Αρχείο για "Ιανουάριος, 2015"

Αγώνες δρόμου…

Λεπτομέρεια από το Βιβλίο του Μαθητή. Διακρίνεται το βασικό κείμενο όπου δεσπόζουν κυριολεκτικά και μεταφορικά λεκτικά σύνολα
Λεπτομέρεια από το Βιβλίο του Μαθητή. Διακρίνεται το βασικό κείμενο όπου δεσπόζουν κυριολεκτικά και μεταφορικά λεκτικά σύνολα, μέρη συντακτικής κατά βάσιν συνιστώσας

Διδασκαλία του γράφοντος σήμερα 28.01.15/10.00΄ -11.30΄ στο Β3 του 17ου ΔΣ Κοζάνης με την αρωγή δασκάλας ομόχωρου τμήματος. Ενότητα Τι βιβλίο είναι αυτό, στη Γλώσσα Β΄ Δημοτικού, Ταξίδι στον κόσμο της γλώσσας, ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ,σ. 36-7 και του συνοδευτικού της Τετραδίου Εργασιών, ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ, σ. 71.

Τα κύρια ζητούμενα του μαθήματος, σύμφωνα με τους συγγραφείς του, ήταν λεξικογραφικά και γραμματικά, ήτοι η κατασκευή λεξικού και η κλίση αρσενικών ουσιαστικών.[1] Καθώς όμως το κείμενο περιείχε κυριολεξίες και μεταφορές, ο γράφων θεώρησε απαραίτητη την πρόσθεση και της συντακτικής συνιστώσας.

Με την είσοδο των παιδιών η αμφιθεατρική διάταξη των θρανίων άλλαξε. Τοποθετήθηκαν αντωπά ανά δύο, έτσι ώστε σχηματίστηκαν 4 ομάδες των τεσσάρων. Την ορθογραφία εκφώνησε μαθητής και τα τετράδια αλλάχτηκαν με τον απέναντι καθήμενο προς διόρθωσιν –εννοείται πως ο διδάσκων είχε ήδη δει τα πρωτότυπα γεγραμμένα.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: , , ,

Η παλέτα των λουλουδιών

Ενδεικτικό έργο μαθήτριας του Β3. Δυνατές γραμμές, έντονες φόρμες κι εντυπωσιακή διάκριση της κατάταξης των χρωμάτων
Ενδεικτικό σημερινό έργο μαθήτριας του Β3. Γενναίες γραμμές, έντονες φόρμες κι εντυπωσιακή εικαστική διάκριση της κατάταξης των χρωμάτων

Συνδιδασκαλία σήμερα 28.01.15/08.55΄-09.40΄ στο Β3 του 17ου ΔΣ Κοζάνης με τη δασκάλα των Εικαστικών.

Το μάθημα τιτλοφορούταν Η παλέτα των λουλουδιών. Ανήκει στην ενότητα Mικρός περίπατος στη φύση. Ευρίσκεται στα Eικαστικά A΄ & B΄ Δημοτικού, σ. 34 και στο συνοδευτικό του Eικαστικά A΄ & B΄ Δημοτικού, Tετράδιο Eργασιών, σ. 24.

Θρανία σε σχήμα Π, μολύβια, μαρκαδόροι και ξυλομπογιές, Τετράδιο Εργασιών. Οι δάσκαλοι αφανείς υποστηρικτές.

Με όπλο τις γραμμές και τα χρώματα δημιούργησαν διάφορα λουλούδια. Τα υπάρχοντα πρότυπα των σχολικών βιβλίων καλέστηκαν να τα εκλάβουν ως αφετηρία μιας ελεύθερης φαντασιακής και συναισθηματικής διέγερσης. Εν πρώτοις κι ενδιάμεσα προκλήθηκε διάλογος για τη διάκριση των χρωμάτων σε ψυχρά και ζεστά.

Έπειτα έκαστος επέδειξε το έργο του στην ολομέλεια της τάξης εξηγώντας παράλληλα το δημιουργικό συγκείμενο -ορισμένοι μαθητές που δεν πρόλαβαν, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους την επόμενη φορά.

Εναλλακτικά το μάθημα μπορούσε να μετατεθεί στην άνοιξη, οπότε υπήρχε η δυνατότητα επίσκεψης σε ανθόκηπους ή οικίες με ανθισμένα φυτά, ως έναυσμα αλλά κι επιτόπιες δημιουργίες, δύο ή και τριών (με μικτή τεχνική) διαστάσεων.

Ετικέτες: , , ,

“Η κιβωτός της αγάπης (του Νώε)” στο Λιβαδερό

lept ma8hma 15Πέμπτη 22α Ιανουαρίου 2015. Επίσκεψη με ομάδα του ΚΕΔΔΥ Κοζάνης στο ΔΣ Λιβαδερού. Μπήκα στην Γ΄ τάξη την τέταρτη ώρα (10.45΄ -11.30΄) προς επεξεργασίαν του μαθήματος “Η κιβωτός της αγάπης”, Θρησκευτικά O Θεός στη ζωή μας της Γ΄ Δημοτικού, κεφάλαιο 15 (σ. 47-49).

Ευρεθείσα χωρική κατανομή : τρεις σειρές με ανά ένα παιδί σε κάθε θρανίο, η αίθουσα φωτεινή, έξω ήλιος, γεωπολιτικοί χάρτες Ελλάδας κι Ευρώπης. Διάλογος με τους μαθητές με ημιδομημένες ή ανοικτές ερωτήσεις, για ανίχνευση της προϋπάρχουσας γνώσης κι ευριστική έκφανση.

Εγκιβωτισμός του αντικειμένου στις εποικοδομιστικές και κοινωνιοπολιτισμικές θεωρίες. Όσον αφορά στις πρώτες, ανακαλυπτική μάθηση: υπάρχει π.χ. Αγία Γραφή στη Βιβλιοθήκη του Σχολείου;  Σχετικά με τη δεύτερη: το όρος Αραράτ λ.χ. και το δεσπόζον του χωριού βουνό “Αμάρμπης”, σύγκριση, πρόσβαση, προσωπικές εμπειρίες.

Προσέγγιση διαθεματική με εμπλοκή ιστορίας, γεωγραφίας κι ελληνικής γλώσσας. Χρήση χάρτη, έρευνα στη βιβλιοθήκη του Σχολείου και πίνακας. Κοινή η ιστορία του κατακλυσμού (Ελλάς -Ισραήλ -Ινδία). Κιβωτός όπως τα χαρτοκιβώτια που ευρίσκονταν επί τόπου. Ύπαρξη (της διμερούς) Αγίας Γραφής στις οικίες του χωριού; Παλαιά και νέα σύμβολα της ειρήνης.

Προτεινόμενη προέκταση ως τερπνή μεταγνώση: θεατροποίηση του σχετικού κεφαλαίου από το έργο της Γαλανού Ειρήνης, Ιστορίες από τη Βίβλο, διασκευή για παιδιά, Ελευθερουδάκης, Αθήνα χ.χ., σ. 16-19, το οποίο εντόπισαν μαθητές και διδάσκων στη βιβλιοθήκη του Σχολείου.

Ετικέτες: , ,

Η ιστορία του σχολείου μου (ευέλικτη ζώνη)

ΚαταγραφήΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Β΄ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

α.π. 23/19.01.2015

Ύστερα από το υπ’ αρ. 3782/Δ2/13-01-2015 έγγραφο της ΓΔΣ του ΥΠΑΙΘ με τίτλο 2ο[ς] Μαθητικός Διαγωνισμός “Η ιστορία του σχολείου μας”, προσφέρομαι να διακονήσω όποιον εκπαιδευτικό επιθυμεί να αναλάβει το ρηθέν σχέδιο εργασίας στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης.

Η αρωγή μου προσφέρεται, εκτός άλλων, ως προς το περιεχόμενο, λόγω των ιστορικών σπουδών μου, κι ως προς το τεχνολογικό του μέρος, καθώς επαφίομαι με τον ψηφιακό κόσμο.

Ετικέτες: , ,

Συνδιδασκαλία στο Β3 του 17ου ΔΣ

28-και-4.2

Διδασκαλία μου μαζί με τη δασκάλα της τάξης στο Β3 του 10ου ΔΣ Κοζάνης την 16η Ιανουαρίου 2015. Επιχειρήσαμε στο 28ο κεφάλαιο των Μαθηματικών με τίτλο Βρίσκω την προπαίδεια του 3 και του 6 και στο αντίστοιχο 4.2 της Μελέτης Περιβάλλοντος με τίτλο Η γιαγιά θυμάται.

Οι μαθητές στην τάξη σε Π λόγω της στενότητας της αίθουσας. Σύνδεση των κεφαλαίων με προσωπικές εμπειρίες, διάλογος δασκάλων με μαθητές, μαθητές -μικροί δάσκαλοι και συμμετοχή ΤΠΕ στη Μελέτη.

Εναλλακτικά το κεφάλαιο των Μαθηματικών θα μπορούσε να διδαχθεί παιγνιωδώς στην αυλή με τη συμμετοχή και των δύο άλλων τμημάτων (χωρισμοί σε 3άδες -6δες), κάτι που προϋπέθετε συνεννόηση από πριν και καλό καιρό. Το αντίστοιχο της Μελέτης με μια μικρή θεατρική παράσταση, υπόθεση που είχε ανάγκη προετοιμασίας από πριν.

Ετικέτες: , , , , ,

Ομιλίες για σχολικούς εκφοβισμούς: Πετρανά 12.01.15

Λεπτομέρεια από την ομιλία στους μαθητές των Ε' και ΣΤ΄ τάξεων. Πίσω η τηλεόραση με την οπτική παρουσίαση
Ομιλία στους μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ στην αίθουσα διαλέξεων. Πίσω η τηλεόραση με την οπτική παρουσίαση. Λεπτομέρεια.

Έπειτα από τηλεφωνική πρόσκληση της Διευθύντριας του Δ.Σ. Πετρανών παρευρέθηκα την 12η Ιανουαρίου 2015 στο χωριό Πετρανά Κοζάνης. Καλεσμένος σε ομιλία σε μαθητές και γονείς από την ψυχολόγο Ματίνα Γαβριήλογλου. Εργάζεται στο “Τμήμα Ενημέρωσης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών” του παραρτήματος Θεσσαλονίκης[1] του Χαμόγελου του Παιδιού, συλλόγου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.[2]

Στο Σχολείο συναντηθήκαμε με την εκπαιδευτικό Αναστασία Λούδα, μέλος της 4μελούς Περιφερειακής Ομάδας Δράσεων Πρόληψης (ΠΟΔΠ) της ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας.[3] Ανεβήκαμε έπειτα στην αίθουσα διαλέξεων. Η απεσταλμένη του Χαμόγελου του Παιδιού μίλησε τη συνοδεία οπτικής παρουσίασης στους μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων, οι οποίοι είχαν επί τούτου προσέλθει, για το σχολικό εκφοβισμό.

Έπειτα κατευθυνθήκαμε στο κτήριο της πρώην κοινότητας Πετρανών. Έβαλαν θέρμανση, υπήρχαν κι εδέσματα. Εδώ η ειρηθείσα ψυχολόγος, πάλι με την αρωγή ψηφιακής οπτικής παρουσίασης, παρουσίασε στους γονείς και κηδεμόνες του Σχολείου τις δράσεις της οργάνωσής της  και ανέλυσε το σχολικό εκφοβισμό. Όταν ζήτησε, στο τέλος. διάλογο, σηκώθηκα.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

XAIR

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Αναλαμβάνοντας χρέη σχολικού συμβούλου στην Β΄ Εκπαιδευτική Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Κοζάνης εύχομαι σε σας και στους μαθητές σας καλή σχολική χρονιά.

Είμαι καθημερινώς στη διάθεσή σας στα θέματα της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Το τηλέφωνο επικοινωνίας και το τηλεομοιότυπο παραμένουν ως είχαν. Η ηλεκτρονική διεύθυνση της Β΄ ΕΚΠΕ ΔΕ Κοζάνης είναι η sspe2@dmaked.pde.sch.gr. Το ιστολόγιο της ειρημένης ανοίγει στο σύνδεσμο https://blogs.sch.gr/sspe2· η (υπό κατασκευήν) ιστοσελίδα στον αντίστοιχο http://sspe2.pde.sch.gr.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΕΡΟ

Λεπτομέρεια από τη θεατρική παράσταση των Α΄ και Β΄ τάξεων
Λεπτομέρεια από τη θεατρική παράσταση των Α΄ και Β΄ τάξεων

Λιβαδερό, πρωινό 23ης Δεκεμβρίου 2014. Ο Διευθυντής του Σχολείου άνοιξε την αυλόπορτα. Η περίφραξη ανοξείδωτη και δυνατή, η αυλή τεράστια και με χόρτο σε ένα μέρος της. Το γραφείο του Διευθυντή μάλλον στενό, των δασκάλων ευρύχωρο.

Άρχισαν να έρχονται πρώτα οι δάσκαλοι, δύο γνωστές από πριν. Προσέρχονταν έπειτα συνεχώς κόσμος, γυναίκες και παιδιά επί το πλείστον. Ήρθε ο εφημέριος και δύο τοπικοί πολιτικοί. Άρχισε η εκδήλωση (το πρόγραμμά της παρατίθεται στο τέλος). Αγγλόφωνες μελωδικές παντομίμες για τα παιδιά της ΣΤ΄ και θεατρική παράσταση από τα αντίστοιχα των Α΄ και Β΄ τάξεων. Ενδιάμεσα ομίλησε ο Διευθυντής και τιμήθηκαν οι, συνταξιούχοι πια, δάσκαλοι του Σχολείου Φώτης Τσιόκανος και Κατερίνα Νάκου, γεννηθέντες κι εργαζόμενοι στο Λιβαδερό.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

ΣΧΟΛΕΙΑ Β΄ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολεία Β΄ ΕΚ.ΠΕ. Κοζάνης. Το υπόβαθρο έχει ληφθεί από τον Σκερκέμη Λάμπρο, «Η Δυτική Μακεδονία», Γκαβανάς, Κοζάνη 1951 (δωρεά Ο.Λ.)
Σχολεία Β΄ ΕΚ.ΠΕ. Κοζάνης. Το υπόβαθρο έχει ληφθεί από τον Σκερκέμη Λάμπρο, «Η Δυτική Μακεδονία», Γκαβανάς, Κοζάνη 1951 (δωρεά Ο.Λ.)

10° Κοζάνης

13° Κοζάνης

17° Κοζάνης

1° Σερβίων

2ο Σερβίων

4° Σερβίων

Βαθυλάκκου

Βελβεντού

Λιβαδερού

Πλατανορρεύματος

Τρανοβάλτου

Άνω Κώμης

Καισάρειας

Πετρανών

Ετικέτες: ,

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση