siliaz's blog

Ένα ψηφιακό ημερολόγιο για την Αντιγόνη

Αμήχανον δἐ παντός ανδρός ἐκμαθεῖν ψυχήν τε καί φρόνημα καί γνώμην, πρίν ἀν αρχαῖς τε καί νόμοισιν εντριβής φανῇ.

Μαρ 201129

Μετάφραση
Αδύνατο να μάθεις ανθρώπου κανενός φρόνημα, γνώμη και ψυχή, προτού ν ’ακονιστεί στην εξουσία και στο νόμο.

Σοφοκλής

Η φράση αυτή βρίσκεται στην αρχή του πρώτου επεισοδίου της Αντιγόνης, όπου ο Κρέοντας απευθύνει το λόγο του στο χορό. Καλύπτει τους στίχους 175 έως και 177 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία του λόγου του. Ο Κρέοντας με το λόγο του αυτό προσπαθεί να πείσει τους γέροντες του χορού για την αξιοπιστία του καθώς επίσης εμφανίζει τον εαυτό του ως τον ιδεατό ηγέτη .Έτσι, με τους στίχους αυτούς επικυρώνει την αξία του ως νομοσεβή και αφοσιωμένο πολιτικό, καθώς λέει ότι δεν μπορείς να μάθεις το φρόνημα και την ψυχή κανενός ανθρώπου αν δεν εντριβεί με τα πολιτικά πράγματα, δηλώνοντας έτσι ποσό δύσκολο είναι να είναι κανείς πολιτικός αφού έρχεται διαρκώς αντιμέτωπος με πειρασμούς όπως το χρήμα και τη διαφθορά. Με αυτόν τον τρόπο εξυψώνει τον εαυτό του εφόσον δηλώνει έμμεσα ότι αυτός αντιστάθηκε σε όλα αυτά, και έτσι, προετοιμάζει ψυχολογικά τους γέροντες του χορού ώστε να εγκρίνουν την απόφασή του για την τύχη των δύο νεκρών αδελφών. Για αυτό λοιπόν , η παρουσία των στοίχων αυτών είναι καθοριστική για την έκβαση του επιθυμητού αποτελέσματος για τον Κρέοντα.
Επιπρόσθετα, οι στίχοι αυτοί εκτός από τη σημασία τους στο λόγο του Κρέοντα, περικλείουν και ένα βαθύτερο νόημα : Η άσκηση εξουσίας αποκαλύπτει την αξιοσύνη του ηγέτη δηλαδή την ηθική του υπόσταση, τη γενναιότητά του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τις διοικητικές και νομοθετικές του ικανότητες και την πολιτική του ευθυκρισία.

Η ταφή του νεκρού Πολυνείκη από την Αντιγόνη

Διαχρονία

Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ο ρόλος των πολιτικών είναι η ενασχόληση με τα κοινά. Έτσι, πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με τα προσωπικά τους συμφέροντα και τις ηθικές τους αξίες έτσι ώστε να εκπροσωπήσουν επάξια το σύνολο των πολιτών. Εκεί ακριβώς έγκειται η δυσκολία του ρόλου τους και από εκεί πηγάζει η πολυπλοκότητα των αποφάσεών τους.
Σήμερα που στη χώρα μας βιώνουμε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης ο ρόλος των πολιτικών είναι καθοριστικός για την διεκπεραίωση των φλεγόντων ζητημάτων. Αυτό είναι ακριβώς το σημείο στο οποίο θα κριθεί η αξιοπιστία τους και η εντιμότητά τους.
Για αυτό λοιπόν, το νόημα της φράσης : Αδύνατο να μάθεις ανθρώπου κανενός φρόνημα, γνώμη και ψυχή, προτού να ακονιστεί στην εξουσία και στο νόμο είναι απόλυτα διαχρονικό καθώς εκφράζει κάθε εποχή και ιδιαίτερα τη σημερινή η οποία απαιτεί από τους πολιτικούς άκαμπτο φρόνημα και σκληρή προσπάθεια για την επανάκαμψη της χώρας.
Παπαδοπούλου Αναστασίας Β3

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

Είναι σήμερα

Μάρτιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Μια «άλλη» συνάντηση των μαθητών και των μαθητριών των τμημάτων Β3 και Β4 του 1ου ΓΕΛ Σερρών με την Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Μέσα από τις σελίδες ενός ψηφιακού ημερολογίου συνομιλούμε με το κείμενο και την ηρωίδα και πειραματιζόμαστε σε νέες διαδρομές ανακάλυψης και μύησης στο μάθημα της Αρχαίας ελληνικής Τραγωδίας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ελεύθερα επιλέγουν και σχολιάζουν την αγαπημένη τους φράση από την τραγωδία συνθέτοντας με το λόγο και την εικόνα τη δική τους σελίδα για την Αντιγόνη.

Σύλια Ζέττα

Φιλόλογος 1ου ΓΕΛ Σερρών



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων