siliaz's blog

Ένα ψηφιακό ημερολόγιο για την Αντιγόνη

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν!

Απρ 20115

Η ερμηνεία της φράσης για την τραγωδία.

Στα λόγια αυτά, που διατρανώνουν το ήθος της τραγικής ηρωίδας και αποκαλύπτουν την αδιέξοδη ψυχολογική της κατάσταση, διαφαίνεται ένα παγκόσμιο μήνυμα αγάπης και αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων. Μέσα στο αιματοβαμμένο παλάτι του Οιδίποδα και στην καταραμένη γενιά του Λάβδακου, μετά από ανίερες πράξεις, άδικους σκοτωμούς και παραβιάσεις των ηθικών κανόνων, ανθίζει μια ελπίδα ανθρωπιάς μέσα από την Αντιγόνη και την ομολογία της:  «Γεννήθηκα για να αγαπώ και όχι για να μισώ». Η ηρωίδα, έτσι, γίνεται ακόμα πιο συμπαθής στα μάτια των θεατών, οι οποίοι ξέρουν ότι αυτή η υπέροχη ψυχή σε λίγο θα σβήσει. Παράλληλα, φωτίζεται μεταξύ της Αντιγόνης και του Κρέοντα, ο οποίος φαντάζει πιο σκληρός, πιο αυταρχικός, πιο δεσποτικός. Δημιουργείται, έτσι, στους θεατές μία ακολουθία συναισθημάτων που κινούνται ανάμεσα στα όρια της αποδοχής, συμπάθειας, θαυμασμού αλλά και οίκτου (για την Αντιγόνη). Έτσι επέρχεται η κάθαρση, που είναι και πρωταρχικός στόχος της τραγωδίας σύμφωνα με τον Αριστοτέλη. Επομένως, μέσα από τα λόγια της Αντιγόνης εκδηλώνεται όλη η διάθεση του ποιητή να περάσει μήνυμα ανθρωπιάς, προκαλώντας την συγκίνηση του Αθηνα’ι’κού λαού, ο οποίος θα κρίνει και το έργο του. Γίνεται, έτσι, η συγκεκριμένη τραγωδία ένα έργο-σύμβολο κατά του πολέμου και της εχθρότητας και αφετηρία αισιοδοξίας για μια ζωή όπου θα πρωταγωνιστεί η αγάπη.

Η διαχρονική αξία της φράσης

Η συγκλονιστική ομολογία της τραγικής κόρης, που είχε για πατέρα και αδερφό της το ίδιο πρόσωπο, τα δυο της τα αδέρφια άδικα αλληλοσκοτωμένα και μια μάνα εξίσου τραγική, που αυτοκτόνησε κάτω απ’ το συντριπτικό βάρος των ενοχών της, είναι ένα αιώνιο μήνυμα αθωότητας, αγνότητας και ανθρωπιάς. Μέσα σε ένα κόσμο βρώμικο, όπου κυριαρχεί ο υλικός ευδαιμονισμός και έχουνε χαθεί οι βασικές ανθρώπινες αξίες, τα λόγια αυτά ηχούν παράδοξα παρηγορητικά. Είναι μια ανάσα ανθρωπισμού και αμπιστοσύνης σ’ αυτό που μπορεί να προσφέρει ο άνθρωπος στον συνάνθρωπο. Άλλωστε η αγάπη μέσα σε έναν κόσμο που μοιάζει με ζούγκλα είναι μια πράξη αναρχική, επαναστατική, που σπάει τις σιδεριές που κρατούν αιχμάλωτα τα ανθρώπινα συναισθήματα. Σαν μια φράση, λοιπόν, που αντιστρατεύεται ένα παγκόσμιο καθεστώς αντιπαλότητας, η φράση «γεννήθηκα για να αγαπώ και όχι για να μισώ» μπορεί να γίνει πρότυπο για την νέα γενιά, καθώς από μια ντελικάτη και τόσο συναισθηματικά ευάλωτη ψυχή, πλημμυρισμένη από αγάπη, βγαίνει τέτοια δύναμη αντίθεσης στον αυταρχισμό και τόση αξιοπρέπεια, που πραγματικά συγκλονίζει.

Έτσι, μια απλή ομολογία αγάπης γίνεται μανιφέστο πίστης των παραδοσιακών ανθρωπιστικών αξιών, που διαχρονικά ανά τους αιώνες σμιλεύουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Εμείς ως μαθητές οφείλουμε να παραδειγματισθούμε από την πορεία ζωής της συνομήλικης μας Αντιγόνης και να μάθουμε να αγαπάμε με πάθος όπως αυτή, κόντρα στους  «Κρέοντες»> αυτού του κόσμου.

Κωνσταντίνα Χίτζιου, B4

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

Είναι σήμερα

Απρίλιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ   Μαΐ »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Μια «άλλη» συνάντηση των μαθητών και των μαθητριών των τμημάτων Β3 και Β4 του 1ου ΓΕΛ Σερρών με την Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Μέσα από τις σελίδες ενός ψηφιακού ημερολογίου συνομιλούμε με το κείμενο και την ηρωίδα και πειραματιζόμαστε σε νέες διαδρομές ανακάλυψης και μύησης στο μάθημα της Αρχαίας ελληνικής Τραγωδίας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ελεύθερα επιλέγουν και σχολιάζουν την αγαπημένη τους φράση από την τραγωδία συνθέτοντας με το λόγο και την εικόνα τη δική τους σελίδα για την Αντιγόνη.

Σύλια Ζέττα

Φιλόλογος 1ου ΓΕΛ ΣερρώνTop
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων