raniap's blog

Παρέχεται από το Blogs.sch.gr

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα

Δεκ 20175

Χριστούγεννα: Ημέρες χαράς και γιορτής. Τα σπίτια και οι πόλεις φορούν τα γιορτινά τους, αποκτώντας φως και χρώμα, ενώ οι κουζίνες πλημμυρίζουν από αρώματα παραδοσιακών εδεσμάτων. Πολλά από τα έθιμα αντικατοπτρίζουν τις αγωνίες των ανθρώπων της υπαίθρου, των γεωργών και των κτηνοτρόφωνΤο «καλές γιορτές» και το «χρόνια πολλά» αντηχούν σε κάθε σημείο συνάντησης, ενώ οι ήχοι από τα τρίγωνα και τα κάλαντα των παιδιών δονούν με χαρούμενες νότες την ατμόσφαιρα.
Με δεκάδες έθιμα, που παντρεύουν τις χριστιανικές παραδόσεις με τα αρχαιοελληνικά ήθη, οι κάτοικοι της χώρας τιμούν μια από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές, λίγες ημέρες πριν από την έλευση της νέας χρονιάς.
Μάλιστα πολλά από αυτά τα έθιμα αντικατοπτρίζουν τις αγωνίες των ανθρώπων της υπαίθρου, των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

Η «Ζούγκλα» σάς βάζει στο κλίμα των ημερών, παρουσιάζοντάς σας μερικά μόνο από τα ελληνικά έθιμα:

Το χριστόψωμο
Το «ψωμί του Χριστού» ζυμώνεται την παραμονή των Χριστουγέννων με ιδιαίτερη ευλάβεια. Απαραίτητο στολίδι του είναι ο χαραγμένος σταυρός.
Ανήμερα των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σε όλους όσοι παρευρίσκονται στο τραπέζι, σαν συμβολισμό της Θείας Κοινωνίας, όπου ο Χριστός έδωσε τον Άρτο σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του.

Στην Κεφαλλονιά Όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι του πιο ηλικιωμένου μέλους της. Στο πάτωμα τοποθετούν τρία δαυλιά χιαστί και πάνω τους την «κουλούρα».
Όλοι κάνουν έναν κύκλο γύρω ακουμπώντας ο καθένας με το δεξί του χέρι την κουλούρα. Ύστερα ο νοικοκύρης ψάλλει το «Η γέννησίς σου, Χριστέ ο Θεός ημών…», ρίχνει λάδι στα δαυλιά και τους βάζει φωτιά. Μετά κόβει την κουλούρα, τη μοιράζει και δειπνούν όλοι μαζί.
 
Στην Κρήτη Το χριστόψωμο το παρασκευάζουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Χρησιμοποιούν ακριβά υλικά, ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα, γαρίφαλα, και καθώς ζυμώνουν λένε: «Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει».
Όταν πλάσουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα, ενώ με την υπόλοιπη φτιάχνουν ένα σταυρό με λωρίδες και τον τοποθετούν πάνω στο ψωμί. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι και στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το μαχαίρι ή με το πιρούνι, όπως λουλούδια, φύλλα, καρπούς, πουλιά.
Στη Μάνη Κάθε οικογένεια φουρνίζει τα χριστόψωμα στον φούρνο του σπιτιού. Παρασκευάζονται όπως το ψωμί, μόνο που στολίζονται με σταυρούς και ποικίλα στολίδια, ανάλογα με την καλαισθησία της νοικοκυράς.
Στους Σαρακατσάνους Οι Σαρακατσάνοι τσοπάνηδες φτιάχνουν δύο χριστόψωμα. Το πιο περίτεχνο είναι για τον Χριστό. Πάνω του σκαλίζουν έναν μεγάλο σταυρό-φεγγάρι με πέντε λουλούδια.
Το δεύτερο, η τρανή Χριστοκουλούρα ή Ψωμί του Χριστού, είναι για τα πρόβατα. Στη Χριστοκουλούρα παριστάνεται με ζύμη όλη η ζωή της στάνης.
Στη Σπάρτη Σε κάθε σπίτι δυο τρεις μέρες πριν ζυμώνουν καρβέλια ψωμί. Το ένα, που το τρώνε ανήμερα των Χριστουγέννων, είναι το ψωμί του Χριστού και το πλάθουν σε σχήμα σταυρού από ζύμη, ενώ τα υπόλοιπα τα κάνουν με αμύγδαλα και καρύδια.

Σχολική Γιορτή 28ης Οκτωβρίου 2017

Οκτ 201729

 

               Τη Παρασκευή  27 Οκτωβρίου 2017 το 1ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας  τίμησε την εθνική επέτειο με μια εκδήλωση στην οποία ο ελληνικός λαός, πρώτα υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία του εναντίον των ιταλικών δυνάμεων και στη συνέχεια, μετά την εισβολή των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων, οργάνωσε ένα από τα μαζικότερα αντιστασιακά κινήματα στην Ευρώπη που οδήγησε στην απελευθέρωσή του, τον Οκτώβριο του 1944, χά­ρις στην κα­θο­λι­κό­τη­τα του χα­ρα­κτή­ρα του. Κα­θο­λι­κό­τη­τα στο χρό­νο, στο χώ­ρο, στις η­λι­κί­ες, στα φύ­λα, στην κοι­νω­νι­κή δια­στρω­μά­τω­ση.


           

  Αυτή την ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού τίμησαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Σχολείου μας, αποδίδοντας ποιήματα, πεζά κείμενα,  και τραγούδια εμπνευσμένα από τον ηρωικό αγώνα των ετών 1940 – 1944.

               Ευχαριστούμε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν και τίμησαν με σεβασμό την ιστορική επέτειο.

 

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Αναστασιάδης Περικλής

Παλιάτσου Ουρανία

Πριόβολος Θεοφάνης

Σταματοπούλου Νικολίνα

Διαβάστε όλο το άρθρο »

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΧ.ΕΤΟΥΣ 2017-2018

Οκτ 201729

 

 • Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έναρξη του προγράμματος «Οργάνωση και λειτουργία σχολικών κέντρων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης ως προς την ενισχυτική διδασκαλία για το σχολικό έτος 2017-2018», η Ενισχυτική Διδασκαλία μαθητών Γυμνασίου περιλαμβάνει τα μαθήματα:

 • Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
 • Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
 • Μαθηματικά
 • Φυσική
 • Χημεία
 • Αγγλικά

  Κριτήριο για την επιλογή-συμμετοχή των μαθητών/τριών στην ενισχυτική διδασκαλία αποτελεί η επίδοσή τους στο αντίστοιχο μάθημα.

  Οι γονείς των μαθητών, που επιθυμούν τα παιδιά τους να συμμετάσχουν στο φετινό πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας, πρέπει να επιστρέψουν συμπληρωμένη την αίτηση δήλωσης μαθημάτων, που παρέλαβαν οι μαθητές, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017. Μπορείτε να επιλέξετε από ένα ως και όλα τα μαθήματα.

 • ΦΕΚ 3638 B_16-10-17
 • Αίτηση-δήλωση μαθημάτων 2017-2018
 • Οκτωβρίου 2, 2017

  4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, 2 Οκτωβρίου 2017

  Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός πιο δραστήριου τρόπου ζωής των παιδιών και εφήβων και στην προσπάθεια να παρακινήσει τους μαθητές να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε είδος φυσικής δραστηριότητας με απώτερο στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, την καλλιέργεια και ενίσχυση της ευεξίας, υιοθετεί το σύνθημα για την φετινή 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού :

  «Αθλούμαι – ΧαράΖω το μέλλον»

  Με άξονα τα παραπάνω, το 1ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας διοργάνωσε μια ημέρα γεμάτη δράσεις και δραστηριότητες , όπου οι μαθητές μπόρεσαν να συμμετάσχουν ,να διασκεδάσουν και να μάθουν.

  Χωρίς το άγχος της νίκης ή της πρωτιάς τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ευχαριστήθηκαν την ημέρα και συμμετείχαν ενεργά.

  Ευχαριστούμε τον κ. Περικλή Αναστασιάδη που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης και όλους τους εκπαιδευτικούς που στήριξαν τις δράσεις της ημέρας.

  Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές του Γυμνασίου μας για τη συμμετοχή, τη συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα και τη ζωντάνια τους.

  Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΑΣΤΟΣ

ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2017-18

 

 

 

Την Δευτέρα 11/09/2017 θα πραγματοποιηθεί αγιασμός στο χώρο του σχολείου και στη συνέχεια θα δοθούν τα σχολικά βιβλία στους μαθητές.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσέλθουν στο σχολείο στις 8:20 και να έχουν μαζί τους την σχολική τσάντα προκειμένου να μπορούν να παραλάβουν τα βιβλία τους.

Μετά την παράδοση των βιβλίων οι μαθητές θα αποχωρήσουν.

Την Τρίτη 12/09/2017 τα μαθήματα ξεκινούν. Το κουδούνι του σχολείου χτυπάει στις 08:15 κατά συνέπεια οι μαθητές θα πρέπει να βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του σχολείου  5 – 10 λεπτά νωρίτερα.

 

 

Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Άρτας στο Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων

Απρ 201730

 

1xanthi

 

«Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων, ένας θεσμός που για τέταρτη χρονιά συμμετέχει το Μουσικό Σχολείο Άρτας. Είναι τα όνειρα των ταλαντούχων μαθητών, των μουσικών σχολείων από όλη την Ελλάδα αλλά και από χώρες του εξωτερικού, που πατάνε πάνω στις νότες μεγάλων δημιουργών και μας ταξιδεύουν σε όνειρα μαγικά.

Είναι η καλλιτεχνική δυναμική που δεν σταματά να διδάσκει τη συνύπαρξη, τη συνεργασία και να δίνει ώθηση στα όνειρα να ανθίσουν.

Είναι η βεβαιότητα πως η μουσική είναι η πλέον κοινή γλώσσα που μπορεί να εξευγενίσει και να συνεπάρει, να συγκινήσει και να ενώσει.

 

3xanthi

 

2xanthi

 

 

 

«Επιτάφιος» των Γιάννη Ρίτσου και Μίκη Θεοδωράκη

Απρ 201730

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας παρουσιάζει την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017, στο Θέατρο Κάστρου Άρτας, τον «Επιτάφιο» των Γιάννη Ρίτσου και Μίκη Θεοδωράκη. Το δημοφιλές μουσικό έργο θα εκτελεστεί από την ορχήστρα του συνόλου «Μουσικές της Μεσογείου» του Μουσικού Σχολείου με ερμηνευτή έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες τραγουδιστές, τον Ανδρέα Καρακότα, έναν ερμηνευτή με πλούσιο καλλιτεχνικό έργο και συνεργασίες με πολλούς από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες και μουσικούς.

«Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω…»

 

karakotas2

       Μια φωτογραφία μιας μάνας που έχει στα γόνατα της το σκοτωμένο παιδί της στάθηκε η αφορμή να εμπνευσθεί ο Γιάννης Ρίτσος τον «Επιτάφιο». Επρόκειτο για ένα φοβερό ντοκουμέντο από τα γεγονότα της 9ης Μαΐου 1936 στη διάρκεια της μεγάλης απεργίας των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη που δημοσιεύθηκε στον αθηναϊκό τύπο.

Είκοσι δύο χρόνια μετά, σε μια εποχή νέων λαϊκών αγώνων και οραμάτων, ο Μίκης Θεοδωράκης, στο Παρίσι όπου βρίσκεται, λαμβάνει ένα αντίτυπο του «Επιταφίου» από το Γιάννη Ρίτσο, εμπνέεται με τη σειρά του και το 1958 επιλέγει τμηματικά στίχους του ποιητικού έργου, τους οποίους μελοποιεί.

Ο «Επιτάφιος» αποτελεί ένα έργο ξεχωριστό που εμπεριέχει διαχρονικά το έπος του ελληνικού λαού. Ένα έργο που συνδυάζει μοναδικά στοιχεία από τη λαϊκή παράδοση, λόγιες μορφές μουσικής και ποιητικού λόγου. Ένα έργο που ήταν η αρχή, το πρώτο βήμα για να γίνει η ποίηση κτήμα του ελληνικού λαού. Να γίνει η Ομορφιά της Ποίησης Ομορφιά της ζωής μας.

Σας περιμένουμε την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017, στις 20.30 στο Θέατρο Κάστρου.

 

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

 

ΑΝΘΟΥΛΑ ΖΙΩΡΗ

ADANALI – Μουσικό Σχολείο Άρτας

Απρ 201712

ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

Απρ 201712

Οι Δράσεις του Μουσικού Σχολείου Άρτας κατά τη διάρκεια

της Μεγάλης Εβδομάδας 2017

 

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας, συμμετέχοντας στις δράσεις του Δήμου για την ανάδειξη των Βυζαντινών Μνημείων της περιοχής, θα παρουσιάσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα από δύο μουσικά σύνολα του σχολείου: το σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής που θα ερμηνεύσει τραγούδια και οργανικούς σκοπούς από διαφορετικά μουσικά ιδιώματα της χώρας με θέμα την ξενιτειά και τον Εφηβικό Ψαλτικό Χορό του σχολείου που θα παρουσιάσει μια σειρά από μέλη της Εκκλησιαστικής μουσικής παράδοσης.

Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο του Λαζάρου (8-4-2017), στις 11:00 πμ, στη Μονή Παναγίας των Βλαχερνών

και την Κυριακή των Βαΐων (9 – 4 – 2017), στις  12:00 μ, στην Παρηγορήτισσα.

Στην συνέχεια την Μεγάλη Πέμπτη (13 – 4 – 2017), στις 11:00 μμ στον Ιερό Ναό Αγίας θεοδώρας ο Εφηβικός Ψαλτικός Χορός του σχολείου θα ψάλλει τμήμα του Επιτάφιου Θρήνου (Εγκώμια), μετά το τέλος της Ακολουθίας και κατά τη διάρκεια του στολισμού του Επιταφίου, ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου: ‘Φίλων Ιερού Ναού Αγίας Θεοδώρας’.

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας ευχαριστεί το Δήμο Αρταίων για την πρόσκληση και την στήριξη, το Επιμελητήριο Άρτας για την παραχώρηση της αίθουσας όπου πραγματοποιήθηκε μέρος της προετοιμασίας των συνόλων και το σύλλογο ‘Φίλων Ιερού Ναού Αγίας Θεοδώρας’ για την ευγενική πρόσκληση και καλεί όλους τους συμπολίτες μας αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας να τιμήσουν με την παρουσία τους τις παραπάνω δράσεις του Μουσικού σχολείου βοηθώντας στην ανάδειξη των μοναδικών Βυζαντινών Μνημείων της περιοχής μας.

 

Εκ μέρους του Μουσικού Σχολείου Άρτας

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Παναγιώτης Γιαννούτσος και Άγγελος Σταθόπουλος

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ «ADANALI» ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ

Την Τετάρτη 5-4-17 στο Μουσικό Σχολείο Άρτας, στο πλαίσιο του μαθήματος «Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική» και της μελέτης της μουσικής της Καππαδοκίας, πραγματοποιήθηκε ηχογράφηση του παραδοσιακού τουρκόφωνου τραγουδιού «Adanalı (Αδαναλής)» στην καππαδόκικη διάλεκτο με τους μαθητές της Α’ Λυκείου.

 

Την ορχήστρα αποτελούν οι καθηγητές Παπαστέργιος Διονύσης – ούτι & Σπυρέλης Σπύρος – λύρα και οι μαθητές Τσώλης Χρήστος – μπεντίρ & Γαλάζιος Θανάσης – ξύλινα κουτάλια.

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια – διεύθυνση συνόλου:

Πετρινιώτη Κωνσταντίνα

Ηχοληψία: Ντέμσιας Μιχάλης

Βιντεοληψία: Γιαννούτσος Παναγιώτης

Επεξεργασία ήχου: Studio Fonografos

«Ένα τραγούδι, πολλά σχολεία, 1 ΚΟΣΜΟΣ»

 

H ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου, αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του παιδιού, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Αποτελεί επίσης, από το 2015, τον 4ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Όμως, ποια είναι σήμερα η πραγματικότητα;

 • 58 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 6-11 χρονών και 63 εκατομμύρια έφηβοι ηλικίας 12-15 χρονών βρίσκονται εκτός σχολείου.
 • Περισσότερο από το 50% των παιδιών που βρίσκονται εκτός σχολείου (περίπου 30 εκατομμύρια) ζουν σε περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι βραχύβιες. Εάν αναλογιστούμε ότι ο μέσος χρόνος που διαρκεί μια ένοπλη σύγκρουση είναι 17 χρόνια, υπάρχουν παιδιά που περνάνε ολόκληρη την παιδική τους ηλικία σε ένα πολεμικό σκηνικό με μειωμένες ευκαιρίες να πάνε σχολείο.
 • 16,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι πρόσφυγες.
 • 6 εκατομμύρια είναι παιδιά σχολικής ηλικίας.
 • Από αυτά, 3,7 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο.
 • Τα παιδιά πρόσφυγες είναι 5 φορές πιο πιθανό να μην πηγαίνουν σχολείο σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.
 • 20.000 περίπου παιδιά πρόσφυγες σχολικής ηλικίας ζουν στη χώρα μας.

 

Θα αδιαφορήσουμε; 

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας (Έγγραφο Φ16/223702/Δ2/30-12-2016), συμμετείχε στη μαθητική εκστρατεία «Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση» με τίτλο «Ένα τραγούδι, πολλά σχολεία, 1 ΚΟΣΜΟΣ»που συντονίζει η ActionAid με τη συνεργασία του El Sistema Greece, μιας διεθνούς οργάνωσης που δραστηριοποιείται και στη χώρα μας, χρησιμοποιώντας τη μουσική ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης των παιδιών προσφύγων. Στόχος της εκστρατείας είναι να «ανοίξουμε» μια πόρτα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών με το μέσο που πάντα φέρνει ελπίδα και αισιοδοξία και δε γνωρίζει σύνορα: τη μουσική.

 

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, και ώρα 11:00, οι μαθήτριες και οι μαθητές τηςΒ’ και Γ΄Γυμνασίου και της Α΄και Β΄Λυκείου μαζί με τις μαθήτριες και τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νίκαιας που επισκέφθηκε το σχολείο μας, τραγούδησαν το τραγούδι «Θα είμαι πάντα εδώ», το οποίο προτάθηκε από τους διοργανωτές για αυτή τη δραστηριότητα. Ένωσαν τη φωνή τους με μαθητές από διάφορα σχολεία της Ελλάδας που τραγούδησαν την ίδια ώρα το ίδιο τραγούδι. Παράλληλα, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄Τάξης έφτιαξαν τους δικούς τους χαρταετούς-σύμβολα, πάνω στους οποίους έγραψαν μηνύματα αποδοχής και αλληλεγγύης για τα παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα μέρη του κόσμου. Γιατί, η ποιοτική εκπαίδευση είναι δικαίωμα κάθε παιδιού!

Σ ́όσους τόπους κι αν τριγυρνάς

Ό,τι κι αν στο δρόμο σου δύσκολο βρεις

φίλε μου, φίλε μου, μην ξεχνάς,

θα ‘μαι εδώ, να στηριχτείς.

 

Θα σου ανοίγω την αγκαλιά μου

στο πρωινό, στο δειλινό

θα σου ανοίγω την αγκαλιά μου

θα ‘μαι ‘κει, θα ‘μαι κει

θα ‘μαι ‘κει, θα ‘μαι ‘κει να σ’ αγαπώ.

 

 

Η Διευθύντρια                                                                                     Οι υπεύθυνοι καθηγητές

 

                                                                                                           Δημοθεοδώρου   Ευθαλία

Ζιώρη Ανθούλα                                                                                     Ντέμσιας  Μιχάλης

                                                                                                          Poupard Nathalie

                                                                                                          Πρέντζα Άννα

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

                                                                                                                                                                                                                   

 

 



                               

«ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑΤΑ»

Μαρ 20179

 

«Έχουν οι καιροί νανουρίσματα»

 

Το Μουσικό σχολείο Άρτας, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, υλοποιεί τη σχολική χρονιά 2016-17 το πολιτιστικό πρόγραμμα «Έχουν οι καιροί νανουρίσματα». Στόχος του προγράμματος είναι να διερευνήσουν οι μαθητές το ρόλο και την αξία των νανουρισμάτων, ως στοιχείων της λαϊκής παράδοσης, στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου διαχρονικά και να συνειδητοποιήσουν ότι τα νανουρίσματα συνδέουν τρείς γενιές (γιαγιάδες/παππούδες – γονείς – παιδιά). Επίσης, να αποτελέσουν τα νανουρίσματα ένα ερέθισμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και συνεργασίας.

Για την υλοποίηση του προγράμματος οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου συνεργάζονται με τους μαθητές της Στ’ Τάξης 14 Δημοτικών Σχολείων του νομού που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 επισκέφθηκαν το σχολείο μας οι μαθητές της Στ’ τάξης του 9ου και του Δημοτικού Σχολείου Χαλκιάδων με τους δασκάλους τους. Οι μαθητές, αρχικά ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα σπουδών του μουσικού σχολείου και γνώρισαν από κοντά κάποια από τα μουσικά όργανα. Στη συνέχεια παρακολούθησαν μια σύντομη παρουσίαση για την προέλευση, το ρόλο και τη λειτουργία των νανουρισμάτων, στην πορεία της εξέλιξης του θεσμού της οικογένειας, και έπαιξαν ένα παιχνίδι αναγνώρισης νανουρισμάτων του κόσμου. Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή τους στο μουσικό σύνολο των μαθητών της Α’ Γυμνασίου. Όλοι μαζί οι μαθητές δημιούργησαν ένα φωνητικό σύνολο-χορωδία πλαισιωμένο από το ορχηστρικό σχήμα της Α’ Γυμνασίου και ερμήνευσαν δύο τραγούδια – νανουρίσματα, που θα ακουστούν στην κοινή εκδήλωση Μουσικού Σχολείου – Δημοτικών Σχολείων, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου 2017, παγκόσμια ημέρα οικογένειας.

Ευχαριστούμε τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων για την εξαιρετική παρουσία τους, την καλή τους διάθεση και την άψογη συνεργασία.

 

 

Γιάννης Μόραλης – Μάνος Χατζιδάκις

Νοέ 201613

Την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016, στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς», το Μουσικό Σχολείο Άρτας παρουσίασε ένα αφιέρωμα στο ζωγράφο Γιάννη Μόραλη με τίτλο: «Μόραλης-Χατζιδάκις: διάλογοι τέχνης». Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ζωγράφου και την ανακήρυξη του έτους 2016 ως έτους Γιάννη Μόραλη από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Παρουσιάστηκε η καλλιτεχνική πορεία του μεγάλου εικαστικού από τη γενέτειρά του την Άρτα, στην Αθήνα για σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στη Ρώμη και στο Παρίσι για σπουδές με υποτροφία δίπλα σε σπουδαίους ευρωπαίους εικαστικούς, μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα και τη μακρά εκπαιδευτική θητεία του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Μια πορεία πλούσια καλλιτεχνικά που του εξασφάλισε μια περίοπτη θέση στο καλλιτεχνικό στερέωμα και του χάρισε τον τίτλο του δασκάλου για όλους τους μεταγενέστερους Έλληνες εικαστικούς. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους δημιουργούς της εποχής του. Το Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη, τις ποιητικές συλλογές των οποίων εικονογράφησε, το Μάνο Χατζιδάκι, τα εξώφυλλα των δίσκων του οποίου φιλοτέχνησε και τον Κάρολο Κουν για τις παραστάσεις του οποίου σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια.

mor_xatz_msa 2 mor_xatz_msa 1

mor_xatz_msa 3

Από τη μακρά και δημιουργική συνεργασία με το Μάνο Χατζιδάκι ήταν εμπνευσμένο το μουσικό μέρος του αφιερώματος. Η ορχήστρα και η χορωδία του σχολείου ερμήνευσαν τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι «Όταν έρχονται τα σύννεφα» και «Η παρθένα της γειτονιάς» από το έργο «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», «Το πάρτυ» από την«Οδό Ονείρων», «Το βαλς των χαμένων ονείρων» και τα τραγούδια «Άσπρο περιστέρι», «Κάνε το δάκρυ σου χαρά» και «Χάρτινο το φεγγαράκι» σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, «Μητέρα και αδερφή» και «Μια πόλη μαγική» σε στίχους Μάνου Χατζιδάκι.

mor_xatz_msa 7 mor_xatz_msa 8 mor_xatz_msa 9 mor_xatz_msa 10

Την ευθύνη για την ενορχήστρωση και τη διδασκαλία της ορχήστρας είχαν η κ. Ευθαλία Δημοθεοδώρου και ο κ. Μιχάλης Ντέμσιας και για τη διδασκαλία της χορωδίας η κ. Ειρήνη Κέντρου, εκπαιδευτικοί του σχολείου. Το μουσικό κομμάτι «Το πάρτυ» ενορχήστρωσε ο Σπύρος Σιάννας, ο οποίος αποφοίτησε τον Ιούνιο από το σχολείο μας και τώρα σπουδάζει στο Πολυτεχνείο της Πάτρας. Την επιμέλεια της παρουσίασης και των κειμένων είχε η κ. Άννα Πρέντζα, φιλόλογος του σχολείου.

mor_xatz_msa 6 mor_xatz_msa 5 mor_xatz_msa 4

Ευχαριστούμε το Δήμο Αρταίων για την πρωτοβουλία του στη διοργάνωση του αφιερώματος, τον αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Κώστα Χαρακλιά για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε, την κ. Ειρήνη Καραγεώργου, υπεύθυνη του Δημοτικού Ωδείου, για τη θετική της διάθεση, το Δ.Σ. του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς» για τη φιλοξενία στην αίθουσα, τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της περιοχής μας για την προβολή της παράστασης.

Ευχαριστούμε το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας κ. Ιωάννη Γεωργογιάννη, τον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Ιωάννη Ζαχαρέλο, τους αντιδημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους, τους περιφερειακούς συμβούλους, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας, τους μαθητές μας, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους συμπολίτες μας που παρακολούθησαν το αφιέρωμα.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όλους τους μαθητές που, για μια ακόμη φορά, προσέγγισαν με σεβασμό και αγάπη το έργο των δύο σπουδαίων δημιουργών, δημιούργησαν με το ταλέντο τους μια συγκινητική ατμόσφαιρα και ανέδειξαν την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα της τέχνης στην εκπαίδευση.

mor_xatz_msa 11 mor_xatz_msa 12

«Καμιά φορά ευχαριστείς το θεό που γεννήθηκες…. να γεύεσαι τέτοια πράγματα» Γιάννης Μόραλης.

Εργασία Π4.2: Προσαρμογή περιβάλλοντος εργασίας

Δεκ 20155

Στιγμιότυπο3

« Παλιότερα άρθρα

Σαν σήμερα

 1. 18/12/: Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη
  Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη. Την ημερομηνία αυτή το 1990 υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους». Υπολογίζεται ότι το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στα 150 εκατομμύρια ψυχές, ζουν εκτός της πατρίδας τους.

1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ

1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ

η-τάξη

η-τάξη

Ο καιρός

Ο καιρός

ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ

ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ

η ώρα είναι……

Δεκέμβριος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

http://users.sch.gr/raniap/wordpress/

http://users.sch.gr/raniap/wordpress/


Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων