history2success

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

Καλωσόρισμα!

Σεπ 201623

Kαλωσήρθατε στο ιστολόγιο του μαθήματος της Ιστορίας των τμημάτων B2 και B3 του 6ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας.

Το όνομα του ιστολογίου δόθηκε το σχολικό έτος 2016-2017 από τους ίδιους τους μαθητές του Α2 για να δηλώσει πως το συγκεκριμένο ιστολόγιο θα είναι συνοδοιπόρος μας προκειμένου το ταξίδι μας στην αρχαία ελληνική προϊστορία και ιστορία να γίνεται με επιτυχία μέσα από τον ασφαλή χώρο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Γι’ αυτό και φέτος, που θα ασχοληθούμε με τη βυζαντινή ιστορία, θα έχουμε ξανά όλοι τη δυνατότητα να βλέπουμε βίντεο που ζωντανεύουν την ιστορική αφήγηση του σχολικού βιβλίου, να συμπληρώνουμε με ποικίλο υλικό/πηγές το μάθημά μας και να προβάλλουμε τις εργασίες μας. Βέβαια, όποτε θέλουμε θα μπορούμε να βλέπουμε και το υλικό μας από την περσυνή χρονιά. Το μόνο που δεν θα κάνουμε είναι να σχολιάζουμε δημόσια (αλλά αυτό εξάλλου είναι κάτι που θα το κάνουμε στην τάξη). Ας σηκώσουμε λοιπόν τα πανιά και ας γίνει η σχολική ιστορία αφορμή να γράψουμε και εμείς τη δική μας επιτυχημένη διαδικτυακή ιστορία.

Το υγρό πυρ

Οκτ 201731

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε τον τρόπο χρήσης του υγρού πυρός

Εξαιρετική είναι και η σελίδα στο φωτόδεντρο με τη διαδραστική παρουσίαση για το υγρό πυρ

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/8684

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα , , , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το υγρό πυρ    

Οι Άραβες: εξάπλωση και πολιτισμός

Οκτ 201730

Επισκεφθείτε τον διαδραστική ηλεκτρονική χρονογραμμή για την εξάπλωση των Αράβων στην παρακάτω διεύθυνση:

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/8978

Σχεδιαγράμματα για τη συγκεκριμένη ενότητα με πλήθος πηγών είναι τα ακόλουθα:

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι Άραβες: εξάπλωση και πολιτισμός    

Ο Κάρολος Μαρτέλος και η μάχη στο Πουατιέ

Οκτ 201729

Στις 25 Οκτωβρίου του 732, μετά από μία εβδομάδα που οι αντίπαλοι στρατοί ήταν παραταγμένοι ο ένας απέναντι από τον άλλο, και μέσα σε μία μόλις ημέρα κρίθηκε η μοίρα της Ευρώπης. Ήταν τότε που ο Κάρολος Μαρτέλος (Charles Martels) νίκησε σε μια περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Πουατιέ και Τουρ της σημερινής Γαλλίας τους Άραβες και απέτρεψε την αραβική εξάπλωση σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο διασώζοντάς την από το Ισλάμ.

Στο παρακάτω χάρτη από το Google Maps βλέπουμε πού βρίσκεται σήμερα το Πουατιέ (κεντροδυτική Γαλλία)

 Poitiers

 Η ακριβής περιοχή της μάχης του Πουατιέ (732) φαίνεται στον ακόλουθο χάρτη (από: http://www.militaryhistory.gr/articles/view/82#prettyPhoto[gallery2]/1/, τελευταία πρόσβαση: 30/10/2017). (Ας σημειωθεί ότι η Γαλλία με τη σημερινή της ονομασία και τα σημερινά της σύνορα δεν υπήρχε το 732).

Poitiers2

Ο Κάρολος Μαρτέλος ήταν μαγιορδρόμος (major domο = αυλάρχης) των Φράγκων

Ήταν πολύ ισχυρός άνδρας της φραγκικής αυλής  με εξαιρετικής στρατηγικές ικανότητες. Λέγεται ότι εισήγαγε τη βαρειά θωράκιση στους ιππείς και τον αναβατήρα στα άλογα καθώς και τη χρήση μεικτών ομάδων ιππικού και πεζικού. Επίσης ο Κάρολος πήρε το προσωνύμιο Μαρτέλος (=σφυροκόπος) από τον βαρύ πέλεκυ-σφυρί που κράδαινε κατά των Αράβων.

Martellus1Martellus2Martellus3

Στο Πουατιέ αντιμετώπισε τους Άραβες με αρχηγό τον εμίρη Αμπντούλ Ραχμάν Ιμπίν Αλ Γκαφίκ (Abdul Rahman Al Ghafiqi), ή αλλιώς Αβδουλραχμάν, τον οποίο και σκότωσε επί τόπου.

Al

«Το τείχος του πάγου»

Στο πεδίο της μάχης οι Άραβες συνάντησαν το αδιαπέραστο τείχος των Φράγκων γνωστό και ως «τείχος του πάγου».

Οι μουσουλμάνοι πολεμιστές (..) ήταν 100.000 χιλιάδες και οι Φράγκοι 72.000 χιλιάδες.

Οι δύο στρατοί έλαβαν θέσεις μάχης και αντίκριζαν ο ένας τον άλλον επί έξι ημέρες.

Το στράτευμα των Φράγκων αποτελούνταν ως επί το πλείστον από πεζικό, το οποίο στεκόταν ευθυγραμμισμένο σαν τείχος, ενώ των Αράβων από ιππικό και είχε διαχωριστεί σε δύο πτέρυγες.

Δύο διαφορετικοί πολιτισμοί έρχονταν αντιμέτωποι. Οι μικρόσωμοι Άραβες με τα λευκά τουρμπάνια ήταν έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη εναντίον των ψηλών Φράγκων με τα στρογγυλά καπέλα και τα μακριά κοντάρια.

Ο Αμπντ ελ Ραχμάν έδωσε πρώτος το σήμα και οι Άραβες πραγματοποίησαν αστραπιαία έφοδο προς το πεζικό των Φράγκων. Το τείχος από τους Φράγκους στρατιώτες απέκρουσε όλες τις επιθέσεις του μουσουλμανικού ιππικού παραμένοντας αδιαπέραστο. Οι μουσουλμάνοι δεν μπορούσαν να σπάσουν το πειθαρχημένο πεζικό των Φράγκων και το βράδυ υποχώρησαν εξασθενημένοι.

Το επόμενο πρωί, οι Φράγκοι ήταν πανέτοιμοι στις θέσεις τους για να αναμετρηθούν με τον μουσουλμανικό στρατό, ο οποίος είχε τραπεί σε φυγή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι Φράγκοι πίστεψαν ότι οι Άραβες τους είχαν στήσει ενέδρα, αλλά ύστερα από έρευνα, διαπίστωσαν ότι πράγματι είχαν υποχωρήσει.(!!!)

Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι υποχώρησαν εξαιτίας μιας φήμης που είχε διαρρεύσει από τον Κάρολο Μαρτέλο στο στρατόπεδο των Αράβων, σύμφωνα με την οποία οι Φράγκοι είχαν εξοντώσει τους φρουρούς των λαφύρων και μεγάλο μέρος του στρατού υποχώρησε για να προστατέψει τα πολύτιμα λάφυρα [στο Μπορντώ].

Ο θάνατος του Αμπντ ελ Ραχμάν κατά τη διάρκεια της μάχης, αποδιοργάνωσε τους Άραβες και τους οδήγησε να παραιτηθούν γρήγορα από τη μάχη…. » (Από το: http://www.mixanitouxronou.gr/to-tichos-tou-pagou-to-akatamachito-oplo-ton-fragkon-kata-ton-aravon-pou-isevalan-sti-gallia-i-kathoristiki-machi-tou-pouatie-pou-empodise-tin-epektasi-ton-mousoulmanon-stin-evropi/, τελευταία πρόσβαση: 30/10/2017).

Στη μάχη του Πουατιέ οι Φράγκοι είχαν αρκετά πλεονεκτήματα: γνώριζαν την περιοχή, ήταν εξοικειωμένοι να πολεμούν με κρύο (σε αντίθεση με τους Άραβες).

 Η απεικόνιση της μάχης του Πουατιέ στην Τέχνη

Μάχη1  (Η μάχη του Πουατιέ, μικρογραφία από γαλλικό χρονικό, British Library)

Μάχη2  (The Getty Museum)

Μάχη3 (Charles de Steuben, 1837)

Ο τάφος του Κάρολου Μαρτέλου βρίσκεται στη βασιλική Σεν Ντενί στη Γαλλία.

Τάφος1 Τάφος2

 

 

 

 

 

 

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα , , , , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Κάρολος Μαρτέλος και η μάχη στο Πουατιέ    

Αυτοκράτορας Ηράκλειος: ο Μέγας Αλέξανδρος του Βυζαντίου

Οκτ 201715

Πώς μαθαίναν παλαιότερα τα παιδιά την Ιστορία; Και μέσα από μια σειρά κόμικ, με τίτλο «Κλασσικά Εικονογραφημένα».  Ανάμεσά τους και το κόμικ για τον αυτοκράτορα Ηράκλειο. Ας το διαβάσουμε και εμείς και ας δούμε την Ιστορία σαν ευκαιρία να ψυχαγωγηθούμε (με την κυριολεκτική έννοια του όρου)

Αλλά και σήμερα τα κόμικ μάς βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τα βασικά της ιστορίας. Για παράδειγμα, η παρακάτω εξαιρετική δουλειά των μαθητών της Ε’ Δημοτικού της Τεμένης

Τέλος, ας απολαύσουμε ένα βίντεο σχετικό με τον αυτοκράτορα Ηράκλειο προκειμένου να καταλάβουμε καλύτερα γιατί τον ονομάζουμε και βυζαντινό Μέγα Αλέξανδρο:

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αυτοκράτορας Ηράκλειος: ο Μέγας Αλέξανδρος του Βυζαντίου    

Η Αγία Σοφία

Οκτ 201714

Αν θέλετε να επισκεφθείτε ηλεκτρονικά την Αγία Σοφία (3d virtual tour), μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

https://www.360tr.com/34_istanbul/ayasofya/english/

Αν πάλι θέλετε να αισθανθείτε λίγο όπως αισθάνονταν οι πιστοί που παρακολουθούσαν τη λειτουργία στην Αγία Σοφία, ακούστε πώς ακούγεται η ψαλμωδία στον ναό-σύμβολο της Ορθοδοξίας. Η ψηφιακή αναπαραγωγή του ήχου έγινε από το πανεπιστήμιο Stanford (ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, που βρίσκεται στην Καλιφόρνια της Αμερικής).

 

 

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα , , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Αγία Σοφία    

Ο Ιουστινιανός και η στάση του Νίκα

Σεπ 201725

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα , , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Ιουστινιανός και η στάση του Νίκα    

Τα θεοδοσιανά τείχη της Κωνσταντινούπολης

Σεπ 201725

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα θεοδοσιανά τείχη της Κωνσταντινούπολης    

Εικονική περιήγηση στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη

Σεπ 201717

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΑΠΟ DRONE!!!

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΛΗΣ

 

 

 

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα , , , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εικονική περιήγηση στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη    

Η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης

Σεπ 201717

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης    

Μια χρονογραμμή που μας κάνει περήφανους!!!

Μαΐ 201719

Το 2004 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για την Ελλάδα. Όχι μόνο επειδή γεννηθήκατε εσείς αλλά και γιατί η Ελλάδα είχε αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τότε λοιπόν που όλη η υφήλιος είχε στραμμένα τα μάτια της στην Αθήνα, στην έναρξη των Αγώνων στο Ολυμπιακό Στάδιο παρουσιάστηκε μέσα σε 10 λεπτά όλη η ελληνική ιστορία. Το δρώμενο αυτό ονομάστηκε «Κλεψύδρα» και αξίζει να το δείτε (προσπαθήστε να εντοπίσετε την ιστορική περίοδο που κάθε φορά παρουσιάζεται). Η χρονογραμμή αυτή φτάνει έως τη σύγχρονη εποχή. Εσείς εστιάστε το ενδιαφέρον σας έως την μακεδονική φάλαγγα.

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα , ,  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μια χρονογραμμή που μας κάνει περήφανους!!!    
« Παλιότερα άρθρα


Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων