Δημοσιεύθηκε στην Εκδηλώσεις

Διάλογοι…με την εκπαιδευτική κοινότητα

  • Εκδήλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Διάλογοι… με την εκπαιδευτική κοινότητα» σε συνεργασία με το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του ΥΠΠΕΘ και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με θέμα: «Οι Βιβλιοθήκες ως χώροι μάθησης και υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας – Το παράδειγμα των Δημιουργικών Εργασιών του Γενικού Λυκείου».
Δημοσιεύθηκε στην Ιστορία Α΄ Γυμνασίου

Ο Μινωικός Πολιτισμός

Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη Νεολιθική εποχή. Ο σημαντικότερος οικισμός φαίνεται να ήταν η Κνωσός, όπως ακριβώς και στην Εποχή του Χαλκού. Στην 3η και 2η χιλιετία π.Χ. ο πολιτισμός στην Κρήτη έφτασε σε υψηλό επίπεδο κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης και καλλιτεχνικής παραγωγής. Είναι γνωστός με το όνομα «μινωικός πολιτισμός» από το μυθικό βασιλιά της Κνωσού Μίνωα και ήρθε στο φως στις αρχές του 20ού αιώνα με τις ανασκαφές του Βρετανού αρχαιολόγου Άρθουρ Έβανς στην Κνωσό.

Δημοσιεύθηκε στην Ιστορία Α΄ Γυμνασίου

Ο Κυκλαδικός Πολιτισμός

Ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς της Ευρώπης αναπτύχθηκε στις Κυκλάδες κατά την 3η και 2η χιλιετία π.Χ., δηλαδή στην Εποχή του Χαλκού. Σε αυτό συνέβαλε το ήπιο κλίμα τους και κυρίως η ιδιαίτερα προνομιακή γεωγραφική τους θέση. Ουσιαστικά, τα νησιά των Κυκλάδων αποτελούν ένα είδος φυσικής γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία, την Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Στην 3η χιλιετία π.Χ., τα πλοία των κυκλαδίτικων νησιών κυριαρχούν στο Αιγαίο και μαζί με τα προϊόντα της Εγγύς Ανατολής μεταφέρουν στην Ευρώπη ιδέες, τεχνικές γνώσεις, θρησκευτικές αντιλήψεις.

Δημοσιεύθηκε στην Ιστορία Β΄ Γυμνασίου

Η εξάπλωση των Αράβων

Η εξάπλωση των Αράβων, που επηρέασε βαθιά την παγκόσμια ιστορία, ήταν συνέπεια της μεταστροφής του λαού αυτού στο Ισλάμ (επί λέξει «αφοσίωση και πίστη στο θέλημα του Θεού»), μoνοθεϊστική θρησκεία που ίδρυσε ο Μωάμεθ (περ. 570-632).

Δημοσιεύθηκε στην Ιστορία Β΄ Γυμνασίου

Οι Ανακαλύψεις

Η αποκοπή του δρόμου αυτού, κατά το 15ο αι., αρχικά από τους Άραβες και ύστερα από τους Οθωμανούς ανάγκασε τους Ευρωπαίους να αναζητήσουν πρόσβαση στις αγορές της Ανατολής από τη θάλασσα. Οι Πορτογάλοι, επιδιώκοντας να ανακαλύψουν δρόμο προς τις Ινδίες πλέοντας γύρω από την Αφρική, οργάνωσαν αλλεπάλληλες εξερευνητικές αποστολές.

 

Δημοσιεύθηκε στην Ιστορία Β΄ Γυμνασίου

Εικονομαχία: Αίτια και Συνέπειες

Από τις αρχές του 8ου ως τα μέσα του 9ου αι. το Βυζάντιο συγκλονίστηκε από τη διαμάχη της Εικονομαχίας, πνευματικής κίνησης που συνδέθηκε στενά με το ακόλουθο ερώτημα: Είναι σύμφωνη με τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας ή όχι η λατρεία των εικόνων; Ποια είναι όμως τα αίτια και οι συνέπειες της Εικονομαχίας;

Εικονομαχία φύλλο εργασίας

Δημοσιεύθηκε στην Ιστορία Β΄ Γυμνασίου

Η ραδιούργα Αθηναία

Σύζυγος του αυτοκράτορα Λέοντα Δ΄, έφτασε στο σημείο να συνωμοτήσει εναντίον του γιου της Κωνσταντίνου ΣΤ΄ και να διατάξει την τύφλωσή του, προκειμένου να κυριαρχήσει στον θρόνο της Κωνσταντινούπολης και να επιβάλει την εικονόφιλη πολιτική της.