Γυμνάσιο Κουτσουρά Λασιθίου: Ένα βραβευμένο για τη δημιουργικότητα του σχολείο με οικολογική συνείδηση!

0

Συγγραφέας: pitarokili | Κατηγορία Ecomobility Οικολογική Μετακίνηση | , στις 09-04-2014

Το Γυμνάσιο Κουτσουρά διακρίθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά στον 11ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό ECOMOBILITY το Σάββατο 5 Απριλίου στο γεμάτο, από τις χαρούμενες φωνές των μαθητών και πλημμυρισμένο από τον ενθουσιασμό των εφήβων, Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.ο πετάλης

1234911_10203477043633597_1985530753_n

 

 

 

 

 

Φέτος η ομάδα των μαθητών της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Κουτσουρά Λασιθίου απέσπασε το 1o Βραβείο Δημιουργίας στην Κατηγορία Εικαστική Έκφραση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό  Οικολογικής Μετακίνησης Ecomobility 2013-2014. Στον αντίστοιχο διαγωνισμό του 2012-2013 η ομάδα της Γ’ τάξης είχε και πάλι αποσπάσει το 1ο Βραβείο Δημιουργίας στην Κατηγορία Ηλεκτρονική Έκφραση. 

Οι μαθητές του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ που εργάστηκαν με όρεξη και ζήλο, προκειμένου να καταφέρουν να συνεχίσουν την περσινή παράδοση και κατάκτηση ενός ακόμη 1ου βραβείου για το σχολείο τους ήταν οι: Τζωρτζίνα Καταξάκη, Μαρία Κωνσταντάκη, Παναγιώτα  Κωτσοβόλου, Εριέτα Μπαγορδάκη Δέσποινα Σφυράκη, Γιώργος Τζοβενάκης, Αλεξάνδρα Τσαμπανάκη, Μάνος Τσαμπανάκης και Μαρία Τσομπανάκη. Οι Υπεύθυνες καθηγήτριες για το συντονισμό και την καθοδήγηση της ομάδας ECOMOBILITY 2013- 2014 ήταν η κα Μεσίγκου Αικατερίνη ΠΕ08 και η κα Ξυλούρη Ελένη ΠΕ09.

ecomobility1Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γυμνάσιο Κουτσουρά, ενά μικρό επαρχιακό σχολείο 100 μαθητών, 20 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα, είναι και φέτος το μοναδικό σχολείο από τη νησιωτική Ελλάδα που συμμετείχε στο διαγωνισμό και επίσης το μοναδικό δημόσιο σχολείο το οποίο διακρίθηκε με βραβείο Δημιουργίας. Συμμετέχει εθελοντικά για 3η συνεχόμενη χρονιά στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την οικολογική μετακίνηση, συνεχίζοντας την καλή αρχή που έκαναν οι ομάδες του Σχολείου με την Υπεύθυνη του προγράμματος κα Πιταροκοίλη Στέλλα ΠΕ19 τις προηγούμενες 2 σχολικές χρονιές.

Η Εκστρατεία ECOMOBILITY – Οικολογική Μετακίνηση διοργανώνεται για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά από το ECOCITY, με τη συνεργασία και τη συστράτευση σημαντικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών.

Στόχος της εκστρατείας είναι ο ερεθισμός των νέων για την προσέγγιση περιβαλλοντικών προβλημάτων της πόλης, η ευαισθητοποίηση τους και η ενεργοποίησή τους στην αναζήτηση λύσεων, με προσανατολισμό στην αλλαγή συμπεριφορών και στην προώθηση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας. Η Εκστρατεία προσφέρει την ευκαιρία στους έφηβους και στον περίγυρό τους, να μάθουν να ζουν προστατεύοντας το περιβάλλον και αναβαθμίζοντας τη λειτουργία των πόλεων. Σε δεύτερο επίπεδο, η Εκστρατεία, στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την απαξίωση και τα προβλήματα που δημιουργούνται από:

  • Την αδιαφορία στις επισημάνσεις των επιστημόνων
  • Την αλόγιστη χρήση των αυτοκινήτων στις μεγάλες πόλεις
  • Την έλλειψη σεβασμού στις αρχές της κοινωνικής συμβίωσης

Το βραβείο το πήρε η ομάδα eco-γιαλός1966901_10203464202232570_530341772_n για τη συγγραφή και εικονογράφηση του «Πετάλη», ενός παραμυθιού για μικρούς και για μεγάλους, όπου ένας μαθητής, ο 10χρονος Ορέστης, μέσα από πολλά προβλήματα, σκέψεις και δυσκολίες κατάφερε να κατασκευάσει ένα δικό του ποδήλατο και μαζί οι 2 τους θα γίνουν η αφορμή να αλλάξει κάπως το χωριό τους και η γύρω περιοχή. Μέσα από τον «Πετάλη» οι μαθητές παρουσιάζουν τα προβλήματα μετακίνησης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής του Κουτσουρά και του Μακρύ Γιαλού, αναδεικνύουν τις ομορφιές φυσικές και αρχαιολογικές του τόπου τους, εφιστούν την προσοχή σε προβλήματα που προκύπτουν από την αλόγιστη χρήση των αιολικών πάρκων και δίνουν τροφή για σκέψη και μελέτη. Επίσης οι μαθητές μέσα από αυτό το συλλογικό τους έργο προτείνουν μέτρα, ρεαλιστικά, με τα οποία μπορούν να λυθούν πολλά από αυτά τα προβλήματα. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές του Γυμνασίου Κουτσουρά αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις του «πολιτισμένου» κόσμου στα χωριά τους.

ecomobility 2Με το βραβείο αυτό, που κέρδισαν οι μαθητές του Γυμνασίου Κουτσουρά, θα συμμετέχουν στην  Οικολογική Κατασκήνωση «ΡΟΔΕΑ» στα Καλάβρυτα την 1η βδομάδα του Αυγούστου μαζί με τις άλλες 3 ομάδες που τους απονεμήθηκαν τα Βραβεία Δημιουργίας Ηλεκτρονικής Έκφρασης, Μουσικής Σύνθεσης και Δραματουργικής Έκφρασης.

Το Βραβείο καλύτερης εργασίας για την Οικολογική Μετακίνηση της περιόδου 2013-14 απονεμήθηκε στην ομάδα μαθητών του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων, που θα συμμετέχουν στην αποστολή του ECOCITY στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο, για να επισκεφθούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα γραφεία των δικτύων NGOs European Environmental Bureau και το Transport& Environment.

Ηράκλειο, 09/04/2014

Πιταροκοίλη Στέλλα

Καθηγήτρια Γυμνασίου Κουτσουρά,

αποσπασμένη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση