Μαρ 18
15

Το ΣΔΕ Σύρου στο ραδιόφωνο

Την Τετάρτη στην εκπομπή  του ΣΔΕ Σύρου “Δεύτερη Ευκαιρία” οι εκπαιδευόμενοι αναφέρθηκαν στον

            ΑΚΑΘΙΣΤΟ ΥΜΝΟ  &  τους ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ.

   Την περίοδο της Τεσσαρακοστής οι πιστοί τις Παρασκευές για να δηλώσουν την αγάπη τους στην Παναγία παρακολουθούν στις Εκκλησίες τους Χαιρετισμούς, δηλαδή το αριστούργημα της Βυζαντινής υμνογραφίας, τον Ακάθιστο Ύμνο.

 Σε έναν ύμνο, το πρώτο τροπάριο αποκαλείται «προοίμιο» ενώ τα τροπάρια που ακολουθούν αποκαλούνται «οίκοι». Το προοίμιο του Ακάθιστου Ύμνου είναι το γνωστό τροπάριο «Τη υπερμάχω στρατηγώ», ο εθνικός ύμνος του Βυζαντίου.

Το καλοκαίρι του 626 ο αυτοκράτορας Ηράκλειος βρισκόταν σε εκστρατεία και την απουσία του εκμεταλλεύτηκαν Πέρσες και Άβαροι για να πολιορκήσουν την Πόλη.

Ο Πατριάρχης Σέργιος κρατώντας την εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών   περιδιάβαινε τα τείχη για να δώσει θάρρος και ελπίδα στο λαό να πολεμήσει τους εχθρούς.  Την ημέρα που οι εχθροί ετοίμαζαν τη μεγάλη επίθεση ένας ανεμοστρόβιλος προξένησε ανεπανόρθωτες ζημίες στη ναυτική τους δύναμη αναγκάζοντάς τους να λύσουν την πολιορκία.

Βλέποντας ο λαός το θαύμα αυτό και θέλοντας να ευχαριστήσει την Παναγία συγκεντρώθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών όπου όρθιοι, έψαλλαν, ως δοξολογία και ευχαριστία για την σωτηρία της Πόλης, τον Ύμνο προς την Παναγία, ο οποίος αργότερα θα ονομαστεί Ακάθιστος.

Ο Ακάθιστος Ύμνος έχει αλφαβητική ακροστιχίδα, δηλαδή κάθε οίκος από τους 24, αρχίζει με ένα γράμμα της αλφαβήτου και μάλιστα με αλφαβητική σειρά.

Ο πρώτος οίκος αρχίζει με Α, ο δεύτερος με Β, ο τρίτος με Γ και ούτω καθεξής. Επίσης ο κάθε οίκος φέρνει ένα εφύμνιο, δηλαδή μία τελευταία φράση που επαναλαμβάνουν οι πιστοί.

Έτσι οι οίκοι που έχουν μονό αριθμό, δηλαδή ο 1ος,3ος,  κλπ, αναφέρονται στη Θεοτόκο και έχουν εφύμνιο το «Χαίρε νύμφη ανύμφευτε», ενώ οι οίκοι που έχουν ζυγό αριθμό, δηλαδή ο 2ος, 4ος  κλπ. αναφέρονται στο Θεό και έχουν ως εφύμνιο το «Αλληλούια».

Ονομάστηκαν Χαιρετισμοί γιατί στους 72 συνολικά στίχους του ύμνου συναντάμε 144 φορές το χαιρετισμό «χαίρε» στην Παναγία.

Διακρίνεται σε δύο ενότητες ως προς το περιεχόμενο:  Η 1η ενότητα, οίκοι από Α έως και Μ, αποτελούν κυρίως το ιστορικό τμήμα ενώ η 2η ενότητα, οίκοι από Ν έως Ω,  αποτελούν το θεολογικό τμήμα.



Δεν επιτρέπονται σχόλια.

  • Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.

    Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.
  • Μεταφράστε σε άλλη γλώσσα

  • Ο Καιρός στο Νότιο Αιγαίο

    Ο καιρός
  • Ημερολόγιο

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Ώρα Ελλάδος
  • RSS Σ.Δ.Ε.Σύρου.

    Γίνε συνδρομητής στο RSS κανάλι του Σ.Δ.Ε.Σύρου.
  • Σχεδίαση & Διαχείριση Ιστολογίου

    Στεφάνου Γιάννης ΠΕ86.
    email: syrios42@gmail.com

  • Συγγραφή Κειμένων

    Στεφάνου Γιώργος.
    Στεφάνου Γιάννης.