για την Χημεία

on line test για μαθητές Γ λυκείου στην Χημεία

 1o στον αριθμό οξείδωσης 
2ο στον ορισμό οξείδωσης αναγωγής

3ο στα οξειδωτικά αναγωγικα σώματα 

οnline τεστ στη θερμοχημεία

               ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΛΥΚΕΙΟΥ.pdf

online ερωτήσεις πολαπλης επιλογής απο θέματα εξετάσεων  στην ηλεκτρονική δομή (6ο κεφ)

online ερωτησεις σωστό λάθος στην ηλεκτρονική θεωρία

online ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στη θεωρία Bohr

online ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στη ηλεκτρονική διαμόρφωση κβαντικούς αριθμούς

online ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στο Περιοδικό Πίνακα

online test ερωτήσεις πολαπλής επιλογής

online ερωτησεις στην ισοροπία οξέων βασεων απο τον Λιοδάκη (ΕΜΠ)

online  ερωτησεις στην ογκομετρικη ανάλυση απο τον Λιοδάκη (ΕΜΠ)

online  ερωτήσεις στις ογκομετρίσεις εξουδετέρωσης απο τον Λιοδάκη (ΕΜΠ)

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

Στα παρακατω αρχεία είναι τα θέματα απο την τράπεζα θεματων Χημεια β λυκείου ανα κεφάλαιο

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΧΗΜΕΙΑ 1 ΚΕΦ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝΧΗΜΕΙΑ 2 ΚΕΦ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝΧΗΜΕΙΑ 3 ΚΕΦ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝΧΗΜΕΙΑ 4 ΚΕΦ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

4 ΘΕΜΑ ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΥΚΕΙΟΥ

 

1Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ερωτήσεις στο 1o κεφαλαιο από τράπεζα θεμάτων

Ερωτήσεις στο 2o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων

Ερωτήσεις στο 3o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων

ερωτησεις σωστο λαθος ονοματολογια αντιδρασεις 2ο θεμα τραπεζα θεματων

14  ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4Ο ΘΕΜΑ 14 1

askiseisapotrapezauematonAlykeiouXhmeia

 

 

Μετρώντας τα αστέρια , τους κόκκους της άμμου και τα μορια του νερου σε 10 σταγόνες

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ…..τι είναι περισσότερο;; οι κόκκοι της άμμου στη Γη ή τααστέρια στον ουρανό;;
Οι επιστήμονες έχουν απάντηση ακόμα και γι’ αυτό το ερώτημα!
Αν και είναι αδύνατο να μετρήσει κανείς πραγματικά τους κόκκους της άμμου και τα αστέρια, ωστόσο μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης βρήκε τρόπο για να κάνει εκτίμηση στο συγκεκριμένο ερώτημα. Δεδομένου δε, ότι η Χαβάη είναι κέντροαστεροσκοπείων και διαθέτει πολλές παραλίες, αξίζει να δούμε την εκτίμησή τους.
Με δεδομένο έναν μέσο όρο μεγέθους ενός κόκκου άμμου (μέση διάμετρος 0,25 χιλιοστά) υπολόγισαν πόσοι κόκκοι χωρούν σ’ ένα κουταλάκι του τσαγιού. Στη συνέχεια υπολόγισαν τον αριθμό των παραλιών και των ερήμων της Γης. Αν πολλαπλασιαστούν όλα αυτά μαζί, ο αριθμός που προκύπτει είναι εντυπωσιακός!! 75 πεντάκις εκατομμύρια κόκκοι άμμου. 
Για να το πω απλά…… πάρα πολλοί!!
Το να υπολογίσεις τον αριθμό των αστεριών είναι ακόμα πιο δύσκολο γιατί ο χώρος δεν έχει όρια. Η δυνατότητα του ανθρώπου να δει με τα μάτια και με τα τηλεσκόπια είναι περιορισμένη. Αν επιλέξουμε να μετρήσουμε τα αστέρια που βλέπουμε με γυμνό μάτι μια ξάστερη νύχτα, τότε οι κόκκοι της άμμου υπερτερούν σε αριθμό.

Οι επιστήμονες προσπάθησαν να εκτιμήσουν τον αριθμό των αστεριών που μπορούν να παρατηρηθούν με το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Αν συμπεριληφθεί κάθε αντικείμενο πουλάμπει στον ουρανό, από τα απλά αστέρια, τους εξαιρετικά λαμπρούς γαλαξιακούς πυρήνες κβάζαρ, τους  ερυθρούς νάνους έως και ολόκληρους γαλαξίες, τότε ο αριθμός των άστρων στοσύμπαν είναι ασύλληπτος!
70 εξάκις εκατομμύρια – ο αριθμός επτά ακολουθούμενος από 22 μηδενικά!!
Τα αστέρια υπερτερούν!

Ας δούμε αυτούς τους τεράστιους αριθμούς από άλλη οπτική γωνία. Η Γη είναι ένας μικρός πλανήτης συγκριτικά με την απεραντοσύνη του Σύμπαντος. Το γεγονός ότι έχει τόσους πολλούς κόκκους άμμου σε σύγκριση με τον αριθμό των αστεριών στον ουρανό προκαλείδέος. Καταλαβαίνει κανείς ότι ο κόσμος μας είναι απέραντος, ακόμα κι αν τον κοιτάς από κοντά.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης πρόσθεσαν στην έρευνά τους και μια τρίτη παράμετρο. Αναρωτήθηκαν: πόσα μόρια υπάρχουν σε μια σταγόνα νερό; Αποδείχθηκε ότι ότι χρειάζονται μόνο 10 σταγόνες νερού, ώστε ο αριθμός των μορίων του νερού να ισούται με τον αριθμό των αστεριών του ουρανού.
Συναρπαστικό!!

Φωτογραφία David Salter

Φωτογραφίες μορίων πριν και μετά τη χημική αντίδραση

Posted on 31/05/2013

0

 

bonds

Σχεδόν τόσο ξεκάθαρα όπως στα διαγράμματα των βιβλίων. Εικόνα από μικροσκόπιο nc-AFM αποκαλύπτει τις θέσεις ατόμων και δεσμών σε ένα μόριο που έχει 26 άτομα άνθρακα και 14 άτομα υδρογόνου (φαίνονται τρεις συνδεδεμένοι μεταξύ τους δακτύλιοι βενζολίου)

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατόρθωσαν να φωτογραφίσουν τα μόρια μιας χημικής ουσίας ακριβώς προτού αυτά αντιδράσουν μεταξύ τους καθώς και αμέσως μετά την αντίδραση. Το «στιγμιότυπο», το οποίο όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, αποτελεί «το όνειρο κάθε χημικού», επετεύχθη χάρη σε μια νέα τεχνική που ανέπτυξαν χημικοί και φυσικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο μικροσκόπιο ατομικής δύναμης (Non-contact atomic force microscope, εν συντομία nc-AFM) οι ερευνητές κατόρθωσαν να «συλλάβουν» κάθε άτομο ξεχωριστά καθώς και τους δεσμούς που σχηματίζονται μεταξύ των ατόμων, απεικονίζοντας ευκρινώς πώς αλλάζει η δομή ενός μορίου κατά της διάρκεια μιας χημικής αντίδρασης. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες μπορούσαν να εξαγάγουν πληροφορίες αυτού του είδους μόνο μέσω της φασματοσκοπικής ανάλυσης – ποτέ κάποιος δεν τις είχε αποτυπώσει άμεσα «εν δράσει».

Το άκρο του μικροσκοπίου ατομικής δύναμης (Non-contact atomic force microscope, εν συντομία nc-AFM) αισθάνεται τις αλλαγές στην ένταση των ηλεκτρικών δυνάμεων.

Το άκρο του μικροσκοπίου ατομικής δύναμης (nc-AFM) αισθάνεται τις αλλαγές στην ένταση των ηλεκτρικών δυνάμεων.

Ένα όνειρο βγαίνει αληθινό

«Αν και χειρίζομαι αυτές τις αντιδράσεις σε καθημερινή βάση, το γεγονός ότι μπορώ πραγματικά να δω αυτές τις εικόνες με αφήνει άναυδο» σχολίασε ο Φίλιξ Φίσερ, επίκουρος καθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. «Αυτό ήταν κάτι που οι δάσκαλοί μου έλεγαν ότι δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να δούμε ποτέ, και να που τώρα το βλέπουμε».

Απεικόνιση των μορίων πριν και μετά την αντίδραση που πραγματοποιείται όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 90 βαθμούς Κελσίου. Φαίνονται τα δύο πιο κοινά τελικά προϊόντα της αντίδρασης.

Απεικόνιση των μορίων πριν και μετά την αντίδραση που πραγματοποιείται όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 90 βαθμούς Κελσίου. Φαίνονται τα δύο πιο κοινά τελικά προϊόντα της αντίδρασης.

Η δυνατότητα απεικόνισης μοριακών αντιδράσεων κατ’ αυτόν τον τρόπο πέραν της «εκπλήρωσης ενός ονείρου» θα βοηθήσει ιδιαίτερα όχι μόνο τους φοιτητές Χημείας αλλά και τους ερευνητές που προσπαθούν να αναπτύξουν νέες δομές και υλικά – όπως π.χ. οι νανοδομές από γραφένιο.

«Το μικροσκόπιο ατομικής δύναμης μας δίνει νέες πληροφορίες σχετικά με τον χημικό δεσμό, κάτι το οποίο είναι απίστευτα χρήσιμο για την κατανόηση του πώς οι διάφορες μοριακές δομές συνδέονται μεταξύ τους και πώς εμείς μπορούμε να τις μετατρέψουμε από ένα σχήμα σε ένα άλλο» εξήγησε ο έτερος επικεφαλής της μελέτης, Μάικλ Κρόμι, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. «Αυτό θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε νέες νανοδομές, όπως δίκτυα ατόμων με δεσμούς μεταξύ τους τα οποία θα έχουν συγκεκριμένο σχήμα και δομή ώστε να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρονικές συσκευές. Ανοίγει τον δρόμο προς τα εμπρός».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science» με τίτλο “Direct Imaging of Covalent Bond Structure in Single-Molecule Chemical Reactions

Επάνω οι φωτογραφίες μιας αντίδρασης με ένα μικρoσκόπιο ρεύματος σήραγγας ακίδας (STM), στο κέντρο οι νέες φωτογραφίες με το μικροσκόπιο ατομικής δύναμης nc-AFM και κάτω κλασικά διαγράμματα μοριακής δομής (Πηγή Felix Fischer and Michael Crommie, UC Berkeley)

Επάνω οι φωτογραφίες μιας αντίδρασης με ένα μικρoσκόπιο ρεύματος σήραγγας ακίδας (STM), στο κέντρο οι νέες φωτογραφίες με το μικροσκόπιο ατομικής δύναμης nc-AFM και κάτω κλασικά διαγράμματα μοριακής δομής (Πηγή Felix Fischer and Michael Crommie, UC Berkeley)

Newsroom ΔΟΛ – phys.org

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων