ΣΩΤΗΡΗΣ ΡΕΤΣΙΝΑΣ


          
Αυτοματισμοί με PLC
Τετάρτη, 18 Δεκέμβριος 2019, 12:27 μμ
Κάτω από: Σπάρτη  |  Αφήστε ένα σχόλιο

Programmable Logic Controller

• Η χρήση των PLC παρέχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον κλασσικό αυτοματισμό
• Η καθολική όμως γενίκευση της χρήσης τους δεν οφείλονται μόνο στα πλεονεκτήματα που παρέχουν στον τελικό χρήστη
• Η χρήση των PLC σε σχέση με τον κλασσικό αυτοματισμό συμφέρει πρώτιστα τις εταιρίες που παράγουν είδη αυτοματισμού

Τα πρώτα μεγάλα πλεονεκτήματα των PLC αφορούν τους κατασκευαστές εξοπλισμού αυτοματισμών και πινάκων αυτοματισμού και ήδη έχουν αναφερθεί:
• Το κόστος κατασκευής ενός PLC είναι σημαντικά μικρότερο από το κόστος παραγωγής ενός μεγάλου αριθμού βοηθητικών ρελέ, χρονικών και απαριθμητών
• Ο χρόνος κατασκευής του αυτοματισμού είναι μηδαμινός σε σχέση με την κατασκευή ενός κλασσικού πίνακα αυτοματισμού

 • Περιέχει στη μνήμη του βοηθητικές επαφές, χρονικά, απαριθμητές, μετρητές κτλ όπου έχει πρόσβαση ο χρήστης και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στο πρόγραμμά του
 • Παρέχει διαγνωστικά μηνύματα λάθους με τα ενσωματωμένα LED στις κάρτες εσόδων και εξόδων και γίνεται εύκολη η εποπτεία της κατάστασης των PLC


Βόλος
Δευτέρα, 9 Δεκέμβριος 2019, 8:18 μμ
Κάτω από: Βόλος  |  Αφήστε ένα σχόλιο

Ο Βόλος είναι πόλη της Θεσσαλίας, κτισμένη στον μυχό του Παγασητικού κόλπου, κοντά στη θέση της αρχαίας Ιωλκού και στους πρόποδες του βουνού των Κενταύρων, του Πηλίου. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας.

Ο μόνιμος πληθυσμός της Δημοτικής Ενότητας Βόλου ανέρχεται σε 86.046 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, ενώ ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα αριθμεί 125.248 κατοίκους[1]. Ο πληθυσμός του διευρυμένου «Καλλικρατικού» Δήμου Βόλου ανέρχεται σε 144.449 κατοίκους.Σπάρτη
Δευτέρα, 9 Δεκέμβριος 2019, 8:11 μμ
Κάτω από: Ο τόπος μου,Σπάρτη  |  Αφήστε ένα σχόλιο

Η Σπάρτη είναι πόλη της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας, στην Ελλάδα. Έχει πληθυσμό 16.239 κατοίκους.

Η σημερινή Σπάρτη είναι χτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Ταΰγετου, νότια από το κέντρο της αρχαίας ομώνυμης πόλης, κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα και σε υψόμετρο 210 μ.

Η πόλη επανιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της χώρας το 1834, ύστερα από απόφαση του βασιλιά Όθωνα και σε επίσημη τελετή την 1 Ιανουαρίου 1857 έγινε η εγκαθίδρυση των αρχών από το Μυστρά στη νέα πόλη, που ήταν και η πρώτη στην Ελλάδα που χαράχθηκε με πολεοδομικό σχέδιο. Έχει πλατείς και δεντροφυτεμένους δρόμους, μεγάλες πλατείες, νεοκλασικές οικοδομές και πλούσια ύδρευση.

Το ένδοξο παρελθόν της και η κοντινή απόσταση από τον πολυθρύλητο Μυστρά τραβούν την προσοχή πολλών επισκεπτών – τουριστών με προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο Γύθειο. Από την αρχαία Σπάρτη[2] σώζονται λείψανα από τους ναούς της Ορθίας Αρτέμιδος, της Χαλκιοίκου Αθηνάς, του Καρνείου Απόλλωνα, καθώς και θέατρο της ρωμαϊκής εποχής.

Αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού. Έχει αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο και μουσείο της ελιάς. Είναι η μόνη πόλη πρωτεύουσα νομού της Πελοποννήσου που δε συνδέεται με σιδηροδρομικό δίκτυο (αν και είχε προβλεφθεί τέτοια σύνδεση τον 19ο αιώνα). Επικοινωνεί, ωστόσο, οδικά με την Καλαμάτα και την Τρίπολη, ενώ διαθέτει και μικρό αεροδρόμιο.
Σε αυτό το βίντεο θα δείτε την πορεία εργασίας για συρμάτωση ενός μονοφασικού πίνακα ελάχιστων απαιτήσεων

Παρουσίαση για τις ηλεκτρικές συσκευές

Δείτε το στο slideshare.netΣε μια ηλεκτρική εγκατάσταση μπορούμε να θεωρήσουμε τον ηλεκτρικό πίνακα σαν την κεντρική μονάδα. Ο κεντρικός ηλεκτρικός πίνακας τοποθετείται :

 • Για να συνδεθεί η ηλεκτρική εγκατάσταση με το δίκτυο της Δ..Ε.Η
 • Για να τροφοδοτηθούν οι επί μέρους καταναλώσεις της εγκατάστασης
 • Για συνολική και μερική προστασία της εγκατάστασης

Ο γενικός πίνακας μπορεί να είναι μονοφασικός ή τριφασικός ανάλογα με την ισχύ της εγκατάστασης. Συνήθως σε εγκαταστάσεις με μικρή ζητούμενη ισχύ μεταχειριζόμαστε τους μονοφασικούς πίνακες. Tα κυριότερα εξαρτήματα που αποτελούν τους πίνακες είναι:

Ασφάλειες

Διακόπτες

Ενδεικτικές λυχνίες

Διατάξεις προστασίας

Για να έχουμε σωστή σχεδίαση και αξιόπιστη κατασκευή του πίνακα πρέπει:

 1. Ο αγωγός φάσης μετά την είσοδό του στο πίνακα ακολουθεί τις διαδρομές:
 • Για τις γραμμές φωτισμού και φορητών συσκευών.ΔΕΗ Γενικός διακόπτης (σταθερή επαφή) Γενική ασφάλεια (ΔΔΕ) Ασφάλεια φωτισμού Έξοδος για τροφοδότηση γραμμών
 • Για τις γραμμές μόνιμων συσκευών ισχύος. ΔΕΗ Γενικός διακόπτης (σταθερή επαφή) Γενική ασφάλεια (ΔΔΕ) Μερικός διακόπτης (σταθερή επαφή) Ασφάλεια γραμμής Έξοδος για τροφοδότηση γραμμών
 1. Ο αγωγός ουδετέρου για τις γραμμές φωτισμού ή φορητών συσκευών ΔΕΝΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ. Γιατιςγραμμέςμόνιμωνσυσκευώνισχύος(μαγειρείο,θερμοσίφωναςκ.λ.π)διακόπτεταιαπότομερικόδιπολικόδιακόπτηκαιστησυνέχειαοδηγείταιστιςσυσκευές. Ο αγωγός ουδετέρου που έρχεται από το μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας περνάει μέσα από το ρελέ από την ίδια είσοδο που περνάει και ο αγωγός φάσης.

3. Ο αγωγός γείωσης δεν διακόπτεται ποτέ. Φυσικά γειώνει και το πίνακα όταν είναι μεταλλικός.

Μονοφασικός πίνακας (σχέδιο)
Οι εργαζόμενοι στα Ηλεκτρολογικά και Ηλεκτρονικά επαγγέλματα χρειάζεται να διαθέτουν ευσυνειδησία, υπευθυνότητα, δυναμισμό, συνέπεια, μεθοδικότητα και τάξη κατά την εκτέλεση των εργασιών. Επίσης, απαραίτητη είναι η δεξιότητα στη σχεδίαση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και γνώση της νομοθεσίας που αναφέρεται στα δημόσια και ιδιωτικά έργα. Οι επαγγελματίες αυτοί χρειάζεται να είναι προσεκτικοί και τακτικοί. Να διαθέτουν σταθερότητα, μεγάλη ακρίβεια και ικανότητα  συντονισμού κινήσεων. Απαραίτητα είναι επίσης, το ενδιαφέρον για το αντικείμενό τους, η επινοητικότητα και ο δυναμισμός. Απαραίτητη είναι ακόμη η ικανότητα εκτέλεσης απλών μαθηματικών υπολογισμών, η επιδεξιότητα στο χειρισμό εργαλείων και μηχανημάτων και η ικανότητα αντίληψης χώρου, μορφών και σχημάτων. Τέλος, οι επαγγελματίες αυτοί απαιτείται να έχουν μυϊκή δύναμη, σωματική ευλυγισία και ευκινησία.

Ειδικότητα: Τεχνικός Ηλεκτρονικών & Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων είναι σε θέση να

 • συναρμολογεί
 • εγκαθιστά και ελέγχει την λειτουργία Η/Υ και περιφερειακών συσκευών και δικτύων
 • εγκαθιστά Δομημένες Καλωδιώσεις για Δίκτυα Υπολογιστών
 • να προχωρεί σε διάγνωση, συντήρηση και επισκευή βλαβών Η/Υ
 • περιφερειακών και δικτύων
 • κάνει τις εγκαταστάσεις και ρυθμίσεις προγραμμάτων που είναι απαραίτητες για την καλύτερη απόδοση απλών Η/Υ
 • συνδέσεις περιφερειακών ή Δικτύων και να χειρίζεται προγράμματα διαχείρισης του Διαδικτύου.

Μπορεί να εργαστεί ως μέλος ομάδας ή αυτόνομα ή ως υπάλληλος σε βιομηχανία ή βιοτεχνία ή εταιρεία συναρμολόγησης Η/Υ, σε τεχνική εταιρεία ή συνεργείο εγκατάστασης συστημάτων Η/Υ και δικτύων, σε τεχνική εταιρεία εγκατάστασης δομημένων καλωδιώσεων για δίκτυα Η/Υ, σε υπολογιστικά κέντρα μικρών ή μεγάλων εταιρειών ή παροχές υπηρεσιών του διαδικτύου, σε καταστήματα πώλησης Η/Υ και δικτυακών προϊόντων, σε τεχνικές υπηρεσίες του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με συντήρηση και επισκευή υπολογιστικών συστημάτων και δικτύων. Επίσης ως Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών μπορεί να εργαστεί ως μέλος ομάδας ή αυτόνομα ή ως υπάλληλος σε βιομηχανία ή βιοτεχνία κατασκευής, συναρμολόγησης, συντήρησης και επισκευής ηλεκτρονικών συσκευών καταναλωτικού χαρακτήρα ή ραδιοτηλεοπτικών συσκευών οικιακής χρήσης, σε εταιρεία ή εργαστήριο επισκευής ή και εγκατάστασης συσκευών ήχου και εικόνας, καθώς και εγκατάστασης κεντρικών κεραιών καθώς και σε καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών ήχου και εικόνας.

Ειδικότητα: Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων.

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων μπορεί να σχεδιάζει και να κατασκευάζει ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κτιρίων και βιομηχανικών χώρων με κυκλώματα, να μετράει και να ελέγχει την ασφαλή λειτουργία της ηλεκτρικής εγκατάστασης και συσκευών, να συντηρεί, εντοπίζει και επισκευάζει βλάβες ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και μηχανών, να βελτιώνει και εκσυγχρονίζει την εγκατάσταση με σύγχρονη τεχνολογία. Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας εγκαταστάτης με δικό του πελατολόγιο, ως ειδικευμένος τεχνικός σε συνεργεία μεγάλων κατασκευών, ως ιδιοκτήτης ή ειδικευμένος πωλητής σε καταστήματα ηλεκτρολογικών ειδών ή ιδιοκτήτης καταστήματος, ως δημόσιος υπάλληλος, σαν συντηρητής, σε ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ με διαγωνισμούς, ως ιδιωτικός υπάλληλος και ηλεκτροτεχνίτης σε εγκαταστάσεις και συντηρήσεις ανελκυστήρων και ηλεκτρογερανών.

Ειδικότητα: Τεχνικός Αυτοματισμού

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Αυτοματισμού μπορεί να κατασκευάζει ηλεκτρικούς αυτοματισμούς, να σχεδιάζει προγράμματα αυτοματισμού σε ειδικές γλώσσες και να υλοποιεί κατασκευές με την βοήθεια αισθητήρων και προγραμματιζόμενων ελεγκτών. Μπορούν να εργαστεί ως υπάλληλος, ελεύθερος επαγγελματίας ή και επιχειρηματίας στη βελτίωση της απόδοσης βιομηχανικών και άλλων παραγωγικών μονάδων, στον έλεγχο οχημάτων και κυκλοφορίας, στα αυτόματα συστήματα διαχείρισης κτιρίων, στους ιατρικούς αυτοματισμούς, στον ποιοτικό έλεγχο, συντήρηση εξοπλισμού και διασφάλιση ποιότητας, στα πληροφορικά συστήματα για λήψη αποφάσεων, στα συστήματα Ασφάλειας και Ελέγχου Πρόσβασης Χώρων, στην εκπαίδευση, έρευνα και μεταφορά τεχνογνωσίας, στα βιομηχανικά δίκτυα και δίκτυα πραγματικού χρόνου, στην εποπτεία και έλεγχο διαχείρισης φυσικών πόρων, στην παραγωγή και διοχέτευση πρώτων υλών και στην στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και στις τηλεπικοινωνίες, στις ανθρωπιστικές επιστήμες και της ιατρικής.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκευαστείτε  https://www.mysep.gr/Άνοιγμα μενού
Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων