Φεβ 18
21

Ραδιοφωνική εκπομπή “Δεύτερη Ευκαιρία”

Όπως κάθε Τετάρτη στις 12.30 οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Σύρου μέσα από την  εκπομπή Δεύτερη Ευκαιρία που μεταδίδεται από το Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, στους 95,4, παρουσίασαν τη δουλειά τους στο πλαίσιο των project.

Η εργασία των εκπαιδευομένων για τα βότανα ήταν αφιερωμένη στο μαϊντανό.  (Η παρουσίαση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή αλλά έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα).

Το Πετροσέλινο  γνωστό ως μαϊντανός  είναι είδος ανθοφόρου φυτού. Είναι  φωτεινό πράσινο, διετές, φυτό σε εύκρατα κλίματα, ενώ είναι βότανο στις υποτροπικές και τροπικές περιοχές.

Ήταν γνωστός στην Αρχαία Ελλάδα, ως αρωματικό βότανο και ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις. Οι στρατιώτες του Μέγα Αλέξανδρου ξεψειρίζονταν, τρίβοντας τούφες μαϊντανού στα σημεία όπου η φαγούρα ήταν ανυπόφορη.

Ο μαϊντανός είναι χρήσιμος ως αντισπασμωδικό, διουρητικό, εμμηναγωγό. Είναι πολύ πλούσιος σε μεταλλικά άλατα και σε φυσικές βιταμίνες A, B2, C, γι αυτό και τα αναιμικά, αδύναμα, κουρασμένα, ευαίσθητα άτομα και γενικά τα άτομα που ανάρρωσαν από ασθένεια,  βοηθά όταν μαγειρεύουν σούπα προσθέτουν λίγες φέτες ρίζας μαϊντανού.

Ο μαϊντανός χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, καθώς πολλά πιάτα σερβίρονται με φρέσκο, πράσινο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, σκορπισμένο στην κορυφή.

Στη λογοτεχνία η εργασία αναφέρθηκε στη Μπέττυ Σμίθ την Aμερικανίδα μυθιστοριογράφο και θεατρική συγγραφέα. Γεννήθηκε το 1896, κόρη Γερμανών μεταναστών, μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές του Mπρούκλιν, γύρω από το οποίο περιστρέφονται τα σημαντικότερα έργα της.

Tο σημαντικότερο μυθιστόρημά της, «Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Mπρούκλιν», έγινε ταινία και ανέβηκε σε πολλά θέατρα του κόσμου, με τεράστια επιτυχία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Σε μια φτωχογειτονιά του Μπρούκλιν φυτρώνει ένα δέντρο που βάζει τα δυνατά του να κερδίσει λίγο ουρανό. Μεγαλώνει ακόμα και στο τσιμέντο, χωρίς ήλιο, χωρίς νερό, ίσως και χωρίς χώμα. Μεγαλώνει πλούσιο και ευγενικό μόνο στις απόκληρες γειτονιές. Σε κανένα άλλο μέρος. Έτσι είναι πλασμένο: να αγαπάει τους φτωχούς. Μοιάζει με την εντεκάχρονη Φράνσι, που μεγαλώνει μαζί με την οικογένειά της στο Μπρούκλιν και προσπαθεί να χαρεί την κάθε μέρα, αντιμετωπίζοντας όλα τα προβλήματα.
Η μητέρα της ξενοδουλεύει, ο πατέρας της ταλανίζεται από την ανεργία. Και ο Νίλι, ο μικρός της αδερφός, προσπαθεί να εκπληρώσει τα όνειρά που κάνει γι” αυτόν η μητέρα του: να σπουδάσει και να γίνει κάποια μέρα σπουδαίος γιατρός.



Δεν επιτρέπονται σχόλια.

  • Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.

    Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.
  • Μεταφράστε σε άλλη γλώσσα

  • Ο Καιρός στο Νότιο Αιγαίο

    Ο καιρός
  • Ημερολόγιο

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Ώρα Ελλάδος
  • RSS Σ.Δ.Ε.Σύρου.

    Γίνε συνδρομητής στο RSS κανάλι του Σ.Δ.Ε.Σύρου.
  • Σχεδίαση & Διαχείριση Ιστολογίου

    Στεφάνου Γιάννης ΠΕ86.
    email: syrios42@gmail.com

  • Συγγραφή Κειμένων

    Στεφάνου Γιώργος.
    Στεφάνου Γιάννης.