Ρώσοι φοιτητές και φοιτήτριες στο σχολείο μας

Την Τετάρτη 18 Απριλίου είχαμε μία διαφορετική επίσκεψη στο σχολείο μας, υποδεχόμενοι φοιτητές και φοιτήτριες του μεταπτυχιακού προγράμματος «Επικοινωνία στο θρησκευτικό παιδαγωγικό πολιτισμό» της Παιδαγωγικής Σχολής του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου Άγιος Τύχων της Μόσχας*. Η ρωσική αποστολή πραγματοποιούσε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κρήτη από τις 12 έως τις 22 Απριλίου, με επικεφαλής την καθηγήτρια κ. Ντιβνογκόρτσεβα. Το πρόγραμμά τους περιελάμβανε διαλέξεις για την ιστορία του πολιτισμού και της παιδαγωγικής στην Ελλάδα, εκδρομές, προσκυνήματα σε μοναστήρια, καθώς και επισκέψεις σε εκπαιδευτικά κέντρα και ιδρύματα. Μαζί τους σε ρόλο διερμηνέως,  αλλά και άτυπου ξεναγού, ήταν η δρ. Τατιάνα Μπορίσοβα, που μένει πολλά χρόνια στην πόλη μας.

Η επίσκεψη αποτέλεσε μια αξέχαστη εμπειρία τόσο από τη πλευρά των μαθητών και καθηγητών του σχολείου, όσο και για την ξένη αποστολή. Δίνουμε αμέσως τον λόγο στους τελευταίους, μεταφράζοντας πρόχειρα από το σχετικό τμήμα του ιστότοπού τους:

Η έκτη μέρα της πρακτικής ήταν αφιερωμένη σε μια επίσκεψη στο Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου. Μετά την υποδοχή και τη συζήτηση με τον διευθυντή [και το σύλλογο διδασκόντων], ήμασταν προσκεκλημένοι στην αυλή, όπου οι μαθητές του σχολείου χόρεψαν για μας ελληνικούς δημοτικούς χορούς με τη συνοδεία τραγουδιών. Από τη μεριά μας, ανταποκριθήκαμε και ανταποδώσαμε σύντομα, τραγουδώντας στα ρωσικά και προσκαλώντας τους οικοδεσπότες μας να παίξουν ρωσικά λαϊκά παιχνίδια με χορευτικά στοιχεία, κάτι που έγινε με πολύ ενθουσιασμό και χαρά από τους Έλληνες φίλους μας. Μετά από αυτό το φιλικό πολιτιστικό πρόγραμμα, πήγαμε σε μια τάξη όπου μιλήσαμε με τον καθηγητή των Θρησκευτικών του σχολείου, τον ρωτήσαμε ενεργά ερωτήσεις, εξοικειωθήκαμε με τα βιβλία των θρησκευτικών, μελετήσαμε το μάθημα της ημέρας, δεχθήκαμε και απευθύναμε ερωτήσεις στους μαθητές και δώσαμε απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές.

Κατά την αποχώρηση της ρωσικής αποστολής για την επιστροφή της στη Μόσχα, μία έκπληξη τους περίμενε. Τους δίνουμε πάλι τον λόγο:

Στο τέλος του ταξιδιού μας, στο αεροδρόμιο, μας περίμενε μια έκπληξη – ο διευθυντής του Πειραματικού Λυκείου μαζί με μαθητές ήρθαν να μας αποχαιρετήσουν. Μαζί τους, στο αεροδρόμιο κρατούσαν λαϊκά όργανα, και ερμήνευσαν τραγούδια και χορούς για εμάς. Τούτη η εικόνα του αποχωρισμού αποτέλεσε μια έκφραση ελπίδας για μελλοντικές συναντήσεις,  στην Κρήτη, ή στη Μόσχα. Είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάπου αλλού έχουμε φίλους που σκέπτονται, νιώθουν, ζουν όπως εμείς, ότι έχουμε πολλά κοινά και ότι έχουμε κάτι να μάθουμε ο ένας από τον άλλο.

Όσοι λάβαμε ενεργά μέρος στη συνάντηση αυτή, δεν θα μπορούσαμε να εκφράσουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας από το παραπάνω απόσπασμα. Καλή αντάμωση!

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Κατηγορίες: Ηλεκτρονική έκδοση, Σχολικές Δραστηριότητες, φιλοξενία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.