ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ eTwinning 19/20
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τα χιλιάδες χριστουγεννιάτικα φωτάκια στα πλατάνια κατά μήκος του Καναλιού άναψαν, τα πανύψηλα στολισμένα έλατα της Αγοράς αποκαλύφθηκαν σε όλη τους τη λάμψη, το Παγοδρόμιο γέμισε επισκέπτες που στροβιλίζονταν σε γιορτινούς ρυθμούς, ενώ τα Σιντριβάνια στο Κανάλι συμμετείχαν κι αυτά, με δύο χριστουγεννιάτικες χορογραφίες, το «It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas» του Johnny Mathis και «Το Βαλς των Λουλουδιών» από τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι, οι οποίες θα παρουσιάζονται καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Όλα αυτά μαζί συνέθεσαν ένα μαγευτικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό πάνω στο οποίο στήθηκε μια μεγάλη γιορτή με τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της soul queen Idra Kayne.
Αίσθηση προκάλεσαν και οι τέσσερις νέες φωτεινές εγκαταστάσεις κορυφαίων δημιουργών του είδους που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και δημιούργησαν μια ονειρική ατμόσφαιρα φωτός και ήχου που συνεπήρε μικρούς και μεγάλους.
O Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
από:noupou.gr

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πειράματα Φυσικής για τον ηλεκτρισμό.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα μάθουν τις αρχές του στατικού ηλεκτρισμού.

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Φουσκώστε ένα μέτριο μπαλόνι
  • Πηγαίνετε μπροστά σε έναν καθρέφτη.
  • Ζητήστε από τα παιδιά να τρίψουν το μπαλονάκι στα μαλλιά τους.
  • Απομακρύνετε το μπαλόνι αλλά κρατήστε το σε μικρή απόσταση από το κεφάλι των παιδιών.
  • Θα παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά στέκονται σχεδόν όρθια!
  • Εξηγήστε στα παιδιά για τον στατικό ηλεκτρισμό, ότι δημιουργείται με την τριβή δυο αντικειμένων και γιαυτό το λόγο κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται μια ενόχληση σαν ελαφρύ κραδασμό, όταν αγγίζουν μεταλλικό πόμολο.

Καλή διασκέδαση!

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Έθιμα σε όλη την Ελλάδα.

Έθιμα από τη Μακεδονία

Το “Χριστόξυλο”

Picture

Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας, τις παραμονές των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης κάθε σπιτιού ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο και γερό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Αυτό είναι το Χριστόξυλο. Η νοικοκυρά έχει ήδη φροντίσει να καθαρίσει το σπίτι και ιδιαίτερα το τζάκι με μεγάλη προσοχή, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζει ακόμη και την καπνοδόχο του σπιτιού, ώστε να μη μπορέσουν να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια, όπως αναφέρεται στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παραμύθια.
Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, όταν όλη η οικογένεια θα είναι μαζεμένη γύρω από το τζάκι , ο νοικοκύρης του σπιτιού ανάβει την καινούρια φωτιά και μπαίνει στην εστία το Χριστόξυλο.
Σύμφωνα με τις παραδόσεις του λαού, καθώς καίγεται το Χριστόξυλο, ζεσταίνεται ο Χριστός στη φάτνη Του. Κάθε οικογένεια, προσπαθεί να διατηρήσει αυτή τη φωτιά αναμμένη για όλο το δωδεκαήμερο των εορτών, από τα Χριστούγεννα, μέχρι τα Φώτα.

Οι “Μωμόγεροι”

Picture

Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί του Νομού Δράμας συναντάμε το έθιμο των Μωμόγερων, το οποίο προέρχεται από του Πόντιους πρόσφυγες. Η ονομασία του εθίμου προέρχεται από τις λέξεις μίμος ή μώμος και γέρος και συνδέεται με τις μιμητικές κινήσεις των πρωταγωνιστών. Αυτοί, φορώντας τομάρια ζώων -λύκων, τράγων ή άλλων- ή ντυμένοι με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά, έχουν τη μορφή γεροντικών προσώπων. Οι Μωμόγεροι, εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του δωδεκαημέρου των εορτών, και προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες στους δρόμους των χωριών και τραγουδούν τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους: «Αρχή κάλαντα και αρχή του χρόνου, πάντα κάλαντα, πάντα του χρόνου».
Όταν δύο παρέες συναντηθούν, κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους, ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή.
Παραλλαγές του ίδιου εθίμου, συναντώνται σε χωριά της Κοζάνης και της Καστοριάς, με την ονομασία Ραγκουτσάρια.


Έθιμα από την Κεντρική Ελλάδα

Το τάισμα της βρύσης

Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, στα χωριά της Κεντρικής Ελλάδας, γίνεται το λεγόμενο “τάισμα” της βρύσης. Οι κοπέλες του χωριού, λίγες ώρες πριν ξημερώσει Χριστούγεννα, πηγαίνουν στις βρύσες του χωριού και τις αλείφουν με βούτυρο και μέλι, με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους. Μ’ αυτή την κίνηση παίρνουν από τη βρύση το “αμίλητο” νερό.
Για να έχουν καλή σοδειά έφερναν στη βρύση βούτυρο, τυρί, ή ψημένο σιτάρι ή κλαδί ελιάς, ή όσπρια και φρόντιζαν να φτάσουν εκεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, γιατί, όπως έλεγαν, όποια θα πήγαινε πρώτη στη βρύση, αυτή θα στεκόταν και η πιο τυχερή ολόκληρο το χρόνο.
Επιστρέφοντας στο σπίτι, οι γυναίκες, έφερναν το καινούργιο νερό, αφού πρώτα είχαν αδειάσει από τα βαρέλια τους το παλιό.
Η διαδικασία αυτή της μετάβασης και της επιστροφής στη βρύση, γίνεται σιωπηλά- για αυτό και ονομάστηκε αμίλητο νερό. Με το ‘αμίλητο’ νερό οι γυναίκες ραντίζουν τα σπίτια τους, για ευρωστία και καλή τύχη.

Κλωνάρια στο τζάκι

Στη Θεσσαλία, τα νεαρά κορίτσια και αγόρια, επιστρέφοντας στο σπίτι από την εκκλησία, τοποθετούν δίπλα στο αναμμένο τζάκι μικρά κλαδιά δέντρων, που αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές τους επιθυμίες. Κλαδιά κέδρου για τα κορίτσια και αγριοκερασιάς για τα αγόρια.
Φροντίζουν μάλιστα τα κλαδιά αυτά να είναι λυγερά, αφού το κλαδί που θα καεί πρώτο αντιπροσωπεύει καλούς οιωνούς για τον κάτοχό του. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι το άτομο, του οποίου το κλαδί κάηκε πρώτο, θα είναι και το πρώτο που θα παντρευτεί.

Έθιμα από την Κρήτη

Το Χριστόψωμο

Picture

Το Χριστόψωμο είναι το ψωμί που φτιάχνουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή, τις παραμονές των Χριστουγέννων. Αποτελούν το ψωμί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και το ευλογημένο, αφού αυτό θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του. Το ζύμωμά του αποτελεί μια ιεροτελεστία. Χρησιμοποιούνται ακριβά υλικά, όπως ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα ενώ κατά το ζύμωμα οι γυναίκες τραγουδούν: “Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει”.
Αρχικά πλάθουν το ζυμάρι και παίρνοντας τη μισή από τη ζύμη φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη μισή φτιάχνουν με λωρίδες έναν σταυρό. Στο κέντρο του σταυρού βάζουν ένα άσπαστο καρύδι ή ένα αυγό, συμβολίζοντας τη γονιμότητα. Την υπόλοιπη επιφάνεια τη διακοσμούν με διάφορα σχήματα, όπως λουλούδια, φύλλα, καρπούς, ή πουλιά. Η διακόσμηση αυτή τονίζει το σκοπό του χριστόψωμου και εκφράζει τις προσδοκίες των πιστών για καλή σοδειά και παραγωγή των ζώων.
Την ημέρα των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πολλοί παρομοιάζουν τη διαδικασία αυτή, με το μυστήριο της Θείας κοινωνίας.
Το έθιμο του Χριστόψωμου διατηρείται σε ελάχιστα μέρη της Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη. Αποτελεί μια συνήθεια βαθιά ριζωμένη και θεωρείται έργο θείο και έθιμο καθαρά Χριστιανικό. Κατά τόπους, το συναντάμε σε παραλλαγές μορφών ή ονομασιών όπως: “το ψωμί του Χριστού”, “Σταυροί”, “βλάχες” κ.ά.


Έθιμα από την Ήπειρο

Τα καρύδια

Τα καρύδια είναι ένα παραδοσιακό ομαδικό παιγνίδι που παίζουν τα παιδιά στην Ήπειρο. Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν ως εξής: Κάποιο παιδί χαράζει στο χώμα μια ευθεία γραμμή. Πάνω σ’ αυτή, κάθε παίκτης βάζει κι από ένα καρύδι στη σειρά.
Μετά, ο κάθε παίκτης με τη σειρά του και από κάθετη απόσταση ενός με δύο μέτρα από τη γραμμή των καρυδιών, σημαδεύει σκυφτός, και με το μεγαλύτερο και το πιο στρογγυλό καρύδι του, κάποιο άλλο καρύδι.
Όποιο καρύδι πετύχει και το βγάλει έξω από τη γραμμή το κερδίζει και δοκιμάζει ξανά σημαδεύοντας κάποιο άλλο καρύδι. Αν αστοχήσει, συνεχίζει ο επόμενος παίκτης. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να βγουν από τη γραμμή όλα τα καρύδια.
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χριστούγεννα στην Ελλάδα

Το ελληνικό Δωδεκαήμερο

Picture

Στο λαϊκό εορτολόγιο η περίοδος από την παραμονή των Χριστουγέννων έως τα Θεοφάνια ονομάζεται “Δωδεκαήμερο” ή “Δωδεκάμερο”. Τρεις μεγάλες γιορτές γιορτάζονται εκείνες τις μέρες. Τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.
Σε όλο αυτό το διάστημα, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, υπήρχαν διάφορα έθιμα που είχαν ως σκοπό τους να προαναγγείλουν τον ερχομό της άνοιξης, για να εξασφαλίζουν για όλους την ευτυχία και να τονώσουν το αίσθημα της θρησκείας και της οικογένειας.
Για να δώσουν το χαρμόσυνο μήνυμα ότι η φύση θα προχωρήσει από την περίοδο του χειμώνα και το σκοτάδι στο ανοιξιάτικο φως και τη βλάστηση, στόλιζαν κάθε γωνιά του σπιτιού τους με κλαδιά από μυρτιά, μυρσίνη, δάφνη και ελιά.
Στα τζάκια των σπιτιών, νύχτα μέρα, είχαν συνέχεια αναμμένη τη φωτιά, για να μην πλησιάζουν οι Καλικάντζαροι, τα περίεργα ξωτικά, που πίστευαν πως κυκλοφορούσαν και πείραζαν τους ανθρώπους μιας και τα “νερά ήταν αβάπτιστα”, ο Χριστός, δηλαδή, δεν είχε βαπτισθεί ακόμη.
Τα παιδιά έλεγαν κάλαντα με ευχές για τους νυκοκυραίους, ενώ οι νοικοκυρές έφτιαχναν γλυκίσματα.
Νυχτερινές ακολουθίες στην εκκλησία και οικογενειακές συγκεντρώσεις ενίσχυαν τους δεσμούς με τη θρησκεία και την οικογένεια.

Πηγή: “Το Ελληνικό Δωδεκαήμερο”, εκπαιδευτικός φάκελος Μουσείου Μπενάκη




Έθιμα Δωδεκαήμερου

Γενικά, τα έθιμα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προέρχονται από ένα συνδυασμό θρησκευτικών και λαϊκών παραδόσεων που γιορτάζονται κυρίως από τους χριστιανούς της Ευρώπης και της Αμερικής αλλά και από άλλους λαούς μη χριστιανικούς (Κινέζοι, Ιάπωνες κ.ά.).
Στην Ελλάδα συνδυάζονται διεθνή έθιμα, όπως ο Αϊ-Βασίλης και η υποδοχή του νέου έτους, με ελληνικά έθιμα, όπως το πρωτοχρονιάτικο ρόδι και ιστορίες με καλικάντζαρους.

Ανταλλαγή δώρων

Picture

Σημαντικότατο έθιμο στις γιορτές των Χριστουγέννων είναι η ανταλλαγή δώρων. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, η εποχή των Χριστουγέννων είναι αυτή κατά την οποία λαμβάνουν σημαντικό αριθμό δώρων από τους γονείς και τους συγγενείς τους, αλλά και από τον Αϊ-Βασίλη, ο οποίος κατά την παράδοση φέρνει τα δώρα κατεβαίνοντας από την καμινάδα του σπιτιού. Στη διεθνή παράδοση τα δώρα τοποθετούνται μέσα στις κάλτσες που είναι κρεμασμένες μπροστά στο τζάκι.

Διακόσμηση

Picture

Κύρια έθιμα στη διακόσμηση είναι ο στολισμός του δέντρου των Χριστουγέννων (διεθνές) το Αλεξανδρινό ή Αστέρι της Βηθλεέμ (διεθνές), το χριστουγεννιάτικο καραβάκι (ελληνικό έθιμο που έχει σχέση με την ενασχόληση των Ελλήνων με τη θάλασσα) και ο στολισμός με φώτα χριστουγεννιάτικα. Στην Ελλάδα το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε στα βασιλικά ανάκτορα, όταν ήταν βασιλιάς ο Όθωνας.

Τοπικά έθιμα

Picture

Στη Ρούμελη, στη Θεσσαλία, στο Μοριά αλλά και στη Νησιωτική Ελλάδα (κυρίως του Αιγαίου), χαρακτηριστικά της γιορτής των Χριστουγέννων ήταν το διαρκές άναμμα της φωτιάς (κρατάει όλο το Δωδεκαήμερο) που έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα κατά των καλικάντζαρων και των κακών πνευμάτων και το σφάξιμο του γουρουνιού. Όσοι δεν είχαν γουρούνι σφάζανε γίδα ή πρόβατο. Στόλιζαν το σπίτι με κλαδιά κέδρων και αγριοκερασιάς. Δε λούζονταν, γιατί το θεωρούσαν γρουσουζιά, κι έβαζαν ένα αγοράκι να κάνει ποδαρικό.

Φαγητά & γλυκίσματα

Picture

Την περίοδο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα προετοιμάζονται ιδιαίτερα γλυκά και φαγητά, όπως η γαλοπούλα, το χριστόψωμο, η βασιλόπιτα, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες κ.ά.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πειράματα Φυσικής για την ατμοσφαιρική πίεση

Οι μαθητές της Ε΄τάξης ασχολήθηκαν με την ατμοσφαιρική πίεση και σας παρουσιάζουν μερικά απλά πειράματα.

 

Δείτε το στο slideshare.net

 

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βιβλία που δεν πρέπει ναλείπουν από τη βιβλιοθήκη.

Δεκάδες e-mail και μηνύματα λάβαμε αυτά τα 4,5 σχεδόν χρόνια που είμαστε στον αέρα να προτείνουμε βιβλία σε εκπαιδευτικούς και γονείς που σκόπευαν να δημιουργήσουν ή να εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη του σπιτιού ή του σχολείου τους. Όχι ως αλάθητοι ειδήμονες. Όχι ως “κριτικοί”. Ως ιδιαιτέρως έμπειροι αναγνώστες, απλά. Ήταν πραγματικά τόσες πολλές οι φορές που το κάναμε αυτό, που κάποια στιγμή αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να το κάνουμε δημόσια για να είναι προσβάσιμο από όλους.

Με ποια υποκειμενικά κριτήρια επιλέξαμε τα 50 αυτά βιβλία; Με πολλά.

1. Τη λογοτεχνική τους αξία, 2. Την αναγνωστική απόλαυση που προσφέρουν σε ένα παιδί, 3. Τις απίστευτα πολλές δυνατότητες διάδρασης και επέκτασης που σου παρέχουν, 4. Την εικονογράφηση και το συνταξίδεμά της με το κείμενο, 5. Τη θεματολογία, τα μηνύματα, τους προβληματισμούς, τα ζητήματα προς συζήτηση που φέρουν, 6. Την μεταπλαστική τους δεινότητα και 7. Τη συνολική τους ποιότητα.

domi_ylis

 

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χριστούγεννα στην Ελλάδα!Κοντινοί προορισμοί για όλα τα γούστα!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλοι έχουμε μπει στη διαδικασία να σκεφτούμε τρόπους να περάσουμε καλά χωρίς να ξοδέψουμε υπέρογκα ποσά.

Η λύση είναι μία: διακοπές στα πανέμορφα ελληνικά χωριά μας!

Αφήνοντας απέξω την πολυδιαφημισμένη Αράχωβα, ψάξαμε και εντοπίσαμε τους 5 ιδανικούς προορισμούς για να περάσετε γιορτινά Σαββατοκύριακα, οι οποίοι φημίζονται για την ομορφιά και το φανατικό τους κοινό. Άλλοι αρκετά κοντά στην Αθήνα και κάποιοι άλλοι λίγο πιο απομακρυσμένοι, όλοι εγγυώνται πως με την κατάλληλη παρέα θα περάσετε αξέχαστα. Αν κι εσείς ανήκετε σε εκείνους που διακατέχονται έντονα από ένα… Christmas mood δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στους πανέμορφος και οικονομικούς προορισμούς που επιλέξαμε για εσάς για τις χειμερινές, εορταστικές σας εξορμήσεις!

Ερωτευμένοι ή μη λοιπόν, διαλέξτε την παρέα σας και… φύγατε!

Ελατοχώρι Πιερίας

Αν αγαπάτε το χιόνι, το σκι και τα μαγευτικά τοπία, το Ελατοχώρι Πιερίας αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τις Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις σας. Με θέα τον Όλυμπο, το ορεινό αυτό χωριό γεμάτο από δάση οξιάς και βελανιδιάς βρίσκεται 28 χιλιόμετρα από την Κατερίνη και φημίζεται για την απήχηση που έχει στο κοινό τους χειμερινούς μήνες λόγω του χιονιού που το «ντύνει» στα λευκά.

  • Μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά, το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου σίγουρα δίνει αυτό το κάτι διαφορετικό στον ήδη χριστουγεννιάτικο αέρα του παγωμένου χωριού, με τις εγκαταστάσεις του να είναι μοναδικές τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.
  • Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε εκτός από τις πίστες για σκι και την πίστα για… έλκηθρα!
  • Όσο για τη διαμονή σας; Το συγκρότημα Σεμέλη Resort υποδέχεται εκατοντάδες τουρίστες κατά τη διάρκεια των γιορτών και εγγυάται μια παραμονή που θα έχετε να θυμάστε!

Νυμφαίο Φλώρινας

Ένας από τους πιο «αδικημένους» χειμερινούς προορισμούς είναι το Νυμφαίο της Φλώρινας. Αδικημένος φυσικά όχι επειδή στερείται φυσικής ομορφιάς και φανατικών επισκεπτών, αλλά διότι δεν ανήκει στους πολυδιαφημισμένους προορισμούς για χειμερινές διακοπές, παρότι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.

  1. Βρίσκεται 57 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Φλώρινας, με τα πέτρινα καλντερίμια του και το χωριό με τις Αρκούδες του Αρκτούρου να αποτελούν πόλο έλξης για κάθε λογής επισκέπτη.
  2. Παραδοσιακό, ακατέργαστο, παγωμένο και άκρως Χριστουγεννιάτικο, το Νυμφαίο σίγουρα θα κάνει τη γιορτινή απόδρασή σας αξέχαστη! Οι πέτρινοι ξενώνες και το ξενοδοχείο «Νύμφες» στην καρδιά του χωριού εξασφαλίζουν μοναδική θέα στο χιονισμένο Νυμφαίο που φημίζεται για τη φιλοξενία του.

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!