siliaz's blog

Ένα ψηφιακό ημερολόγιο για την Αντιγόνη

Λόγοις δ’ εγώ φιλούσαν ου στέργω φιλήν

Απρ 201126

Η παραπάνω φράση της Αντιγόνης σημαίνει <<Δεν έχω φίλο αυτόν που παραμένει στα λόγια>>.

Χρησιμοποιώντας την φράση αυτή η Αντιγόνη απορρίπτει την συμμετοχή της αδελφής της ,Ισμήνη, στην ταφή του αδελφού τους, αφού δεν είχε συμφωνήσει από το πρώτο κιόλας επεισόδιο να τη βοηθήσει στο σχέδιό της.

Ο Σοφοκλής ,μέσα από τα λόγια της Αντιγόνης ,μεταδίδει μια ακόμη γνώμη-άποψη για την φιλία.

Όπως και με τις προηγούμενες απόψεις του ,μέσα από το έργο Αντιγόνη, έχει ο στίχος 543 του 2ου επεισοδίου έχει διαχρονικότητα.

Δηλαδή η πραγματική φιλία και γενικότερα η αγάπη είναι πάντοτε ίδια με την ανιδιοτελή προσφορά. Αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές από την ιστορία, την καθημερινή ζωή και έχει αναφερθεί στην Ελληνική μυθολογία. Ο Προμηθέας, που νοιαζόταν πολύ για τους ανθρώπους και ήθελε να τους βοηθήσει, έκλεψε από τον Όλυμπο τη φωτιά και την έδωσε στους ανθρώπους για να ζεσταθούν.

Νίκος Τζεβελέκος ,Β4

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

Είναι σήμερα

Απρίλιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Μια «άλλη» συνάντηση των μαθητών και των μαθητριών των τμημάτων Β3 και Β4 του 1ου ΓΕΛ Σερρών με την Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Μέσα από τις σελίδες ενός ψηφιακού ημερολογίου συνομιλούμε με το κείμενο και την ηρωίδα και πειραματιζόμαστε σε νέες διαδρομές ανακάλυψης και μύησης στο μάθημα της Αρχαίας ελληνικής Τραγωδίας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ελεύθερα επιλέγουν και σχολιάζουν την αγαπημένη τους φράση από την τραγωδία συνθέτοντας με το λόγο και την εικόνα τη δική τους σελίδα για την Αντιγόνη.

Σύλια Ζέττα

Φιλόλογος 1ου ΓΕΛ Σερρών



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων