Πριν από το Πάσχα

Κάλαντα του Λαζάρου

Τα κάλαντα του Λαζάρου ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία και τα τραγουδούσαν κοπέλες διαφόρων ηλικιών ακόμα και κορίτσια τις παντρειάς που ονομάζονταν “Λαζαρίνες”. Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια έξω από τα χωριά για να μαζέψουν λουλούδια που με αυτά θα στόλιζαν το καλαθάκι τους την άλλη μέρα ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες φορώντας ειδική στολή. Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.

Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια,
ἦρθε τῶν Βαγιῶν ἡ ἑβδομάδα.

Ξύπνα Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι,
ἦρθε ἡ μέρα σου καὶ ἡ χαρά σου.

Ποῦ ἤσουν Λάζαρε; Ποῦ ἤσουν κρυμμένος;
Κάτω στοὺς νεκρούς, σὰν πεθαμένος.

Δὲ μοῦ φέρνετε, λίγο νεράκι,
πού ῾ν᾿ τὸ στόμα μου πικρὸ φαρμάκι.

Δὲ μοῦ φέρνετε λίγο λεμόνι,
Πού ῾ν᾿ τὸ στόμα μου, σὰν περιβόλι.

Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια,
ἦρθε ἡ Κυριακὴ ποὺ τρῶν᾿ τὰ ψάρια.

Σήκω Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι,
ἦρθε ἡ μάνα σου ἀπὸ τὴν πόλη,
σοῦ ῾φέρε χαρτὶ καὶ κομπολόι.

Γράψε Θόδωρε καὶ σὺ Δημήτρη,
γράψε Λεμονιὰ καὶ Κυπαρίσσι.

Τὸ κοφνάκι μου θέλει αὐγά,
κι ἡ τσεπούλα μου θέλει λεφτά.

Βάγια, Βάγια καὶ Βαγιῶ.
τρῶνε ψάρι καὶ κολιό.
Καὶ τὴν ἄλλη Κυριακή,
τρῶνε τὸ ψητὸ τ᾿ ἀρνί.

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

Το πρωί του Σαββάτου οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα λαζαράκια.

Υλικά

  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1/4 του φλιτζανιού χλιαρό νερό & 2-3 κ.σ.
  • 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1/4 του φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Κανέλα στη μύτη του κουταλιού
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο
  • Λίγο γλυκάνισο σε σκόνη
  • Μερικά ολόκληρα γαρυφαλλάκια
    Εκτέλεση
  • Διάλυσε σε ένα μπολάκι τη μαγιά στο 1/4 του φλιτζανιου χλιαρό νερό! Πρόσθεσε 1 κ.σ. ζάχαρη και 2 κ.σ. από το αλεύρι και ανακάτεψε καλά να γίνουν ένα
  • Σκέπασε το μπολ με μια μεμβράνη και άφησε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει 15-20 λεπτά
  • Ανακάτεψε τις σταφίδες σε 1 κ.σ. αλεύρι και ζέστανε το υπόλοιπο νερό για να βράσεις μέσα το γλυκάνισο
  • Βάλε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη που απέμεινε, τα μυρωδικά (κανέλα, γαρύφαλλο και γλυκάνισο) και τις σταφίδες και ανακάτεψε
  • Στη συνέχεια πρόσθεσε την μαγιά και ανακάτεψε όλα τα υλικά. Ζύμωσε να πάρεις μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Ρύθμισε προσθέτοντας αλεύρι ή νερό κατά το δοκούν
  • Λάδωσε το μπολ και σκέπασε τη ζύμη με λαδόκολλα αφήνοντας για τουλάχιστον 2 ώρες να φουσκώσει
  • Αφού φουσκώσει μοίρασε σε 5 μπαλάκια. Κράτησε ένα κομμάτι από κάθε ένα και φτιάξε ένα κορδόνι λεπτό
  • Φτιάξε με τα μπαλάκια μακρόστενα ψωμάκια. Κόψε το κορδόνι στη μέση και κόλλησε επάνω από τα φραντζολάκια χιαστί για χέρια
  • Στρογγύλεψε όσο μπορείς το πάνω μέρος και κάρφωσε τα γαρυφαλλάκια ώστε να σχηματίσεις τα μάτια
  • Βάλε τα λαζαράκια στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους, να φουσκώσουν καλά σκεπασμένα με μια πετσέτα για 30′ λεπτά
  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o και άφησε να ψηθούν για μισή ώρα περίπου
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πριν από το Πάσχα

ΑΝΟΙΞΗ! Μύρισε για τα καλά.

Ας φέρουμε την άνοιξη και μέσα στην τάξη.

Δίνουμε χρώμα και καλή…διάθεση μ΄εύκολες χάρτινες  κατασκευές!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΝΟΙΞΗ! Μύρισε για τα καλά.

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο