του άγχους. Ακόμα πιο δραστικό γίνεται σε συνδυασμό με καρύδια, αμύγδαλα ή ξηρά φρούτα.

Ο βασιλικός πολτός, πλούσιος σε βιταμίνες και αμινοξέα, ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών, την όρεξη και την ψυχική διάθεση, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τονώνει το νευρικό σύστημα εξαιτίας της παρουσίας της ακετυλοχολίνης.

Κλείνουμε με το πιο διαδεδομένο αφροδισιακό στις μέρες μας, τη σοκολάτα, η οποία εξαιτίας της καφεΐνης που περιέχει, διεγείρει και αφυπνίζει, με τη θειοβρωμίνη αυξάνει τους παλμούς και εξάπτει το νευρικό σύστημα και με τη φαινυλαιθυλαμίνη καταπολεμά την κατάθλιψη.

Μπορεί όλα τα προαναφερθέντα να μην έχουν πλήρως τεκμηριωθεί επιστημονικά, κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι όποιος φροντίζει τη διατροφή του, με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και ενέργεια, και αποφεύγοντας τα junk food, πετυχαίνει να διατηρεί ένα καλό σωματικό βάρος, νιώθει αυτοπεποίθηση μέσα στο σώμα του και αναμφισβήτητα έχει την ικανότητα να δημιουργεί ένα ερωτικό περιβάλλον και να προετοιμάσει ένα φαγητό που θα διεγείρει τις αισθήσεις τόσο του ίδιου όσο και του συντρόφου του.



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.