history2success

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

Καλωσόρισμα!

Σεπ 201623

Kαλωσήρθατε στο ιστολόγιο του μαθήματος της Ιστορίας των τμημάτων B2 και B3 του 6ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας.

Το όνομα του ιστολογίου δόθηκε το σχολικό έτος 2016-2017 από τους ίδιους τους μαθητές του Α2 για να δηλώσει πως το συγκεκριμένο ιστολόγιο θα είναι συνοδοιπόρος μας προκειμένου το ταξίδι μας στην αρχαία ελληνική προϊστορία και ιστορία να γίνεται με επιτυχία μέσα από τον ασφαλή χώρο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Γι” αυτό και φέτος, που θα ασχοληθούμε με τη βυζαντινή ιστορία, θα έχουμε ξανά όλοι τη δυνατότητα να βλέπουμε βίντεο που ζωντανεύουν την ιστορική αφήγηση του σχολικού βιβλίου, να συμπληρώνουμε με ποικίλο υλικό/πηγές το μάθημά μας και να προβάλλουμε τις εργασίες μας. Βέβαια, όποτε θέλουμε θα μπορούμε να βλέπουμε και το υλικό μας από την περσυνή χρονιά. Το μόνο που δεν θα κάνουμε είναι να σχολιάζουμε δημόσια (αλλά αυτό εξάλλου είναι κάτι που θα το κάνουμε στην τάξη). Ας σηκώσουμε λοιπόν τα πανιά και ας γίνει η σχολική ιστορία αφορμή να γράψουμε και εμείς τη δική μας επιτυχημένη διαδικτυακή ιστορία.

Εικονική περιήγηση στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη

Σεπ 201717

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΑΠΟ DRONE!!!

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΛΗΣ

 

 

 

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα , , , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εικονική περιήγηση στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη    

Η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης

Σεπ 201717

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης    

Μια χρονογραμμή που μας κάνει περήφανους!!!

Μάι 201719

Το 2004 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για την Ελλάδα. Όχι μόνο επειδή γεννηθήκατε εσείς αλλά και γιατί η Ελλάδα είχε αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τότε λοιπόν που όλη η υφήλιος είχε στραμμένα τα μάτια της στην Αθήνα, στην έναρξη των Αγώνων στο Ολυμπιακό Στάδιο παρουσιάστηκε μέσα σε 10 λεπτά όλη η ελληνική ιστορία. Το δρώμενο αυτό ονομάστηκε «Κλεψύδρα» και αξίζει να το δείτε (προσπαθήστε να εντοπίσετε την ιστορική περίοδο που κάθε φορά παρουσιάζεται). Η χρονογραμμή αυτή φτάνει έως τη σύγχρονη εποχή. Εσείς εστιάστε το ενδιαφέρον σας έως την μακεδονική φάλαγγα.

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μια χρονογραμμή που μας κάνει περήφανους!!!    

Εξεταστέα Ύλη

Μάι 201719

Μικρά μου πρωτάκια (που, μεταξύ μας, δεν είστε πλέον και πολύ μικρά ενώ σε λίγο καιρό ούτε πρωτάκια θα είστε)  ήρθε ο καιρός να αντιμετωπίσετε αυτό το τέρας για το οποίο πολλοί σας μιλούσαν ήδη από το Δημοτικό, τις επαναληπτικές εξετάσεις του Ιουνίου.

730828

Όμως εσείς να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας!!! «Σιγά τα δύσκολα», να τους πείτε. «Λίγη προσπάθεια χρειάζεται και όλα θα πάνε καλά. Εξάλλου, τέρατα υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. Αλλά και εκεί -αν είναι μοχθηρά- πάντα χάνουν από τον πρωταγωνιστή».

Έτσι και εσείς. Πάρτε το ξίφος σας -ε, συγγνώμη το βιβλίο σας ήθελα να πω- και ετοιμαστείτε να παλέψετε με «το τέρας» με τη σιγουριά πως εσείς είστε ο ήρωας της ιστορίας και στο τέλος θα νικήσετε. Πολύτιμος βοηθός σας θα είναι το μαγικό δαχτυλίδι που σας έδωσα -άντε, πάλι μπερδεύτηκα- το τετράδιό σας εννοούσα, με τα σχεδιαγράμματα, τις αναλύσεις των πηγών και τις ασκήσεις που κάναμε όλη τη χρονιά. Και γεμάτοι αυτοπεποίθηση, χωρίς καθόλου άγχος ξεκινήστε την προετοιμασία σας. Όσο περισσότερο προετοιμασμένοι είστε, τόσο ευκολότερα θα νικήσετε το «τέρας», δηλ. θα γράψετε καλά. Και μην ξεχνάτε το μεγάλο μυστικό: το τέρας πάντα χάνει..kakos-lykos..

 

Λοιπόν, να τι πρέπει να διαβάσετε:

σσ.21-32 και τις εικόνες ως ιστορικές πηγές

σσ.40-41 και ως πηγή ο κρατήρας στη σ.41

σσ.43-53 και την πηγή στη σ.47 και την πηγή «Η ζωή στη Σπάρτη» στη σ.49

σσ.57-62

σσ.65-67 και τις εικόνες ως πηγές

σσ.69-72 και η πηγή στη σ.70

σσ.73-74 ΜΟΝΟ τις λειτουργίες

σσ.83

σσ.87 (από τον πλαγιότιτλο «Συνθηκολόγηση») – 88

σσ.100-103

Καλό διάβασμα !!!

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εξεταστέα Ύλη    

Ρωξάνη: ο όμορφη σύζυγος του Μ. Αλέξανδρου

Μάι 201711

Ρωξάνη, η όμορφη σύζυγος του Μ. Αλέξανδρου

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα , , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ρωξάνη: ο όμορφη σύζυγος του Μ. Αλέξανδρου    

Οι επιστήμονες στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάξάνδρου

Μάι 201711
Πόσοι και ποιοι επιστήμονες συνόδευαν τον Μ. Αλέξανδρο στην εκστρατεία του με σκοπό να απαθανατίσουν τη δόξα του; Τι ήταν η «βασιλική θεραπεία»; Γιατί ο Αλέξανδρος δολοφόνησε τον γιατρό που του είχε σώσει τη ζωή; Ποιοι ήταν οι «βηματιστές»; Σε ποιον έκανε δώρο ο Αλέξανδρος μια παλλακίδα; Αυτά και άλλα πολλά θα μάθετε, αν διαβάσετε το άρθρο με τίτλο «Οι  επιστήμονες στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου».
Γι΄αυτό, κάντε «κλικ» εδώ

 
από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι επιστήμονες στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάξάνδρου    

Οι κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου ανά μήνα!!!

Μάι 201711

Στο παρακάτω εντυπωσιακό βίντεο παρακολουθούμε πάνω στο χάρτη την πορεία των κατακτήσεων του Μ. Αλεξάνδρου στη γραμμή του χρόνου.

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου ανά μήνα!!!    

Χρονογραμμή – Αφορμή για επανάληψη

Απρ 201728

Παρακάτω σας δίνονται ορισμένες βασικές χρονολογίες από την αρχή του βιβλίου της Αρχαίας Ιστορίας έως το τέλος της Θηβαϊκής κυριαρχίας. Αφού αντιγράψετε κάθετα τις παρακάτω χρονολογίες, στη συνέχεια γράψτε πλάι σε κάθε χρονολογία το γεγονός που αντιστοιχεί, όπως στο παρακάτω παράδειγμα:

3.000 π.Χ. –> Κυκλαδικός πολιτισμός

2000 π.Χ.,  1600 π.Χ, 1100 π.Χ., 800 π.Χ., 776 π.Χ., 499 π.Χ., 495 π.Χ., 490 π.Χ., 480 π.Χ., 479 π.Χ., 478 π.Χ, 462 π.Χ, 454 π.Χ, 449 π.Χ, 446 π.Χ., 431 π.Χ., 429 π.Χ., 431 π.Χ., 421 π.Χ., 415 π.Χ., 413 π.Χ., 404 π.Χ., 403 π.Χ., 386 π.Χ., 371 π.Χ., 362 π.Χ.

