Δρ. Anandibai Joshi

Το 1888, η αμερικανική φεμινίστρια συγγραφέας Caroline Wells Healey Dall έγραψε τη βιογραφία του Joshi. [14]

Η Doordarshan , μια ινδική δημόσια υπηρεσία ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών έστειλε μια σειρά Χίντι βασισμένη στη ζωή της, που ονομάζεται “Anandi Gopal” και σε σκηνοθεσία Kamlakar Sarang. Η Shrikrishna Janardan Joshi έγραψε ένα φανταστικό απολογισμό της ζωής της στο μυθιστόρημά της Marathi Anandi Gopal , το οποίο προσαρμόστηκε σε ένα παιχνίδι με το ίδιο όνομα από τον Ram G. Joglekar. [15]

Ο Δρ Anjali Kirtane έχει διερευνήσει εκτενώς τη ζωή του Δρ Anandibai Joshi και έχει γράψει ένα βιβλίο του Μαράθι με τίτλο “डॉ. आनंदीबाई जोशी काळ आणि कर्तृत्व” (Δρ. Anandibai Joshi, Kaal ani Kartutva: Η Δρ. Anandibai Joshi, οι χρόνοι και τα επιτεύγματά της “) που περιέχει σπάνιες φωτογραφίες του Dr. Anandibai Joshi. [16]

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δρ. Anandibai Joshi

91η επέτειος από τη γέννηση του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές

03/06/2018

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (ισπ. Gabriel José García Márquez, 6 Μαρτίου 1927 – 17 Απριλίου 2014) ήταν σπουδαίος Κολομβιανός συγγραφέας, βραβευμένος με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του λογοτεχνικού ρεύματος του μαγικού ρεαλισμού και ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όχι μόνο της ισπανόφωνης αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Έγινε διάσημος με το μυθιστόρημά του Εκατό χρόνια μοναξιά (1967), ενώ επίσης σημαντικά θεωρούνται και τα έργα του Το φθινόπωρο του Πατριάρχη (1975), Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου (1981) και Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας (1985).

Ο Μάρκες δούλεψε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του σαν δημοσιογράφος και σεναριογράφος. Υπήρξε φίλος του Φιντέλ Κάστροκαι για μεγάλο χρονικό διάστημα του είχε απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ, λόγω της στήριξής του σε αριστερά καθεστώτα που ήταν ενάντια σε αυτές.[1][2][3] Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος έχει αποκαλέσει τον Μάρκες «τον μεγαλύτερο Κολομβιανό που έζησε ποτέ».

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 91η επέτειος από τη γέννηση του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές

8 Μαρτίου

03/04/2018

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητας των γυναικών.

Ο εορτασμός, ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911[1].

Δεν πρέπει να συγχέεται με την Ημέρα Ισότητας των Γυναικών (26 Αυγούστου) που εορτάζεται στις ΗΠΑ και η οποία αφορά την απόκτηση δικαιώματος ψήφου των Αμερικανίδων γυναικών στις 26 Αυγούστου 1920.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 8 Μαρτίου

Πιστοποίηση β΄επιπέδου

03/02/2018

Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω στην επιμόρφωση β΄επιπέδου. Θέλω να μάθω περισσότερα και να προσπαθήσω να τα εφαρμόσω στην τάξη.  Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι εξ αποστάσεως συναντήσεις μας κάθε Δευτέρα.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πιστοποίηση β΄επιπέδου