Ποίημα για το καλοκαίρι!

από ΛΑΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ποίημα για το καλοκαίρι!

sea

Φωνή απ’ την Θάλασσα – Κ. Π. Καβάφης

Δείτε το στο slideshare.net

Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή – φωνή που μπαίνει μες στην καρδιά μας και την συγκινεί και την ευφραίνει. Τραγούδι τρυφερό η θάλασσα μας ψάλλει, τραγούδι που έκαμαν τρεις ποιηταί μεγάλοι, ο ήλιος, ο αέρας και ο ουρανός. Το ψάλλει με την θεία της φωνή εκείνη, όταν στους ώμους της απλώνει την γαλήνη σαν φόρεμά της ο καιρός ο θερινός. Διαβάστε την συνέχεια »

Καλό καλοκαίρι!!!!

από ΛΑΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καλό καλοκαίρι!!!!

Συμβουλές για την προστασία των μικρών παιδιών από τον ήλιο

Το καλοκαίρι έφτασε και όλοι πλέον περιμένουμε με ανυπομονησία να βγούμε από το σπίτι. Η παραλία φαντάζει υπέροχη όμως και κάθε βόλτα πλέον είναι απολαυστική.

Μέσα στον ενθουσιασμό μας και στις σκέψεις μας για τις καλοκαιρινές διακοπές, δεν πρέπει για κανένα λόγο να ξεχάσουμε την προστασία από τον ήλιο, ιδίως για τα μικρά παιδιά.

Έτσι πριν ανοίξετε την πόρτα σας, ελέγξτε τις παρακάτω συμβουλές ασφάλειας:
Το μικρούλι σας μπορεί να παίξει για ώρες στις κούνιες, να τρέχει στο πάρκο και στην παιδική χαρά, να κάνει βόλτες στην παραλία. Όμως είναι προφυλαγμένο από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου;

Η βλάβη από τον ήλιο είναι αθροιστική κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και ένα μεγάλο μέρος της βλάβης αυτής οφείλεται στην έκθεση κατά την παιδική ηλικία. Όσο μεγαλύτερη ζημιά παθαίνει από τον ήλιο το παιδάκι, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος αργότερα στη ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποκτήσει σωστές συνήθειες για την προστασία από τον ήλιο, από πολύ νωρίς.

Βέβαια η προστασία από τον ήλιο δεν σημαίνει ότι το παιδί πρέπει να είναι κρυμμένο σε εσωτερικούς χώρους. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να προληφθεί.
Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές έξυπνες ενέργειες:

Διαλέξτε το σωστό αντηλιακό.
Αποκλείστε τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου με αντηλιακό που έχει SPF τουλάχιστον 30 και προσφέρει πλήρη προστασία από το ηλιακό φάσμα. Πράγμα που σημαίνει ότι κρατά μακριά τις ακτίνες UVA και UVB.

Απλώστε αρκετή ποσότητα.
Μην παραβλέψετε την ποσότητα. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν μόνο τη μισή ποσότητα αντηλιακού που θα έπρεπε να βάζουν. Πόσο είναι αρκετό; Υπολογίστε ένα γεμάτο ποτηράκι για σφηνάκι είναι καλό για ένα ενήλικα, τα μικρά παιδία χρειάζονται μάλλον το μισό. Επειδή είναι δύσκολο να κουβαλάει μία μητέρα ποτηράκια μαζί της, η σωστή ποσότητα είναι αυτή που θα γεμίσει την παλάμη του χεριού του μικρού παιδιού. Βέβαια απλώστε όση ποσότητα θεωρείται ότι καλύπτει καλά το κορμάκι του.

Μην ξεχάσετε βασικούς τομείς. Αφού καλύψετε τα εμφανή σημεία, τα πόδια, τα χέρια και το πρόσωπο, θυμηθείτε να εφαρμόσετε μια γενναιόδωρη ποσότητα αντηλιακού στα αυτιά, το λαιμό, την πλάτη, τα πόδια, τις μύτες των ποδιών και των χεριών. Επίσης έχετε υπόψη ότι τα χείλη είναι πολύ ευαίσθητα. Για την προστασία τους αλείψτε lip balm με δείκτη SPF 15.

Ανανεώστε το αντηλιακό, απλώστε ξανά και ξανά.
Απλώστε το αντηλιακό περίπου μισή ώρα πριν βγείτε έξω, έτσι δίνετε στο δέρμα την ευκαιρία να το απορροφήσει, και στη συνέχεια, επαναλάβετε κάθε δύο ώρες ή και λίγο πιο συχνά αν ιδρώνει πολύ και παίζει στο νερό. Μην ξεγελαστείτε από την ετικέτα που γράφει «αδιάβροχο». Εσείς βάλτε του πάλι αφού βραχεί, μην δίνετε καμία σημασία στις διαμαρτυρίες του. Επίσης μία συννεφιασμένη ημέρα δεν παρέχει καμία προστασία από τον ήλιο. Το παιδί χρειάζεται το αντηλιακό του, γιατί μέχρι και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα.

Διαβάστε την συνέχεια »

Καλημέρα κόσμε!

από ΛΑΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ Κάτω από: Γενικά, Χωρίς κατηγορία | 1 Σχόλιο »

first-logo-web

Είναι η πρώτη ανάρτησή μας εδώ.

Γραμματικώς το τακτικό αριθμητικό πρώτος, -η, -ο ορίζεται ως υπερθετικός βαθμός της πρόθεσης προ. Ωστόσο δεν μπορούμε να συνθέσουμε νέα λέξη με πρώτο παραθετικό την πρόθεση προ και με ακόλουθη το πρώτος, δηλαδή να πούμε “προπρώτος”.

Λογικά κάτι τέτοιο θα ερμηνευόταν ως πιο μπροστά από τον πρώτο. Γιατί όχι άλλωστε; Αφού η γνώση που υπάρχει κάποτε θα εξελιχθεί σε σχήματα που αδυνατούμε σήμερα να φανταστούμε.

Ερώτημα: στην Ιστορία των θεωριών θα μπορούσαμε να πούμε “μεταπρώτος”, δηλαδή όποιος υπερβαίνει τα πονήματα ή τις ιδέες ενός παλαιότερου; Και υστερομεταπρώτος, για τους επόμενους του μέλλοντος;

Όπως κι αν έχει το ζήτημα, προς το παρόν εδώ διαβάζετε την πρώτη μας ανάρτηση…