ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΤΛΑΣ CENTENNIA: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΚΣΕ ΚΟΖΑΝΗΣ 20.12.11

Την 20ή Δεκεμβρίου 2011 ο ΣΣ Δρ. Θανάσης Καλλιανιώτης στα πλαίσια των σπουδών του στο ΠΑΚΕ Θεσσαλονίκης ως επιμορφωτής Β΄ επιπέδου παρουσίασε στο ΚΣΕ Κοζάνης τον Ιστορικό Άτλαντα Centennia (ψηφιακοί χάρτες).

Η θεωρητική διδασκαλία συνοδεύτηκε από οπτική παρουσίαση, η οποία ευρίσκεται εδώ, και σχεδιάστηκε να κινηθεί σε πέντε άξονες: Συστάσεις, Εισαγωγή, Αυτομελέτη, Ανάλυση κι Εργασία.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: εν είδει προλειάνσεως έκαστος επιμορφούμενος βιογραφήθηκε ως προς την εργασία του, σπουδές, σχέσης με την Ιστορία και τα ενδιαφέροντά του.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: προκλήθηκε διάλογος για το λογισμικό και την ιστορική χαρτογραφία, όψεις του οποίου έθιγαν α) το χώρο και το χρόνο στην Ιστορία και β) τη χρεία και την επιλογή ως προς τις ΤΠΕ. Θα μελετούσαμε μία παλαιά όψη του Centennia, καθώς το σύγχρονο ενημερωμένο κοστίζει 80 περίπου$.

ΑΥΤΟΜΕΛΕΤΗ: οι επιμορφούμενοι εργάστηκαν επάνω στο λογισμικό, το οποίο ήδη υπήρχε στους υπολογιστές τους, και γνωστοποίησαν τις πρώτες εκτιμήσεις για τη φιλικότητα, δομή, περιεχόμενο κττ.

ΑΝΑΛΥΣΗ: σε διαλογική μορφή εκτέθηκε ο σκελετός του λογισμικού ως εξής: ο δημιουργός του, τα εργαλεία, οι πηγές, ο σκοπός κατασκευής, η δομή και το περιεχόμενό του. Προσεγγίστηκαν κριτικά όλες οι αναφερόμενες μεταβλητές όπως διάφορα χαρτογραφικά ημαρτημένα, π.χ. οι έως πρότινος νομοί Γρεβενών και Καστοριάς χρωματίζονται για το 1943 ως γερμανοκρατούμενοι. Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση του καταλόγου επιλογών (μενού και κομβίων).

Εδώ έλαβε χώραν η απαραίτητη διάπαυσις.

ΕΡΓΑΣΙΑ: προτάθηκε τέλος η  ανάληψη από τους επιμορφούμενους γραπτών σεναρίων, ήτοι πώς θα δίδασκαν ένα μάθημα Ιστορίας στους μαθητές χρησιμοποιώντας το Centennia. Μετά η αίτηση μετετράπη σε προφορική παρουσίαση και οι 4 ομάδες συζήτησαν, κατέγραψαν και παρουσίασε εκάστη το σενάριό της, το οποίο και συζητήθηκε.

Επιρρηματικώς η διδασκαλία διεξήχθη ως αρχικώς είχε σχεδιαστεί εξόν της προφορικής αποτύπωσης των σεναρίων. Τα τεχνικά προβλήματα μηδαμινά – άργητα λόγω παλαιότητας των μηχανημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων