ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑ ΜΙΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ;

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ

Ζητούνται ΔΩΡΗΤΕΣ για την πρώτη ΟΡΘΟΔΟΞΗ Παιδαγωγική Ακαδημία της Σιέρρα Λεόνε.

Τετάρτη, 19 Νοέμβριου, 2008

Στο τεύχος του β’τριμήνου 2008, του Ορθ. Χριστιανικού Ιεραποστολικού περιοδικού Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, διαβάζουμε το ακόλουθο απόσπασμα από τη Σιέρρα Λεόνε. :Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη…» (Ματθ. 28,19).

Διαβάζουμε για τις ανυπέρβλητες ανθρωπίνως δυσκολίες, για τους κόπους και τις ποικίλες ταλαιπωρίες των πρώτων Ορθοδόξων Ιεραποστόλων στην Αφρική, του ευλογημένου εκείνου πρωτοπόρου γέροντος π. Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου και του δραστήριου και δημιουργικού π. Κοσμά Γρηγοριάτου, οι οποίοι με πολύωρες εξαντλητικές πορείες ή με στοιχειώδη και πολλές φορές με ανύπαρκτα μηχανικά μέσα προσπάθησαν, πριν από 50 περίπου χρόνια, να σπείρουν τον σπόρο της Ορθοδόξου Πίστεως στις απέραντες εκτάσεις της Αφρικής.

Σήμερα, μέσα πια στον 21ο αιώνα, πώς άραγε θα μπορούσε να αρχίσει μία νέα Ιεραποστολική προσπάθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας στην αφρικανική ήπειρο;    

Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πώς άρχισε πριν από λίγους μήνες μία νέα Ορθόδοξη Ιεραποστολική προσπάθεια στην Αφρική εκ του μηδενός στην κυριολεξία.
Πρόκειται για την Σιέρα Λεόνε, μια μικρή χώρα 5 εκατομμυρίων κατοίκων, στην Δυτική Αφρική, την πιο φτωχή χώρα του κόσμου σύμφωνα με πρόσφατα διεθνή στατιστικά δεδομένα. Μια χώρα κατεστραμμένη και εξουθενωμένη από τον ενδεκαετή (11 ολόκληρα χρόνια!) εμφύλιο πόλεμο, που τελείωσε μόλις πριν από τρία χρόνια, αλλά άφησε σε όλη την χώρα ερείπια, φτώχεια και εξαθλίωση. Γέμισε τους δρόμους της, και ιδίως της πρωτεύουσας Φριτάουν, με γέρους και νέους ακρωτηριασμένους από την εκδικητική μανία των αντιπάλων. Σκόρπισε παντού πλήθος ζητιάνων όλων των ηλικιών που ζητούν απεγνωσμένα κάτι το στοιχειώδες για να βάλουν στο στόμα τους, όπως δείχνουν με απελπισμένες κινήσεις των χεριών τους.

Όμως ο λόγος του Κυρίου μας «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη…» (Ματθ. 28,19) είναι πάντοτε επίκαιρος και πάντοτε επιτακτικός προς όλους μας, ιδίως
μάλιστα προς τις ψυχές εκείνες που είναι αφιερωμένες σ’ Εκείνον. Κι ένας τέτοιος διάκονος του Ευαγγελίου είναι ο π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, που επί δέκα περίπου χρόνια έχει αναπτύξει σπουδαίο Ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο στην Κένυα. Από το διαδίκτυο πληροφορήθηκε ότι η Σιέρα Λεόνε, στην άλλη άκρη της Αφρικής, δεν έχει ακούσει τίποτε για την Ορθοδοξία, δεν έχει ούτε έναν Ορθόδοξο! Τι κι αν οι συνθήκες εκεί είναι πολύ πιο δύσκολες από την Κένυα; Τι κι αν μερικοί προσπαθούσαν για δικούς τους λόγους – άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου- να τον αποτρέψουν από το δύσκολο εγχείρημα και να του μαράνουν τον πάντοτε ζωντανό Ιεραποστολικό του ζήλο; Τι κι αν θα άρχιζε στην νέα χώρα, την μακρινή και πάμφτωχη Σιέρα Λεόνε κυριολεκτικά εκ του μηδενός, άγνωστος αυτός μεταξύ αγνώστων;

Με την αμέριστη αγάπη και την ευλογία του Μακαριοτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, και με τρεις συνεργάτες του από την Κένυα, άρχισε πριν από πέντε περίπου μήνες το Ιεραποστολικό του έργο στην Σιέρα Λεόνε. Με την μόρφωση  που διαθέτει, με την ακαδημαϊκή πανοπλία του, παλιός αυτός καθηγητής πανεπιστημίων της Αυστραλίας και της Αμερικής, με την άνεση του στις κοινωνικές σχέσεις, αλλά και με την ευλογία και την άδεια του Επισκόπου Γκάνας κ. Δαμασκηνού, στον οποίο ανήκει εκκλησιαστικώς η Σιέρα Λεόνε, κινήθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις. Επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας, είδε Υπουργούς, είδε τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους, επισκέφθηκε σχολεία και το πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας. Μίλησε σε δασκάλους, διευθυντές, καθηγητές και μαθητές, επισκέφθηκε την φυλακή της πρωτεύουσας και μίλησε στους φυλακισμένους. Επίσης, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των άλλων χριστιανικών δογμάτων και των Μουσουλμάνων, καθώς το 50% των κατοίκων της Σιέρα Λεόνε είναι Μουσουλμάνοι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Υπουργοί και άλλοι επίσημοι του κράτους. Προς όλους μίλησε απλά, ειλικρινά και ανθρώπινα: «Είμαστε Ορθόδοξοι και θέλουμε να ιδρύσουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία στην χώρα σας».
Τόσο απλά.

Και δεν έμεινε στα λόγια. Ο Ιεραποστολικός του ζήλος από τις πρώτες κιόλας ημέρες, μεταφράστηκε σε συγκεκριμένα έργα αγάπης και χριστιανικής προσφοράς. Οργάνωσε συσσίτιο για 100 και πλέον ζητιάνους και αναπήρους της πόλεως, οι οποίοι δύο ημέρες την εβδομάδα βρίσκουν μαγειρεμένο μεσημεριανό φαγητό, με προοπτική αυτό το πρόγραμμα να γίνει ημερήσιο, όταν εξευρεθούν τα επιπλέον χρήματα. Και ο κόσμος, επίσημοι και απλοί άνθρωποι, ένιωσαν την ζεστασιά της αγάπης του, κι ανταποδίδουν την φιλική διάθεση και προχώρησαν ήδη, μέσα σε τρεις μόλις μήνες, σε προσφορές ανταποδόσεως αυτής της αγάπης του.

Συγκεκριμένα:

1) Με απόφαση της Κυβερνήσεως της Σιέρα Λεόνε η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίστηκε ως μία από τις επίσημες θρησκείες-δόγματα της χώρας, με κεφαλή και αναφορά στο Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

2) Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας Φριτάουν δώρισαν στο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο μας δεκατέσσερα στρέμματα σε κεντρικό οικόπεδο της πόλεως, μέσα στο οποίο θα ανεγερθεί μεγάλος Ορθόδοξος Ι. Ναός, ο πρώτος στην Σιέρα Λεόνε, και Ορθόδοξο Βιβλιοπωλείο.  

3) Το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Σιέρα Λεόνε προσέφερε στην εκεί νεοσύστατη Ορθόδοξη Εκκλησία μας, άλλο οικόπεδο τεσσεράμισι περίπου στρεμμάτων σε κεντρική περιοχή της πρωτεύουσας, που βρίσκονται το κτίριο της
Προεδρίας της Δημοκρατίας, η Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας, το Βρετανικό Συμβούλιο και άλλα επίσημα κτίρια. Η όλη περιοχή είναι πολύ κατάλληλη για την λειτουργία μιας Ορθοδόξου Παιδαγωγικής Σχολής με τον Ορθόδοξο Ι. Ναό της, την Βιβλιοθήκη της, μελλοντικά ίσως το Οικοτροφείο των φοιτητών της, που θα σπουδάζουν οι νέοι και οι νέες την Παιδαγωγική Επιστήμη, θα μαθαίνουν την Ορθόδοξη πίστη και λατρεία, και όπου θα μετεκπαιδεύονται επίσης οι υπηρετούντες ήδη δάσκαλοι και καθηγητές.

Την ανέγερση του πρώτου τμήματος της Παιδαγωγικής αυτής Σχολής και του Ορθοδόξου Ναού της ανέλαβε με δαπάνες των ευσεβών δωρητών του ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός». Έτσι, με την χάρη του Θεού και την ευλογία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, θα λειτουργήσει προσεχώς η πρώτη Ορθόδοξη Παιδαγωγική Σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου στην Δυτική Αφρική, για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση Ορθοδόξων δασκάλων και καθηγητών, που θα στελεχώσουν τα Ορθόδοξα σχολεία της Σιέρα Λεόνε και ενδεχομένως και των άλλων χωρών της Δυτικής Αφρικής.

Η  Κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε παραχώρησε στην εκεί Ορθόδοξη Εκκλησία μας 4 Σχολεία (2 Δημοτικά και 2 Γυμνάσια) με 2.000 μαθητές και μαθήτριες συνολικά, για να διοικούνται και να συντηρούνται – εκτός των μισθών των εκπαιδευτικών που θα πληρώνει η Κυβέρνηση της χώρας- από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.  

Είναι πραγματικά θαύμα ότι επιτεύχθηκαν τόσα πολλά μέσα σε μόλις πέντε μήνες! Όμως δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε, διότι ο Κύριος μας προειδοποίησε: «Εάν έχητε πίστιν ως κόκκον σινάπεως, ερείτε τω όρει τούτω, μετάβηθι εντεύθεν εκεί, και μεταβήσεται, και ουδέν αδυνατήσει υμίν» (Ματθ. 17,20-21). Αυτή την πίστη μπορώ να μαρτυρήσω ότι έχει ο π. Θεμιστοκλής, αλλά συγχρόνως έχει στο νου του, όπως φαίνεται από τήν συμπεριφορά του, την υπενθύμιση του Αποστόλου Παύλου: «Ου του θέλοντος, ουδέ του τρέχοντος, αλλά του Ελεούντος Θεού» (Ρωμ. 9,16).

Η νεοσύστατη Ορθόδοξη Εκκλησία έκανε ήδη αισθητή την παρουσία της στην Σιέρα Λεόνε. Όμως αυτή η νεοσύστατη Ορθόδοξη Εκκλησία χρειάζεται τις προσευχές αλλά και την βοήθεια μας, ηθική καί οικονομική. Τέλος, χρειάζεται καί κάτι άλλο. Χρειάζεται συνεργάτες έστω καί για μικρό χρονικό διάστημα, κι επομένως «ο δυνάμενος χωρείν χωρείτω» (Ματθ.19,12).
 

Οκτώβριος 12, 200

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση