raniap's blog

Παρέχεται από το Blogs.sch.gr

Γιάννης Μόραλης – Μάνος Χατζιδάκις

Νοέ 201613

Την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016, στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς», το Μουσικό Σχολείο Άρτας παρουσίασε ένα αφιέρωμα στο ζωγράφο Γιάννη Μόραλη με τίτλο: «Μόραλης-Χατζιδάκις: διάλογοι τέχνης». Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ζωγράφου και την ανακήρυξη του έτους 2016 ως έτους Γιάννη Μόραλη από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Παρουσιάστηκε η καλλιτεχνική πορεία του μεγάλου εικαστικού από τη γενέτειρά του την Άρτα, στην Αθήνα για σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στη Ρώμη και στο Παρίσι για σπουδές με υποτροφία δίπλα σε σπουδαίους ευρωπαίους εικαστικούς, μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα και τη μακρά εκπαιδευτική θητεία του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Μια πορεία πλούσια καλλιτεχνικά που του εξασφάλισε μια περίοπτη θέση στο καλλιτεχνικό στερέωμα και του χάρισε τον τίτλο του δασκάλου για όλους τους μεταγενέστερους Έλληνες εικαστικούς. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους δημιουργούς της εποχής του. Το Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη, τις ποιητικές συλλογές των οποίων εικονογράφησε, το Μάνο Χατζιδάκι, τα εξώφυλλα των δίσκων του οποίου φιλοτέχνησε και τον Κάρολο Κουν για τις παραστάσεις του οποίου σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια.

mor_xatz_msa 2 mor_xatz_msa 1

mor_xatz_msa 3

Από τη μακρά και δημιουργική συνεργασία με το Μάνο Χατζιδάκι ήταν εμπνευσμένο το μουσικό μέρος του αφιερώματος. Η ορχήστρα και η χορωδία του σχολείου ερμήνευσαν τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι «Όταν έρχονται τα σύννεφα» και «Η παρθένα της γειτονιάς» από το έργο «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», «Το πάρτυ» από την«Οδό Ονείρων», «Το βαλς των χαμένων ονείρων» και τα τραγούδια «Άσπρο περιστέρι», «Κάνε το δάκρυ σου χαρά» και «Χάρτινο το φεγγαράκι» σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, «Μητέρα και αδερφή» και «Μια πόλη μαγική» σε στίχους Μάνου Χατζιδάκι.

mor_xatz_msa 7 mor_xatz_msa 8 mor_xatz_msa 9 mor_xatz_msa 10

Την ευθύνη για την ενορχήστρωση και τη διδασκαλία της ορχήστρας είχαν η κ. Ευθαλία Δημοθεοδώρου και ο κ. Μιχάλης Ντέμσιας και για τη διδασκαλία της χορωδίας η κ. Ειρήνη Κέντρου, εκπαιδευτικοί του σχολείου. Το μουσικό κομμάτι «Το πάρτυ» ενορχήστρωσε ο Σπύρος Σιάννας, ο οποίος αποφοίτησε τον Ιούνιο από το σχολείο μας και τώρα σπουδάζει στο Πολυτεχνείο της Πάτρας. Την επιμέλεια της παρουσίασης και των κειμένων είχε η κ. Άννα Πρέντζα, φιλόλογος του σχολείου.

mor_xatz_msa 6 mor_xatz_msa 5 mor_xatz_msa 4

Ευχαριστούμε το Δήμο Αρταίων για την πρωτοβουλία του στη διοργάνωση του αφιερώματος, τον αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Κώστα Χαρακλιά για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε, την κ. Ειρήνη Καραγεώργου, υπεύθυνη του Δημοτικού Ωδείου, για τη θετική της διάθεση, το Δ.Σ. του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς» για τη φιλοξενία στην αίθουσα, τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της περιοχής μας για την προβολή της παράστασης.

Ευχαριστούμε το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας κ. Ιωάννη Γεωργογιάννη, τον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Ιωάννη Ζαχαρέλο, τους αντιδημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους, τους περιφερειακούς συμβούλους, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας, τους μαθητές μας, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους συμπολίτες μας που παρακολούθησαν το αφιέρωμα.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όλους τους μαθητές που, για μια ακόμη φορά, προσέγγισαν με σεβασμό και αγάπη το έργο των δύο σπουδαίων δημιουργών, δημιούργησαν με το ταλέντο τους μια συγκινητική ατμόσφαιρα και ανέδειξαν την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα της τέχνης στην εκπαίδευση.

mor_xatz_msa 11 mor_xatz_msa 12

«Καμιά φορά ευχαριστείς το θεό που γεννήθηκες…. να γεύεσαι τέτοια πράγματα» Γιάννης Μόραλης.

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιάννης Μόραλης – Μάνος Χατζιδάκις    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων