Εκπαιδευτικά videos

Mέσω των βίντεο θα μάθετε διάφορες λειτουργίες της υπηρεσίας, όπως: ποια η διαφορά σελίδας και άρθρου, πως μπορείτε να προσθέσετε μέλη στο ιστολόγιό σας, να κάνετε νέους φίλους, πως μπορείτε να προσθέσετε μαθητές σαν συντάκτες ή συνεργάτες για ένα ομαδοσυνεργατικό ιστολόγιο ή απλά πως μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ιστολόγιο (βασικές ρυθμίσεις) σε λίγα βήματα. Τα…

Από stergatu 21 Οκτ 2019 0

Παιχνίδι ορθογραφίας

Η Βουλγαρία, με μια νέα τροπολογία, που ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο, απαιτεί όλο το λογισμικό που γράφεται για την κυβέρνηση να είναι Ανοιχτού Κώδικα.

Στα πλαίσια του νόμου Νόμου περί Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ενός νέου νομοσχεδίου το οποίο ψηφίστηκε από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, κάθε λογισμικό, η χρήση του οποίου θα προορίζεται για τα υπολογιστικά συστήματα των κυβερνητικών υπηρεσιών, οφείλει να είναι ανοιχτού κώδικα.

Flickr-Open-Source

Αυτή την τροπολογία την  ανακοίνωσε στο blog του ο Bozhidar Bozhanov, μηχανικός λογισμικού και σύμβουλος του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην νέα πολιτική Ανοιχτού Κώδικα, όπως και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας για την ψήφιση αυτών των τροπολογιών.

Τα κύρια σημεία του νόμου για τον ανοιχτό κώδικα και τα αποθετήρια βρίσκονται στο άρθρο 58α:

Άρθρο 58α (Τροπολογία – SG 50 του 2016, που τίθεται σε ισχύ την 01/07/2016) Κατά την προετοιμασία των τεχνικών και λειτουργικών αναθέσεων για τις δημόσιες συμβάσεις που αφορούν την ανάπτυξη, την αναβάθμιση ή την εφαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι διοικητικές αρχές πρέπει να διασφαλίζουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. όταν το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει την ανάπτυξη των προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών:

α) τα προγράμματα αυτά των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια για το λογισμικό Ανοικτού Κώδικα.

β) όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων των σχετικών προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο πηγαίος κώδικάς τους, ο σχεδιασμός των διεπαφών και των βάσεων δεδομένων που αποτελούν αντικείμενο της εντολής, θα πρέπει πρωτίστως να διέπονται από την αρχή ότι θα είναι πλήρως διαθέσιμα, χωρίς περιορισμούς στην χρήση τους, στην τροποποίησή τους και στην διανομή τους.

γ) η ανάπτυξη θα πρέπει να γίνεται σε δημόσιο αποθετήριο που θα τηρείται από την Υπηρεσία σύμφωνα με τον νόμο.

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος δεν επηρεάζει την χρήση του υπάρχοντος ιδιόκτητου λογισμικού, ο Bozhanov πιστεύει πως το κύριο όφελος, είναι πως

.. Ό,τι προσαρμοσμένο λογισμικό προμηθεύεται η κυβέρνηση, θα είναι ορατό και προσβάσιμο σε όλους.
Άλλωστε, το λογισμικό αυτό αγοράζεται με τα χρήματα που πληρώνουν οι φορολογούμενοι και θα πρέπει και αυτοί να έχουν πρόσβαση σε αυτό και να επωφελούνται από αυτό.

Σύντομα, θα σχηματιστεί μια νέα κυβερνητική υπηρεσία που θα είναι υπεύθυνη για την επιβολή του νέου αυτού νόμου και θα δημιουργήσει το δημόσιο αποθετήριο του λογισμικού.

Πηγή άρθρου: https://itsfoss.com/

 

Διαβάστε σχετικά:

Η Ουγγαρία επιλέγει ανοικτό λογισμικό και ανοικτά πρότυπα για την δημόσια διοίκηση

Οι άδειες λογισμικού ανοικτού κώδικα θα πρέπει να γίνουν ο κανόνας/

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιούν ανοικτό κώδικα για την ανάπτυξη λογισμικού

Τοπική αυτοδιοίκηση και ανοιχτός κώδικας: Το παράδειγμα της Ιρλανδίας

Νέο κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση ΕΛ/ΛΑΚ

Η χρήση ελεύθερου λογισμικού από την δημόσια διοίκηση ως καταλύτης καινοτομίας: Το παράδειγμα της Γαλλίας

Πως 17 Γαλλικά υπουργεία ένωσαν τις δυνάμεις τους για την στήριξη του ΕΛΛΑΚ

Η Κυβέρνηση της Ινδίας επιλέγει Λογισμικό ανοικτού κώδικα για όλες τις υπηρεσίες της

 

 

Πηγή – περισσότερα: https://ellak.gr/2016/07/anichtos-kodikas-ke-ta-apothetiria-gia-tin-dimosia-diikisi-to-paradigma-tis-voulgarias/

Από stergatu 26 Σεπ 2019 0

Νέα από τον Πλανήτη planet.ellak.gr: Ανοιχτά Δεδομένα και ΟΑΣΑ

by: Νίκος Ρούσσος

Ως τακτικός χρήστης των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) της Αθήνας επισκέπτομαι συχνά το site του ΟΑΣΑ για να δω τις διαθέσιμες πληροφορίες, ειδικά αν θέλω να χρησιμοποιήσω μια γραμμή με την οποία δεν είμαι εξοικειωμένος, όπως π.χ. τη γραμμή 227. Το link είναι απ’ το Wayback Machine του Internet Archive project γιατί αυτή η δυνατότητα έχει πλέον εξαφανιστεί απ’ το site του ΟΑΣΑ και στη θέση της υπάρχει παραπομπή για το Google Transit.

transport

Το Google Transit είναι sub-project του Google Maps και η υπηρεσία προσφέρεται μεν δωρεάν, δεν παύει όμως να είναι μια εμπορική υπηρεσία μιας for-profit εταιρίας με συγκεκριμένους όρους χρήσης τόσο για την υπηρεσία όσο και για τα δεδομένα. Όπως όλες οι υπηρεσίες της Google, λειτουργεί ως πλατφόρμα διανομής διαφημίσεων.

Συνειδητά εδώ και πολλά χρόνια έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ Google Maps και χρησιμοποιώ OpenStreetMap (και εφαρμογές που βασίζονται σ’ αυτό) για πολλούς λόγους. Κυρίως για τους ίδιους λόγους που προτιμώ να διαβάσω ένα λήμμα στη Wikipedia και όχι στη Britanica. Θεωρώ συνεπώς απαράδεκτο ένας δημόσιος (ακόμα) οργανισμός να με ωθεί να χρησιμοποιήσω μια εμπορική υπηρεσία για να έχω πρόσβαση στα δεδομένα που έχω ήδη πληρώσει για να παραχθούν. Σήμερα έστειλα το παρακάτω email στον ΟΑΣΑ:

Καλησπέρα,

Τους τελευταίους μήνες έχουν εξαφανιστεί απ’ το site σας (oasa.gr) οι πληροφορίες (στάσεις, δρομολόγια, χάρτες) για όλες τις γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ. Αντ’ αυτού η σχετική σελίδα παραπέμπει σε μια εμπορική υπηρεσία (Google Transit).

Ως πολίτης θα ήθελα να μάθω:

  1. Πώς μπορώ να βρω μέσα απ’ το site σας τις σχετικές πληροφορίες, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσω εμπορικές υπηρεσίες (Google Maps, Here Maps, κλπ);
  2. Στη σελίδα με τους όρους χρήσης αναφέρεται πως για όλα τα δεδομένα (χάρτες, σχεδιαγράμματα, γραμμές, δρομολόγια, κ.τ.λ.) δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση τους. Σε ποια δεδομένα αναφέρεστε αν αυτά ούτως ή άλλως δεν διατίθενται μέσα απ’ το site σας;
  3. Τα δεδομένα προσφέρονται ελεύθερα μέσα απ’ το geodata.gov.gr με άδεια “Creative Commons: Attribution” που επιτρέπει την εμπορική χρήση. Τι απ’ τα δύο ισχύει τελικά;
  4. Αν όντως δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση των δεδομένων, που υπάρχει αναρτημένη η συμφωνία που έχετε κάνει με τη Google και ποιο είναι το οικονομικό όφελος για τον οργανισμό;

Δεν ξέρω αν θα λάβω κάποια ουσιαστική απάντηση ή αν θα λάβω οποιαδήποτε απάντηση, αλλά το γεγονός παραμένει εξοργιστικό. Ειδικά αν αναλογιστούμε πως ο ΟΑΣΑ είχε τέτοια υπηρεσία σε λειτουργία απ’ το 2011 και προτίμησε να την κλείσει, ενώ παράλληλα προωθεί μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που σε μεγάλο βαθμό υλοποιεί τις απούσες απ’ το site του υπηρεσίες, αδιαφορώντας για τους πολίτες που δεν διαθέτουν smartphone.

Η άποψη μου είναι απλή. Δεδομένα και λογισμικό που παράγονται και υλοποιούνται με δημόσιο χρήμα πρέπει να είναι και δημόσιο κτήμα. Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν εμπορικές υπηρεσίες για να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα δημοσίων υπηρεσιών, ούτε θα πρέπει να “περάσουν” μέσα από app stores συγκεκριμένων εταιριών για να κατεβάσουν την εφαρμογή μιας δημόσιας υπηρεσίας στο κινητό τους. Για τους ίδιους λόγους οι εφαρμογές αυτές θα πρέπει να προσφέρονται ως Ελεύθερο Λογισμικό και ο κώδικας τους να είναι ανοιχτός, καθώς δαπανήθηκε δημόσιο χρήμα.

Ο ΟΑΣΑ στη συγκεκριμένη περίπτωση καταπάτησε οποιαδήποτε έννοια “δημόσιου” αγαθού με την ευνοϊκή μεταχείριση μιας εταιρίας (Google), προσφέροντας της δωρεάν δεδομένα και διαφήμιση, και την ταυτόχρονη απαγόρευση της εμπορικής εκμετάλλευσης των δεδομένων από ανταγωνιστές της.


Σχόλια και αντιδράσεις σε Diaspora, Twitter, Facebook

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ 
https://www.roussos.cc

Πηγή – περισσότερα: https://ellak.gr/2016/07/nea-apo-ton-planiti-planet-ellak-gr-anichta-dedomena-ke-oasa/

Από stergatu 26 Σεπ 2019 0

ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ

ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ Δείτε στο video.sch.gr   Δημιουργός: dertv, στις: 17-07-2019, διάρκεια: 00:56:27 Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση σας παρουσιάζει μαθητικές δημιουργίες που πραγματοποιήθηκαν και διακρίθηκαν στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων που διοργανώνει. Στη σημερινή εκπομπή τα Μουσικά Σχολεία παρουσιάζουν τις δικές τους ταινίες.

Από stergatu 3 Σεπ 2019 0

LearningApp

Σας ενδιαφέρει η ασφάλεια του Linux λειτουργικού σας συστήματος; θα θέλατε να ξέρετε ανά πάσα ώρα και στιγμή τι συμβαίνει ; να ελέγχετε το σύστημά σας για τρύπες ασφαλείας, ενημερώσεις που έχετε ξεχάσει να κάνετε, κακές ρυθμίσεις συστήματος…κλπ ;

Είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, ποιες είναι οι πρώτες ενέργειες που κάνουμε για να κλείσουμε κάποιες «τρύπες» από τις οποίες, συνήθως, προσπαθούν να επιτεθούν στον server μας. Στο σημερινό οδηγό, μεταφέρω ένα άρθρο που είχα γράψει στο προσωπικό μου blog και το οποίο έχει να κάνει με το Lynis.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετά εργαλεία ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού, rootkits, malwares…κλπ , μερικά από αυτά είναι τα RKhunter, Chrootkit, ClamAV, όπως επίσης και εργαλεία ελέγχου όπως SELinux, Apparmor…κλπ. Κάποια από αυτά είναι εύκολα και κατανοητά στη χρήση, άλλα χρειάζονται μαθήματα ώστε να καταλάβεις πως δουλεύουν και να ξεκινήσεις να τα χρησιμοποιείς.

Εδώ όπως είπαμε, θα δούμε ένα άλλο εργαλείο ελέγχου ασφαλείας ονόματι Lynis. Εύκολο στη χρήση, εύκολο στην εγκατάσταση και ανεξάρτητο διανομής.

Το Lynis πρόσφατα αναβαθμίστηκε στην έκδοση 2.2.0. Είναι δε ένα εργαλείο ελέγχου ασφαλείας ολόκληρου του Linux λειτουργικού. Τρέχοντας το θα σας επιστρέψει πολλά χρήσιμα που θα θέλατε να ξέρετε αλλά ίσως να μην ξέρετε πως να ψάξετε, με τι εντολές και σε ποιους τομείς.

Εγκατάσταση του Lynis.

Για να το εγκαταστήσουμε υπάρχουν 3 τρόποι:

Ανοίγουμε ένα τερματικό, δεν φοβόμαστε μη μας δαγκώσει, και τρέχουμε τις παρακάτω εντολές με τη σειρά:

1
2
3
wget https://cisofy.com/files/lynis-2.2.0.tar.gz -O /tmp/lynis-2.2.0.tar.gz
sudotarxfv /tmp/lynis-2.2.0.tar.gz -C /usr/local/
sudoln-s /usr/local/lynis/lynis/usr/bin/lynis

Είμαστε έτοιμοι με την εγκατάσταση. Ναι ΟΚ, δεν είναι διαδικασία εγκατάστασης ακριβώς, απλά κατεβάσαμε το συμπιεσμένο αρχείο από το Official site και το αποσυμπιέσαμε σε έναν κατάλογο, έπειτα φτιάξαμε ένα symlink το οποίο κατά 99% περιλαμβάνεται στην PATH, οπότε και δεν θα χρειάζεται να μπαίνουμε στον κατάλογο του Lynis κάθε φορά για να το τρέξουμε.

Ο άλλος τρόπος είναι να κάνετε εγκατάσταση μέσω git.

1
2
3
cd/usr/local
sudogit clone https://github.com/CISOfy/lynis
sudoln-s /usr/local/lynis/lynis/usr/bin/lynis

τώρα, εάν υπάρχει διαθέσιμη αναβάθμιση πάτε στον κατάλογο /usr/local/lynis και τρέχετε ένα git pull

1
2
cd/usr/local/lynis
sudogit pull

Τέλος, έχω δημιουργήσει πακέτο στο PPA του Utappia το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την εγκατάστασή του σε συστήματα Ubuntu και Debian :

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το project utappia και να συμβάλλετε κι εσείς, δείτε εδώ

1
2
3
sudoadd-apt-repository ppa:utappia/stable
sudoapt update
sudoapt installlynis

Χρήση του Lynis

Για να δούμε δουλεύει;

Γράφουμε στο τερματικό

sudo lynis

Θα πρέπει να μας επιστρέψει κάτι σαν το παρακάτωlynis1

 

Βλέπουμε ήδη πόσα πολλά options έχει το συγκεκριμένο tool.

Ναι αλλά για updates; αν δηλαδή το πρόγραμμα αναβαθμιστεί πως θα το μάθουμε;

sudo lynis update infolynis-update-info

 

αν υπάρχει διαθέσιμη αναβάθμιση, πηγαίνετε στο : https://cisofy.com/download/lynis/ κατεβάστε τη και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία όπως παραπάνω. Οι αναβαθμίσεις δεν είναι συχνές πάντως.

Φυσικά εάν έχετε κάνει την εγκατάσταση μέσω του PPA, δεν χρειάζεται να κάνετε το παραπάνω. Η αναβάθμιση θα έρθει (όταν είναι διαθέσιμη) μαζί με τις συνηθισμένες αναβαθμίσεις.

Ας δούμε τα βασικότερα του lynis.

Τρέχουμε

sudo lynis -c

και θα αρχίσει το scanning του συστήματος. Η σάρωση γίνεται με παύσεις, δηλαδή σαρώνει έναν τομέα και μετά περιμένει input από τον χρήση, βασικά να πατήσετε το Enter περιμένει, ώστε να συνεχίσει. Υπάρχει και η επιλογή χωρίς παύσεις, με -c -Q , αλλά προτείνω τουλάχιστον το πρώτο scan να το κάνετε με παύσεις και να διαβάζετε τι σας γράφει.

lynis2

Θα δείτε ευρήματα όπως FOUND, OK, DEFAULT, WARNING, NOT FOUND …κλπ. Από τα χρώματα μπορείτε να καταλάβετε αν κάτι είναι κακό ή καλό. Λευκό = ουδέτερο, Πράσινο = καλό, Κόκκινο = κακό, Κίτρινο = έτσι κι έτσι.
Στο τέλος γράφει ένα συγκεντρωτικό(summary) ενώ το καλό με αυτό το εργαλείο είναι ότι γράφει και suggestions. Τι (αλλά και γιατί) να κάνετε.
lynis3

Φυσικά δεν είστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσετε όλες τις προτάσεις, αλλά διαβάστε τι σας γράφει, ψάξτε το (υπάρχουν και έτοιμα URLs). Αν μη τι άλλο, θα μάθουμε κάποια πράγματα που ίσως δεν γνωρίζαμε για την ασφάλεια σε Linux μόνο και μόνο από τα suggestions.

Αυτή ήταν και η πιο βασική χρήση του lynis. Φυσικά και μπορεί κάποιος να φτιάξει cron job, systemd timer, ώστε να αυτοματοποιήσει την διαδικασία σάρωσης.
Τα logs γράφονται πάντα στο /var/log/lynis.log οπότε και μπορείτε να τα διαβάσετε ανά πάσα στιγμή.

Ενημέρωση 29.06.2016
Το Lynis διαθέτει πλέον δικό του επίσημο αποθετήριο για εύκολη εγκατάσταση σε διανομές Linux όπως, Debian, Ubuntu, Fedora, RHEL …κλπ.
Δείτε οδηγίες ενεργοποίησης εδώ → https://packages.cisofy.com

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/   https://cerebrux.net

 

Πηγή – περισσότερα: https://ellak.gr/2016/07/nea-apo-ton-planiti-planet-ellak-gr-lynis-genikos-elegchos-asfalias-tou-linux-server/

Από stergatu 11 Ιούν 2019 0