Κε.Πλη.Νε.Τ.    ν.Καρδίτσας

Για τις ελλείψεις σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό

Συγγραφέας: ΚΕΠΛΗΝΕΤ ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ στις 4 Φεβρουαρίου 2014

Επειδή πολλά σχολεία της Πρωτοβάθμιας παραπονιούνται -δικαιολογημένα- για έλλειψη εξοπλισμού ΤΠΕ (Η/Υ, οθόνες, δικτυακός εξοπλισμός κλπ.), ιδίως τώρα που απαιτείται απ’ όλες τις Μονάδες να ενημερώνουν την πλατφόρμα MySchool, έχουμε να προτείνουμε τα εξής:

 α) Εάν υπάρχει διαθέσιμη οθόνη με υποστήριξη HDMI (αρκετά σύγχρονη) ή DVI (δηλ. όχι πάρα πολύ παλιά), τότε, με λιγότερα από 50 ευρώ, μπορεί το σχολείο να προμηθευτεί και να χρησιμοποιήσει το λεγόμενο Raspberry Pi. Ενδεικτικές πληροφορίες παρακάτω:

http://is.gd/Hpc9TS και http://is.gd/Wognus

Το Raspberry PI είναι ένας μικροσκοπικός υπολογιστής που όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του MySchool, για δημιουργία κειμένων, περιήγηση στο διαδίκτυο και άλλες δουλειές γραφείου.

Η θύρα DVI (παλιότερη) πρέπει να βρίσκεται στο πίσω μέρος της οθόνης και είναι έτσι:

DVI

Η θύρα HDMI (πιο σύγχρονη) είναι έτσι:

HDMI

Επίσης –αν δεν υπάρχει HDMI οθόνη– θα χρειαστεί κι ένας προσαρμογέας (adapter) από HDMI σε DVI (~5 ευρώ) που είναι έτσι:

Adapter

Τέλος, απαιτείται και μια μνήμη SDHC των 4-8GB (γύρω στα 5-6 ευρώ κόστος ) και ειδικό καλώδιο τροφοδοσίας (~ 7 ευρώ).

(Σημείωση: Ο εν λόγω Η/Υ μπορεί να συνδεθεί και με απλή τηλεόραση).

 β) Άλλη πρόταση: Υπάρχουν εταιρείες που πωλούν μεταχειρισμένους Η/Υ με το δωρεάν Λειτουργικό Σύστημα Ubuntu Linux σε πολύ χαμηλές τιμές. Μιλάμε για Η/Υ με 1GB RAM, 80GB σκληρό δίσκο κλπ. που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για απλές εργασίες γραφείου. Μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά 1-2 τέτοιες ιστοσελίδες εμπόρων σε όποιον Διευθυντή/ντρια μας το ζητήσει και να υποδείξουμε κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές.

ΚΕΠΛΗΝΕΤ

Τηλ. 2441080340, 80345