27 Ιανουαρίου Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
Ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε η 27 η Ιανουαρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1 η Νοεμβρίου 2005. Με το συγκεκριμένο ψήφισμα καλούνται τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας.
Το ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης έχει ως θέμα του το γκραφίτι επί της οδού Μιχαήλ Καλού στον Βαρδάρη και απεικονίζει την ζωή ενός Εβραιόπουλου εκείνης της εποχής. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, το μικρό παιδί παίζει ανέμελο πριν τον ερχομό ενός Γερμανού αξιωματικού που τον οδηγεί στην μαύρη σελίδα της ιστορίας, το Άουσβιτς.
Την έλεγαν Έρικα. Ρώτησε αν είμαστε ταξιδιώτες. Της απάντησα πως επιστρέφαμε μετά από ένα σεμινάριο δύο εβδομάδων στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, και είπε με λαχτάρα ότι πάντα ήθελε να κάνει αυτό το ταξίδι αλλά δεν είχε ποτέ αρκετά χρήματα για να πραγματοποιήσει το όνειρό της.
Πρόσεξα πως φορούσε στο λαιμό της μια χρυσή αλυσίδα με το άστρο του Δαβίδ και πρόσθεσα ότι στην επιστροφή μας από το Ισραήλ, ταξιδέψαμε στην Αυστρία και σταματήσαμε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν. Η Έρικα είπε πως εκείνη είχε φτάσει κάποτε μέχρι την πύλη του Νταχάου, αλλά δεν βρήκε το κουράγιο να μπει μέσα.
Κι έπειτα μου είπε την ιστορία της…”
(Από τον πρόλογο της συγγραφέως)
Η απάντηση των παιδιών στην ερώτηση, τι θα έπαιρναν μαζί τους αν ξαφνικά τους ζητούσε κάποιος να φύγουν από το σπίτι τους.
Ο ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΙ
Από τότε που ήμουν μικρός είχα μια απορία:
Πώς γίνεται ένα ζώο τόσο δυνατό όσο ο ελέφαντας του τσίρκου να κάθεται αλυσοδεμένος σ’ ένα τόσο δα ξυλαράκι, καρφωμένο στην άμμο;
Ο “Αλυσοδεμένος Ελέφαντας” είναι μία από τις δημοφιλέστερες ιστορίες του Χόρχε Μπουκάι, όπου ο διάσημος αργεντινός ψυχίατρος εξηγεί -για πρώτη φορά στα πολύ μικρά παιδιά- το λόγο για τον οποίο ζούμε όπως ζούμε και τη δυνατότητά μας να αλλάξουμε, φτάνει να το θελήσουμε…
Όπως ο ελέφαντας της ιστορίας, έτσι και όλοι εμείς παραμένουμε υποσυνείδητα δεμένοι με τις ψυχολογικές μας αλυσίδες από την πιο τρυφερή μας ηλικία, τραυματίζοντας την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας.
Στη φάση της ανάπτυξης, το συνεχές “ΜΗ” καταλήγει ολέθριο για την ανάγκη μας να ανακαλύψουμε και να εξερευνήσουμε τον παιδικό μας κόσμο, και φράσεις όπως: “Δεν τα κάνουμε αυτά στην οικογένειά μας”, “Δεν αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσεις”, “Κανείς δεν τα κατάφερε σ’ αυτό που πας να κάνεις”, καταπνίγουν κάθε δημιουργική διάθεση. Πώς μπορεί κανείς να αντιδράσει;
Σε συνεργασία με τον φίλο του και διάσημο αργεντινό ζωγράφο και εικονογράφο Γκούστι, ο Μπουκάι προσαρμόζει αριστοτεχνικά την ιστορία του δημιουργώντας ένα παιδικό βιβλίο που μπορεί να προβληματίσει, να απελευθερώσει και να συγκινήσει τους πιο ευαίσθητους αναγνώστες: τα παιδιά
Bansky -Child Soldier
Το συγκεκριμένο έργο δημιουργήθηκε στο Λος Άντζελες το 2011. Ο Bansky είναι γνωστός καλλιτέχνης του δρόμου γνωστός για την τέχνη του στένσιλ.
Μεταφέρει ηχηρά πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα μέσω της τέχνης του.
Το παιδί στρατιώτης αναφέρεται στο φαινόμενο των παιδιών στρατιωτών, μια τραγική πραγματικότητα σε περιοχές του κόσμου που που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις.
Καταδεικνύει την απώλεια της αθωότητας και τις φρικαλεότητες του πολέμου.
Μετά από προσεκτικότερη εξέταση, μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι το νεαρό αγόρι περιβάλλεται από πολύχρωμα λουλούδια και πεταλούδες. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι παραδοσιακές μεταλλικές σφαίρες από το αυτόματο όπλο έχουν αντικατασταθεί από πολύχρωμα κραγιόνια…
Ευρύτερα, καθώς αυτό το έργο βρίσκεται στο Λος Άντζελες και έγινε σε μια εποχή που οι ΗΠΑ έσπασαν ρεκόρ όσον αφορά τη βία και τους θανάτους μέσω όπλων, πρέπει να θεωρηθεί ως μια ισχυρή δήλωση κατά των όπλων και για τον έλεγχο των όπλων στις ΗΠΑ. …
” Ειρήνη” Γ. Ρίτσος

Εἰρήνη εἶναι ἡ μυρουδιὰ τοῦ φαγητοῦ τὸ βράδυ,
τότε ποὺ τὸ σταμάτημα τοῦ αὐτοκινήτου στὸ δρόμο
δὲν εἶναι φόβος,
τότε ποὺ τὸ χτύπημα στὴν πόρτα
σημαίνει φίλος,
καὶ τὸ ἄνοιγμα τοῦ παραθύρου κάθε ὥρα
σημαίνει οὐρανός,
γιορτάζοντας τὰ μάτια μας
μὲ τὶς μακρινὲς καμπάνες τῶν χρωμάτων του,
εἶναι εἰρήνη.
Εἰρήνη εἶναι ἕνα ποτήρι ζεστὸ γάλα
κι ἕνα βιβλίο μπροστὰ στὸ παιδὶ ποὺ ξυπνάει,
τότε ποὺ τὰ στάχυα γέρνουν τό ῾να στ᾿ ἄλλο λέγοντας:
τὸ φῶς, τὸ φῶς
καὶ ξεχειλάει ἡ στεφάνη τοῦ ὁρίζοντα φῶς,
εἶναι ἡ εἰρήνη.