spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Art Nouveau, Stile Liberty, Glasgow Style

20 Απριλίου 2017 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Χωρίς κατηγορία

G. Allen, Wren 1883

G. Allen, Wren 1883

 «Η τέχνη είναι μια γραμμή γύρω από τις σκέψεις σας» είπε ο Gustav Klimt. Έτσι πυροδοτήθηκε το νέο πνεύμα για την τέχνη που ξέσπασε ορμητική περί το 1880, αλλά διήρκεσε μέχρι το 1905.

 Οι λάτρεις των διακοσμητικών και των γραφικών τεχνών και της αρχιτεκτονικής καθόρισαν το νέο ρεύμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής, και, ως εκ τούτου, είναι γνωστό με διάφορα ονόματα, όπως Stile Liberty (Ιταλία) η Glasgow style (Βρεταννία), και Jugendstil στον γερμανόφωνο κόσμο. H Art Nouveau απετέλεσε κίνημα με διεθνή χαρακτηριστικά, αναπτύχθηκε σε πολλές διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων η Η.Π.Α, η Βρεταννία (Arts and Crafts), η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Σκανδιναβία και είχε ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού με απώτερο σκοπό την κατάργηση των αποστάσεων μεταξύ των διαφορετικών μορφών τέχνης. Εμφανίστηκε σε μια ευρεία ποικιλία αισθητικών παραλλαγών και δημιούργησε ένα νέο εικαστικό λεξικό συμπεριλαμβάνοντας κάθε εκπληκτική δεξιότητα των χεριών (σχεδιασμό επίπλων, κατασκευές σίδερο, αρχιτεκτονική)  και καταργώντας τις αυστηρές, ακαδημαϊκές και ιστορικές προσεγγίσεις των δύο προηγουμένων αιώνων, που έως τότε ήσαν δημοφιλείς.  Βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του κινήματος είναι η επιτήδευση της μορφής, που επαληθεύεται και μέσα από τη συσχέτιση του με το κίνημα του συμβολισμού. Η Art Nouveau συνδέθηκε ακόμα με τη γοτθική και με την ιαπωνική τέχνη, από την οποία εμπνεύστηκε τη μίμηση των φυσικών μορφών και την αναζήτηση περίπλοκων διακοσμητικών θεμάτων.

Η ονομασία Art Nouveau χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από σύγχρονους κριτικούς τέχνης στο Βέλγιο και αργότερα αποτέλεσε την ονομασία μιας αίθουσας τέχνης στο Παρίσι – Maison de l’Art Nouveau-, υπό την διεύθυνση του Σάμουελ Μπινγκ (Samuel Bing) και η οποία ειδικευόταν σε σύγχρονα έργα Αρ Νουβό καλλιτεχνών. Εκεί εκτίθενται έργα καλλιτεχνών που θεωρούνται σήμερα ως οι πατέρες του κινήματος, όπως ο Έντβαρτ Μουνκ (Edvard Munch) και ο γλύπτης Ροντέν (Auguste Rodin).

Παρά την καλλιτεχνική δραστηριότητα της πόλης του Παρισιού, η Art Nouveau εξελίχθηκε περισσότερο στο Νανσύ, όπου δημιουργήθηκε και η αντίστοιχη Σχολή της. Καταλυτικό όμως ρόλο στην εξέλιξη της νέας μορφής τέχνης διαδραμάτισε η Διεθνής Έκθεση του 1900 στο Παρίσι, όπου το πρωτοποριακό νέο ύφος κυριάρχησε.  Παραμερίστηκε λίγο-λίγο πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ανοίγοντας όμως το δρόμο για την ανάπτυξη της Art Deco, μορφής της δεκαετίας του 1920. Θεωρείται δε πρόδρομος του μοντερνισμού. Ετοίμασε τους ανθρώπους γι όλα όσα ακολούθησαν. Η «Η Νέα Τέχνη» (art nouveau) ήταν φυσικό να  γνωρίσει μια δημοφιλή αναβίωση στη δεκαετία του 1960.

Σημείωση για την εικόνα: Front cover of Wren’s City Churches by Mackmurdo, a print from The Hobby Horse (England), published by G. Allen with woodcut, letterpress, mezzotint on steel, 1883. 

Ετικέτες: ···

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση