header image

Το δάσος

Συγγραφέας: | Σεπτεμβρίου 20, 2008 | Κανένα σχόλιο |

3ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων
Δ/λος:
Sotirios

Τάξη Ε΄ 1
Ημ/νία: 11/12/2007
Ευέλικτη ζώνη 

Θέμα: «ΤΟ ΔΑΣΟΣ» 

Περιληπτική παρουσίαση της εργασίας 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ 

Μεγάλη έκταση γης που σκεπάζεται από άγρια δένδρα, πεύκα, βελανιδιές, έλατα, καστανιές, οξιές, πουρνάρια κλπ. Τα δένδρα εκτός από την οικονομική τους χρησιμότητα για προμήθεια δηλαδή των γνωστών δασικών προϊόντων (ξυλεία, καυσόξυλα, κάρβουνα, ρετσίνι, καρποί κλπ.) έχουν μεγάλη κλιματολογική σπουδαιότητα. Αποτελούν δηλαδή εμπόδιο στους δυνατούς ανέμους, διευκολύνουν την απορρόφηση του νερού της βροχής από το έδαφος και εμποδίζουν το σχηματισμό καταρρακτών γιατί συγκρατούν με τις ρίζες τους το έδαφος όπου υπάρχουν. Χρησιμεύουν επίσης σαν τόποι βοσκής, κυνηγιού, ξεκούρασης, παραμονής αρρώστων κ.α. Τα δάση χωρίζονται σε φυσικά ή παρθένα και τεχνητά.
Αναφορικά με τα δένδρα που το αποτελούν, το δάσος λέγεται ομήλικο ή ανομήλικο, ανάλογα με το αν τα δένδρα του είναι της ίδιας ή διαφορετικής ηλικίας, αμιγές ή μεικτό, αν φυτρώνουν σε αυτό  ένα ή πολλά είδη δένδρων, δημόσιο ή ιδιωτικό κλπ.
Η Ελλάδα στα αρχαία χρόνια ήταν σκεπασμένη ολόκληρη, όπως και όλη σχεδόν η ευρωπαϊκή ήπειρος, από πυκνότατα δάση, που σιγά ? σιγά τα αραίωσαν και τα αφάνισαν, πιο πολύ οι γεωργικές καλλιέργειες, η υλοτομία και οι πυρκαγιές

Αρναουτόπουλος Παναγιώτης 

Το δάσος είναι μια μεγάλη έκταση από δέντρα όπως πεύκα, έλατα, πλάτανοι, αγριοκερασιές, αγρι-αχλαδιές κλπ. μέσα στα  βουνά. Εκεί ζουν πολλά είδη ζώων. Λύκοι, φίδια, λαγοί, αλεπούδες, σκίουροι κ.α. Είναι ένα μεγάλο οικοσύστημα πολύ σημαντικό για τη ζωή μας.

ΔημήτρηςΤσούκαλας ? Σταύρος Μπίμπας 


ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

Τα δάση είναι μια πολύτιμη πηγή πλούτου για κάθε χώρα. Προσφέρουν στην εθνική οικονομία την πρώτη ύλη για πολλά προϊόντα. Αυτή είναι η ξυλεία που χρησιμοποιείται απ? τον άνθρωπο σαν καύσιμη ύλη, για την παραγωγή επίπλων και χαρτιού, αλλά και στις διάφορες οικοδομές, στην μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τις τηλεπικοινωνίες και σε πάρα πολλές εφαρμογές. Όμως και αρκετούς θρεπτικούς καρπούς προσφέρουν τα δάση στους ανθρώπους, όπως και χίλια δυο βότανα που είναι απαραίτητα στην Παρασκευή φαρμάκων. Εκείνο όμως που χαρίζουν στην πλάση απλόχερα, είναι το πολύτιμο δώρο που λέγεται οξυγόνο, ο καθαρός ζωογόνος αέρας που χωρίς αυτόν είναι αδύνατο να ζήσει άνθρωπος ή ζώο πάνω στη γη.
                                                                                                                                                                                       Παύλος Δαλάκας 


ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΔΑΣΟΣ
ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ;

Το δάσος επιδρά στο κλίμα του πλανήτη και αποτελεί την κυριότερη πηγή οξυγόνου. Γι? αυτό κάθε κράτος φροντίζει με εργασίες αναδασώσεων να διατηρεί το δασικό του πλούτο. Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασών καταστρέφονται από πυρκαγιές δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στο οικοσύστημα. Τα δάση εξαφανίζονται πολλές φορές και από την οικοπεδοποίησή τους από τους κερδο-σκόπους και από την παράνομη υλοτομία. Στην κακή ποιοτική κατάσταση των δασών της Ελλάδας έχει συμβάλλει και η ανεξέλεγκτη βοσκή, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές, καθώς ανακόπτει τις φυσικές διαδικασίες ανάκαμψης του δάσους. Άλλοι κίνδυνοι που απειλούν τα δάση είναι οι επιδρομές εντόμων ή μυκήτων, ανεμοθύελλες ή χιονοθύελλες. Εξίσου αρνητικές συνέπειες επιφέρουν και οι αλλεπάλληλες εκχερσώσεις οι οποίες μειώνουν την έκταση των δασών. Η προστασία των δασών αποτελεί ένα ακόμα ζητούμενο των περιβαλλοντικών φορέων, όχι μόνο για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής, αλλά και για την προστασία σπανίων ειδών της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας.
                                                                                                                                                              
Ελένη Τσίγκρη ? Πόπη Μακεδώνα 


ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Δεκάδες είδη ζώων και φυτών εξαφανίζονται καθημερινά. Αιτία είναι η ανεξέλεγκτη συρρίκνωση των βιοτόπων τους, το παράνομο κυνήγι, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και οι κλιματικές αλλαγές. 15.589 γνωστά ζώα και φυτά απειλούνται σοβαρά με εξαφάνιση, όπως τα γιγάντια πάντα, οι τίγρεις, η τίγρη της Σουμάτρα,  οι ρινόκεροι, η θαλάσσια χελώνα, η χελώνα caretta caretta ο αργυροπελεκάνος, τα δελφίνια της Μεσογείου, η μεσογειακή φώκια , η καφέ αρκούδα κ.α. Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν να καταστρέψουν περιοχές και είδη του φυτικού βασιλείου όπως το μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο στην Αυστραλία ο ποιος κινδυνεύει με αποχρωματισμό των κοραλλιών και το σταδιακό θάνατό τους που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού. Ο πιο μεγάλος ποταμός στην Ασία ο Γιάνγκ Τσε Γιάνγκ στην Κίνα, από την έλλειψη νερού καθώς και οι παγετώνες λιώνουν και εξαφανίζονται (και μαζί τους θα εξαφανισθούν και τα ζώα που ζουν εκεί). Επίσης τα δέντρα Alerce στη Χιλή και την Αργεντινή. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στην αλλαγή του κλίματος, που επιφέρει την εξαφάνιση των ειδών, είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανθρώπινες δραστηριότητες.
                                                                                                                                                                                       Μαριάννα Δάλλα 


Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μεγάλη μείωση των δασών. Η μείωση αυτή οφείλεται σε καταστροφές που είναι φυσικές ή προκαλούνται από τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι κόβουν δέντρα για να χτίσουν σπίτια. Πολλές φορές βλέπουμε περιοχές που κάποτε ήταν πυκνά δάση τώρα να είναι πυκνοκατοικημένες πόλεις. Άλλη μια καταστροφή που οφείλεται στον άνθρωπο είναι οι πυρκαγιές από εμπρησμούς που μπορούν να κάψουν χιλιάδες στρέμματα δάσους. Επίσης οι άνθρωποι κόβουν δέντρα για να τα χρησιμοποιήσουν ως πρώτη ύλη  σε διάφορες κατασκευές (ξυλεία για τις οικοδομές, έπιπλα, χαρτί κλπ.). Ακόμα για τη μείωση των δασών ευθύνονται και οι φυσικές καταστροφές όπως π.χ. πλημμύρες, πυρκαγιές από κεραυνούς, η αποξήρανση δασών λόγω κλιματικών αλλαγών. Γι? αυτό όσο είναι καιρός πρέπει να φροντίσουμε να σωθούν τα δάση που έχουν απομείνει  και συγχρόνως να αναδασώσουμε τις περιοχές με τα καμένα δάση για το καλό της ανθρωπότητας.
                                                                                                                                                                                  
Παρασκευή Καστάνη 


Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Η καταστροφή των δασών είναι μεγάλο πλήγμα για την ανθρωπότητα και τη φύση. Το έδαφος υποχωρεί, το οξυγόνο μειώνεται, το ζωικό και το φυτικό βασίλειο εξαφανίζεται. Οι καταρρακτώδεις βροχές σχηματίζουν στο έδαφος με τις πλημμύρες ορμητικούς χείμαρρους που παρασύρουν στο πέρασμά τους πολύ χώμα και ξεκόβονται βράχια.  Η αδιαφορία και η αχόρταγη επιθυμία του ανθρώπου για καλοπέραση μαζί με την εκμετάλλευση των δασών από μέρους του προκαλεί καταστροφές στα δάση του πλανήτη μας. Ο πλανήτης γη κινδυνεύει. Άνθρωποι, εμείς τα παιδιά εκπέμπουμε S.O.S. σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης.

