Η βελτίωση της διδακτικής πρακτικής και η αναζήτηση νέων μορφών διδασκαλίας που στοχεύουν στην βελτιστοποίηση των γνωστικών αποτελεσμάτων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της μαθηματικής εκπαίδευσης. Η αναζήτηση λύσεων στην κατεύθυνση των νέων τεχνολογιών είναι ζητούμενο σύμφωνα με τις απαιτήσεις και εξελίξεις της εποχής και τομέας διερεύνησης.
Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ένα νέο μέσο επικοινωνίας- καθημερινής πρακτικής και επιστημονικής ενασχόλησης που αναπτύχθηκε από τον άνθρωπο και επηρεάζει τον τρόπο σκέψης – συμπεριφοράς – αντίδρασης των ατόμων απέναντι στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά .
Η εφαρμογή και ανάπτυξη εκπαιδευτικών λογισμικών για την διδασκαλία των μαθηματικών αποτελεί μια πρόκληση για τον μαθηματικό κόσμο και αυτό διαφαίνεται από τις αρκετές πιστοποιημένες εφαρμογές που υπάρχουν αλλά και τις προσωπικές προτάσεις και προβληματισμούς μάχιμων εκπαιδευτικών. «Οι εφαρμογές των Νέων Τεχνολογιών βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται και να εντάσσονται στη διδακτική διαδικασία.»(Δημητρακοπούλου, Κόμης :2000). Τα δίκτυα γνώσης μπορούν να προσφέρουν λύσεις απέναντι στα πολυάριθμα προβλήματα που «επιτίθενται» καθημερινά και αναζητούν λύσεις.
Ο τρόπος που μαθαίνουμε είναι καθοριστικός ώστε να διαμορφώσει εκείνες τις αντιλήψεις που αναζητούν το νέο και επιτρέπει στους διδασκόμενους αλλά και στους διδάσκοντες να πειραματιστούν- να αποτύχουν- να διερευνήσουν καταστάσεις – να λύσουν προβλήματα και όχι απλώς να αποστηθίσουν λύσεις για καταστάσεις που ήδη έχουν ολοκληρωθεί. Η παραγωγή νέων ιδεών στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ιδίως του Λυκείου – η προετοιμασία της αναζήτησης και του τρόπου εύρεσης νέων ιδεών είναι σημαντικός παράγοντας στην παγκοσμιοποιημένη (ψηφιοποιημένη) κοινωνία της γνώσης .Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) για μετασχηµατισµό της διδακτικής πρακτικής προς µαθητοκεντρικές, ενεργητικές, διερευνητικές και συνεργατικές μορφές μάθησης έχουν επανειληµµένα επισηµανθεί τόσο σε διεθνές (π.χ. Bransford et al., 2000), όσο σε και ελληνικό επίπεδο (π.χ. Μακράκης, 2000; Κυνηγός 1995).
Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα πεδίο εφαρμογής των νέων ιδεών και ο χώρος των Ν. Τ που φαίνεται να ακολουθούν οι αναπτυγμένες χώρες προσφέρεται για αυτό τον σκοπό .Η ανάπτυξη μαθηματικών εννοιών με την στήριξη κατάλληλα επεξεργασμένου για το σκοπό αυτό εκπαιδευτικού λογισμικού, απασχολεί τους ερευνητές της Μαθηματικής Εκπαίδευσης για περισσότερο από 15 χρόνια. Τα προβλήματα που μελετώνται συνδέονται τόσο με τη νέα λειτουργία της τάξης, όπως και με τη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος επεξεργασίας μαθηματικών καταστάσεων που διαφοροποιείται σημαντικά από την παραδοσιακή διδασκαλία και φιλοδοξεί να δώσει λύσεις στα επιστημολογικά εμπόδια που συναντούν οι μαθητές Οι Ν. Τ όμως δεν μπορούν από μόνες τους να φέρουν αποτελέσματα , αλλά χρειάζονται τον ανθρώπινο παράγοντα , τον εκπαιδευτικό – τον μαθητή – τον ερευνητή μέσα σε μια διαρκή διαδικασία ανατροφοδότησης και αναζήτησης απέναντι στον εφησυχασμό και την αδράνεια.
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι καθοριστικός και όπως αναφέρεται «αυτό που τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτεται όλο και πιο οξύ πρόβλημα είναι η δυσκολία αλλαγής των διδακτικών αντιλήψεων των εκπαιδευτικών, δηλαδή της διδακτικής άποψης και μνήμης»(Τζεκάκη:1994) πιθανώς γιατί μια παλιά γνώση για να ανατραπεί χρειάζεται να βρεθεί σε αντιπαράθεση με καταστάσεις που δεν μπορεί να ανταποκριθεί (Brousseau G:1986). Στο διεθνή χώρο υπάρχουν ήδη σημαντικά ερευνητικά ευρήματα που σχετίζονται με τα δύο παραπάνω στοιχεία. Ωστόσο οι ιδιαιτερότητες όπως και το πλήθος των μαθηματικών εννοιών που προσεγγίζονται στο σχολείο, αλλά και οι ιδιαιτερότητες και το πλήθος των διαφορετικών διδακτικών καταστάσεων που μπορεί να αναπτυχθεί με τη βοήθεια των Η/Υ αφήνει μεγάλα ερευνητικά περιθώρια. Ιδιαίτερα στον ελληνικό χώρο οι ερευνητικές προσπάθειες αν και περιορισμένες αναδεικνύουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί να ενσωματωθεί και να λειτουργήσει ο Η/Υ για τη στήριξη μαθημάτων μέσα στην παραδοσιακή ελληνική τάξη και ιδιαίτερα για τη διδασκαλία των μαθηματικών.