Σε μια προσπάθεια αναστοχασμού γύρω από τις εκπαιδευτικές προκλήσεις που γέννησε η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης διοργάνωσε τη διαδικτυακή ημερίδα «ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης.

Οι φιλόλογοι της Π.Ε. Κοζάνης επικοινώνησαν και μοιράστηκαν τις διδακτικές πρακτικές τηλεκπαίδευσης που εφάρμοσαν το τελευταίο διάστημα, τις απόψεις, τις δυσκολίες και την εμπειρία τους από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ψηφιακή πλατφόρμα της ημερίδας του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης έγινε ο άυλος τόπος συνάντησης συναδέλφων από όλη την Ελλάδα και από σχολεία του εξωτερικού. Παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν πρωτότυπες και ευρηματικές προτάσεις διδασκαλίας, με στόχο την ενεργοποίηση της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας των μαθητών. Συζητήθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και προβληματισμοί γύρω από το παρόν και το μέλλον της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η διαδικτυακή ημερίδα ανέδειξε το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που επιτελέστηκε κατά την περίοδο του αναγκαστικού εγκλεισμού, παρά τις δυσκολίες, τα τεχνικά προβλήματα και την ελλιπή δια ζώσης επιμόρφωση των συναδέλφων. Ωστόσο, οι φιλόλογοι και γενικότερα οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στις δυσκολίες, με προσωπικό μεράκι και υψηλό βαθμό ευσυνειδησίας, παράγοντας ένα αξιόλογο έργο, όχι μόνο με ποσοτικά αλλά και με ποιοτικά κριτήρια. Γι’ αυτό και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης προτίθεται να ανεβάσει όλες τις παρουσιάσεις σε μόνιμο αποθετήριο στην ιστοσελίδα του, ώστε να μπορεί ο καθένας να τις αξιοποιήσει. Παράλληλα, θα εκδοθούν και τα πρακτικά της διαδικτυακής ημερίδας.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες, τους/τις εισηγητές/ -τριες, καθώς και τους φορείς που στήριξαν την ημερίδα. Ευχόμαστε αυτή η πρωτοπόρα πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης να έχει και συνέχεια.

 

 

 

 

 

 

Αγαπημένοι μας συνάδελφοι,
Τις δύσκολες ώρες που περνάμε, γενικότερα όλοι οι Έλληνες αλλά και ειδικότερα εμείς οι εκπαιδευτικοί σταθήκαμε στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων και προσαρμοστήκαμε στην πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε, προσπαθώντας παράλληλα να επιτελέσουμε το λειτούργημά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έστω και εξ αποστάσεως, μέσω των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων. Γι’ αυτό πρέπει να αισθανόμαστε όλοι μας περήφανοι και να αισιοδοξούμε για το μέλλον. 

Σας στέλνουμε ολόψυχα τις ευχές μας για ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, για υγεία «ψυχή τε και σώματι», με την ελπίδα να βρεθούμε σύντομα και πάλι μαζί, στον φυσικό μας χώρο, στις σχολικές αίθουσες, πλάι στα παιδιά.

 

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας Δρ Δέσποινα Παπαδοπούλου πραγματοποίησαν επιμορφωτική συνάντηση µε θέµα «Νέες προσεγγίσεις στη διδασκαλία της Έγκλισης και της Τροπικότητας» και εισηγήτρια την κ. Δήμητρα Μελισσαροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Η επιµορφωτική συνάντηση έγινε την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, ώρες 12.30-2.00 µ.µ., στο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα επιμόρφωση παρουσιάστηκαν ορισμένα βασικά στοιχεία για τη ρόλο των εγκλίσεων και της τροπικότητας στην ελληνική γραμματική, για τον υπάρχοντα τρόπο διδασκαλίας τους, ενώ προτάθηκαν ενδεικτικές κατευθύνσεις για την αξιοποίηση και διδασκαλία τους στην τάξη.

 

  

 

 

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 4ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας Π.Ε. Κοζάνης για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου, τον οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, στο αμφιθέατρο του νέου κτιρίου της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, με την παρουσία δεκάδων μαθητών/-τριών, γονέων και καθηγητών/-τριών, μέσα σ’ ένα ευχάριστο κλίμα ευγενούς άμιλλας.

Συμμετείχαν μαθητές/-τριες από διάφορα Γυμνάσια όλης της Π.Ε. Κοζάνης (Σέρβια, Σιάτιστα, Πτολεμαΐδα, Εμπόριο, Καπνοχώρι, Τρανόβαλτο, Κοζάνη). Οι συμμετέχοντες προσήλθαν με συνέπεια και επέδειξαν υψηλό επίπεδο γνώσεων και ευγενή συναγωνισμό.

Από τη βαθμολογία όλων των επιπέδων προέκυψε η παρακάτω δεκάδα με σειρά κατάταξης:

 1. ΤΥΦΟΞΥΛΟΥ ΔΑΝΑΗ  (1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας) – 1ο Βραβείο
 2. ΚΑΝΤΖΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ (8ο Γυμνάσιο Κοζάνης) – 2ο Βραβείο
 3. ΤΣΙΑΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (8ο Γυμνάσιο Κοζάνης) – 3ο Βραβείο (ισοψηφία)
 4. ΚΙΟΣΕΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (5ο Γυμνάσιο Πτολ/δας) – 3ο Βραβείο (ισοψηφία)
 5. ΠΑΣΠΑΛΗ ΕΙΡΗΝΗ (Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας)
 6. ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ (Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας)
 7. ΧΑΛAΪΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΝΙΑ (1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας)
 8. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΔΗΜΗΤΡΑ (Γυμνάσιο Σερβίων)
 9. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΔΑΝΑΗ (1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας)
 10. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΖΗΣΗΣ (Γυμνάσιο Λευκοπηγής)

 

Οι δέκα πρώτοι μαθητές προκρίθηκαν αυτομάτως στον 3ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Ορθογραφίας Δυτικής Μακεδονίας, τον οποίο διοργανώνουν οι Σύνδεσμοι Φιλολόγων Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας και θα διεξαχθεί στις 22 Μαρτίου στη Φλώρινα. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν βεβαιώσεις συμμετοχής, ενώ οι τέσσερις πρώτοι έλαβαν δωροεπιταγές για το 1ο, το 2ο και το 3ο βραβείο.

Οι μαθητές που διακρίθηκαν αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία τους, ενώ όλοι όσοι συμμετείχαν είναι αξιέπαινοι για την προσπάθειά τους. Η συμμετοχή όλων στον 4ο Διαγωνισμό Ορθογραφίας Π.Ε. Κοζάνης ήταν η ολοκλήρωση ενός ταξιδιού στην Ελληνική Γλώσσα, για το οποίο οι μαθητές/-τριες κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια και κόπο, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη, γνώση και εμπειρία. Τους ευχαριστούμε, τους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε να έχουν πάντα επιτυχίες.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες καθηγητές/-τριες στην οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού για την εθελοντική τους συμμετοχή, την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης για την άριστη φιλοξενία, τους χορηγούς του διαγωνισμού: το Βιβλιοπωλείο «Επί Χάρτου» στην Πτολεμαΐδα, το συνεργείο «Α. Δαβζάκης» στο 1ο χλμ Κοζάνης-Λάρισας και τα Catering «Νοστιμούλης» στον Αγ. Δημήτριο Κοζάνης.

Τέλος, συγχαίρουμε όλους τους φιλολόγους των Γυμνασίων της Π.Ε. Κοζάνης, οι οποίοι παρακίνησαν και προετοίμασαν τους μαθητές/-τριες να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Ας μη λησμονούμε ότι ο 4ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου της Π.Ε. Κοζάνης έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων για την καλλιέργεια της ορθής χρήσης της Νέας Ελληνικής.

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης σε συνεργασία με την κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου, Σ.Ε.Ε. Φιλολόγων ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας, διοργάνωσε επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Αξιολόγηση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας της Γ΄ Τάξης Λυκείου» και εισηγητή τον κ. Ελευθέριο Βεκρή, Συντονιστή της Μονάδας Ανθρωπιστικών Επιστημών και Φιλολογίας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Την ημερίδα παρακολούθησαν φιλόλογοι των ημερήσιων και εσπερινών Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών, που ανήκουν στην επιστημονική ευθύνη της κ. Παπαδοπούλου. Το πρώτο μέρος της επιμόρφωσης, στο οποίο οι φιλόλογοι ενημερώθηκαν σχετικά με τα κριτήρια διαμόρφωσης των γραπτών διαγωνισμάτων, ακολούθησε το εργαστηριακό μέρος αξιολόγησης των γραπτών δοκιμίων (στο ερμηνευτικό σχόλιο, την παραγωγή λόγου και την περίληψη).

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης βρίσκεται πάντα στο πλευρό των μάχιμων εκπαιδευτικών που υπηρετούν τη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στο καφέ Resto Bar στην Κοζάνη το Σάββατο 25 Ιανουαρίου. Στην εκδήλωση έγινε μια σύντομη ανασκόπηση των δράσεων του Συνδέσμου κατά το 2019, αλλά και η ανακοίνωση των δράσεων που έπονται. Ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί είναι ο συνάδελφος και διευθυντής του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης, Γρηγόρης Κοντός.

Να έχουμε όλοι μια ευτυχισμένη και δημιουργική χρονιά!

 

 

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης  διοργάνωσε, το απόγευμα της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου,  την παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας, μαθητών και μαθητριών της Π.Ε. Κοζάνης με τον τίτλο “ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΙΧΟΙ”. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.

Οι νεαροί μας ποιητές και ποιήτριες παρουσίασαν στο κοινό της Κοζάνης τα ποιήματά τους, σε μια ιδιαιτέρως υποβλητική ατμόσφαιρα, αποδεικνύοντας ότι η Ποίηση αποτελεί ακόμη μια ζωντανή οδό έκφρασης για τη νέα γενιά. Ακούστηκαν ποιήματα για τα υπαρξιακά ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά, για τον έρωτα, τους μεγάλους, τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που μας ταλανίζουν, για την πατρίδα και φυσικά για τα όνειρά τους, που δε σταματούν ποτέ. Με αυτή την εκδήλωση οι νεαροί λογοτέχνες του τόπου μας απέδειξαν ότι υπάρχει μέλλον μέσα από την παιδεία και το ελληνικό δημόσιο σχολείο, που πάντα δίνει βήμα στην ελεύθερη έκφραση των παιδιών μας. Μπορείτε να διαβάσετε τα ποιήματα των παιδιών, κατεβάζοντας ελεύθερα την ανθολογία από το ιστολόγιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης.

Συγχαρητήρια κι ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες, στους καθηγητές και τους γονείς που τους ενέπνευσαν και τους παρακίνησαν, στον ζωγράφο Κώστα Ντιό που τα έργα του κοσμούν την ανθολογία, στην εικαστικό Γλύκα Διονυσοπούλου που ανέλαβε την επιμέλεια της ανθολογίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την οικονομική χορηγία της έκδοσης 150 αντιτύπων της ανθολογίας, στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας για τη μουσική πλαισίωση της εκδήλωσης  και στους επιμελητές της ανθολογίας Γιώργο Δελιόπουλο, Ολυμπία Τσικαρδάνη και Δημήτρη Παπακωνσταντίνου.

Οι φωτογραφίες και το βίντεο που ακολουθούν είναι από ρεπορτάζ του ενημερωτικού ιστότοπου kozan.gr.

 

Η ποιητική ανθολογία ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΙΧΟΙ αποτελεί το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης να συντονίσει τη συγγραφή, συλλογή, συγκέντρωση, διόρθωση και έκδοση των ποιημάτων, μαθητών και μαθητριών των Γυμνασίων και Λυκείων της ευρύτερης περιοχής του νομού Κοζάνης.

Οι μαθητές μας κλήθηκαν να προσεγγίσουν τον ποιητικό λόγο όχι πια ως αναγνώστες αλλά ως δημιουργοί. Τα παιδιά άφησαν τη φαντασία τους να τα οδηγήσει στην ελεύθερη δημιουργία, με αξιοπρόσεκτη ευαισθησία που σε κάποια από αυτά έφερε διακρίσεις σε ποιητικούς διαγωνισμούς.

Η ποιητική ανθολογία ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΙΧΟΙ κοσμείται με έργα του ζωγράφου Κώστα Ντιό. Διατίθεται ελεύθερα στο ιστολόγιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης. Μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα και να διαβάσετε την ποιητική ανθολογία ή να την ξεφυλίσσετε ως flipbook, πατώντας εδώ.

Αφεθείτε, λοιπόν, στη μαγεία της φωνής των νέων παιδιών και κοιτάξτε τον κόσμο μέσα απ’ τα δικά τους μάτια. Η «μαθητεία» των ενηλίκων στον δροσερό λόγο της νιότης ίσως να είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για «το ωραίο και το αληθινό»!Λήψη αρχείου

O Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης παρουσίασε το βιβλίο της Θεοδώρας Λειψιστινού

«ΠΕΛΕΚΑ: ΟΨΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ» 

 Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, στο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, στις 6 μ. μ.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

 • Δημήτρης Κωστόπουλος, Επίτιμος Εφέτης Διοικητικής Δικαιοσύνης, Πρόεδρος του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης
 • Κυριακή Μαυροφυλλίδου, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Φιλόλογος
 • Γεώργιος Τσότσος, Δρ. Πολεοδομίας, Μεταδρ. Ιστορικής Γεωγραφίας, τ. Σχολικός Σύμβουλος
 • Πάρις Παρασχόπουλος, Μουσικοσυνθέτης
 • Η συγγραφέας Θεοδώρα Λειψιστινού

Την εκδήλωση συντόνισε ο φιλόλογος και Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης Γιώργος Δελιόπουλος.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν προέρχονται από ρεπορτάζ του ενημερωτικού ιστότοπου kozan.gr.