Φαινόμενο του θερμοκηπίου

Εικονική αναπαράσταση του φαινόμενου του θερμοκηπίου

Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και περισσότερο λόγος για το πώς η ανθρώπινη δραστηριότητα υπερφορτώνει την ατμόσφαιρα του πλανήτη με διοξείδιο του άνθρακα και άλλες εκπομπές, με τους φόβους των επιστημόνων να εστιάζονται στην κλιματική αλλαγή και τις ανεξέλεγκτες επιπτώσεις που έχει για τον άνθρωπο και τα οικοσυστήματα.

https://images.app.goo.gl/qLxnGaTgRojYHfXZ6

 

Γενετικά τροποιημένα φυτά

Τα γενετικά τροποιημένα φυτά καλλιεργούνται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Γενετικά τροποποιημένα φυτά

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (αγγλικά: GM foods και GMO foods), γνωστά ως γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ή βιολογικά επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι τρόφιμα που παράγονται από οργανισμούς, που έχουν εισαχθεί αλλαγές στο DNA τους, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της γενετικής μηχανικής. Οι τεχνικές γενετικής μηχανικής επιτρέπουν την εισαγωγή νέων χαρακτηριστικών καθώς και τον μεγαλύτερο έλεγχο των χαρακτηριστικών από προηγούμενες μεθόδους όπως η επιλεκτική διασταύρωση και η μεταλλαξιογένεση, όπου ένας οργανισμός εκτίθεται σε ραδιενέργεια ή χημικά ώστε να δημιουργηθεί μία μη συγκεκριμένη, αλλά μόνιμη αλλαγή.

Η εμπορική πώληση γενετικά τροποποιημένων τροφών ξεκίνησε το 1994, όταν η εταιρεία Calgene προώθησε για πρώτη φορά την ανεπιτυχή ντομάτα της Flavr Savr με βραδεία ωρίμανση. Οι περισσότερες τροποποιήσεις των τροφίμων επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο σε καλλιέργειες με υψηλή ζήτηση από αγρότες όπως η σόγια, το καλαμπόκι, η κανόλα και το βαμβάκι. Οι γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν σχεδιαστεί για αντοχή σε παθογόνους παράγοντες και ζιζανιοκτόνα και για καλύτερα θρεπτικά προφίλ. Γενετικώς τροποποιημένα ζώα έχουν αναπτυχθεί, αν και μέχρι τον Νοέμβριο του 2013 κανένα δεν ήταν διαθέσιμο στην αγορά, σε οποιαδήποτε χώρα.

Υπάρχει επιστημονική συναίνεση ότι τα διαθέσιμα σήμερα τρόφιμα που προέρχονται από γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες δεν ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία από τα συμβατικά τρόφιμα, αλλά ότι κάθε γενετικά τροποποιημένο τρόφιμο πρέπει να δοκιμάζεται κατά περίπτωση πριν από την εισαγωγή.Ωστόσο, οι πολίτες είναι πολύ λιγότερο πιθανό από ότι οι επιστήμονες να αντιλαμβάνονται τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ως ασφαλή.Το νομικό και κανονιστικό καθεστώς των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα, με ορισμένα έθνη να τα απαγορεύουν ή να τα περιορίζουν, ενώ άλλα τα επιτρέπουν με πολύ διαφορετικούς βαθμούς ρύθμισης.

Ωστόσο, υπάρχουν συνεχιζόμενες ανησυχίες του κοινού σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, τη ρύθμιση, την επισήμανση, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τις μεθόδους έρευνας και το γεγονός ότι ορισμένοι γενετικώς τροποποιημένοι σπόροι υπόκεινται σε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που ανήκουν σε εταιρεία.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες

Επιπτώσεις της γεωργικής δραστηριότητας στα εδάφη

υποβάθμιση εδαφών

Σχέση γεωργίας με το περιβάλλον

Η σχέση της γεωργίας με το περιβάλλον είναι δυναμική γιατί υπάρχει αλληλεξάρτιση. Η γεωργία επηρεάζεται από το περιβάλλον αλλά και το τρόπος εξάσκησή της επηρεάζει το περιβάλλον.

Βιβλιο μαθήματος

Βιβλιο μαθήματος
Σεπτέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση