Απίστευτο: Παπάς «ψέκασε» τον αγιασμό με πυροσβεστικό όχημα στη Λαμία

Λευτέρης Παντέρμος, Β΄ Λυκείου

Εν μέσω της «ρήξης» μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας, με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων και τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19 συνέβη ένα αναπάντεχο γεγονός με ιερέα στην πόλη της Λαμίας.

Πιο συγκεκριμένα, ιερέας από την περιοχή του Λιανοκλαδίου – παραπλανώντας τον Δήμο Λαμιέων – κατάφερε να του παραχωρηθεί πυροσβεστικό όχημα με τον αυλό του οποίου «ράντισε» την παραμονή των Θεοφανείων αγιασμό στους δρόμους της πόλης.

Το ευτράπελο αυτό περιστατικό βιντεοσκόπησε και ανέβασε στο διαδίκτυο πολίτης προκαλώντας ποικίλα ειρωνικά σχόλια από πολλούς, αλλά και την άμεση αντίδραση του Δήμου, όπως και του Ιεράρχη της περιοχής που καταδίκασαν το γεγονός.

Ο Δήμος Λαμίας ανέφερε πως δεν έχει καμία ανάμειξη με τις δράσεις του παπά, ο οποίος (όπως αναφέρει) αιτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021  στο Δήμο την χορήγηση του συγκεκριμένου πυροσβεστικού αυτοκινήτου, για εργασίες καθαριότητας στο προαύλιο του Ιερού ναού. Τονίζει πως πρόκειται για παραπλάνηση των υπηρεσιών του Δήμου, αφού δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συγκεκριμένη χρήση του πυροσβεστικού αυτοκινήτου. Εξαιτίας αυτού, διατάχτηκε ΕΔΕ για να φωτιστούν τα πραγματικά περιστατικά και να καταλογιστούν ευθύνες.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών αποδοκίμασε απερίφραστα το συμβάν, διότι γελοιοποιεί το μυστήριο του Αγιασμού και παραβιάζει τόσο τα υγειονομικά μέτρα όσο και τους εκκλησιαστικούς κανόνες. Για τον λόγο αυτό, προχώρησε στην άμεση μετακίνηση του ιερέα σε ορεινή ενορία της Δυτικής Φθιώτιδας.

Για ποια πανδημία μιλάμε;

Κούρος Μπαϊγγι, Β΄ Λυκείου

 

Ο COVID-19 είναι ένας ιός που πρώτα βρέθηκε στο Γιουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019. Αρχικά το κράτος της Κίνας προσπαθούσε να αγνοεί την ύπαρξη του ιού αλλά τελικά ο COVID-19 πέρασε τα σύνορα της Κίνας και έφτασε στις άλλες χώρες, δημιουργώντας μια πανδημία που ακόμα εξελίσσεται. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Κορονοϊού, είναι το υψηλό επίπεδο μεταδοτικότητάς του, γεγονός που τον κάνει πολύ επικίνδυνο. Οι επιστήμονες δίνουν το γράμμα R στη δυνατότητα των ιών να μεταδοθούν και το R του COVID είναι 3,8. Πιο αναλυτικά κάθε άνθρωπος μπορεί να κολλήσει σχεδόν 4 αλλά άτομα. Πριν όμως ο COVID βγει από την Κίνα, ο καταιγισμός της παραπληροφόρησης και των θεωριών συνομωσίας χτύπησε τις άλλες χώρες και ο ιός που περιέγραψαν ήταν πιο επικίνδυνος από τον αληθινό ιό.

            Το Ίντερνετ και τα ΜΜΕ διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην πανδημία αυτή. Τώρα, σχεδόν όλα γίνονται μέσω Ίντερνετ, όπως τα σχολεία, οι εργασίες, μέχρι και οι αγορές. Η παγκόσμια οικονομία χτυπήθηκε πολύ άσχημα και χωρίς τη δυνατότητα αγοράς μέσω Ίντερνετ, πολλές δουλειές δεν θα επιβίωναν. Επίσης, τα ΜΜΕ με τη συμβολή του Ίντερνετ, μας ενημερώνουν συνεχώς για τις τελευταίες εξελίξεις του ιού και γενικά για την παγκόσμια κατάσταση. Ταυτόχρονα όμως τα ΜΜΕ μπορούν να δημοσιεύουν ανεξακρίβωτες πληροφορίες και είναι το μόνο που δεν χρειαζόμαστε σε μια πανδημία.

            Λόγω της επιθυμίας του λαού να είναι ενήμερος για τις εξελίξεις, τα ΜΜΕ αναγκάζονται να «τρέχουν» για να μας πληροφορούν. Ενώ πολλοί επιδιώκουν τη δημοσίευση των έγκυρων γεγονότων, υπάρχουν οργανισμοί που παραπληροφορούν. Τώρα που πολλές χώρες βρίσκονται σε lockdown, κανείς από το σπίτι του δεν μπορεί να κολλήσει τον ιό αλλά από το σπίτι έχοντας Ίντερνετ οι πληροφορίες εξαπλώνονται. Έτσι, αν δίναμε το γράμμα R στην ταχύτητα της εξάπλωσης των ειδήσεων, σίγουρα η εξάπλωσή τους θα είναι μεγαλύτερη και από τον ίδιο τον ιό. Λόγω του lockdown, έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο να διαβάσουμε κάθε είδος είδησης που είναι στη διάθεσή μας. Κάποιες ειδήσεις μπορούν να μας καθοδηγούν σε διαμαρτυρίες και να προκαλέσουν αναταράξεις που ειλικρινά δεν μας βοηθάνε στη σημερινή περίοδο. Συνήθως τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν τα γεγονότα κοιτάζοντας τα δικά τους συμφέροντα. Γενικά, προσπαθούν να περάσουν στον πολίτη αυτά που εκείνοι πιστεύουν, δημοσιεύοντας αυτά που τους βολεύουν και τους συμφέρουν.

            Ως παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί το γεγονός ότι, πριν από λίγο και στην αρχή της πανδημίας, κάποιοι διαβάζοντας τις ειδήσεις νόμιζαν πως ένα “μαγικό” λεμόνι, θεραπεύει τον ιό και έτσι στην Τουρκία οι άνθρωποι περιμέναν στις ουρές να το αγοράσουν. Υπήρχε ένα σημαντικό ζήτημα σχετικά με το 5G (δίκτυο υψηλής ταχύτητας) και πολλοί το θεωρούσαν την αιτία της πανδημίας. Επιπλέον κατηγορήθηκαν οι Ασιάτες για την εμφάνιση του ιού και υπήρχαν ρατσιστικές αντιδράσεις προς αυτούς.

            Εν κατακλείδι, ο ρόλος του Ίντερνετ και των ΜΜΕ στην πανδημία αυτή δεν είναι συλλήβδην κακή και η καθημερινή μας ζωή ως ένα βαθμό εξαρτάται από το Ίντερνετ. Σήμερα, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας κανόνας που θα περιορίζει τα ΜΜΕ και όλοι μιλάνε για την ελευθέρια του λόγου. Όμως όταν δίνεται υπερβολική ελευθερία στα ΜΜΕ και στον Τύπο, βομβαρδιζόμαστε με κάθε είδος πληροφορίας που οι πιο πολλές δεν έχουν μια έγκυρη βάση. Για αυτό σήμερα, δεν ζούμε μόνο στην πανδημία του COVID-19, αλλά και στην πανδημία της παραπληροφόρησης.

Τα πρότυπα των νέων στην εποχή μας

Μαρία Χατζηκώστα, Β΄ Λυκείου

Στη σύγχρονη εποχή, πρότυπο θεωρείται ένα πρόσωπο ή ένα πράγμα ή και μια κατάσταση που μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για μίμηση. Οι νέοι αποκτούν διάφορα πρότυπα ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχονται. Ποιες είναι όμως οι συνέπειες αυτών των προτύπων και ποια ωφελούν πραγματικά τους νέους;

Καταρχάς τα πρότυπα των νέων πολλές φορές μπορεί να είναι αρνητικά. Πολλοί πολιτικοί συγκινούν πολύ εύκολα τους νέους με αποτέλεσμα να τους ασκούν τεράστια επιρροή και να ενσταλάζουν στην ψυχή τους το φανατισμό, πράγμα που εμποδίζει την ήρεμη και αντικειμενική σκέψη. Επίσης, στον χώρο της τέχνης διακρίνουμε ανθρώπους που θεωρούνται ινδάλματα να ασκούν μεγάλη επίδραση στους νέους γιατί μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα προβάλλουν τον εύκολο πλουτισμό. Επιπλέον υπάρχουν τα αθλητικά πρότυπα. Οι αθλητές εκφράζουν τα όνειρα των νέων για κοινωνική ανάδειξη γιατί στα πρόσωπα τους βλέπουν τον πετυχημένο άνθρωπο.

Κατά λογική αναγκαιότητα επηρεάζουν αρνητικά τους νέους. Και αυτό γιατί σε ατομικό επίπεδο προωθούν σύγχρονες απαξίες. Για παράδειγμα την πνευματική αδράνεια , τον φανατισμό, την προσωπολατρία, τη μαζοποίηση. Επιπροσθέτως αλλοτριώνουν τη βούληση του ατόμου, στερούν την πρωτοβουλία και ακυρώνουν την κριτική σκέψη. Παράλληλα σε πιο ακραίες καταστάσεις μπορούν να παρασύρουν τους νέους σε αμοραλισμό και να τους οδηγήσουν σε εγκληματικές πράξεις.

Ταυτόχρονα εκτός από τα αρνητικά πρότυπα και τις επιπτώσεις τους παρατηρούμε στη σύγχρονη εποχή και θετικά πρότυπα που μπορούν να ωφελήσουν πραγματικά τους νέους.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν άτομα που διαθέτουν κοινωνικές αρετές όπως οι αλτρουιστές, οι φιλάνθρωποι, οι επιστήμονες με τη δράση τους ωφελούν το κοινωνικό σύνολο. Επιπρόσθετα υγιή πρότυπα είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα παγκόσμια προβλήματα όπως οι ειρηνιστές, οι εθελοντές, άτομα με οικολογική συνείδηση. Έπειτα υποδειγματικά πρότυπα αποτελούν αυτά που διακρίνονται από υπευθυνότητα, ολοκληρωμένη προσωπικότητα και που μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ελεύθερων και ευσυνείδητων ατόμων.

Συνοψίζοντας αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τα αρνητικά πρότυπα μπορούν να επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των νέων. Αντίθετα τα θετικά πρότυπα βοηθούν στη καλλιέργεια του εσωτερικού κόσμου. Γι’ αυτό  κρίνεται αναγκαίο τα άτομα από μικρή ηλικία να αποκτήσουν την σωστή παιδεία ώστε να είναι σε θέση να διακρίνουν και να υιοθετούν τα υγιή πρότυπα

Το κίνημα … ορόσημο για το 2020!

Άννα Τζίκα, Β΄ Λυκείου

      Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες ενός απάνθρωπου γεγονότος. Όπως ο διάσημος Τζόρντ Φλόιντ, έτσι και χιλιάδες Αφροαμερικανοί βρήκαν άδικο θάνατο στα χέρια των  Αμερικανών αστυνόμων.  Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως, όπως μία μερίδα ανθρώπων, έτσι και η αμερικανική κυβέρνηση αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα των Αφροαμερικανών πολιτών της, εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τη διεθνή κοινότητα και το ακτιβιστικό κίνημα Black Lives Matter.

      Το Black Lives Matter είναι ένα διεθνές ακτιβιστικό κίνημα το οποίο εκστρατεύει ενάντια στη βία και τον συστημικό ρατσισμό προς τους έγχρωμους. Αυτό το κίνημα πολεμά σχεδόν μία δεκαετία για τα δικαιώματα των μαύρων ανθρώπων στον κόσμο, κυρίως όμως στην Αμερική, όπου οι δολοφονίες μαύρων από λευκούς αστυνομικούς αυξάνονται δραματικά μέρα με τη μέρα.  Παρόλ’ αυτά, λόγω της δολοφονίας του Τζόρτζ Φλόιντ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεσηκώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν για τέτοιες είδους συμπεριφορές ενισχύοντας ακόμη περισσότερο αυτό το κίνημα, μέσα σ’ αυτούς και διάσημοι, οι οποίοι με τη σειρά τους ενθάρρυναν κι άλλους Αμερικανούς πολίτες να συμμετάσχουν στις πορείες που οργάνωσε το κίνημα προκαλώντας κι άλλα προβλήματα στην αμερικάνικη κυβέρνηση.  Εκείνη, προσπαθώντας να αποκρούσει τα αρνητικά σχόλια και τους χλευασμούς της διεθνούς κοινότητας, αλλά και των ίδιων της των πολιτών, προέβη σε ρατσιστικές δράσεις εναντίον των μαύρων πολιτών της, οι οποίες βέβαια εξαγρίωσαν περισσότερο τους διαδηλωτές τεντώνοντας το σκοινί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

              Στα τέλη της δύσκολης χρονιάς που διανύουμε, οι διαδηλώσεις αλλά και οι δολοφονίες αθώων μαύρων πολιτών έχουν μειωθεί αρκέτα λόγω της πανδημίας που βρίσκεται σε έξαρση στην Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και της αλλαγής της αμερικανικής κυβέρνησης. Όμως το πρόβλημα αυτό συνεχίζει να ταλανίζει την αμερικανική κοινωνία η οποία μπορεί να ξανά εξεργεθεί ανά πάσα στιγμή.

Η αλληλεγγύη των μουσικών

Φωτεινή Γιασσά, Β΄ Λυκείου

«Για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι» λέγεται η μεγάλη διαδικτυακή παράσταση που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στις 13 Δεκεμβρίου και μεταδόθηκε από το ηλεκτρονικό site, estage.gr. Σκοπός αυτής της παράστασης ήταν η στήριξη των μουσικών όλης της Ελλάδας αλλά και η μετάδοση αλληλεγγύης και αγάπης σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, όλοι οι τομείς της ψυχαγωγίας έχουν κλονιστεί. Τα θέατρα έχουν κλείσει, οι μουσικές σκηνές έχουν ερημωθεί. Οι μουσικοί και οι ηθοποιοί αδυνατούν να πραγματοποιήσουν ζωντανές παραστάσεις από τα τέλη Φεβρουαρίου. Με αφορμή αυτή την ερημοποίηση του κλάδου, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη αλλά και συντροφικότητα,  πραγματοποίησε μία μεγάλη μουσική συνάντηση με τραγουδοποιούς από όλη την Ελλάδα για να στηρίξει την ελληνική μουσική βιομηχανία. Πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες πήραν μέρος , αφιλοκερδώς, για να υποστηρίξουν τους συναδέλφους τους. Με τις φωνές τους, τις ευχές τους αλλά και τα ζεστά τους χαμόγελα, οι τραγουδιστές μετέδωσαν αγάπη, συναδελφικότητα και συμπόνια  επιδεικνύοντας με αυτό το εγχείρημα την αγωνιστικότητα που έχουν μέσα τους.  Το κοινό με τη σειρά του έδειξε εμφανή ενθουσιασμό καθώς κόπηκαν 4.500 διαδικτυακά εισιτήρια που η αγορά τους θα στηρίξει οικονομικά το ταμείο του συλλόγου. Φυσικά, για την εκτέλεση της παράστασης συνεργάστηκαν τεχνικοί, μουσικοί, τραγουδιστές αλλά και γιατροί και νοσηλευτές, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Είναι γεγονός λοιπόν, πως στις αντίξοες συνθήκες οι άνθρωποι ενώνονται σαν μια γροθιά και ειδικά σε αυτήν την περίοδο που βιώνει όλος ο πλανήτης, η ένδειξη αλληλεγγύης είναι απαραίτητη. Η νέα πραγματικότητα που κυριαρχεί έχει στερήσει από πολλούς εργαζόμενους τη δουλειά τους, από απλούς πολίτες την «ελευθερία» τους και τη δυνατότητα να συναναστρέφονται με φίλους και συγγενείς. Ενώ πολλοί χάνουν τις ελπίδες τους, άλλοι μάχονται για να τους στηρίξουν. Έτσι και η μουσική αυτή παράσταση αποτελεί ένδειξη της μαχητικότητας και της συντροφικότητας των ανθρώπων.  Συνεπώς , απέδειξαν περίτρανα ότι με συνεργασία και αισιόδοξο πνεύμα θα φτάσουμε στο τέλος της δύσκολης διαδρομής και θα εισέλθουμε σε μία νέα κανονικότητα.

 

Το βιβλίο στα χρόνια της… καραντίνας

Μαρίτα Στεφανέλλη, Β΄ Λυκείου

Ακόμη και στην εποχή της πανδημίας, το βιβλίο στάθηκε άξιος σύμμαχος στον άνθρωπο. Δεν θα ήταν υπερβολικό να ειπωθεί ότι ο τίτλος του κλασικού έργου του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» θα μπορούσε, πλέον, να τιτλοφορείται «Το βιβλίο στα χρόνια της…καραντίνας»!

Με αφορμή τη μείωση των δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού, η ψυχαγωγία αντλήθηκε και από το βιβλίο, κυρίως σε σχέση με τη λογοτεχνία. Υπό δυσάρεστες συνθήκες, η ανάγκη για απόδραση από τη ζοφερή καθημερινότητα έγινε επιτακτική. Εξάλλου, ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει για αναπτέρωση του ηθικού, για εύρεση ελπίδας και φωτισμού της ψυχής από ένα βιβλίο; Η καλύτερη συμβουλή, με βάση αυτό το σκεπτικό και τη συγκυρία που βιώνουμε, ανήκει στον συγγραφέα Γκιστάβ Φλομπέρ: «Διάβαζε για να ζήσεις».

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η αξία της φιλαναγνωσίας υποτιμήθηκε και παραμερίστηκε, εξαιτίας της ραγδαίας επικράτησης της τεχνολογίας στη ζωή μας -εποχή εικόνας και ήχου. Όμως, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα καλό βιβλίο στην ψυχή και τον νου παραμένουν διαχρονικά και αδιαμφισβήτητα. Υπάρχουν αμέτρητα είδη κατάλληλα για κάθε εποχή του χρόνου, κάθε διάθεση του αναγνώστη, κάθε έκτασης και τύπου γραφής. Δεν θα ήταν καθόλου άτοπο να χαρακτηριστεί η ανάγνωση γενικά και της λογοτεχνίας ειδικότερα ως ψυχική αναπτέρωση του ανθρώπου. Είναι αυτή η ανεκτίμητη δυνατότητα που παρέχεται στον αναγνώστη να περιπλανηθεί σε φανταστικούς κόσμους, οι οποίοι γεννήθηκαν ως ιδέες στο μυαλό ενός συγγραφέα ή να ταξιδέψει στον χρόνο και τον πραγματικό κόσμο.

Χάρις σε μερικές σελίδες χαρτί κάθε περασμένος αιώνας δεν φαντάζει και τόσο μακρινός, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες και άλλοι λαοί και πολιτισμοί ζωντανεύουν εκ νέου μπροστά στα πνευματικά μάτια του αναγνώστη. Ιστορίες ηρωισμού, θλίψης, χαράς, φιλίας, έρωτα, πόνου και γενικά ολόκληρη η ψυχοσύνθεση κάθε συγγραφέα αντικατοπτρίζεται μέσω των πρωταγωνιστών του, οι οποίοι καταλήγουν πάντα να είναι εγκάρδιοι φίλοι ή εχθροί, συνοδοιπόροι πάντως του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα. Αυτή η έμμεση αλληλεπίδραση συγγραφέα και αναγνώστη είναι κάτι συγκλονιστικό και προσφέρει το ποθούμενο και στις δύο πλευρές: ο συγγραφέας κατακτά την αιωνιότητα μέσα σε ακόμη μια ψυχή και ο αναγνώστης λαμβάνει διδάγματα ζωής, διευρύνει τους ορίζοντές του και γίνεται σοφότερος. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι καταπολεμάται η μοναξιά και την ανάγκη για επικοινωνία , ακόμη και στην τωρινή κατάσταση του υποχρεωτικού εγκλεισμού.

Επιπλέον, η ενασχόληση με ποιοτικά βιβλία βελτιώνει τον άνθρωπο, του μεταλαμπαδεύει αξίες και ιδανικά, τον βοηθά να αποδράσει για λίγο από τα δεσμά της θνητότητας και όλα αυτά περνώντας του βαθύτερα νοήματα, συνήθως χωρίς διδακτισμούς. Βλέποντας τους ήρωες να καταπολεμούν τους φόβους τους για ανώτερους σκοπούς, να θυσιάζονται για τα προσωπικά τους ιδανικά και να ξεπερνούν τα εμπόδια της ζωής, ο αναγνώστης αποκτά θάρρος ˙απαραίτητο χαρακτηριστικό και για την τωρινή κατάσταση της πανδημίας και για όποια άλλη δυσκολία μπορεί να προκύψει μελλοντικά στον δρόμο της ζωής του.

Με λίγα λόγια, όπως η μικρή Λίζελ στην «Κλέφτρα των βιβλίων» σώζει τα βιβλία από την πυρά των ναζί, έτσι και η λογοτεχνία σώζει τον άνθρωπο της εποχής μας από την πνευματική αποτελμάτωση και την γκρίζα καθημερινότητα. Ακόμη και μετά, λοιπόν, από την πανδημία η αξία του βιβλίου θα βρίσκεται εκεί, σε κάθε γωνιά του χώρου και του χρόνου μας, για να μας ανυψώσει πνευματικά, χαρίζοντάς μας γνώση και οδηγώντας μας στην αυτογνωσία, διότι όπως είπε και ο Ισπανός μυθιστοριογράφος Κάρλος Ρουίθ Θαφόν «τα βιβλία είναι καθρέφτες. Βλέπεις μέσα τους μόνο αυτά που ήδη έχεις μέσα σου».

Βάζοντας… τα γυαλιά στον Κορωναϊό

Σουγλάνη Ηλιάννα, Β2

Έκπληξη προκάλεσε η νέα πατέντα του ΑΠΘ. Η μάσκα  συνδυαζόμενη με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ), προστατεύει τόσο τον χρήστη όσο και του γύρω τους, από την μόλυνση του κωροναϊού. Η μάσκα που προβλέπεται να αλλάξει τα δεδομένα όσο αναφορά την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, βρίσκεται ακόμα στην αναμονή για έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η χώρα μας, που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω της έξαρσης την πανδημίας, καλείται να ανακαλύψει αποτελεσματικότερους τρόπους προστασίας των πολιτών και του ιατρικού προσωπικού, από τον COVID-19. Tο Αριστοτέλιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα τα τμήματα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, με επικεφαλείς τους Παναγιώτη Γκιβίση, καθηγητή Ορθοπαιδικής και Χρήστο Αντωνόπουλο, καθηγητή με ερευνητικό αντικείμενο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, έφεραν στο φως μια… καινοτόμα μάσκα για  προστασία στο πόλεμο κατά του ιού. Πέρα από το κωμικό παρουσιαστικό της, η «VITER1 GR», όπως ονομάστηκε, μετατρέπει την παθητική προστασία σε ενεργητικοί, και τον χρήστη από θήραμα σε θηρευτή. Ο εισπνεόμενος αέρας αποστειρώνεται και με την βοήθεια της παραγόμενης αποστειρωτικής ακτινοβολίας UV-C, αποστειρώνει και τον εμπνεόμενο αέρα διασφαλίζοντας την ασφάλεια του χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και οι συμπτωματικοί ασθενής, δεν αποτελούν κίνδυνο στους γύρω τους και το ιϊκό φορτίο δεν αυξάνεται στους χώρους του νοσοκομείου.

«Έχω παρακολουθήσει από την αρχή τις προσπάθειες κατασκευής και λειτουργίας της αναπνευστικής συσκευής και νοιώθω υπερήφανος που δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο. Από την περασμένη Άνοιξη, η ερευνητική μας κοινότητα έχει εστιάσει το έργο της σε ό,τι έχει να κάνει με την υγειονομική κρίση, γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε τον κοινωνικό μας ρόλο και την ανταπόδοση στην Πολιτεία, που στηρίζει το δημόσιο Πανεπιστήμιο», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου με δικαιολογημένη περηφάνια λόγω της παγκόσμιας συνεισφοράς του ΑΠΘ με μία ιδιοφυή εφεύρεση.

Οι διαδικασίες για την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας της φορητής αναπνευστικής συσκευής έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται σύντομα η κυκλοφορία της στα ελληνικά νοσοκομεία. Στον ιδιωτικό τομέα, η εταιρεία BYTOX A.E. έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος και έχει αναλάβει την παραγωγή της συσκευής. Η πατέντα φιλοδοξεί ότι θα πραγματοποιήσει εξαγωγή σε 89 χώρες και έδρα την Θεσσαλονίκη, μετά την πιστοποίηση της από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «καθώς η συσκευή είναι προς χρήση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που εργάζεται σε χώρους με υψηλό μικροβιακό και ιικό φορτίο, είναι η απαραίτητη η έγκριση και η πιστοποίησή της» αναφέρει ο κ. Γκιβίσης.

Ποδαρικό κάνει το 2021 με το τέλος του κορωναϊού: Τα εμβόλια θα βάλουν τέλος στη πανδημία που σαρώνει;

Σοφία Τελωνιάτη, Β2

 

Εμβόλια αναμένεται να έρθουν από τις αρχές κιόλας του νέου έτους στην Ελλάδα. Σε προετοιμασίες βρίσκεται η χώρα μας για την παραλαβή των δυο τύπων εμβολίου και την αρχή του δωρεάν εμβολιασμού σε όλη την έκταση της χώρας με χαρτί προτεραιότητας  για τις ευπαθείς  ομάδες.

Από την δεύτερη κιόλας εβδομάδα του  Ιανουάριου του 2021, καταφανούν 500.000-600.000 δόσεις εμβολίου της Pfizer, ενώ δυο εβδομάδες αργότερα έρχονται 200.000 δόσεις από εμβόλιο της Μoderna. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέτρα έχουν ήδη παρθεί από τις αρχές -14 ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης- για την ασφαλή αποθήκευση των εμβολίων. Ταυτόχρονα ιδιαίτερη προσοχή δείχνουν να λαμβάνουν οι αρχές για την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με σκοπό την ενίσχυση της εμπιστοσύνης για το θέμα του εμβολιασμού.

Αρχικά προβλέπεται να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, έπειτα οι ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα σε κέντρα φροντίδας και στη συνέχεια ταχύτατα ακολουθεί ο υπόλοιπος πληθυσμός. Μάλιστα εκτιμάται ότι αν εμβολιάζονται κάθε μηνά 2 εκατομμύρια πολίτες, μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.

Χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και εθελοντικά κάθε πολίτης θα μπορεί να εμβολιάζεται, κατόπιν ραντεβού, σε ένα από τα 1018  κέντρα της περιοχής σε δυο βάρδιες από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο. Η διαδικασία δεν θα ξεπερνά τα 10 λεπτά, ενώ οι δόσεις είναι δυο, μεταξύ των οποίων μεσολαβούν 30 περίπου μέρες, καθώς και μετά τη δεύτερη δόση θα πρέπει να γίνεται εξέταση αντισωμάτων για να εξεταστεί εάν ο εμβολιασμός ήταν επιτυχής.

Ωστόσο μεγάλη είναι μερίδα πολιτών που εκφράζει ένα δισταγμό σε αυτήν την  γρήγορη κυκλοφορία του εμβολίου. Πολλές είναι οι ερωτήσεις, λογικής φύσεως μεν, που γεννιούνται από τους πολίτες, όπως «Κατά ποσό μπορεί να είναι τα εμβόλια αποτελεσματικά;», «Ποιες είναι οι παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν στο άμεσο αλλά και στο μακρινό μέλλον;», «Πόσο καιρό μπορεί να με προφυλάξει;».

Πάντως, είτε το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό είτε όχι, δεν θα μας επιστρέψει ακόμα στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής μας, αλλά θα μας προσφέρει μια μερική πραγματικότητα στην οποία θα πρέπει ακόμα να είμαστε προσεκτικοί και έτοιμοι για κάθε ανατροπή, καθώς πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν όχι μονό σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, που όμως απαιτούν χρόνο.

 

Ο Ιός της ανεργίας

Λίνα Τρευλάκη, Β2

   Στις μέρες μας, που ο κορονοϊός μεσουρανεί στα ΜΜΕ και γενικότερα στη ζωή μας, άλλα μείζονα θέματα της καθημερινότητάς μας έχουν παραγκωνιστεί. Ένα από αυτά είναι η ανεργία που μαστίζει τις σημερινές κοινωνίες και έχει πάρει κατακόρυφη άνοδο, δεδομένου ότι, λόγω του lockdown, πολλές επιχειρήσεις δεν άντεξαν το οικονομικό βάρος με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κλείσουν και πολύς κόσμος να χάσει την  δουλειά του. Ποιες είναι όμως οι η συνέπειες της ανεργίας στο άτομο ειδικά και στην κοινωνία γενικά;

   Η ανεργία επηρεάζει με πολλούς και ποικίλους τρόπους το άτομο. Η δυσκολία του ατόμου να βρει εργασία τού δημιουργεί ένα αίσθημα κατωτερότητας απέναντι στους συμπολίτες του που εργάζονται. Αισθάνεται ανίκανος να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και θεωρεί ότι ζει παρασιτικά εις βάρος των άλλων. Γι’ αυτό οδηγείται σε ψυχολογικά προβλήματα όπως κατάθλιψη και μοναξιά λόγω της οικειοθελούς ή μη απομάκρυνσής του από τον κοινωνικό του περίγυρο. Οικειοθελούς γιατί το ίδιο το άτομο δεν αισθάνεται άξιο λόγου και συναναστροφής ή μη οικειοθελούς γιατί η ίδια η κοινωνία  αντιμετωπίζει τους άνεργους διαφορετικά, κατηγορώντας τους ότι εκείνοι ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκονται. Επομένως το άτομο παραγκωνίζεται από την κοινωνία και κατ’ επέκταση από την ίδια τη ζωή, αφού μη έχοντας εργασία είναι ουσιαστικά στάσιμο και ανενεργό.

   Ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμα επιπτώσεις της ανεργίας για το άτομο. Παύοντας λοιπόν το άτομο να έχει οικονομική αυτοτέλεια λόγω της οικονομικής του δυσπραγίας του αλλοτριώνεται. Φουντώνει ένα μίσος μέσα του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και αρχίζει να είναι δύσπιστος και να αμφισβητεί πολιτικοκοινωνικές αρχές και αξίες. Εγκολπώνεται παραβατικές συμπεριφορές για να εκφράσει την οργή και την απέχθειά του απέναντι στην κοινωνία. Ακόμα διακατέχεται από πνεύμα ατομικισμού και ιδιοτέλειας με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί αθέμιτους τρόπους για να αναρριχηθεί πατώντας και επί πτωμάτων. Υφίσταται αναμφίβολα τόσο ηθική όσο και πνευματική εξαχρείωση, καθώς καταπνίγεται η δημιουργικότητα και η φαντασία του μην έχοντας πού να την διοχετεύσει αφού δεν εργάζεται.

   Μεγάλος είναι και ο αντίκτυπός της στην κοινωνία. Η κοινωνική συνοχή διασπάται και υπάρχει όξυνση των φαινομένων της παραβατικότητας λόγω του ηθικού μαρασμού του πολίτη. Αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών οπότε οι ανθρώπινες σχέσεις είναι επισφαλείς και δεν βασίζονται σε ευγενή συναισθήματα. Μέσα στο γενικό κλίμα παρακμής διαβρώνεται και ο θεσμός της οικογένειας, καθώς πολλές οικογένειες δεν αντέχουν την οικονομική πίεση με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι σύζυγοι σε διαζύγιο και στην διάλυση της οικογένειας. Πολλοί γονείς δεν μπορούν να αναθρέψουν τα παιδιά τους και έτσι αναγκάζονται να τα δώσουν προς υιοθεσία. Επιπρόσθετα υπάρχει και αύξηση την ενδοοικογενειακής βίας καθώς οι γονείς ξεσπούν τα προβλήματα και το άγχος τους είτε στα παιδιά είτε μεταξύ τους.

   Πλήττονται επίσης και άλλοι τομείς της κοινωνίας σε μεγάλο βαθμό. Μειώνεται το βιοτικό επίπεδο των ατόμων οπότε και της κοινωνίας, δεν πραγματοποιούνται εμπορικές συναλλαγές καθώς το άτομο δεν έχει χρήματα να επενδύσει στην αγορά οπότε η οικονομία καταρρέει. Οι άνθρωποι είναι  τόσο  αφιερωμένοι στην αναζήτηση εργασίας που παραμελούν το οτιδήποτε δεν μπορεί να συμβάλλει σε αυτή. Επομένως παύουν να ασχολούνται με ενέργειες που καλλιεργούν το πνεύμα τους όπως είναι οι τέχνες. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε καιρούς κρίσης δεν πραγματοποιούνται έργα υποδομής, επέρχεται σταδιακή πολιτισμική εξαχρείωση και αναστολή της προόδου. Οι άνεργοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις πολιτικές αρχές και δεν  συμμετέχουν πλέον ενεργά στα κοινά. Δεν διαμορφώνεται έτσι η πολιτική συνείδηση των ατόμων και η κοινωνία χάνει την δύναμή της έναντι άλλων χωρών.

   Συμπερασματικά πρέπει να τονιστεί ότι η ευθύνη αποφυγής των επιπτώσεων της ανεργίας και αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου βαραίνει όλους μας, καθώς δεν θα έπρεπε να υποτιμάμε καμία εργασία δεδομένου ότι όλες προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με κατανόηση τους άνεργους συνανθρώπους μας. Άλλωστε όπως λέει και ο Ιρλανδός συγγραφέας  Τζώρτζ Μπέρναρντ «Ένας άντρας που δεν έχει γραφείο να πάει περνάει μια απίστευτη δοκιμασία».   

Χριστούγεννα με lockdown; Ποια είναι η σκέψη των ειδικών;

Δέσποινα Πάνου, Β2

Εξετάζεται διάλειμμα και άρση του lockdown για να βγει πόρισμα των ειδικών για την τελική απόφαση των Χριστουγέννων.

Ένας από τους ειδικούς, ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μας επισήμανε για άλλη μια φορά ότι τα Χριστούγεννα που έρχονται δεν θα είναι ίδια όπως παλιά. Βέβαια πρόσθεσε ότι θα γίνει ένα μικρό διάλειμμα από τις 14 Δεκεμβρίου αλλά δεν πρέπει να ξεφύγουμε τελείως από τα μέτρα. Κύριος στόχος είναι να βοηθηθεί η οικονομία από τη χριστουγεννιάτικη αγορά και να μπούμε κάπως στο πνεύμα των χριστουγέννων.

Πάντως, εικόνα για το τι θα αποφασίσουν τελικά οι ειδικοί θα έχουμε προς το τέλος της εβδομάδας κι αφού ληφθεί υπόψη ο αριθμός των κρουσμάτων. Πρώτα κύριο μέλημα είναι η προστασία των πολιτών και αργότερα όλα τα υπόλοιπα.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια το λιανεμπόριο, ενώ την εστίαση και τις υπόλοιπες βαθμίδες σχολείων δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ακόμα. Αν εγκρίνει τελικά η κυβέρνηση να γίνει άρση του lockdown θα γίνει σε δύο φάσεις. Δηλαδή, θα ξεκινήσει από τις λιγότερο επιβαρυμένες περιφέρειες και θα ακολουθήσουν –όταν τα κρούσματα μειωθούν και εκεί– οι υπόλοιπες, στις οποίες ανήκει και το νησί μας.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι αυτόν τον μήνα είχαμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, κάτι που δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση. Ειδικά την τελευταία εβδομάδα, ο μέσος όρος των ατόμων που έχαναν τη μάχη για τη ζωή τους ήταν 97, αριθμός που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι ο COVID-19 είναι σαν μία απλή γρίπη .

 

Πηγές:

https://covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/

https://www.kathimerini.gr/society/561177997/ta-senaria-gia-tin-arsi-toy-lockdown/

https://www.skai.gr/news/ygeia/gogos-gkagka-se-skai-mikri-arsi-metron-14-21-dekemvriou

 

 

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων