Περιβαλλοντική Ομάδα Λυκείου Ευαγγελικής

Κατηγορίες:

Κατηγορίες

Αναζήτηση

Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ετικέτες

Blogroll

Παρουσίαση του προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής σε εκδήλωση του σχολείου (9/5/2011)

Tην παρουσίαση PowerPoint θα βρείτε εδώ
Παναγιώτης Ρέππας, Υρώ Τσόπελα, Μυρτώ Χατζηχρήστου, (Β3)

Αποτελέσματα της σχολικής έρευνας

Βαθμολογία για τις υπηρεσίες καθαριότητας ανά δήμο (1-10,με άριστα το 10) :
Αγία Βαρβάρα : 8
Άγιος Δημήτριος : 6,33
Άλιμος : 7
Αργυρούπολη : 6
Βούλα : 6,5
Καλλιθέα : 6,5
Νέα Μάκρη : 4
Νέα Σμύρνη : 7
Νέος Κόσμος : 5
Παλαιό Φάληρο : 6,9
Παπάγου : 7,33
Πετρούπολη : 7
Σαλαμίνα : 2

2.Ποσοστό ερωτηθέντων που συμμετέχει στην ανακύκλωση : 90,48%

3.Ποσοστό ερωτηθέντων που γνωρίζει ποιος είναι ο φορέας χρηματοδότησης του συστήματος των μπλε κάδων : 7,14%

4.Ποσοστά λανθασμένων απαντήσεων στην ερώτηση «Ποια από τα υλικά που έχουν δοθεί είναι ανακυκλώσιμα;» :

Εφημερίδες : 80,95%
Καμένες Λάμπες : 14,3%
Μπαταρίες : 2,38%
Σπασμένα Τζάμια : 28,57%

5.Ποσοστό ερωτηθέντων που έχουν επίγνωση για το ποσό απορριμμάτων που καταναλώνουν ημερησίως στο σπίτι τους : 26,19%

6.Ποσοστό ερωτηθέντων που γνωρίζουν αν είναι δυνατόν να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα από τα σκουπίδια : 85,71%

7.Ποσοστό ερωτηθέντων που θα ήταν πρόθυμο να πληρώσει περισσότερα δημοτικά τέλη για περισσότερη καθαριότητα : 45,24%

8.Τόπος Ταφής απορριμμάτων (κατάλληλη σύμφωνα με τη γνώμη των ερωτηθέντων) :

Ανατ. Αττική : 2,38%
Γραμματικό : 4,76%
Δυτ. Αττική : 2,38%
Ελληνικό : 2,38%
Εργοστάσια : 2,38%
Κερατέα : 16,67%
Καπανδρίτι : 2,38%
Λιόσια : 2,38%
Μάνδρα : 2,38%
Μεσόγεια : 4,76%
Σύνταγμα : 4,76%
Σχιστό : 2,38%
Εκτός πόλης : 4,76%
Εξαρτάται : 4,76%
Καμία : 9,52%
Δεν γνωρίζω : 30,95%

Μυρτώ Χατζηχρήστου και Ελίνα Πολίτη (Β3)

Ερωτηματολόγιο έρευνας

Το ερωτηματολόγιο διαμορφώθηκε από την Περιβαλλοντική Ομάδα, προκειμένου να αποτυπωθούν οι αντιλήψεις τοι κοινού σχετικά με τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.
Ερωτήθηκαν οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών κατά την προσέλευσή τους στο σχολείο για την επίδοση της βαθμολογίας α’ τετραμήνου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και θα ανακοινωθούν σύντομα.
Μπορείτε να δείτε το ερωτηματολόγιο με κλικ ΕΔΩ

Κομποστ-νετ

http://kallithea.hua.gr/compost.net/

δίκτυο ανταλλαγής γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων και υπολειμμάτων

Ομάδες αποβλήτων, πως τα διαχειριζόμαστε σήμερα;

Τα σκουπίδια είναι μέρος της ζωής μας. Η ευημερία δημιουργεί τόνους σκουπιδιών. Οι κύριες ομάδες αποβλήτων είναι τα αποχετευτικά απόβλητα, τα στερεά απόβλητα και τα δηλητηριώδη απόβλητα. Τα ανθρώπινα απόβλητα αποτελούν μέρος των αποχετευτικών. Σε αυτόν τον τομέα έχουν γίνει πάρα πολλές και εκτενείς εργασίες. Η επεξεργασία αποβλήτων μπορεί να χωριστεί σε τρεις ομάδες: πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή επεξεργασία. Όσο μεγαλύτερη επεξεργασία δέχονται τα απόβλητα, τόσο πιο δαπανηρά γίνονται. Όμως το υπόλοιπο νερό παρουσιάζει επίσης λιγότερη ρύπανση.
Τα στερεά απόβλητα περιλαμβάνουν προϊόντα των αυτοκινήτων, μπουκάλια, κουτιά, κονσέρβες, χαρτί και πλαστικά .Αυτά τα προϊόντα δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία μας καθώς η διάθεσή τους πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μην ρυπαίνει το περιβάλλον. Τα τελευταία απόβλητα που εξετάσαμε είναι τα δηλητηριώδη απόβλητα που περιλαμβάνονται ο αμίαντος, ο υδράργυρος και ο μόλυβδος. Είδαμε μεγάλα προβλήματα με αυτά τα συστατικά τα τελευταία χρόνια. Συσσωρεύονται σε ιστούς οργανισμών συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Όταν οι ποσότητες τους γίνονται αρκετά μεγάλες εμφανίζονται προβλήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν εμφανίζονται τα προβλήματα είναι πολύ αργά για να τα αντιμετωπίσουμε.
Οι μέθοδοι της απόθεσης στερεών αποβλήτων περιλαμβάνουν τις χωματερές, τους χώρους υγειονομικής ταφής, τη λιπασματοποίηση και την αποτέφρωση. Κάθε μία από τις μεθόδους έχει τα πλεονεκτήματά της. Κάθε μέθοδος απόθεσης πρέπει να χρησιμοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε τα απόβλητα να αποβάλλονται με τρόπο που να αποτρέπεται η ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ιωάννα Χαρδαλούπα (Β3)

Περιβάλλον-σημερινή κατάσταση και μέτρα προστασίας

Βίντεο με αρκετές πληροφορίες και εικόνες:

 http://www.dailymotion.com/video/xgnm9h_yyyyyyyyyy_shortfilms 

Οδυσσέας Σαουάχνι (Β3)

Τι λέει ο νόμος για τη διαχείριση αποβλήτων;

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν 1650/1986 (ΦΕΚ 160), η διαχείριση των στερεών αποβλήτων πρέπει να πληροί τρεις προυποθέσεις:
α) να μη δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον και ενοχλήσεις από θόρυβο ή δυσοσμίες
β) να μην προκαλείται υποβάθμιση στο φυσικό περιβάλλον και σε χώρους που παρουσιάζουν ιδιαίτερο οικολογικό,πολιτιστικό και αισθητικό ενδιαφέρον και
γ) να παράγονται πρώτες ύλες και να μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή επαναχρησιμοποίησή τους.

 Επίσης, σε κάθε περιφέρεια της χώρας ιδρύεται ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΦοΣΔΑ), στον οποίο ο κάτοχος των στερεών αποβλήτων τα παραδίδει και δεν τα πετά ανεξέλεγκτα, ενώ οποιοσδήποτε παράγει ή κατέχει στερεά απόβλητα που είναι επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον, πρέπει να τηρεί σχετικό βιβλίο.

 Δήμητρα Χαρδαλούπα (Β3)

Η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων στην Ελλάδα

Ο σχεδιασμός της διαχείρισης αστικών στερεών απορριμμάτων (ΑΣΑ) στην Ελλάδα χρονολογείται από το 1996, οπότε ξεκίνησε με νομοθετική πρωτοβουλία (ΚΥΑ_1) η προσπάθεια σε επίπεδο νομαρχιών για την εξάλειψη των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Το 2000 θεσμοθετήθηκε ο Εθνικός Σχεδιασμός (KYA_2) και προβλέφθηκε η δημιουργία 124 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), εκ των οποίων 70 στην Ηπειρωτική Ελλάδα, 11 στην Κρήτη και 43 στα υπόλοιπα νησιά. Το 2003 θεσπίστηκε η υποχρέωση σύνταξης Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), θέτοντας ως προθεσμία το τέλος του 2005 (KYA_3). Τα ΠΕΣΔΑ εξειδικεύουν τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού, θέτουν στόχους σε περιφερειακό επίπεδο και προβλέπουν τα έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τα επόμενη έτη.

Βιβλιογραφία

  • ΚΥΑ_1.  69728/824/96 (ΦΕΚ 358Β/17-5-96)
  • ΚYA_2.  14312/1302 (ΦΕΚ 723 Β’/9-6-2000) και 26469/1501/Ε103 ΦΕΚ 864 Β’/1-7-2003,
  • KYA_3. 50910/2727 ΦΕΚ 1909 Β’/22-12-2003.

Γιάννης Γράψας (συντονιστής καθηγητής)

Για την Ιστορία της Διαχείρισης Απορριμμάτων (Παρίσι)

Ιστορία
Για πολύ καιρό στο παρελθόν, οι άνθρωποι πετούσαν τα απορρίμματά τους στη φύση διότι πίστευαν ότι θα τα αφομοιώσει. Ό,τι δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως τροφή ζώων, καιγόταν, θαβόταν ή χρησιμοποιούνταν σαν λίπασμα.
Αστική Ανάπτυξη
Με την ανάπτυξη της αστικοποίησης, ο φυσικός κύκλος διακόπηκε. Για σχεδόν 1000 χρόνια, οι άνθρωποι ζούσαν σε πόλεις με «φτωχή» καθαριότητα και υγιεινή. (Ρίψη και συσσώρευση σκουπιδιών στο δρόμο)
Πρώτα Μέτρα Αντιμετώπισης της κατάστασης
Πρόβλημα δυσοσμίας εξαιτίας της συσσώρευσης σκουπιδιών σε δημόσιους χώρους, με αποτέλεσμα το 1185, ο Philippe Auguste διέταξε να φτιάξουν δρόμους και να δημιουργήσουν κανάλια και τάφρους για να καθαριστούν ορισμένες συνοικίες του Παρισιού. Από το Μεσαίωνα και μετά, ακολούθησαν πολλά βασιλικά διατάγματα (και δημοσιεύτηκαν), ζητώντας από τους πολίτες να καθαρίζουν τους δρόμους και να μεταφέρουν τα σκουπίδια έξω από τα τείχη της πόλης. Αλλά, οι κάτοικοι συνέχισαν να ρίχνουν τα απορρίμματά τους στον Σηκουάνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί η επιδημία της πανούκλας.
Στον 19ο αιώνα
Η δημόσια υγιεινή αποτελούσε ένα θέμα που απασχολούσε πραγματικά τους πολίτες. Δίκτυα πόσιμου νερού έκαναν σταδιακά την εμφάνισή τους. Οι μεγάλες πόλεις οργανώθηκαν για να καταπολεμήσουν τη διάδοση των σκουπιδιών. Το 1884, ο νομάρχης Eugene Poubelle ανάγκασε τους Παριζιάνους να χρησιμοποιούν ένα ειδικό κάδο για να βάζουν τα σκουπίδια τους, ο οποίος βρισκόταν έξω από τα σπίτια τους, έτσι ώστε να μην είναι σκορπισμένα στο δρόμο, πριν μαζευτούν από τις δημόσιες υπηρεσίες. Τότε καθιερώθηκε από τους Παριζιάνους η χρήση του δοχείου «Poubelle».
Συλλογή.
Η συλλογή των οικιακών απορριμμάτων αναπτύσσεται στις πόλεις αλλά επειδή η διαχείριση των σκουπιδιών δεν υπόκειται ακόμη στην εθνική νομοθεσία, κάθε δήμος διαχειρίζεται το θέμα ανάλογα. Το Παρίσι κάνει την αρχή και οργανώνει τη συλλογή των απορριμμάτων. Τα απόβλητα (dechets που ονομάζονται «gadoue») συλλέγονται σε καροτσάκια (οχήματα που έσερναν άλογα) και μεταφέρονται σε κέντρα διαχείρισης.
Επεξεργασία Αποβλήτων
Από το 1896, το Παρίσι αξιοποιεί τα κέντρα επεξεργασίας απορριμμάτων, με αποτελεσματικό τρόπο, τα οποία ονομάζονται κέντρα αλέσματος και αποτέφρωσης. Τέσσερα εργοστάσια αλέσματος επιτρέπουν τη μετατροπή θρυμματισμένων απορριμμάτων σε ένα λίπασμα που ονομάζεται «Poudro». Οι εργάτες, εφοδιασμένοι με γάντζους, τραβούν τα σκουπίδια σε ένα όχημα διανομής. Στη συνέχεια διαχωρίζουν τα παλιοσίδερα, τα πήλινα και τις λαμαρίνες. Οι ρακοσυλλέκτες μαζεύουν τα χαρτιά, τα κουρέλια, τα κόκαλα και τα κουτιά.Τα απορρίμματα εκκενώνονται στον χώρο αλέσματος. Οι εργάτες τα τραβούν στη χοάνη που βρίσκεται πάνω από κάθε μηχανή άλεσης. Μετά το άλεσμα γίνεται ένα είδος κοπριάς που θα χρησιμοποιηθεί από τους αγρότες ως λίπασμα για τα φυτά.Τα σκουπίδια που δεν μπορούν να μετατραπούν σε λίπασμα, καταστρέφονται μέσα στους κλίβανους του κέντρου καύσης, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Οι εργάτες γεμίζουν με σκουπίδια τα ‘στόμια’ σίτισης των κλιβάνων. Τρυπημένες πόρτες στο μπροστινό μέρος του κάθε φούρνου, τους επιτρέπουν να απλώσουν τη ‘μάζα’ των σκουπιδιών και να αφαιρέσουν τη σκουριά. Η αποτέφρωση θα παράγει ατμό και ηλεκτρισμό.

Ελίνα Πολίτη (Β3)

Ευρωπαϊκό Νομικό Πλαίσιο Ανακύκλωσης Αποβλήτων

Η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Νομικού Πλαισίου Ανακύκλωσης Αποβλήτων στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του έτους 2010.
Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση αποβλήτων αναπτύχθηκε τα τελευταία 35 χρόνια. Κάθε χρόνο 2 δισεκατομμύρια τόνοι αποβλήτων παράγονται στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ελλάδα κάθε κάτοικος παράγει 441 χλγ. αποβλήτων ετησίως. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δημιουργία κοινωνίας ανακύκλωσης με συγκεκριμένους σκοπούς:
– Τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων·
– Την ανακύκλωση των αποβλήτων·
– Τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από τη διαχείριση αποβλήτων.

Στην Ελλάδα υπήρχαν μέχρι πρότινος 2.626 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ), αλλά από το 2005 άρχισε η αποκατάστασή τους.

Συμπέρασμα : Ο τομέας της ανακύκλωσης παρόλο που είναι πολύ ευαίσθητος είναι λιγότερο ικανοποιητικά ανεπτυγμένος από πολλούς άλλους τομείς. Για το λόγο αυτό πρέπει να επιτευχθούν τα παρακάτω:
1. Να ενημερωθεί το κοινό για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης
2. Να εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες στη διαχείριση των αποβλήτων
3. Να υπάρξει σχετική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία
4. Να αξιοποιηθούν κονδύλια που διατίθενται για την πολιτική στη διαχείριση των αποβλήτων.
Γενικό συμπέρασμα : Η Πολιτεία πρέπει να ενεργήσει άμεσα για να βελτιώσει τις συνθήκες της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των αποβλήτων.

Φιλιώ Κωνσταντινίδη (Β2)