Παιδική παχυσαρκία. Πρόληψη

Η συμβολή των εκπαιδευτικών  στην υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που προάγουν την υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους μικρούς μαθητές.

 

Μερικές ιδέες για να συμβάλλουμε όλοι στην υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που προάγουν την υγεία και θα βοηθήσουν στην πρόληψη της παιδική παχυσαρκίας:

 

Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά ξεκινώντας από το να καταναλώσετε ένα φρούτο την ημέρα μπροστά στα παιδιά. Θα ήταν καλό να υπάρχει ποικιλία στα φρούτα που καταναλώνετε.

 

Τοποθετείστε ένα πιάτο με φρούτα και λαχανικά (διαφορετικά κάθε φορά) σε εμφανές σημείο της τάξης και μιλήστε για αυτά. Περιγράψτε στα παιδιά τη γεύση και την υφή αυτών των τροφίμων, και αφήστε τα να τα μυρίσουν και να τα πιάσουν.

 

Η ζωγραφική και οι ιχνογραφίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εικόνες από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.

 

Μέσα στην τάξη, φυτέψτε σε γλάστρες κάποια όσπρια ή λαχανικά, όπου τα παιδιά θα τα ποτίζουν και θα παρακολουθούν την ανάπτυξή τους.

 

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε τον δικό σας κήπο με λαχανικά σε κάποιο μέρος της αυλής. Τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις φάσεις της εμφύτευσης και φροντίδας των λαχανικών.

 

Κάνετε κατασκευές και χειροτεχνίες χρησιμοποιώντας όσπρια (φασόλια, ρεβύθια), λαχανικά (καρότα, αγγουράκια), ή το φλούδι από κάποια φρούτα (μήλο, μπανάνα).

 

Προσπαθήστε να μην εκφράζετε μπροστά στα παιδιά τη δυσκολία σας να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος ή πόσο κουράζεστε όταν κάνετε φυσική δραστηριότητα ή πόσο δεν σας αρέσει κάποιο τρόφιμο ή φαγητό.

 

Μέσα στην τάξη, εξασφαλίστε στα παιδιά τη δυνατότητα και την εύκολη πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

 

Φροντίστε τα γεύματα και τα σνακς που προσφέρονται στα παιδιά κατά τη διάρκεια που βρίσκονται στον παιδικό σταθμό/ νηπιαγωγείο να είναι προσαρμοσμένα στις διατροφικές ανάγκες των παιδιών για κάθε ηλικία.

 

Φροντίστε το μέγεθος των μερίδων που δίνονται στα παιδιά να είναι προσαρμοσμένο στην ηλικία και τις ατομικές τους ανάγκες.

 

Βοηθήστε τα παιδιά να αντιλαμβάνονται το αίσθημα της όρεξης και του κορεσμού (αίσθημα ότι έχουν χορτάσει). Αφήστε τα παιδιά να καθορίσουν από μόνα τους το πόσο θα φάνε.

 

Συζητήστε και ενθαρρύνετε τους γονείς να εξασφαλίζουν τις βέλτιστες συνθήκες για τη διατροφή των παιδιών τους.

 

Οργανώστε μια εκδρομή σε ένα λαχανόκηπο, ή σε μια φάρμα με ζώα όπου θα τους εξηγήσετε τη διατροφική αλυσίδα και γιατί επομένως είναι σημαντικό να προσέχουν τι τρώνε.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παιδική παχυσαρκία. Πρόληψη

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο