Ποιοι ήταν οι τρεις Ιεράρχες που γιορτάζουν 30 Ιανουαρίου;

Την τιμητική τους έχουν στις 30 Ιανουαρίου οι τρεις Ιεράρχες, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να μένουν κλειστά για να τιμήσουν τους προστάτες των Γραμμάτων.

Ποίοι ήταν όμως οι τρεις Ιεράρχες και γιατί τους τιμούμε;

Με τον όρο Τρεις Ιεράρχες, αναφερόμαστε συνοπτικά στους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό.

Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Βασίλειος ο Μέγας

megas-vasilios

Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας ,γεννήθηκε το 330 μ.χ., υπήρξε επίσκοπος Καισαρείας και θεωρείται ,επίσης Πατέρας της Εκκλησίας και ένας εκ των μεγαλύτερων θεολόγων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η συμβολή του στην χριστιανική θεολογία θεωρείται κεφαλαιώδης ενώ σ΄αυτόν αποδίδεται και η «θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου». Ο Μέγας Βασίλειος σπούδασε στην Αθήνα και θεωρούσε πολύ σημαντική τη μελέτη των κλασσικών συγγραφέων και της ελληνικής φιλοσοφίας, φυσικά υπό το χριστιανικό πρίσμα. Η συμβολή του στην ανάπτυξη των γραμμάτων και της φιλανθρωπίας τον κατέστησαν μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Χριστιανικής παράδοσης. Τέλος  πέθανε στα 49 ετών.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

xrysostomos

Θεωρείται πως η γλώσσα του «έσταζε μέλι» καθώς υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Γεννήθηκε το 354 μ.χ . Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη της φιλανθρωπίας. Μάλιστα τα ημερήσια συσσίτια που οργάνωσε έτρεφαν 7.000 ανθρώπους!

Στον τομέα της φιλοσοφίας, μπορεί να απέρριπτε τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων περί Θεού ωστόσο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τις μεθόδους της φιλοσοφίας τους, προκειμένου να αναπτύξει μια συστηματική θεολογία.

Στη ζωή του υπήρξε υπόδειγμα ασκητή ενώ δεν παρέλειπε να καταδικάζει εκείνους τους ιερείς που πλούτιζαν από την ιδιότητά τους. Ήταν τέτοια η σκληρή κριτική που ασκούσε στους Αυτοκράτορες, που τελικά η αυλή τον κυνήγησε και τον εξόρισε. Όμως η φήμη του τον ξεπέρασε αφού θεωρείται Άγιος από όλες σχεδόν τις χριστιανικές ομολογίες. Τέλος πέθανε   στο 54 του χρόνια.

Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός

grigorios-theologos

Γνωστός και με το όνομα «θεολόγος», ο Γρηγόριος υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα. Η επιρροή του στην Τριαδική θεολογία θεωρείται τόσο σημαντική που έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ειδικά όσον αφορά τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Υπήρξε φίλος του Μεγάλου Βασιλείου καθώς και του αδελφού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης.

Ήταν μεγάλος οπαδός των γραμμάτων και επιθυμούσε να ενώσει το χάσμα μεταξύ ελληνόφωνων και λατινόφωνων θεολόγων της εποχής του. Εκτός από εξαιρετικός θεολόγος όμως, υπήρξε και πολύ καλός ποιητής, αφού έγραψε αρκετά ποιήματα με θεολογικά και ηθικά θέματα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ANONYMOUS THE BEST»

πηγή: https://schoolpress.sch.gr/safaristanea/?p=197

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗ

Κλείστε τα μάτια και προσπαθήστε να θυμηθείτε την εποχή που ήσασταν παιδιά, τότε που λίγο πριν έρθουν τα Χριστούγεννα κάνατε τον απολογισμό της χρονιάς και παίρνατε ένα κομμάτι χαρτί, ξεκινώντας το γράμμα στον Αϊ-Βασίλη πάντα με τον ίδιο τρόπο: «Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη».

Μπορεί, λοιπόν, για εμάς τους ενήλικες όλο αυτό να είναι απλά μία ευχάριστη ανάμνηση, όχι όμως και για τα παιδιά, τα οποία αυτές τις μέρες όχι μόνο έχουν ήδη γράψει το δικό τους γράμμα προς τον Άγιο αλλά το έχουν κιόλας ταχυδρομήσει, με διεύθυνση αποστολής -ποια άλλη-τον Βόρειο Πόλο. Ή μήπως την Ουρανούπολη, την οδό Παραδείσου, την Καισαρεία και την οδό Ελκήθρου και Ταράνδου;

πηγή:https://www.talcmag.gr/paidi/gramma-ston-ai-vassili-elta/

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αξιοποιήστε με τους μαθητές σας τη δράση μας «Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη» και μαζί ας δείξουμε στα παιδιά τη μαγεία της ιδιόχειρης αλληλογραφίας!

Πώς; Πριν τα Χριστούγεννα, αφιερώστε χρόνο για να γράψετε μαζί με τους μαθητές σας το γράμμα τους στον Άγιο Βασίλη. Βάλτε σε αυτό φαντασία, χρώμα, τις επιθυμίες και τις ευχές τους. Στη συνέχεια, τοποθετήστε όλα τα γράμματα των παιδιών σε ΕΝΑΝ φάκελο με παραλήπτη τον Άγιο Βασίλη και στη θέση του αποστολέα σημειώστε:

  • το όνομα και την πλήρη ταχυδρομική διεύθυνση του σχολείου σας
  • την τάξη και τον αριθμό των μαθητών σας
  • το όνομα του υπεύθυνου εκπαιδευτικού

Τέλος, ταχυδρομήστε τα γράμματα στο ειδικό κόκκινο γραμματοκιβώτιο (ή στο κίτρινο γραμματοκιβώτιο) των ΕΛΤΑ.

Και μετά;

Τη νέα χρονιά, όταν ανοίξουν ξανά τα σχολεία, θα λάβετε από εμάς έναν φάκελο με τόσες απαντήσεις για τους μαθητές σας, όσες μας έχετε εσείς υποδείξει πάνω στον φάκελο που μας στείλατε!

Tip: Μπορείτε να σχεδιάσετε μία μικρή γιορτή για να μοιράσετε τις απαντήσεις και -γιατί όχι;- να διατηρήσετε την επικοινωνία τους με τον Άγιο Βασίλη, στέλνοντάς μας, με τον ίδιο τρόπο, τα μηνύματα και τις εντυπώσεις των μαθητών σας.

Προσοχή: μπορείτε να στείλετε τα γράμματά σας το αργότερο έως τις 20 Δεκεμβρίου.

πηγή:https://hohoho.elta.gr/