Τον μικρότερο εξωπλανήτη του ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA (video)

Τον μικρότερο εξωπλανήτη του ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA (video)

Tον μικρότερο έως τώρα εξωπλανήτη του εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASΑ). Ο λόγος για τον πλανήτη L 98-59b,  ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 35 ετών φωτός από τον δικό μας πλανήτη και έχει μέγεθος περίπου όσο το 80% της Γης.

Ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης είναι ο μικρότερος έως τώρα που έχει βρει το TESS. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί ακόμη μικρότεροι εξωπλανήτες, όπως ο Kepler-37b, που έχει εντοπιστεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, ο οποίος είναι μόλις 20% μεγαλύτερος από τη Σελήνη.

Το μητρικό άστρο του εξωπλανήτη L 58-59 είναι ένα ψυχρός νάνος τύπου Μ, που έχει το ένα τρίτο της μάζας του Ήλιου, και βρίσκεται στην κατεύθυνση του νοτίου αστερισμού του Ιπτάμενου Ιχθύ, ο οποίος είναι αόρατος από την Ελλάδα.

Οι νάνοι Μ, όπως το άστρο L 98-59, αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα των άστρων του γαλαξία μας. Συνήθως έχουν έως τη μισή μάζα του Ήλιου μας και είναι πολύ πιο ψυχροί από αυτόν, με θερμοκρασίες το πολύ το 70% της ηλιακής. Παρόμοια παραδείγματα άστρων αποτελούν ο Trappist-1 ο οποίος διαθέτει ένα σύστημα επτά πλανητών παρόμοιων με τη Γη, καθώς και  ο Εγγύτατος του Κενταύρου, το κοντινότερο σε μας άστρο, γύρω από το οποίο έχει επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει ένας εξωπλανήτης.

Γύρω από το ίδιο άστρο (L 98-59), εκτός από τον L 98-59 b κινούνται άλλοι δύο πλανήτες  οι L 98-59 c και d, οι οποίοι είναι κατά 1,4 και 1,6 φορές μεγαλύτεροι από τη Γη αντίστοιχα. Κανείς από τους τρεις πλανήτες πάντως δεν βρίσκεται εντός της φιλόξενης ζώνης από το άστρο του, που ευνοεί την ανάπτυξη ζωής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια περίπτωση είναι οι πλανήτες να έχουν αναπτύξει ένα ανεξέλεγκτο «φαινόμενο θερμοκηπίου» και να έχουν αποκτήσει μια πνιγηρή και καυτή ατμόσφαιρα σαν της Αφροδίτης. Στοιχεία από περαιτέρω έρευνες ίσως δώσουν παραπάνω πληροφορίες σχετικά με το αν οι τρεις πλανήτες διαθέτουν ατμόσφαιρες και ποιο αέριο κυριαρχεί σε αυτές.

Αναλυτικότερα, ο L 98-59b διαγράφει μια πλήρη τροχιά γύρω από το άστρο του σε 2,25 μέρες (η διάρκεια του έτους του) και «ψήνεται», λόγω της κοντινής απόστασης του, καθώς δέχεται 22 φορές περισσότερη αστρική ενέργεια από ό,τι η Γη από τον Ήλιο. Ο μεσαίος πλανήτης L 98-59c κάνει μια πλήρη περιφορά σε 3,7 μέρες και δέχεται 11 φορές περισσότερη ακτινοβολία από την ηλιακή ακτινοβολία που φθάνει στη Γη. Ο εξώτερος εξωπλανήτης L 98-59d χρειάζεται 7,5 μέρες για μια περιφορά και η ακτινοβολία που δέχεται, είναι τετραπλάσια της ηλιακής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστροφυσικό Βέσελιν Κοστόφ του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, δημοσίευσαν λεπτομέρειες γύρω από την έρευνά τους στο περιοδικό αστρονομίας The Astronomical Journal.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Εξωπλανήτης TESS Πηγή: NASA

Βίντεο: NASA Goddard

 

 

www.ert.gr

Πηγή – περισσότερα: https://www.ert.gr/eidiseis/epistimi/ton-mikrotero-exoplaniti-toy-anakalypse-to-diastimiko-tileskopio-tess-tis-nasa-video/

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τον μικρότερο εξωπλανήτη του ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA (video)

Hyperloop: Το τρένο του μέλλοντος θα ξεκινήσει δοκιμαστικές διαδρομές με επιβάτες το 2020

Hyperloop: Το τρένο του μέλλοντος θα ξεκινήσει δοκιμαστικές διαδρομές με επιβάτες το 2020

Το τρένο του μέλλοντος που θα πιάνει ταχύτητες 1.233 χλμ/ώρα, θα ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμαστικές διαδρομές με επιβάτες μέσα στο 2020, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρίας Hyperloop Transportation Technologies (HTT). Η ΗΤΤ βρίσκεται από το 2017 στην Τουλούζη, στην πρώην αεροπορική βάση Francazal και σκοπεύει να επενδύσει 40 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το πρώτο εμπορικό δίκτυο αγωγών του HyperloopTT θα σχεδιαστεί στο Αμπού Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Οι καμπίνες-κάψουλες θα κινούνται μέσα σε αγωγούς διαμέτρου 4 μέτρων με κενό αέρος με ταχύτητες που θα φτάνουν τα 1.233χλμ/ώρα και θα μπορούν να μεταφέρουν από 28 έως 50 επιβάτες. Έτσι, οι άνθρωποι θα μπορούν να μετακινηθούν από τα αστικά κέντρα σε κοντινές πόλεις και προάστια μέσα σε λίγα λεπτά απελευθερώνοντας τους μποτιλιαρισμένους δρόμους και τις μεγάλες οδικές αρτηρίες. Επιπλέον, το τρένο της Hyperloop κινείται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κι έτσι εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια από τα σημερινά σύγχρονα μέσα μετακίνησης.

ΠΗΓΗ: Francetvinfo

 

www.ert.gr

Πηγή – περισσότερα: https://www.ert.gr/eidiseis/epistimi/hyperloop-to-treno-toy-mellontos-tha-xekinisei-dokimastikes-diadromes-me-epivates-to-2020/

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Hyperloop: Το τρένο του μέλλοντος θα ξεκινήσει δοκιμαστικές διαδρομές με επιβάτες το 2020

Σπατάλη τροφίμων

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σπατάλη τροφίμων