Καλό τριήμερο – Καλή Πρωτομαγιά

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χρονογραμμή – Αφορμή για επανάληψη    

Πάμε σινεμά; Ο Πελοποννησιακός πόλεμος σαν σε ταινία

Μαρ 201729

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πάμε σινεμά; Ο Πελοποννησιακός πόλεμος σαν σε ταινία    

Μύρτις: ένα κορίτσι 2.500 ετών!

Μαρ 201729

Το μήνυμα της Μύρτιδας στο σύγχρονο κόσμο:

«Το όνομά μου είναι Μύρτις, ωστόσο δεν πρόκειται για το αληθινό μου όνομα! Μου το έδωσαν οι αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν το 1994-1995 τα οστά μου μαζί με άλλους 150 σκελετούς σε έναν ομαδικό τάφο στην Αθήνα, συγκεκριμένα στην περιοχή του Κεραμεικού.

Μπορεί να μοιάζω κορίτσι του 21ου αιώνα αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είμαι ένα εντεκάχρονο παιδί που έζησε και πέθανε στην Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ.
 Πώς, λοιπόν, μπορεί ένα παιδί από την αρχαία Αθήνα να γίνει “Φίλος της Χιλιετίας” των Ηνωμένων Εθνών;
 Οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι ήμουν ένα από τα θύματα του λοιμού που έπληξε την Αθήνα στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, το 430-426 π.Χ. Γνωρίζουν, επίσης, ότι αιτία του θανάτου μου ήταν ο τυφοειδής πυρετός: η αρρώστια που σκότωσε τον Αθηναίο πολιτικό, Περικλή, και περίπου το ένα τρίτο όλων των κατοίκων της πόλης εκείνη την εποχή. Λένε, επίσης, πως η επιδημία συνέβαλε στην τελική ήττα της Αθήνας από την Σπάρτη κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.
 Το κρανίο μου βρέθηκε σε ασυνήθιστα καλή κατάσταση και αυτό ενέπνευσε τον καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, να ξεκινήσει, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, την ανάπλαση του προσώπου μου. Να ’μαι, λοιπόν! Μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους στη φωτογραφία μου: είμαι σχεδόν όπως την ημέρα που πέθανα.
 Ο καθηγητής Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης πίστευε ότι η “αναβίωσή” μου δεν θα έπρεπε να είναι μόνο μια ευκαιρία για να δει ο κόσμος το πρόσωπο ενός κοριτσιού που έπαιζε στoυς πρόποδες της Ακρόπολης όταν οι Αθηναίοι δημιουργούσαν τον Παρθενώνα, αλλά ήθελε επίσης η “επιστροφή” μου να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο και στους ηγέτες του.
 Ο θάνατός μου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν είχαμε ούτε τη γνώση ούτε τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Όμως εσείς, οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, δεν έχετε καμία δικαιολογία. Διαθέτετε όλα τα απαραίτητα μέσα και πόρους για να σώσετε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων παιδιών που όπως εγώ πεθαίνουν από αρρώστιες οι οποίες μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν.
 2.500 χρόνια μετά το θάνατό μου, ελπίζω ότι το μήνυμά μου θα επηρεάσει και θα εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να εργαστούν και να κάνουν πραγματικότητα τους “Στόχους της Χιλιετίας της Ανάπτυξης”. Ακούστε με! Ξέρω τι λέω. Μην ξεχνάτε ότι είμαι πολύ μεγαλύτερη και ως εκ τούτου πιο σοφή από εσάς.» (από την ιστοσελίδα: http://www.myrtis.gr/, προσπελάστηκε στις 29/03/2017).
από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα , , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μύρτις: ένα κορίτσι 2.500 ετών!    
« Παλιότερα άρθρα


Top
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων