7η Ενημερωτική ανακοίνωση του Δ.Σ Εκπ/κών Π.Ε Καρδίτσας.

7ο  ενημερωτικό

Στο χθεσινό έκτακτο ΔΣ, έγινε αναλυτική αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, καταγράφηκαν οι αποφάσεις των ΣΔ (δεν μας έχουν στείλει όλοι οι διευθυντές  την ενημέρωση που ζητήσαμε για τις αποφάσεις των ΣΔ, παρακαλούμε να μας τη στείλουν) και αποφασίστηκε να δώσουμε έμφαση στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν από δω και πέρα, σύμφωνα με την απόφαση της τελευταίας ΓΣ και της ΔΟΕ.

  1.   Σας ενημερώνουμε, από τις πληροφορίες που έχουμε, πως μόνο δύο σχολεία σε όλο το νομό, το 3ο Παλαμά και του Αγναντερού, συγκρότησαν εθελοντικά (κατά πλειοψηφία) ομάδες εργασίας. Δυστυχώς, οι συνάδελφοι ίσως θεωρούν, πως όταν «όλοι οι άλλοι απολυθούμε, αυτοί ως «υπάκουοι» θα την γλιτώσουν».

(Δυνητικά και εφόσον ο συνάδελφος διευθυντής κρίνει σκόπιμο, μπορεί να αναφέρει  στη Διεύθυνση ΠΕ Καρδίτσας, γραπτώς την διαφωνία του για τη νομιμότητα του ορισμού των ομάδων από τον ίδιο και στη συνέχεια να αναμείνει γραπτή απάντηση, βάσει της οποίας θα προβεί στον ορισμό.)

Προσοχή! Τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω ισχύουν και για Νηπιαγωγεία και για ολιγοθέσια Δημοτικά.

Τα βήματα ακολούθως είναι:

  Οι Διευθυντές αναγράφουν στο Βιβλίο Πράξεων του Διευθυντή ότι «έπειτα από την υπ’ αριθ. 44375/Γ1/24-3-2014 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, συντάσσω την παρούσα πράξη με την οποία προχωρώ στη σύσταση ομάδων εργασίας στα πλαίσια της Α.Ε.Ε. Θεωρώ ότι η ενέργεια αυτή αντίκειται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεδομένου ότι το άρθρο 39 παρ.5 του Καθηκοντολογίου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη ρητή διάταξη της ιδίας Υπουργικής απόφασης, η οποία αναθέτει αποκλειστικά και μόνο στον Σύλλογο Διδασκόντων την αρμοδιότητα διενέργειας της διαδικασίας αυτοαξιολόγησης. Επιπρόσθετα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς αναφέρεται σε περιπτώσεις διαφορετικές από τη διαδικασία αυτοαξιολόγησης ενώ παράλληλα, ο Σύλλογος έχει ήδη λάβει απόφαση επί του θέματος, πράγμα, που βεβαίως σημαίνει, ότι δεν γεννάται ζήτημα αδυναμίας λήψης απόφασης  για οποιονδήποτε λόγο. (Σύμφωνα με την από 28-3-2014  γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε.)»

Είναι πολύ σημαντικό οι Διευθυντές να διατυπώσουν οπωσδήποτε την παραπάνω άποψη ώστε οι όποιες ευθύνες να βαρύνουν μόνο το Υπουργείο Παιδείας και όχι τους ίδιους.

    Οι εκπαιδευτικοί, στη συνέχεια, θα πρέπει να συντάξουν  κείμενο σε δύο αντίτυπα (ατομικά ή ομαδικά) ώστε στο ένα από αυτά να προστεθεί ο αριθμός πρωτοκόλλου του σχολείου, στο οποίο θα αναφέρουν: «Κύριε Διευθυντά (ή Κυρία Διευθύντρια), έλαβα αντίγραφο της υπ’ αριθμόν ……….. απόφασης σας με την οποία με ορίζετε μέλος ομάδας εργασίας της Α.Ε.Ε., παρά το γεγονός, ότι η παραπάνω αρμοδιότητα ανήκει  αποκλειστικά στον σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος έχει ήδη αποφασίσει επί του θέματος. Με το παρόν έγγραφο  σας δηλώνω, ότι θεωρώ την εντολή σας παράνομη, ελλείψει αρμοδιότητας, (Σύμφωνα με την από 28-3-2014  γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε.) και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου».

     Η άσκηση του δικαιώματος της αναφοράς σε περίπτωση που ο υπάλληλος θεωρεί ότι η εντολή που έχει λάβει είναι παράνομη, αποτελεί δικαίωμα και παράλληλα υποχρέωση του υπαλλήλου (σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα) και έτσι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα.

     Υπενθυμίζουμε ότι η Δ.Ο.Ε. έχει ήδη δώσει εντολή στη Νομική της Σύμβουλο για κατάθεση αίτησης ακύρωσης της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και θα προχωρήσει σε επιλεγμένες νομικού χαρακτήρα κινήσεις. Είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι καμία κίνηση μεμονωμένη δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί παρά μόνο έπειτα από συνεννόηση με τη Δ.Ο.Ε.

Αποστέλλουμε στη Διεύθυνση  έγγραφο-διαβιβαστικό με ημερομηνία 7/4/2014 στο οποίο αναγράφουμε :

“Σας αναφέρουμε ότι ο Διευθυντής του ……. Σχολείου  σύμφωνα υπ’ αριθ. 44375/Γ1/24-3-2014 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας υποχρεώθηκε να κάνει ανάθεση στην ολομέλεια διδασκόντων του Σχολείου  για την ΑΕΕ.”

   ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΓΓΡΑΦΟ  (ούτε πρακτικά, ούτε την ανάθεση) παρά μόνο το διαβιβαστικό.

 Φωτοαντίγραφα των πρακτικών και των αναθέσεων θα σταλούν   στη ΔΟΕ, αν μας ζητηθούν, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για ένδικα μέσα.

  1.      Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση της ΓΣ, θέλουμε να μας ενημερώσετε, μέχρι την Πέμπτη, πόσοι από τους διευθυντές προτίθεστε να δηλώσετε πρόθεση παραίτησης στην ομοσπονδία, για συνδικαλιστικούς και όχι υπηρεσιακούς λόγους.
  2.  Περιμένουμε να μας ενημερώσετε για το όνομα, τηλέφωνο και mail του συνδέσμου του σχολείου σας. Οφείλουμε να διευκρινίσουμε (επειδή ακούμε διάφορα ευφάνταστα), πως οι σύνδεσμοι όχι μόνο δεν είναι ελεγκτές των διευθυντών και των συναδέλφων, αλλά  φροντίζουν:

α) να διακινούν το υλικό του συλλόγου στους συναδέλφους, ξαλαφρώνοντας τους       διευθυντές

β) να  διατηρούν αρχείο του υλικού, ώστε να είναι διαθέσιμο στους συναδέλφους οποιαδήποτε στιγμή

γ) να ενημερώνουν το σύλλογο για όποιο πρόβλημα  προκύπτει στο σχολείο τους.

 

  1.    Καλούμε τους Σχολικούς Συμβούλους να τοποθετηθούν δημόσια  για την αξιολόγηση και τα σεμινάρια της ντροπής που καλούνται να παρακολουθήσουν. Τους καλούμε να παραμείνουν σύμβουλοι και να μην εκπέσουν σε  αξιολογητές.
  2.   Αποφασίσαμε να καλέσουμε τα πρωτοβάθμια σωματεία του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα σε συνδιοργάνωση της απεργιακής συγκέντρωσης την Τετάρτη 9 Απριλίου , σε μια συγκέντρωση , σε μια πορεία.

 

Συνάδελφοι, ο χρόνος των ημερών είναι συμπυκνωμένος. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η μέχρι τώρα συλλογική και καθολική αντίστασή μας, αποτελεί παρακαταθήκη  και  συγχρόνως  προϋπόθεση για την νικηφόρα έκβαση των αγώνων μας.

 

Επειδή σε λίγες μέρες έρχεται το Πάσχα,

ευχόμαστε σε όλους

ΚΑΛΗ  ΑΝΑΣΤΑΣΗ

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Τάσος Γκαραγκάνης                                         Γιώργος Τσιτσιμπής

Κατηγορίες: Κύρια Θέματα, Προβαλλόμενα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.