ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΥΣΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ-ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

holding_earth_640x340

Γιάνης Ζορμπάς-Άκης Κύτταρης                                          

Αιρετοί ΠΥΣΠΕ  Καρδίτσας                                                                                                        Καρδίτσα 16 Μαρτίου 2011

 

Το σχολείο είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Μετά από ένα προσχηματικό «διάλογο», χωρίς συγκεκριμένα πλάνα, χωρίς απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, χωρίς καν αποφάσεις Συμβουλίων, είδαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ανακοινώνει τις αποφάσεις της για το θέμα των καταργήσεων σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα. Και χρησιμοποιούμε μόνο τη λέξη «καταργήσεων», γιατί ουσιαστικά πρόκειται για ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ και μόνο σχολικών μονάδων, αφού οι στόχοι δεν είναι παιδαγωγικοί, αλλά καθαρά οικονομικοί και αποβλέπουν στη μείωση και μόνο του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας.

 Κλείνοντας το σχολείο ενός χωριού, κλείνει ένα κέντρο πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα ωθεί τον πληθυσμό της υπαίθρου να μετακινηθεί κοντά στο χώρο όπου παρέχονται οι υπηρεσίες που έχει ανάγκη, τα σχολεία και τα κέντρα υγείας. Έτσι συρρικνώνεται και μαραζώνει η ύπαιθρος, έτσι εγκαταλείπονται τα χωριά μας και συγκεντρώνεται όλος ο πληθυσμός στις πόλεις.

Το κλείσιμο του σχολείου ενός χωριού σημαίνει επιπλέον χρόνο μεταφοράς των μαθητών στο γειτονικό χωριό, χρόνο που αφαιρείται από τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Σημαίνει ακόμα μεγαλύτερα τμήματα, οπότε λιγοστεύουν οι ευκαιρίες των μαθητών της υπαίθρου να ακουστούν στην τάξη τους, λιγοστεύει ο χρόνος που ο δάσκαλος ασχολείται με το κάθε παιδί προσωπικά. Σημαίνει ακόμη, ότι το κράτος, αντί να δίνει χρήματα για να κρατήσει το σχολείο του χωριού, θα τα δίνει πλέον στο ΚΤΕΛ για τις επιπλέον μεταφορές. Τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η καθημερινή μετακίνηση των μαθητών με λεωφορεία ή ταξί προφανώς δεν τους υπολογίζει κανείς.

Γινόμαστε μάρτυρες βιαστικών αποφάσεων, καθώς όλοι  οι εμπλεκόμενοι διοικητικοί παράγοντες και παραγοντίσκοι, θέλουν να δείξουν καλό πρόσωπο προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και μόνο και όχι να στηρίξουν την παρεχόμενη εκπαίδευση στην ύπαιθρο που δεινοπαθεί. Και είναι προς τιμή των Δημάρχων του Ν. Καρδίτσας που έδειξαν μια σοβαρότητα και μια υπευθυνότητα σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Έτσι ανακοινώθηκαν καταργήσεις σχολικών μονάδων:

·                     Που είναι αντίθετες με τα νομικό πλαίσιο που διέπει τον τομέα αυτό της εκπαίδευσης. Η ισχύουσα νομοθεσία (Ν.1566/85 αρθ. 8 και 1966/91 αρθ.11) πουθενά δεν προβλέπει αυθαίρετες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων χωρίς πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου και εισήγηση της Οικονομικής επιτροπής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης όπου βάσει του Ν.3852/10 αρθ.282 περιέρχονται οι αρμοδιότητες της Νομαρχιακής επιτροπής Παιδείας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου αντίστοιχα. Οι αποφάσεις πάρθηκαν από τους Περιφερειακούς Δ/ντες χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των Δ/ντων Εκπ/σης

·                     Χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι για τη μεταφορά των μαθητών.

·                     Χωρίς να υπάρχει η υποδομή στους Καλλικρατικούς Δήμους (λεωφορεία, συνοδοί, οδηγοί).

·                     Χωρίς να υπάρχει η κτηριακή υποδομή στα σχολεία που συνενώνονται.

·                     Χωρίς να έχει γίνει ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και θα δείτε το Σεπτέμβρη τι θα γίνει και πάλι…

·                     Χωρίς να ανακοινωθούν οι ιδρύσεις νέων σχολικών μονάδων, κάτι για το οποίο επανειλημμένως είχαν δεσμευτεί.

Οι υποβιβασμοί  σχολικών μονάδων και οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις έχουν ως επακόλουθο τη μείωση μεγάλου αριθμού  οργανικών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού  που θα έχει ως συνέπεια τον περιορισμό του αριθμού των μεταθέσεων και αποσπάσεων των εκπαιδευτικών αλλά και των μόνιμων διορισμών.

Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δωρεάν, δημόσια, ποιοτική παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες με λογιστικά κριτήρια που προτάσσουν τις περικοπές σε σχολεία, χρήματα και εκπαιδευτικούς.

Στο Ν. Καρδίτσας χάνονται περίπου 140 οργανικές θέσεις δασκαλων,20 θέσεις νηπιαγωγών και αρκετές θέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

 

Να μην επιτρέψουμε ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ-Να μην κλείσει κανένα σχολείο!

Με τους ανυποχώρητους αγώνες μας μπορούμε να νικήσουμε!

Η προάσπιση των δικαιωμάτων μας είναι υπόθεση όλων μας!

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Παρασκευή 18-3-2011 και ώρα 12:30, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας στη Λάρισα.

 

Γιάννης Ζορμπάς

Άκης Κύτταρης

Κατηγορίες: Κύρια Θέματα. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *