19η Ενημερωτική ανακοίνωση του Δ.Σ εκπ/κών Π.Ε Καρδίτσας

plastiras.jpg

19ο  ενημερωτικό

 

Στην  έκτακτη συνεδρίαση, στις 25-02-15, με  απόντα    δύο  από  τα  μέλη  του  ΔΣ (Βαλκάνη Κ., Γκαραγκάνη Α.)  ασχοληθήκαμε με τα παρακάτω θέματα:

 

  1. 1.      Ημερίδα της ΔΟΕ στην Καρδίτσα.

Η ΔΟΕ αποφάσισε την διοργάνωση πανθεσσαλικής ημερίδας στην πόλη μας, την Δευτέρα 09-03-15, με θέμα: «Σχολείο Παιδαγωγικής Ελευθερίας και Δημοκρατίας, αξιολόγηση – αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου, πειθαρχικά». Ενημέρωση για τα διαδικαστικά της συμμετοχής των συναδέλφων έχει σταλεί από την ΔΟΕ (σας την έχουμε προωθήσει). Από την πλευρά μας, προτρέπουμε τον κάθε συνάδελφο, ειδικά της πόλης της Καρδίτσας, να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να παρακολουθήσει την ημερίδα, χρησιμοποιώντας ακόμα και τα κενά του, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία του σχολείου.

2.   Συγχωνεύσεις σχολείων.

Την Πέμπτη 05-02-15, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με την κ. Δ/ντρια Εκπαίδευσης (μετά από αίτημα του Συλλόγου) για να ενημερωθούμε σχετικά με τις προτάσεις της  για συγχωνεύσεις ή προαγωγές σχολείων του Νομού μας. Ενώ υπήρξε η διαβεβαίωση πως πρόκειται για ανεπίσημες σκέψεις  που δεν  ζητήθηκαν και δεν εστάλησαν πουθενά, εκ των υστέρων μάθαμε πως οι σκέψεις αυτές κυκλοφορούσαν ευρέως, τουλάχιστον, στους Δήμους.  Αυτές ήταν:

Συνένωση συστεγαζόμενων: 1ο & 12ο Δημ. Σχ. Καρδίτσας – 1ο & 4ο Ν/Γ Μουζακίου
–    Υποβιβασμοί :    Δημ. Σχ. Καλλιφωνίου, από 6/θ σε 4/θ, Δημ. Σχ. Μακρυχωρίου, από 4/θ σε 2/θ, Δημ. Σχ. Σταυρού, από 6/θ σε 4/θ, Δημ. Σχ. Κέδρου, από 4/θ σε 3/θ, Δημ. Σχ. Κυψέλης, από 4/θ σε 3/θ.

Στη συζήτηση του ΔΣ επικαιροποιήθηκε η ομόφωνη, κατηγορηματική, άρνησή μας σε όποια πρόταση συγχωνεύσεων, αφού οι πληγές από τις έως τώρα βίαιες συγχωνεύσεις δεν έχουν επουλωθεί. Οι παραπάνω προτάσεις  οδηγούν  σε  επιπλέον μείωση  των  οργανικών  θέσεων  στο  ν. Καρδίτσας  με  ότι  αυτό  συνεπάγεται. Επίσης δεν είναι δυνατόν να υλοποιούνται μόνο οι προτεινόμενες συγχωνεύσεις και όχι και οι προτεινόμενες προαγωγές σχολείων (παλιότερα υπήρξαν και προτάσεις προαγωγών αλλά εις μάτην). Για φέτος πάντως το Υπουργείο δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει καταργήσεις ή συγχωνεύσεις σχολείων.

Παράλληλα, σχετικά με την επιστολή του συναδέλφου Θεολόγη, η εκτίμηση της πλειοψηφίας του ΔΣ είναι πως αφού ενημερώθηκε ως μέλος του ΔΣ και όχι ως αιρετός, έπρεπε να περιμένει την συνεδρίαση του ΔΣ (ή και να την προκαλέσει) και να μην σπεύσει σε προσωπική ανακοίνωση, πόσο μάλλον που δεν υπάρχει διαφωνία επί της ουσίας.

3.    Αξιολόγηση και «αξιολογικές διαδικασίες».

Η γενική εκτίμηση του ΔΣ είναι πως με την αξιολόγηση δεν έχουμε ξεμπερδέψει. Ως εκ τούτου, μπορεί οι  δαιδικασίες να «πάγωσαν», αλλά οι δηλώσεις παραγόντων  της  κυβέρνησης για  «καλή  αξιολόγηση» δεν  μας  αφήνουν  περιθώρια  αισιοδοξίας  και  εφησυχασμού. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε, για ακόμα μια φορά, είναι πως ορισμένοι Σύμβουλοι συνεχίζουν να παρακολουθούν διδασκαλίες σαν να πρόκειται να αξιολογήσουν και όχι να συνεργαστούν με συναδέλφους. Πώς  δικαιολογείται  η  τόση  προθυμία   εκ μέρους τους  για επιθεωρητισμό  όταν ο  κλάδος με  τον  αγώνα  του κατάφερε  να  φρεάρει  τις  διαδιακασίες  αξιολόγησης; Η  παρακολούθηση  των  εκπαιδευτικών  μέσα  στην  τάξη, όσο  κι  αν αυτοί  το αποκαλούν  «συνεργασία»,  βρίσκει  αντίθετη  την  πλειοψηφία  των  συναδέλδων. Θεωρούμε  πως  όσοι  Σχολικοί  Σύμβουλοι  έχουν αποφασίσει  να  «παίξουν»  το  ρόλο  του  επιθεωρητή  θέτουν  τον  εαυτό  τους  απέναντι  στα  συμφέροντα  του  κλαδου  και  συνακόλουθα   εκτός  συλλόγου μας.

4.    Οικονομική ενίσχυση μαθητή.

Από διευθυντή σχολείου της πόλης μας ενημερωθήκαμε, πως μαθητής του σχολείου του έχει ανάγκη από πολυδάπανη  εγχείρηση. Ως εκ τούτου κάνουμε έκκληση για «έρανο αγάπης» όχι μόνο από τους συναδέλφους αλλά και από το σύνολο του κάθε σχολείου. Το κόστος είναι μεγάλο  και οι δυνατότητες της οικογένειας περιορισμένες. Παρακαλούμε το ποσό που θα συγκεντρώσει το κάθε σχολείο να παραδοθεί στο ΔΣ μέχρι τις 10 Μαρτίου.

5.    Σεμινάριο για εκπαιδευτικό δράμα.

Υπάρχει η σκέψη και ο προβληματισμός, για ένα 3ωρο σεμινάριο για το εκπαιδευτικό δράμα. Προγραμματίζεται για  ένα Σαββατοκύριακο  του Μαρτίου  (θα ‘ρθει από Αθήνα ο εισηγητής Κ. Αμοιρόπουλος) και γίνονται προσπάθειες να είναι δωρεάν. Το θέμα το χειρίζεται η Μαρία Καπνιά και θα ενημερώσουμε σχετικά όταν θα είμαστε έτοιμοι.

6.    Σύσκεψη για το Ειδικό Σχολείο.

Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 24-02-15, σύσκεψη φορέων για το κτηριακό πρόβλημα του Ειδικού Σχολείου. Μετά από γόνιμη συζήτηση καταλήξαμε στην πρόταση κατασκευής νέου κτηρίου στον υπάρχοντα χώρο. Παράλληλα θα γίνουν ενέργειες για να βελτιωθούν, όσο γίνεται και με ελάχιστο κόστος, οι υπάρχουσες συνθήκες.

7.    Τράπεζα αίματος.

Με χαρά σας ανακοινώνουμε, πως χάρη στην ευαισθησία και την ανταπόκρισή σας, η τράπεζα αίματος άρχισε να ανταποκρίνεται και αυτή στο σκοπό της. Ακόμα οι φιάλες είναι λίγες, αλλά ξέρουμε πως θα υπάρξουν και άλλοι αιμοδότες στην πορεία. Σας παρακαλούμε, παρακινείστε τους συναδέλφους. Αξίζει τον κόπο. Οι συνάδελφοι των περιφερειακών Δήμων μπορούν να συντονίσουν αιμοληψία μεταξύ τους και να σταλεί κινητή μονάδα αφού συνεννοηθούμε με το Νοσοκομείο.

8.    Συνδρομές.

Παρακαλούμε, για ακόμα μια φορά, να τακτοποιηθούμε οικονομικά σχετικά με τις συνδρομές της περσινής χρονιάς 2013-14. Παράλληλα μπορούμε να πληρώνουμε και την φετινή χρονιά, είτε εφάπαξ 30 ευρώ, είτε σε δύο δόσεις. Όσον αφορά τις καταστάσεις που στείλαμε στα σχολεία, το κάναμε, μετά από παράκληση πολλών από σας, για διευκολυντικούς λόγους ενημέρωσης. Παρακαλούμε να γίνεται διακριτική χρήση από τους διευθυντές ή τους συνδέσμους των σχολείων για να μην δημιουργούνται σκανδαλισμοί μεταξύ των συναδέλφων.

9.    Για τα 176 ευρώ.

Επειδή πολλοί συνάδελφοι μας ρωτούν για την τύχη του δικαστικού αγώνα σχετικά με τα 176 ευρώ, βρήκαμε κάποια τηλέφωνα δικηγόρων που είχαν αναλάβει συναδέλφους και στους οποίους μπορείτε να απευθύνεστε για διευκρινίσεις. Τα ονόματα είναι:

 

Γιάννης Τσιακάλης            Τηλ.  77380                 Χρήστος  Δήμου                  Τηλ.  20053

Δημήτρης  Καλημέρης      Τηλ.   79309                Καράτσιαλου  Ευαγγελία    Τηλ.  40655

Λαδόπουλος  Θεόδωρος    Τηλ.   23270               Καπνιάς  Χαρίλαος             Τηλ.  40422

Μορέλλα  Ευθαλία            Τηλ.   75355

 

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Τάσος Γκαραγκάνης                                         Γιώργος Τσιτσιμπής

Κατηγορίες: Κύρια Θέματα, Προβαλλόμενα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.