Ειρήνη Μαρτάρα ? Πόπη Παπανικόλα ? Κρισίνα Παλούκα
  


ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ? ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
 

Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πολύ. Έτσι οι συνέπειες είναι πάρα πολλές και άσχημες, όπως μείωση των δασών, όχι καθαρό οξυγόνο, διάφορα αναπνευστικά προβλήματα κ.α. Το δάσος για μια μεγάλη πόλη είναι ένας πνεύμονας ζωής. Για να μην καταστρέφουμε τα δάση πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όταν κάνουμε διάφορες δραστηριότητες στο δάσος. Να προσέχουμε όταν ψήνουμε, όταν καίμε ξερά χόρτα αλλά και οι οδηγοί πρέπει να μην πετάνε τσιγάρα απ? τα αυτοκίνητά τους. Επίσης υπάρχουν κάποιοι κακοί άνθρωποι, οι εμπρηστές, οι οποίοι  καταστρέφουν επίτηδες το δάσος.
                                                                                                                                                                              
Δημήτρης Τσούκαλας

Μέτρα πυροπροστασίας
1)  Καθαρίζουμε το χώρο από ξερά χόρτα, γκαζάκια υγραερίου και άλλα εύφλεκτα υλικά.
2)  Δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες για να μη μεταδίδεται η φωτιά.
3)  Έχουμε δεξαμενές γεμάτες με νερό και πυροσβεστικούς κρουνούς για ώρα ανάγκης.

Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς
Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών. Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα. Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες). Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους. Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση
Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κλπ. Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία τους και την κατάσταση των κλαδιών τους. Απομακρύνετε όλα τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους. Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους τη στέγη και τα μπαλκόνια. Κλαδέψτε τα έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι σας. Αραιώστε γύρω από το κτίσμα την δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για λόγους ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, απομακρύνετε την δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων. Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους του κτίσματος. Προφυλάξετε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά. Καλύψτε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού του κτίσματος με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο σύρμα έτσι ώστε οι σπίθες να μην μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι. Αποφύγετε την κατασκευή ακάλυπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι σας. Τοποθετήστε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνήστε για τη συντήρηση τους. Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μία δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να σας προστατεύσουν από την πυρκαγιά.  

Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά
Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά. Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται. Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει – Τι πρέπει να κάνετε έξω από το σπίτι σας
Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Η ανάφλεξή τους μπορεί να συμβάλει στην μετάδοση της πυρκαγιάς στο κτίριο. Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, κλπ) έτσι ώστε να εμποδίσετε τις καύτρες να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Κλείστε όλες τις παροχές στις συσκευές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το κτίσμα. Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος. Ανοίξτε την πόρτα του κήπου για να διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων. Τοποθετήστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου έτσι ώστε να ανέβει κάποιος άμεσα στη στέγη του. Η σκάλα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην πλευρά του κτιρίου που βρίσκεται αντίθετα από την κατεύθυνση που έρχεται η πυρκαγιά. Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος με τις βρύσες που έχετε στο εξωτερικό του κτίσματος και απλώστε τους σωλήνες έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η περίμετρος του. Εάν η ορατότητα είναι μειωμένη ανάψτε τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά φώτα του κτιρίου για να γίνει περισσότερο ορατό μέσα από τους καπνούς.

Αν η πυρκαγιά είναι στο κατώφλι σας
Μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας, εκτός εάν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες. Μπείτε μέσα στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένεια σας και τα κατοικίδια ζώα σας. Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός στο εσωτερικό του κτιρίου. Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα. Απομακρύνετε προς το εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες. Κλείστε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του κτιρίου. Γεμίστε τις μπανιέρες, τις λεκάνες και τους κουβάδες έτσι ώστε να υπάρχει άμεσα εφεδρικό νερό. Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο. Προβλέψτε να έχετε ένα φακό και εφεδρικές μπαταρίες δίπλα σας σε περίπτωση που διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα. Αν το σπίτι σας είναι ξύλινη κατασκευή, αναζητήστε καταφύγιο σε γειτονικό κτιστό σπίτι. Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά
Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν. Ελέγχετε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και όλους τους εξωτερικούς χώρους του κτίσματος για πιθανές μικροεστίες και αναζωπυρώσεις.


ΠΟΙΟΙ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

Οι δασοφύλακες προσέχουν το δάσος. Μη γίνει παράνομο κυνήγι από τους λαθροκυνηγούς ή να μην κοπούν δένδρα. Οι πυροσβέστες τρέχουν και σβήνουν τη φωτιά στο δάσος και δεν ησυχάζουν αν δεν σιγουρευτούν ότι έσβησε τελείως.  Αυτοί που ασχολούνται με το φύτεμα λουλουδιών και δένδρων και γενικότερα εμείς γιατί εμείς αποφασίζουμε αν θα υπάρχει δάσος ή όχι. Παράδειγμα ρίχνουμε ένα τσιγάρο που μπορεί να προκαλέσει  πολύ κακό στο δάσος. Να το κάψει και να το καταστρέψει τελείως. Ή ρίχνουμε σκουπίδια και το μολύνουμε.
                                                                                                                                                                       
Λουκάς Φώτης – Ντένις Τόλα 


ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ

Για να φυτέψουμε δέντρα καθαρίζουμε πρώτα το γύρω χώρο απ? όλα τα ξερά χόρτα και κλαδιά, εάν υπάρχουν. Στη συνέχεια ανοίγουμε λακκούβες περίπου μισό μέτρο βάθος. Φυτεύουμε τα κατάλληλα φυτά που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή αυτή βάζοντάς τα μέσα στις λακκούβες που έχουμε ανοίξει και σκεπάζοντας από πάνω με μαλακό χώμα μέχρι να καλυφθούν όλες οι ρίζες τους. Τέλος τα ποτίζουμε με νερό και τα αφήνουμε να αναπτυχθούν. Υπάρχει και ο τρόπος μέσω αεροπλάνου που πετάει στη γη ειδικά διαμορφωμένους σπόρους μαζί με χώμα που είναι σαν μπαλάκια του τένις. Στη συνέχεια με τη φυσική βροχή και τη βοήθεια του ήλιου αρχίζουν να μεγαλώνουν.  Τη μέθοδο αυτή εφαρμόζουν κυρίως τα ξένα κράτη (Ιαπωνία, Κίνα, Αυστραλία, Αμερική).

 Η τάξη μας φυτεύει δένδρα

Η τάξη μας φέτος φύτεψε μέσα στον κήπο του σχολείου μας δυο πορτοκαλιές. Θα τις ποτίζουμε και θα τις προσέχουμε μέχρι να ριζώσουν καλά και να μεγαλώσουν. Έτσι θα ομορφύνει το σχολείο μας και αργότερα θα τρώμε και γλυκά πορτοκάλια.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΠΟΝΟ κ. ΠΑΠΑΗΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟ 

Κ. Χρήστος: Το δάσος είναι ένα μικρό οικοσύστημα στο μεγάλο οικοσύστημα του πλανήτη Γη και συμπεριλαμβάνει όλα τα φυτά και τα ζώα που ζουν σ? αυτό. Είναι ό,τι πιο όμορφο και πιο ευαίσθητο έχουμε στην περιοχή μας.  Ό,τι καλλίτερο υπάρχει, το οποίο όπως ξέρετε, στην εποχή μας απειλείται. Είναι απαραίτητο για τη ζωή σας στο μέλλον. Όπως το είχαν οι προηγούμενες γενιές έτσι θα το έχουν και οι επόμενες. Σήμερα είναι λιγότερο απ? ό,τι παλιότερα. Πρέπει όμως να φροντίσουμε ώστε στο μέλλον να μην είναι ακόμα λιγότερο. Δηλ. να μην εξαφανισθεί, αλλά αντίθετα, αν μπορέσουμε να το αυξήσουμε. Υπάρχουν τρόποι  αναδάσωσης, όπως είναι η τεχνητή αναδάσωση, που κάνουμε εμείς  οι άνθρωποι φυτεύοντας δέντρα και η φυσική αναδάσωση, που κάνει η φύση μόνη της. Δηλαδή πέφτουν οι σπόροι στη γη  και φυτρώνουν μόνα τους τα δέντρα (αυτοφυή). Η ζωή μας εξαρτάται πάρα πολύ από το δάσος. Τα φύλλα των δέντρων κατακρατούν το διοξείδιο του άνθρακα και σώζεται ο πλανήτης. Επίσης απορροφά ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας. Έτσι μειώνεται η ακτινοβολία που αντανακλάται και εγκλωβίζεται  στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να μειώνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου  που στις μέρες μας ευθύνεται για την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας. Ακόμη, όπου υπάρχει δάσος υπάρχουν και πηγές με νερό διότι το νερό της βροχής πέφτει σιγά σιγά πάνω στο χώμα, απορροφάται  και δημιουργεί υπόγεια νερά και πηγές νερού. Αντίθετα, αν από κάποια περιοχή χαθεί, οι βροχές που θα πέσουν θα παρασύρουν όλο το χώμα στη θάλασσα και θα δημιουργήσουν και πλημμύρες  και άλλες καταστροφές.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο αέρας που αναπνέουμε, το κλίμα του πλανήτη και το νερό εξαρτώνται  σε πολύ μεγάλο βαθμό από το δάσος. Γι? αυτό ξαναλέγω και το τονίζω ότι είναι απαραίτητο για τη ζωή μας. 

Ερωτήσεις από τους μαθητές

1η Βαγγέλης: Πόσα δάση έχουν καταστραφεί από τις φωτιές;

Απ.: Το 1910 τα δάση στην Ελλάδα κάλυπταν το 80% του εδάφους. Σήμερα έχει χαθεί ένα μεγάλο μέρος από τα δάση μας από διάφορες αιτίες και καλύπτουν μόνο το 16% του εδάφους. Πρέπει δε να λάβουμε υπ? όψιν ότι οι περιοχές που είχαν δάση και κάηκαν, κηρύχτηκαν αναδασωτέες και θεωρούνται δάση, χωρίς αυτή τη στιγμή να έχουν δάσος. Οπότε εντάσσονται μέσα στο ποσοστό του 16%. Αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι στην πραγματικότητα τα υπαρκτά δάση σήμερα στη χώρα μας, καλύπτουν ποσοστό πολύ λιγότερο από το προαναφερόμενο 16%.

2η Γιάννης: Τι είναι οι αντιπυρικές ζώνες;

Απ.: Όταν πιάσει φωτιά στο δάσος και φυσάει αέρας, αυτή μεταφέρεται από το ένα δέντρο στο άλλο (από κόμη σε κόμη). Για να προστατέψουμε το δάσος σε μια τέτοια περίπτωση, δημιουργούμε τις αντιπυρικές ζώνες. Αφαιρούμε δηλαδή μερικά δέντρα και δημιουργούμε γυμνές λωρίδες εδάφους (δρόμους)  μέσα σ? αυτό. Έτσι όταν η φωτιά φτάσει εκεί  να εμποδίζεται να μεταδοθεί στο υπόλοιπο δάσος. Επιπλέον  αυτές οι γυμνές λωρίδες εδάφους χρησιμοποιούνται και σαν δασικοί δρόμοι μέσα στους οποίους μπορούν να μπουν και τα πυροσβεστικά οχήματα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

3η Βιβή: Για ποιο λόγο διαλέξατε αυτό το επάγγελμα;

Απ.: Από μικρός αγαπούσα πολύ τη φύση και ήθελα ν? ασχοληθώ με ό,τι έχει σχέση με το περιβάλλον και τα φυσικά φαινόμενα. Κατάλληλες επιστήμες γι? αυτό είναι η δασοπονία και η μετεωρολογία. Εγώ διάλεξα τη δασοπονία, ώστε να μπορώ, έχοντας ειδικές γνώσεις, να προστατεύσω αυτό που αγαπώ, δηλαδή το δάσος και το φυσικό περιβάλλον.

4η  Παύλος: Τι επιπτώσεις έχει το κυνήγι στο δάσος;

Απ.: Το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα του ανθρώπου από τα αρχαία χρόνια. Τα παλιότερα χρόνια δεν υπήρχε η δυνατότητα κατάψυξης κρέατος, ήταν δύσκολη η μεταφορά τροφής στα χωριά ή σε ανθρώπους που ζούσαν απομονωμένοι  στο δάσος ή το βουνό, ιδιαίτερα όταν έκλειναν οι δρόμοι από τα χιόνια. Σ? αυτές τις περιπτώσεις το κυνήγι ήταν μια άριστη λύση για την εξασφάλιση τροφής. Σήμερα όμως δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω γιατί το πρόβλημα της διατροφής μας, δόξα τω Θεώ, το ?χουμε λύσει. Το κυνήγι γίνεται για χόμπι. Τα όπλα που διαθέτουμε είναι καλλίτερα, πιο δυνατά και αποτελεσματικά έτσι ώστε να έχει γίνει αλόγιστο και καταστροφικό (για τα ζώα και το οικοσύστημα του δάσους). Αυτό σημαίνει ότι η πανίδα, δηλαδή το ζωικό βασίλειο, δεν προλαβαίνει να αναπαραχθεί  και γι? αυτό πολλά από τα ζώα του δάσους απειλούνται με εξαφάνιση. Βέβαια δεν μπορεί να απαγορευθεί τελείως το κυνήγι αλλά οι κυνηγοί πρέπει να σέβονται τα σχετικά μέτρα και νόμους του κράτους για να προστατεύεται το δάσος και η πανίδα του.

5η Σταύρος: Πώς νιώσατε όταν είδατε στην τηλεόραση τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ηλεία και την Εύβοια;

Απ.: Ένιωσα φρικτά γιατί αυτοί οι άνθρωποι  έχασαν το σπίτι, την περιουσία και το εισόδημα από το οποίο ζούσαν. Αν κανείς το βάλει αυτό στο μυαλό του  και  μπει στη θέση  τους  θα καταλάβει τι περνούν  τώρα  αυτοί οι άνθρωποι. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να σας πω ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτοί λογα-ριασμοί στους οποίους μπορεί όποιος θέλει να συνεισφέρει σε χρήματα για την αποκατάσταση των πυροπαθών συμπατριωτών μας. Για να μπορέσουν κι αυτοί οι άνθρωποι  να κάνουν Χριστούγεννα μ? ένα στολισμένο δεντράκι  κι ένα ζεστό φαγητό. Να φορέσουν ένα ρούχο ώστε να λιγοστέψει ο πόνος τους.

6η Ντένις: Πώς μπορούμε να προστατέψουμε το δάσος;

Απ.: Μπορούμε να το προστατέψουμε ατομικά (ο καθένας μόνος του) και συλλογικά (κοινωνία, κυβέρνηση, δήμος). Όταν πάμε στο δάσος να μην πετάμε σκουπίδια, αναμμένα σπίρτα ή τσιγάρα. Οι τενεκέδες, τα πλαστικά και τα γυαλιά δημιουργούν μια υποβαθμισμένη ύλη και χαλάνε το χώμα από το οποίο παίρνουν την τροφή τους τα φυτά. Έτσι δηλητηριάζονται, αποκτούν μύκητες και στο τέλος ξεραίνονται. Επίσης μολύνεται και το νερό  που εισρέει στον υδροφόρο ορίζοντα και υποβαθμίζεται η ποιότητα του δάσους και δε μας προσφέρει αυτό που θα θέλαμε. Ακόμη δεν πρέπει να το εκχερσώνουμε, κόβοντας δέντρα, για να μετατρέψουμε την περιοχή σε αγρό  ή για να χτίζουμε σπίτια. Αντίθετα πρέπει να φροντίζουμε να συνεχίσουν να υπάρχουν τα δέντρα, τα πουλιά και τα ζώα κι ό,τι άλλο ζει μέσα στο δάσος. Συλλογικά πρέπει η πολιτεία να έχει κατάλληλους νόμους, ο δήμος να ενδιαφέρεται, κάνοντας τις ενέργειες που πρέπει, αλλά κι εσείς σαν σχολείο με την ενημέρωση που κάνετε τώρα, άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως π.χ. η Δενδροφύτευση να προσπαθούμε όλοι για τη διατήρηση του δάσους.

7η  Παναγιώτης: Τι γνώμη έχετε για τα δάση που κάηκαν;

Απ.: Ένας από τους λόγους που καίγονται τα δάση είναι γιατί μερικοί ασυνείδητοι θέλουν να τα μετατρέψουν σε οικόπεδα για να τα εκμεταλλευθούν σε βάρος όλων των υπολοίπων. Θέλουν να κάψουν τα ωραία τα δέντρα για να βάλουν στη θέση τους ένα άχαρο σπίτι, ένα τσιμέντο. Άλλοι λόγοι είναι οι απροσεξίες αυτών που πετούν αναμμένα τσιγάρα και πιάνει φωτιά. Υπάρχουν βέβαια και φυσικά αίτια από τα οποία το δάσος πιάνει φωτιά, όπως είναι π.χ. ο κεραυνός. Αυτό όμως είναι ποσοστό μόλις 2% των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Το 98%  των πυρκαγιών προέρχεται από ανθρωπογενή αίτια, είτε από αμέλεια ή από πρόθεση (εμπρησμός). Όπως και να ?χει το πράγμα, πρέπει αμέσως μετά την πυρκαγιά, οι εκτάσεις που κάηκαν  να κηρύσσονται αναδασωτέες για να μπορεί εκεί να ξαναγίνει δάσος. Στις αναδασωτέες εκτάσεις δεν επιτρέπεται κάποιος να πατήσει (για να μην παρασύρει τους σπόρους) να βάλει μέσα ζώα για βοσκή να καλλιεργήσει ή τέλος να χτίσει σπίτια.

8η Σαντίλ: Πώς ήταν τα δάση πριν καούν;

Απ.: Ήταν δάση πεύκων, ελάτων, εθνικοί δρυμοί  (π.χ. Πάρνηθα). Η εικόνα τους ήταν τόσο όμορφη σαν αυτή που βλέπουμε στα παραμύθια. Τα καμένα δάση είναι ένας «κρανίου τόπος» που τον βλέπει κανείς και θλίβεται η ψυχή του.

9η Αρσέλ: Πόσο έχουν μειωθεί τα δάση παγκόσμια;

Απ.: Στην Ελλάδα, όπως  είπαμε, έχουν μειωθεί από 80% σε 16%. Η εικόνα στο κόσμο είναι ανάλογη. Από το 77% του εδάφους που κάλυπταν τα δάση έχουμε πέσει στο 36%. Υπάρχουν  περιοχές της γης, όπως π.χ. στη Νότια Αμερική, που υπάρχει η μεγάλη ζούγκλα του Αμαζονίου, που το δάσος καταστρέ-φεται αλόγιστα και με ταχύ ρυθμό. Ο καθένας εκεί κόβει ό,τι θέλει και όσο θέλει και τα δέντρα γίνονται εμπόριο ξυλείας και εκμετάλλευσης. Βέβαια υπάρχουν και χώρες που ακόμα και σήμερα προστατεύουν τα δάση και τα θεωρούν βασικό μέρος της καθημερινότητάς τους, όπως π.χ. η Σουηδία και οι άλλες βόρειες χώρες. Τα δάση αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας τους. Ζουν από αυτά και για να ζουν από το δάσος πρέπει να το βοηθήσουν να υπάρχει. Για να μπορούν να κόβουν ξύλα πρέπει πρώτα να μεγαλώνουν τα δέντρα δηλαδή να γίνεται αναπαραγωγή του δάσους. Αν δεν γίνεται αναγέννηση του δάσους, δεν υπάρχουν ξύλα. Πρέπει, με άλλα λόγια, το δάσος να διαχειρίζεται με την αρχή της «αειφορίας». Δηλαδή να το χειριζόμαστε έτσι ώστε πάντα να μπορεί να μας δώσει.

10η Ειρήνη: Τι ακριβώς έχετε σπουδάσει;

Απ.: Είμαι δασοπόνος και τεχνολόγος φυσικού περιβάλλοντος. Ασχολούμαι με τη διαχείριση του δάσους. Είμαι εφαρμοστής της αειφορίας για τα δάση. Πρέπει να προσέχω τους δασικούς δρόμους, τα ρέματα και την αντιπλημμυρική προστασία και στις αναδασώσεις να προσέχω τα είδη των δέντρων που θα φυτευτούν.

11η  Πόπη Παπ: Γιατί τα ελληνικά δάση δεν προστατεύονται κι έχουμε συνεχώς πυρκαγιές;

Απ.: Εμείς οι έλληνες  δεν έχουμε μια αγωγή προστασίας των δασών αλλά έχουμε μάθει στο « ό,τι βρούμε τώρα να το πάρουμε » κι έτσι όσον αφορά τα δάση δε σκεφτόμαστε  την αειφορία.

12η  Πηνελόπη: Τι είναι οι εθελοντές πυροσβέστες;

Απ.: Εθελοντής πυροσβέστης είναι οποιοσδήποτε  προσφέρει την υπηρεσία του στην πυρόσβεση χωρίς αμοιβή ή κάποιο άλλο αντάλλαγμα. Δεν είναι υπάλληλος του κράτους αλλά πάει μόνος του γιατί θέλει να σβήσει τη φωτιά. Ο καθένας μας μπορεί αν είναι εθελοντής όταν δει τη φωτιά και πει « πάω να τη σβήσω ». Εθελοντής σημαίνει ότι κάνει κάτι κάποιος μόνος του, με τη θέλησή του, χωρίς να πληρώνεται. Απλά το κάνει από αγάπη. Λέει από μέσα του: «θα πάω γιατί το αγαπάω ». Έτσι είναι π.χ. και οι εθελοντές νοσοκόμοι, οι εθελοντές αιμοδότες κλπ. Ένας αγαπάει το δάσος και δε θέλει να καεί και γίνεται εθελοντής πυροσβέστης.

13η κ. Σωτήρης: Οι εθελοντές πυροσβέστες δεν πρέπει να έχουν κάποιες ειδικές γνώσεις ή να έχουν περάσει κάποια στοιχειώδη εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς; Επίσης δε θα πρέπει να συνεργάζονται με την πυροσβεστική; Νομίζω ότι αν ενεργούν μόνοι τους και χωρίς γνώσεις θα κινδυνέψουν και οι ίδιοι.

Απ.: Υπάρχουν ειδικά προγράμματα από την πυροσβεστική υπηρεσία στα οποία εκπαιδεύονται οι εθελοντές πυροσβέστες και εντάσσονται στο δυναμικό της. Τους έχει δηλαδή η πυροσβεστική στη διαχείρισή της. Οι εθελοντές πυροσβέστες έχουν και κάρτα από την πυροσβεστική. Εγώ είμαι εθελοντής πυροσβέστης και θα σας δείξω την κάρτα μου. Είμαι ενταγμένος στη δύναμη του πυροσβεστικού σώματος.

14η Μεταξία:  Πόσα είδη ζώων υπάρχουν στα δάση;

Απ.: Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 900 χιλιάδες είδη ζώων. Πολλά από αυτά στις μέρες μας απειλούνται με εξαφάνιση, όπως π.χ. η καφέ αρκούδα. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 83 αρκούδες κι αν χαθούν το είδος τους στη χώρα μας.

15η  Κρισίνα: Τα λουλούδια είναι ένα κομμάτι από το δάσος;

Απ.: Και βέβαια! Και μάλιστα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του δάσους. Προσφέρουν πολλά στο δάσος. Τα λουλούδια είναι κατά κανόνα μονοετή και η σήψη τους, δηλαδή το λιώσιμό τους όταν ξηραίνονται, προσφέρει στο χώμα οργανικό λίπασμα από το οποίο ζει το δέντρο του δάσους. Αν χαθούν τα λουλούδια, θα βλαφτούν και τα δέντρα. Αυτά τα δυο είναι αλληλένδετα. Πολλά από αυτά τα λουλούδια του δάσους είναι σπάνια π.χ. ένα βουνό μπορεί να έχει ένα λουλούδι που να μην υπάρχει πουθενά αλλού σ? όλον τον κόσμο. Στα Μέγαρα υπάρχει ένα βότανο που λέγεται «Μεγαρική Κενταύρεια» και δεν υπάρχει πουθενά αλλού.

16η  Ελένη: Είναι δύσκολο το φύτεμα των δέντρων ή των λουλουδιών;

Απ.: Αυτό εξαρτάται από το ριζικό σύστημα που έχει ένα φυτό, πόσο βαρύ είναι κλπ. Αν δηλαδή είναι πιο βαρύ, είναι πιο δύσκολο. Σε κάποιο που έχει πιο βαθιές ρίζες πρέπει να σκάψουμε πιο πολύ. Όλα έχουν τον κόπο τους αλλά πάνω απ? όλα είναι η θέληση για να κάνουμε κάτι. Αν θέλουμε, όλα τα μπορούμε. Πρέπει να βάλουμε τη θέληση κι όχι να σκεφτόμαστε πόσο δύσκολο είναι.

17η  Πόπη Μακ.: Έχουν κάποιοι το δικαίωμα να κόβουν τα δέντρα και να κάνουν ξύλινα σπίτια κιαν ναι ποιος τους δίνει αυτό το δικαίωμα;

Απ.: Η ξυλεία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της βιομηχανίας και μπορεί τα δέντρα να απειλούνται αλλά οι ξύλινες κατασκευές είναι οι πιο οικολογικές. Έχουμε ανάγκη από τα ξύλα (που μας δίνει το δάσος) αλλά δεν μπορεί κάποιος αυθαίρετα να μπει στο δάσος και να πει: «κόβω δέντρα». Σύμφωνα με την αρχή της αειφορίας, που είναι πολύ βασική, θα πάει η δασική υπηρεσία να κάνει αυτοψία και να δει ποια δέντρα επιτρέπεται να κοπούν για να ζήσουν κάποια άλλα δίπλα τους γιατί όλα μαζί δεν μπορούν να ζήσουν. Σημαίνει αυτά τα δέντρα και πάει ο υλοτόμος και κόβει οργανωμένα τα δέντρα που πρέπει. Δεν έχει το δικαίωμα να κόψει μόνος του όποιο θέλει. Οι νόμοι είναι αυστηροί σ? αυτό. Φανταστείτε ότι αυτός που θα κόψει τα δέντρα έχει άδεια μαζί του κι έχει δηλώσει ακόμα και τις πινακίδες του αυτοκινήτου με το οποίο θα μεταφέρει τα κομμένα δέντρα. Δεν επιτρέπεται ούτε καν να τα μεταφέρει με άλλο αυτοκίνητο κι αν το κάνει αυτό κηρύσσεται παράνομος.

18η κ. Σωτήρης: Αν κάποιος έχει ένα κτήμα μέσα στο δάσος  κι εκεί μέσα υπάρχουν  δυο τρία ή πέντε πεύκα, έχει δικαίωμα να τα κόψει;

Απ.: Όχι. Πρέπει να καλέσει δασικό υπάλληλο να τα δει κι αν υπάρχει ειδικός λόγος θα του επιτρέψει ίσως να κόψει ένα. Ακόμη κι αν θέλει να χτίσει ένα σπίτι, η δασική υπηρεσία του δίνει εντολή να το χτίσει στο ξέφωτο αλλά του απαγορεύει να πειράξει τα δέντρα.

19η  Φώτης: Ποιες υπηρεσίες είναι αρμόδιες για την προστασία του δάσους.

Απ.: Με το παρακάτω σχεδιάγραμμα θα δείτε καλλίτερα τις υπηρεσίες και την ιεραρχία τους. Έτσι θα ξέρετε και πού πρέπει να απευθυνθείτε για οποιοδήποτε θέμα αφορά το δάσος και την προστασία του.

ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Πρόεδρος ΔημοκρατίαςΠρωθυπουργός

Υπουργεία (για τα δάση):Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης-Γενική Γραμματεία Δασών

Περιφέρειες (για τα Μέγαρα):  Περιφέρεια Αττικής

Νομαρχίες: Νομαρχία Δυτικής Αττικής

Διευθύνσεις Δασών:  Διεύθυνση Δασών Δυτικής Αττικής

Δασαρχείο Μεγάρων:  Δασονομία Μεγάρων, Δασονομία Κινέττας

Πολίτες 

Εμείς οι πολίτες για τα διάφορα θέματα που μας απασχολούν σχετικά με το δάσος, απευθυνόμαστε στα δασονομία που υπάγονται στο δασαρχείο. Αν καεί ένα δάσος ή κάποιος κάνει μια εκχέρσωση, κόψει δηλαδή μερικά δέντρα, θα πάει το δασονομείο και θα καταγράψει την περιοχή και μετά θα ενημερωθεί το δασαρχείο το οποίο με τη σειρά του θα κάνει την πρόταση να κηρυχτεί η περιοχή αυτή αναδασωτέα. Στη συνέχεια η νομαρχία που έχει τη διεύθυνση των δασών Δυτικής Αττικής θα κάνει τη δική της πρόταση και θα στείλει στην περιφέρεια που έχει τη γενική διεύθυνση δασών και ο περιφερειάρχης θα κηρύξει την έκταση αναδασωτέα. Όλα αυτά θα έχουν γίνει το πολύ μέσα σε 15 ημέρες. Αμέσως τότε ισχύουν οι νόμοι που υπάρχουν για τις αναδασωτέες εκτάσεις και απαγορεύονται όλα αυτά που προείπαμε (βοσκή, καλλιέργεια, εκχέρσωση κλπ.). Ο περιφερειάρχης ενημερώνει το υπουργείο όπου γράφεται στα πρακτικά και ο πρόεδρος της δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός έχουν την ευθύνη για την τήρηση των αποφάσεων αυτών. Από εκείνη τη στιγμή όποιος κάνει ένα παράπτωμα στην περιοχή αυτή δικάζεται και αρχικά παίρνει ένα πρόστιμο από το δασαρχείο κατόπιν υπάρχει ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο που είναι στη διεύθυνση δασών δυτικής Αττικής. Μετά ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο που είναι στην περιφέρεια και τέλος το μεγάλο δικαστήριο του συμβουλίου της επικρατείας. Οι αποφάσεις του συμβουλίου επικρατείας δεν προσβάλλονται από κανέναν και είναι οριστικές. Αντίστροφα τώρα, αν πρέπει να γίνει ένα έργο μέσα στο δάσος π.χ. ένας δρόμος ή μια γέφυρα, δίνεται εντολή από το υπουργείο και δίνονται τα χρήματα στην περιφέρεια. Αυτή με τη σειρά της τα δίνει στη νομαρχία που κι αυτή τα δίνει στη διεύθυνση δασών δυτικής Αττικής η οποία τα δίνει στο δήμο Μεγαρέων για να γίνει το έργο. Πάντως αν κάποιος δει φωτιά ή καπνό πρέπει  να τηλεφωνήσει στην Πυροσβεστική υπηρεσία στον αριθμό 199. Η πυροσβεστική των Μεγάρων έχει τηλέφωνο 83199.

20η Δημήτρης: Η πυρκαγιά της Πάρνηθας ήταν σημαντική απώλεια για το περιβάλλον και κακό για την υγεία μας;

Απ.: Όχι απλώς σημαντική απώλεια αλλά ολοκληρωτική καταστροφή, γιατί κάηκε μέρος του εθνικού δρυμού, που είναι ό,τι πιο προστατευόμενο υπάρχει. Εκεί μόνο με κάρτα μπορούσε κανείς να πάει. Εκεί υπάρχουν σπάνια είδη ζώων και φυτών όπως τα ελάφια  κι ένα σπάνιο βότανο. Ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας είναι κοντά στην πολυπληθέστερη πόλη της Ελλάδας την Αθήνα που ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας. Όταν λοιπόν καίγεται μια τέτοια περιοχή χάνεται αρκετό οξυγόνο. Ένα έλατο μπορεί να συγκρατήσει πολλούς ρύπους αλλά και να μειώσει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι εξ αιτίας του δάσους  που κάηκε το καλοκαίρι η θερμοκρσία θα είναι υψηλότερη. Όσο για το χειμώνα θα γίνουν πλημμύρες στην περιοχή γιατί δε θα υπάρχουν τα δέντρα να συγκρατήσουν τα νερά της βροχής.

21η Κρισίνα: Αν κάποιος έχει φυτέψει στην αυλή του ένα δέντρο και το κόψει μπορεί να τιμωρηθεί γι? αυτό;

Απ.: Αν έχει γίνει χαρτογράφηση της περιοχής με αεροφωτογραφίες που παίρνονται από αεροπλάνο και υπάρχει μέσα κι αυτό το πεύκο, κατοχυρώνεται. Τότε ο ιδιοκτήτης δεν έχει δικαίωμα να το κόψει. Γι?  αυτό αν κάποιος θέλει να φυτέψει ένα πεύκο, καλό είναι να σκεφθεί ορισμένα πράγματα ώστε να μη βρεθεί ο ίδιος αργότερα σε δύσκολη θέση.

22η κ. Σωτήρης: Ποια δάση έχουμε στην περιοχή μας; Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι? αυτά; Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν δέντρα αλλά χαρακτηρίζονται δασικές;

Απ.: Βόρεια των Μεγάρων υπάρχει το όρος Πατέρας που είχε καεί το 1985. Σήμερα, μετά από 22 χρόνια, τα δέντρα του είναι πολύ λίγα. Όμως σ? όλο το όρος αυτό ισχύουν οι προστατευτικές διατάξεις των δασών. Ακόμα κι εκεί δηλαδή που δε φύτρωσαν δέντρα αλλά φρύγανα, θυμάρια, λουλούδια ή έγιναν λιβάδια ή απόμειναν οι βραχώδεις εκτάσεις κλπ. απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα αντίθετη με τις διατάξεις περί δασών. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο δάσος Χαλεπίου Πεύκης βορειοδυτικά στο όρος Πατέρας, το οποίο σώθηκε από τη φωτιά του 1985, στις περιοχές της Λούμπας, του Ζάχουλη, της Κορώνας. Δυτικά έχουμε τα δασωμένα ρέματα με τις απότομες πλαγιές και τις βραχώδεις εκτάσεις του Βαρυκού και του Πευκενέα και την οροσειρά των Γερανείων με ψηλότερη κορυφή τον Ελατιά. Αυτό το δάσος είναι από τους τελευταίους άθικτους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στην Αττική. Εκεί έχουμε μεγάλα πευκοδάση κι ένα σημαντικό ελατοδάσος. Νοτιοδυτικά υπάρχει το μεγάλο πευκοδάσος της Κινέττας που λόγω των καιρικών συνθηκών (πιο ζεστός καιρός, λιγότερο κρύο, περισσότερη υγρασία) είναι ένα υγιές πευκοδάσος. Νότια των Μεγάρων έχουμε τη φρυγανώδη δασική έκταση στο λόφο του Αγίου Γεωργίου της Πάχης που είναι και αρχαιολογικός χώρος (η Ηράκλεια Μινώα και δίπλα η Νισαία, το αρχαίο λιμάνι των Μεγάρων). Νοτιοανατολικά στην περιοχή της Αγίας Τριάδας έχουμε επίσης φρυγανώδεις δασικές εκτάσεις. Όλες οι προστατευτικές διατάξεις που ισχύουν για το δάσος και τις δασικές εκτάσεις ισχύουν και για τις φρυγανώδεις, τις χορτολιβαδικές και τις αναδασωτέες.

23η Παναγιώτης: Αν δούμε στο δάσος καπνό που προέρχεται από ανθρώπους που έχουν βάλει φωτιά για να κάψουν φύλλα ή να ψήσουν π.χ. κρέας, τι πρέπει να κάνουμε;

Απ.: Μέσα στο δάσος απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε εποχή του χρόνου η φωτιά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει αμέσως να ειδοποιήσετε την πυροσβεστική υπηρεσία για να τη σβήσει αμέσως. Στις αγρο-τικές περιοχές επίσης απαγορεύεται η φωτιά για οποιοδήποτε λόγο από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Επιτρέπεται να ανάψει κάποιος φωτιά στο χωράφι του για να κάψει κλαδιά μόνο τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

24η Πόπη Μακ.: Τι είναι δασοπόνος;

Απ.: Η λέξη δασοπόνος είναι σύνθετη από το δάσος + πονάω. Δασοπόνος λοιπόν είναι αυτός που πονάει για το δάσος, δηλ. που αγαπάει το δάσος. Ο δασοπόνος  έχει σπουδάσει  και έχει ειδικές γνώσεις πάνω στη διαχείριση και προστασία των δασών. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί όταν συνδυάσουμε την αγάπη  για το δάσος με την επιστημονική γνώση,  έχουμε άριστα αποτελέσματα και εξασφάλιση της σωτηρίας και της βιωσιμότητας του πολύτιμου αυτού οικοσυστήματος που λέγεται δάσος.

25η Θανάσης: Το WWF προστασία ζώων όλου του κόσμου έχει σχέση με τα ζώα του δάσους;

Απ.: Αυτός είναι ένας παγκόσμιος πολυεθνικός οργανισμός που ασχολείται με τη διάσωση όλων των ειδών της πανίδας στον πλανήτη.

26η Βιβή: Πώς θα ξαναφτιάξουμε το δάσος και ποιος θα φυτέψει πάλι τα δέντρα;

Απ.: Και το κράτος πρέπει να φροντίσει με τις υπηρεσίες του και ο δήμος αλλά κι εσείς οι ίδιοι αν οργα-νωθείτε σαν ομάδα, σαν σχολείο, μπορείτε να φυτέψετε δέντρα. Στην Ελλάδα είμαστε λίγοι και πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι.

27η Πόπη Παπ.: Είναι επικίνδυνο για τα δάση το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Απ.: Το φαινόμενο του θερμοκηπίου ευθύνεται για την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας. Όλα τα φυτά και τα ζώα έχουν μάθει να ζουν σ? ένα ορισμένο κλίμα. Όταν π.χ. στην περιοχή μας αλλάξει το κλίμα και γίνουν πιο ζεστά τα καλοκαίρια και πιο καταιγιδοφόροι οι χειμώνες δε θα έχουμε πια τα ίδια δέντρα. Τα Μέγαρα ανήκουν στη θερμομεσογειακή ζώνη. Η Αττική και  τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται το τελευταίο επίπεδο που μπορεί να υπάρξει δάσος. Λίγο πιο ξηρό και πιο θερμό να γίνει το κλίμα της περιοχής μας δε θα μπορεί πια να υπάρξει δάσος παρά μόνο ποώδης βλάστηση και μετά έρημος. Επίσης όταν λείψουν οι βροχές, εξ αιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας, θα υποβαθμιστεί και η σύσταση του εδάφους το οποίο επειδή δε θα ξεπλένεται θα γεμίσει αρρώστιες.

28ηΒαγγέλης: Η ανακύκλωση του χαρτιού έχει σχέση με τη διατήρηση των δασών και την ανάπτυξη των δέντρων;

Απ.: Η ανακύκλωση πρέπει να μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πρέπει το κάθε χαρτί  που δε χρειαζόμαστε να το βάζουμε στην άκρη και να το δίνουμε για ανακύκλωση. Για να παραχθεί χαρτί κόβονται δέντρα, χάνεται μέρος της ξυλείας, δαπανάται ενέργεια, σπαταλάται νερό. Με την ανακύκλωση σώζουμε πολλά δέντρα. Εδώ στα Μέγαρα έχουμε την εθελοντική ομάδα «ΚΟΥΡΟΣ» που έχει τοποθετήσει δίπλα στο Κέντρο Υγείας ένα μεγάλο κάδο που ο καθένας μπορεί να πάει να ρίξει τα χαρτιά που δε χρειάζεται . Η ομάδα τα παίρνει και τα πηγαίνει για ανακύκλωση. Σ? αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι κι εσείς σαν σχολείο θα μπορούσατε να ζητήσετε από το δήμο να τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης σε ολόκληρη την πόλη.

29η Γιάννης: Ποια είναι τα σύνορα του δάσους;

Απ.: Όπου δεν υπάρχει χρήση γης εδώ και  πολλά χρόνια, αυτή η περιοχή θεωρείται δάσος, ανεξάρτητα από το αν έχει δέντρα ή όχι. Και το ξέφωτο μέσα στο δάσος θεωρείται δάσος αλλά και μια κάποια απόσταση από τα δέντρα του δάσους επίσης θεωρείται δάσος.

30η Παύλος: Πόσα μέτρα ύψος μπορεί να φτάσει ένα πεύκο;

Απ.: Μέχρι 15 μ. Υπάρχουν 11 είδη πεύκων. Η Χαλέπιος Πεύκη που έχουμε εδώ στα Μέγαρα φθάνει το πολύ τα 15 μ. Τα δασικά πεύκα που μοιάζουν σαν έλατα, τα Ρόμπολα, που φτιάχνουν και καλό ξύλο, μπορούν να φτάσουν και τα 30 μ. και παραπάνω.

31η Παναγιώτης: Η Αθήνα δε θα είχε πιο πολύ οξυγόνο, αν υπήρχαν μέσα στην πόλη περισσότερα δέντρα;

Απ.: Ασφαλώς! Γι? αυτό και βάζουν σε πολλούς δρόμους δέντρα και περισσότερο μουριές για να έχει η πόλη περισσότερο οξυγόνο αλλά και λιγότερο θόρυβο. Κι εδώ στα Μέγαρα που γίνεται τώρα καινούριο σχέδιο πόλης πρέπει να μελετηθεί αυτό το θέμα και να προβλεφθούν χώροι πρασίνου. Αυτή τη στιγμή η πόλη μας δεν έχει καθόλου πράσινο και είναι χάλια. Είναι μια τσιμεντούπολη.

32η Βιβή: Πού πήγε όλη η στάχτη από τα δέντρα που κάηκαν;

Απ.: Άλλη στάχτη παραμένει εκεί στην καμένη περιοχή και υποβαθμίζει τα εδάφη, άλλη εισχωρεί  στον υδροφόρο ορίζοντα και βγαίνει στο νερό που πίνουμε κι άλλη κατεβαίνει μαζί με τις βροχές που πλημμυρίζουν τις πόλεις και τα χωριά εξ αιτίας της έλλειψης δέντρων. Το 1998 που είχαμε πολύ μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη, όλο το χειμώνα έμπαινε στάχτη μες στα σπίτια. Η στάχτη αυτή είναι βλαβερή για το δάσος γιατί ενισχύει τα στοιχεία του άνθρακα και μπαίνει μέσα στα συστατικά του εδάφους.

33η Ελένη: Σε πόσα χρόνια θα ξαναγεννηθούν τα δάση που κάηκαν;

Απ.: Υπάρχουν δέντρα που λέγονται ταχυαυξή (αυξάνονται γρήγορα) και δέντρα που λέγονται βραδυαυξή (αυξάνονται αργά). Το πεύκο είναι σχετικά ταχυαυξές. Σε 15 χρόνια, αν βοηθηθεί, μπορεί να γίνει ένα κανονικό πεύκο. Στο όρος Πατέρας, όπως προείπαμε, η φωτιά έχει γίνει εδώ και 22 χρόνια.  Ορισμένα πεύκα εκεί έχουν γίνει καλά. Επειδή όμως δεν έχουν γίνει οι σχετικές αραιώσεις, πολλά πεύκα δε βλέπουν αρκετό φως, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλλίτερη ανάπτυξή τους και δεν έχουν αναπτυχθεί όσο πρέπει. Όταν καεί ένα δάσος η περιοχή κηρύσσεται αναδασωτέα για τουλάχιστον 10 χρόνια, οπότε για το χρονικό αυτό διάστημα απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα για να αναπτυχθούν τα δέντρα. Ένα έλατο όμως είναι βραδυαυξές και μπορεί να κάνει 150 χρόνια να αναπτυχθεί κι όχι μόνο αυτό αλλά θέλει και σκιά για να αναπτυχθεί ο σπόρος του. Σε μια γυμνή έκταση που έχουν καεί όλα τα δέντρα αν πέσει ο σπόρος του ελάτου δεν μπορεί να αναπτυχθεί  με τόσο ήλιο. Γι? αυτό σ? αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση. Πρέπει κάποιοι από μας να φυτέψουμε πεύκα που θέλουν το φως του ήλιου και κάτω από εκεί να βάλουμε τους σπόρους του ελάτου.

34η Ελένη: Τα έλατα που κόβονται για χριστουγεννιάτικα δέντρα θα ξαναγίνουν;

Απ.: Κι αυτά τα έλατα κόβονται οργανωμένα με σημάνσεις από τη δασική υπηρεσία γιατί ισχύει και γι? αυτά η αυστηρή δασική νομοθεσία. Κόβονται αυτά που πρέπει να κοπούν και τίποτα άλλο. Βέβαια υπάρχουν και φυτώρια που καλλιεργούν έλατα που προορίζονται για χριστουγεννιάτικα δέντρα. Αυτά βρίσκονται πάνω στα βουνά, λειτουργούν με άδεια και τα έχουν δασοπόνοι. Επίσης πολλά από τα έλατα που χρησιμοποιούμε για χριστουγεννιάτικα δέντρα προέρχονται από καλλιέργεια σε γλάστρα και από το εξωτερικό από τη Νορμανδία στη Γαλλία. Για χριστουγεννιάτικα δέντρα κόβονται έλατα μεσαίας ηλικίας (25 ετών). Μερικά από αυτά έχουν κάποιες γενετικές βελτιώσεις και φάρμακα και μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Γι? αυτό δεν πρέπει να τα ?χουμε πολύ καιρό μέσα στο σπίτι.

Κ. Σωτήρης : Κύριε Χρήστο σας ευχαριστούμε πολύ που είχατε την καλοσύνη να έρθετε σήμερα στην τάξη μας και να μας πείτε τόσα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για το δάσος.  Να είστε σίγουρος πως κι εμείς έχουμε την ίδια αγάπη και τον ίδιο πόνο που έχετε κι εσείς για τα όμορφα δάση της πατρίδας μας (άλλωστε γι? αυτό κάνουμε και την εργασία αυτή). Θα προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε, να βοηθήσουμε στη διατήρηση, αύξηση και προστασία τους για να τα χαιρόμαστε κι εμείς και οι μελλοντικές γενιές που θα ακολουθήσουν.

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

ΑΙΝΙΓΜΑ
Είναι φουντωτό με πλατιά φύλλα και από τα φύλλα πήρε τ? όνομά του. Τι είναι;
                                                                                                 
Πόπη Μακεδώνα

ΑΝΕΚΔΟΤΟ
Ερ.: Τι δουλειά έχει ένα κινητό στο δάσος;
Απ.: Για να παίρνουν τηλέφωνο την πυροσβεστική τα ζώα όταν πιάνει φωτιά το δάσος

ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ


Θέμα: «Η πολύ λαίμαργη μπουλντόζα που έφαγε όλα τα σπιτάκια και τα δέντρα». 

Ζούσε μια φορά κι έναν καιρό στο μεγάλο το βουνό μια πολύ λαίμαργη μπουλντόζα. Αυτή η μπουλντόζα ήταν τόσο πολύ λαίμαργη, που μια μέρα αποφάσισε να φάει όλα τα μικρά σπιτάκια και τα δέντρα και να μην αφήσει ούτε φυλλαράκι! Έτσι λοιπόν?

Έφαγε όλα τα δέντρα,
όλα τα μικρά σπιτάκια
και του δάσους τα μικρά ζωάκια.
Λύκους, σκύλους και γατάκια
και τα νεογέννητα μικρά πουλάκια.
Αγελάδες, προβατάκια,
κατσικούλες, γουρουνάκια,
αρκουδίτσες κι αρκουδάκια,
γαϊδαράκους, λαγουδάκια,
τις γιδούλες τις μικρές
και τις κότες τις πολλές,
μοσχαράκια τρυφερά
και του δάσους τ? αγαθά.
Παπαρούνες, μαργαρίτες,
τριαντάφυλλα, τουλίπες.
Χορταράκια και αγκάθια,
πέτρες, βράχους και βραχάκια.
Πηγούλες, λίμνες, ποταμάκια
και κελαρυστά ρυάκια.
Γέφυρες και γεφυράκια,
λόφους και υψωματάκια.
Και, πράγμα που δεν πρέπει,
δεν άφησε ούτε άλογο με χαίτη.
Κι έμεινε μεμιάς
στη μέση μιας μεγάλης ερημιάς.
«Τα ?χαψα όλα – είπε – μία κι έξω,
ώρα τώρα να χωνέψω
τις γιδούλες και τις κότες,
τις πετρούλες τα λοφάκια,
τα κακόμοιρα  σαλιγκαράκια.
Είδε τότε να ?ρχονται από μακριά
μ? εργαλεία, κατσαβίδια και σφυριά
και τρυπάνια φοβερά
έξι εφτά μαστροχαλαστήδες!
«Αχ! ? σκέφτηκε ? τι συμφορά!
Έρχονται να με διαλύσουν
να με κάνουν παλιοσίδερα,
βιδούλες και ροδέλες!
Τι τις ήθελα τις τρέλες;
Τι τρομάρα! Τι τρεμούλα!
Αχ μανούλα μου, γλυκιά μανούλα!»
Τι να κάνει τι;
Ούτε γκαράζ, ούτ? αποθήκη να κρυφτεί!
«Αχ! ? φώναξε ? τι φρίκη!
Έφαγα το δάσος και τους λόφους
που με έκρυβαν!
Δεν άφησα ούτε φύλλο.
Ήτανε μεγάλο κρίμα
να φάω και το τελευταίο κτήμα!
Δεν υπάρχει άλλη λύση!
Προτού με κάνουν βίδες,
παλιοσίδερα και λαμαρίνες
πρέπει αυτή η ερημιά
να «ξαναπλημμυρίσει»,
είπε η μπουλντόζα,
άνοιξε το  στόμα
και βγήκαν τα ζωάκια και τα δέντρα,
οι παπαρούνες και οι μαργαρίτες,
χορταράκια, αγκαθάκια,
πέτρες, βράχοι και βραχάκια.
Λόφοι, δρόμοι, γεφυράκια,
πηγές, λιμνούλες, ποταμάκια.
Έκανε η μπουλντόζα ένα μαρσάρισμα,
μες στα δάση χώθηκε/κρύφτηκε και σώθηκε!
Κι από τότε της κόπηκε η λαιμαργία
και τρώει τις πετρούλες μία μία!

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ 

Ο ξυλοκόπος και το δέντρο

Μια φορά ένας ξυλοκόπος πήγε στο δάσος για να κόψει ένα μικρό και όμορφο δέντρο για να το χρησιμοποιήσει ως χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αφού έψαξε αρκετή ώρα, βρήκε ένα πανέμορφο φουντωτό δεντράκι. κάθώς όμως πάει να το κόψει ακούει το δέντρο να του λέει:
-Σέ παρακαλώ μη με κόψεις. Είμαι πολύ μικρό ακόμα.
- Και γιατί να μη σε κόψω; Σε τι άλλο θα μπορούσες να μου χρησιμεύσεις εκτός από το να γίνεις ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο;
- Κι όμως σου προσφέρω πολλά που εσύ δεν τα γνωρίζεις. Σου προσφέρω οξυγόνο, δροσιά ξεκούραση.
- Συγγνώμη μα αυτά που μου λες δεν τα ήξερα. Σου υπόσχομαι πως δε θα ξαναέρθω στο δάσος να κόψω δέντρα και σου υπόσχομαί ότι από σήμερα θα είμαι ο πιο καλός φίλος σου.
Δημήτρης Τσούκαλας ? Σταύρος Μπίμπας

Οι ήρωες του δάσους

Καινούρια μέρα ξημερώνει στο μεγάλο δάσος. Πάλι όπως κάθε μέρα τα ίδια πράγματα. Όλα τα ζώα πάνε στις δουλειές τους και τα παιδιά στο σχολειό τους. Όμως σήμερα θα είναι πάλι μια ίδια μέρα όπως οι άλλες; Λίγο πιο μετά ο κύριος πίθηκος πηγαίνει στη δουλειά του. Ξαφνικά βλέπει μπροστά του τρία διαφορετικά πλάσματα που δεν ανήκουν στην κοινωνία των ζώων του δάσους. Είναι άνθρωποι και κρατούν στα χέρια τους κάτι μακριά σιδερένια πράγματα που βγάζουν φωτιά και σκοτώνουν. Μοιάζει τρομοκρατημένος. Καταλαβαίνει πως αυτοί δεν ήρθαν για καλό. Και καλά σκέφτηκε ο πίθηκος γιατί την επόμενη μέρα όλοι στο δάσος είδαν τους τρεις ανθρώπους να έχουν σκοτώσει πέντε ζώα. Την αλεπού, το ανακόντα, τη λεοπάρδαλη, την καμηλοπάρδαλη και το βασιλιά τους το λιοντάρι. Τα ζώα είναι λυπημένα και ζητούν εκδίκηση για τα πέντε αυτά ζώα και περισσότερο για το βασιλιά τους. Κάνουν συγκέντρωση και συζητούν πώς να τιμωρήσουν τους ανθρώπους.
- Να τους πούμε να μην ξανάρθουν στο δάσος, λέει η τίγρη.
- Ανοησίες, της απαντάει η Ζέβρα. Δεν πρόκειται να μας ακούσουν.
- Την επόμενη φορά που θα έρθουν να τους φάμε. Έτσι θα φοβηθούν οι άλλοι άνθρωποι και δε θα ξαναέρθουν στο δάσος μας, είπε ο αδελφός της σκοτωμένης λεοπάρδαλης.
Έτσι κι έγινε. Μετά από δυο μέρες ήρθαν και πάλι οι τρεις άνθρωποι. Δεν είδαν τα ζώα που τους είχαν στήσει παγίδα και τους είχαν περικυκλώσει. Έτσι, μόλις η λεοπάρδαλη έδωσε το σύνθημα, όλα τα ζώα έπεσαν πάνω τους και τους κατασπάραξαν.
Τρεις μέρες αργότερα, ήρθαν άλλοι δυο κυνηγοί ψάχνοντας για τους φίλους τους. Βρήκαν όμως μόνο τα κόκαλά τους. Τρόμαξαν τόσο πολύ που έφυγαν τρέχοντας. Κι αν θέλετε να μάθετε, ακόμα τρέχουν.
Τα ζώα λοιπόν έσωσαν το δάσος, εκδικήθηκαν για τα πέντε αδικοχαμένα ζώα κι έγιναν?οι ήρωες του δάσους.
                                    
Δημήτρης Τσούκαλας ? Σταύρος Μπίμπας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η Πίτυς και ο Παν
Τα πανάρχαια χρόνια το πεύκο δεν ήταν δένδρο, αλλά μια αιθέρια, πεντάμορφη νύμφη του δάσους που λεγόταν Πίτυς. Η Πίτυς ερωτεύτηκε το Θεό Πάνα. Τον ακολούθησε από πηγή σε πηγή  και της τραγούδησε μαγευτικούς σκοπούς με τη φλογέρα του. Είχε όμως την κακή τύχη να την ερωτευτεί ο Βορέας, ο Θεός του βόρειου ανέμου, που την κυνήγησε για να την πάρει από τον Πάνα. Όταν αυτή του αντιστάθηκε, ο Βορέας οργίστηκε και προσπάθησε να την γκρεμίσει από έναν ψηλό βράχο. Εκείνη τη στιγμή φάνηκε ο Παν που την ευσπλαχνίστηκε  και πριν τη δει να τσακίζεται  τη μεταμόρφωσε σε πεύκο.
Οβίδιος
Πόπη Μακεδώνα

 ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

 1. Το δέντρο από τον καρπό γνωρίζεται.
 2. Το δέντρο που ?χει τον καρπό όλο πετροβολιέται.
 3. Βασιλικός κι αν μαραθεί τη μυρωδιά την έχει.
 4. Αρραχτος κήπος, έρμα λάχανα.
 5. Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει.
 6. Στη γειτονιά τριαντάφυλλο και μες στο σπίτι αγκάθι.
 7. Θέλει ν? ανθίσει το δεντράκι μα η πάχνη δεν τα? αφήνει.
 8. Όταν πέσει το δέντρο, ο καθένας κόβει ξύλα.
 9. Ο πλάτανος θέλει νερό κι η λεύκα θέλει αέρα.
 10. Και το μικρότερο δέντρο έχει τον ισκιάκο του.
 11. Σε ξένο χωράφι δρεπάνι μη βάζεις.
 12. Ο λύκος από τα μετρημένα τρώει.

Βαγγέλης Γκοσδής

ΠΟΙΗΜΑ

Συμφωνία μ? ένα δένδρο
Ένα φίλο μου πιστό,
ένα δένδρο φουντωτό.
Συμφωνία του ?χω κάνει
με χαρτί και με μελάνι.
Να του δίνω εγώ νερό.
Να μου δίνει αυτό χορό.
Να παινεύω τα πουλιά του.
Να του λέω σ? αγαπώ.
Να μου δίνει τον καρπό.
Ν? αγκαλιάζω  τον κορμό του.
Να με λέει κι αδερφό του.
Και να ζήσουμε μαζί
όσο ζω κι όσο θα ζει.

                     Γιώργης Κρόκος
                    
(Πόπη Μακεδώνα)

Μπορείτε ν? απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις;

 Αυτά τα λουλούδια είναι πολύ άγρια:   ————-

Πηγαίνουμε στο δάσος για να τον αναπνεύσουμε καθαρό: —-

Ένα μήλο διαφορετικό από τα άλλα:  ————-

Αέριο απαραίτητο για τη ζωή μας. Μας το δίνουν τα φυτά με την αναπνοή τους:  ——-

Τα φύλλα αυτού του δένδρου είναι σαν βελόνες: —–

Απ? αυτά αποτελούνται τα δάση:  ——

Ζώο που σ? όλα τα παραμύθια χαρακτηρίζεται για την πονηριά της:  ——

Το λέμε έτσι γιατί μας περιβάλλει:  ———-

Δέντρο που στολίζεται τα Χριστούγεννα:  —–

Είναι καφετιά κι η εξαδέλφη της, που ζει στο βόρειο πόλο, λευκή. Το χειμώνα κι δυο πέφτουν σε χειμερία νάρκη: ——-

Η – - – - – - – - – - των δασών θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην υγεία μας.

Από παλιά ο άνθρωπος ήθελε να πετάξει σαν κι αυτά:  ——

Δέντρο που φυτρώνει κοντά σε νερά. Έχει πλατιά, μεγάλα φύλλα και στη σκιά του ξεκουραζόμαστε το καλοκαίρι: ——–

Αυτές οι βελόνες είναι διαφορετικές. Προέρχονται από ένα γνωστό δέντρο:  ————

Το δεντράκι αυτό ήταν το ιερό σύμβολο της Θεάς Αθηνάς:  —-

Αυτή η δάφνη δε στεφανώνει τους ήρωες γιατί είναι πολύ ? πικρή: ———-

Το μήλο πέφτει κάτω απ? αυτήν: —–                                  


κάτω από: βουνό, Γενικά, δάσος, δέντρα, έλατο, ζουζούνια, ζώα, Καλοκαίρι, οξυγόνο, πεύκο, πυρκαγιές, φυτά
Ετικέτες:, , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Κατηγορίες