Το «νέο σύστημα» εισαγωγής στην Τριτοβάθμια σε 15+1 ερωτήσεις

  1. Μετράνε οι προφορικοί μου βαθμοί;
    Όχι. Η συμμετοχή της ενδοσχολικής επίδοσης του υποψήφιου στη Γ΄ Τάξη έχει απαλειφθεί εντελώς.
  2. Τι μετράει;
    Μόνο οι γραπτοί βαθμοί σου στις πανελλήνιες στα 4 ή τα 5 μαθήματα που θα εξεταστείς.
  3. Πώς μετράνε αυτοί;
    Ξεχωριστά για το κάθε πεδίο (αν δηλώσεις και δεύτερο πεδίο), αθροίζονται οι 4 γραπτοί βαθμοί του πεδίου και μετράνε κατά 80% σε εκείνο το πεδίο. Επιπλέον, 13% μετράει ο γραπτός βαθμός του πρώτου και 7% ο γραπτός βαθμός του δεύτερου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας ανά πεδίο. Έτσι, ο συνολικός συντελεστής του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας απογειώνεται στο 33% και του δεύτερου στο 27%.
  4. Δηλαδή, αν δηλώνω 2 πεδία, θα έχω 2 διαφορετικά σύνολα «μορίων»;
    Ακριβώς!
  5. Άρα αν στο «5ο μάθημα» δεν πάω καλά, αυτό θα επηρεάσει μόνο το «2ο πεδίο» κι όχι και τα δύο.
    Ακριβώς! Και όχι μόνο· δεν πρόκειται να επηρεάσει ούτε το απολυτήριό σου (δες παρακάτω).
  6. Κι αν μια σχολή είναι σε 2 πεδία, από ποιο σύνολο μορίων θα μετρηθεί αν τά ’χω δηλώσει και τα δύο;
    Από αυτό που έχεις τα περισσότερα μόρια.
  7. Και με τα ειδικά μαθήματα τι γίνεται;
    Ισχύει ό,τι κι ως τώρα. Τα μόρια τους προστίθενται με συντελεστή 2 στα 12 (16,67%)[1], ή 1 στα 11 (9,09%)[2] στα υπόλοιπα μόρια. Φυσικά, αλλάζουν, αντίστοιχα, και οι υπόλοιποι συντελεστές: της τετράδας μαθημάτων από 80% σε 8 στα 12 (75%), ή 8 στα 11 (72,73%), του 1ου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας από 13% σε 1,3 στα 12 (10,83%), ή 1,3 στα 11 (11,82%) και του 2ου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας από 7% σε 0,7 στα 12 (5,83%), ή 0,7 στα 11 (6,36%).
  8. Και το «10%»; Υπάρχει ακόμα;
    Ναι, για ένα χρόνο μόνο, πλέον.
  9. Άλλαξε κάτι άλλο;
    Ναι. Πλέον δεν υπάρχει η περιβόητη «Βεβαίωση Πρόσβασης». Άλλαξε όνομα, λέγεται πια Βεβαίωση Συμμετοχής, και έχει γραπτούς βαθμούς και μόρια για το 1 ή τα 2 πεδία όπου συναγωνίζεσαι. Κι έχει ισχύ ένα χρόνο.
  10. Ενδοσχολικό απολυτήριο; Εξακολουθεί να υπάρχει;
    Διάκριση ανάμεσα σε ενδοσχολικά και μη απολυτήρια δεν υφίσταται πλέον (δες παρακάτω).
  11. Και τελικά θα δώσω πανελλήνιες πριν τις ενδοσχολικές;
    Ναι, αυτό εγγυήθηκε με Δελτίο Τύπου ο Υπουργός. Μένει να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες των εξετάσεων. Βέβαια, οι ενδοσχολικές θα είναι διαρκείας· 14 μαθήματα: 8 γενικής παιδείας, 1 επιλογής, και 5 κατεύθυνσης (δες παρακάτω).
  12. Άρα δεν θα είμαι απόφοιτος ακόμα όταν δίνω πανελλήνιες;
    Όχι. Παρότι το αντίθετο υπαγόρευε ο νόμος.
  13. Μπορεί, δηλαδή, να περνάω σε κάποια σχολή, αλλά να μην παίρνω απολυτήριο;
    Μαθηματικά, ναι, είναι πιθανό, αλλά πρακτικά, πολύ λιγότερο (δες παρακάτω).
  14. Και αν συμβεί;
    Τότε δεν εισάγεσαι σε σχολή, κι έρχεσαι το Σεπτέμβριο για εξετάσεις απόλυσης. Αν δεν τα καταφέρεις, επανέρχεσαι την επόμενη χρονιά για απολυτήριες εξετάσεις.
  15. Και οι καθηγητές τώρα τι προφορικούς βαθμούς θα βάζουν;
    Αυτούς που υπαγορεύει η παιδαγωγική κι η επαγγελματική τους συνείδηση. Πιο ελεύθερα από πριν, πιο αντικειμενικά ίσως, αφού ό,τι βάλουν δεν επηρεάζει τη διαδικασία εισαγωγής.
  16. Και τι είναι αυτό το «παρακάτω» που μου λες να δω;
    Από φέτος, όλοι οι μαθητές εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα που έχουν γραπτή εξέταση -συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δίνουν στις πανελλήνιες- ενδοσχολικά. Ο βαθμός σε όλα τους τα μαθήματα στο απολυτήριο προκύπτει κατά 50% από την προφορική τους επίδοση στα 2 τετράμηνα και κατά 50% από την επίδοσή τους στην ενδοσχολική γραπτή εξέταση. Όλοι οι μαθητές, είτε συμμετέχουν, είτε όχι, στις πανελλήνιες, παίρνουν τον ίδιο τύπο απολυτηρίου που είναι απολύτως αποσυνδεδεμένο από τις πανελλήνιες εξετάσεις.

 

ΥΑ Αριθμ. Φ.253/193309/Α5/27-11-2015: Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις Γενικού Λυκείου του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄/2013), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

N.4351/2015: Bοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις (άρθρο 40)

Ένταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων στα Επιστημονικά Πεδία του άρθρου 3 του Ν. 4327/2015 (ΦΕΚ 50 τ. Α΄) και συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων (Φ.253/85476/Α5/28-05-2015)

 

[1] 2 στα 12 (16,67%):

  • Ο μέσος όρος βαθμολογίας στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ και στο ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για τα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Γραφιστικής-εισαγωγική κατεύθυνση Γραφιστικής, Γραφιστικής- εισαγωγική κατεύθυνση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΤΕ (Ζάκυνθος) – εισαγωγική κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΤΕ, Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
  • Ο μέσος όρος βαθμολογίας στην ΑΡΜΟΝΙΑ και στον ΕΛΕΓΧΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ για τα τμήματα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης, Μουσικών Σπουδών
  • Η βαθμολογία στην αντίστοιχη ξένη γλώσσα για τα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
  • Ο μέσος όρος βαθμολογίας σε 2 εξετασθείσες ξένες γλώσσες -ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ή ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ- για το τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Παν/μίου
  • Ο μέσος όρος βαθμολογίας από τις δοκιμασίες στα αθλήματα για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

[2] 1 στα 11 (9,09%):

  • Η βαθμολογία στα ΑΓΓΛΙΚΑ για το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Παν/μίου Πειραιά
  • Η βαθμολογία σε μία από τις ξένες γλώσσες ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ή ΙΤΑΛΙΚΑ για τα τμήματα Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Διοίκησης Επιχειρήσεων-εισαγωγική κατεύθυνση Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.)
  • Η βαθμολογία στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ για το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Παν/μίου Ιωαννίνων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *