Το ΣΔΕ Μυτιλήνης πρωτοπορεί και στην εκπαιδευτική έρευνα. Έτσι η εκπαιδεύτρια ενηλίκων Βασιλική Μπούρατζη σε συνεργασία με την ΠΝΟΗ  και τις ψυχολόγους Έλενα Καραγεωργίου και Γιώτα Ψύρρα διερεύνησαν την παιδαγωγική αξιοποίηση στους ενήλικες του εκπαιδευτικού παιχνιδιού. «Εγώ κι εσύ εδώ κι εκεί» είναι ένα πλήρης εκπαιδευτικό παιχνίδι από τις εκδόσεις  Θεμέλιο. Ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι εργαλείο-βοήθημα  για τη δουλειά του εκπαιδευτικού στην τάξη. Στόχος του είναι η κατανόηση της έννοια της διαφοράς και της ομοιότητας με τον άλλο, τον διπλανό και τον μακρινό, και να συνειδητοποιήσουν μέσα από το παιχνίδι την έννοια της αλληλοσυμπληρωματικότητας των πολιτισμών. Η παιδαγωγική βαλίτσα περιέχει αντικείμενα, χάρτες, παζλ, εικόνες, ιστορίες ταξιδιών και τον «θησαυρό», μια δελτιοθήκη με γνωστικές πληροφορίες. Παίζοντας το παιχνίδι, οι εκπαιδευόμενοι μοιράζονται σε ομάδες, διαβάζουν τις ιστορίες των ταξιδιών, φαντάζονται το δικό τους ταξίδι και ψάχνουν στη δελτιοθήκη πληροφορίες για να το τεκμηριώσουν, διηγούνται ιστορίες, τοποθετούν την πορεία του ταξιδιού τους πάνω στο χάρτη, κλπ.

Η πρώτη εφαρμογή του παιχνιδιού έγινε την Τρίτη 10 Μαΐου 2011 στο κεντρικό ΣΔΕ και έπεται την επόμενη εβδομάδα η δεύτερη μέρα όπου θα γίνει η οικογενειακή πορεία στον χώρο των εκπαιδευόμενων. Σχεδιάζεται δε η εφαρμογή του στο παράρτημα Καλλονής.

Οι πρώτη εμπειρία από το παιχνίδι είναι πολύ θετική αφού οι εκπαιδευόμενοι αγκάλιασαν με ζήλο την δραστηριότητα και παρήγαγαν ιστορίες που διάνθησαν με προσωπικά βιώματα και μνήμες που πρέπει να ομολογήσουμε προκάλεσαν συγκίνηση.