Ο Εγκέλαδος χτυπάει την πόρτα! Πώς θα προφυλαχτούμε;

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε τρίωρη ενημερωτική διάλεξη και συζήτηση για το φαινόμενο του σεισμού και τους τρόπους προφύλαξης από αυτόν, με τίτλο Μέτρα αυτοπροστασίας από το σεισμό.

20171115_120615

Φωτ.: Μαρία Πιτσάκη

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την ομάδα πολιτικής προστασίας του σχολείου μας και την Ομάδα Εθελοντών ΠΡΟΤΕΚΤΑ Ηρακλείου, με βασική προσκεκλημένη ομιλήτρια την κ. Άννα Λίβα, εθελόντρια της ομάδας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν όλα τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας: μαθητές και μαθήτριες, και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Αρχικά, αναπτύχθηκε το φαινόμενο του σεισμού, τα είδη του, τα επίπεδα στα οποία διακρίνεται η ένταση και η καταστροφικότητά του, ενώ τονίστηκε πόσο μεγάλη σημασία έχει το εστιακό του βάθος. Δόθηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα για μεγάλες καταστροφές του παρελθόντος που πλήγωσαν την οικονομία και τις κοινωνίες ολόκληρων χωρών.

Στη συνέχεια, αναλύθηκαν οι τρόποι προφύλαξης από ένα σεισμό, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και αντιδράσεων, αποφάσεων και ενεργειών κατά την εκδήλωσή του και μετά από αυτόν. Το θέμα εξετάστηκε και για την περίπτωση που βρισκόμαστε σε κάποιο εσωτερικό χώρο – κτίριο, στο σπίτι ή σε δημόσιο ή άλλο χώρο, και για την περίπτωση να μας βρει ένας σεισμός στο ύπαιθρο. Ακόμη, έγινε αναφορά στο πώς θα λειτουργήσουμε αν πρέπει να φροντίσουμε και για κάποιο συνάνθρωπό μας με αναπηρία, ο οποίος δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες αντίδρασης με εμάς.

20171115_123800

Φωτ.: Μαρία Πιτσάκη

Η εκδήλωση είχε χαρακτήρα βιωματικό και ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στην ομιλήτρια και το κοινό. Μαθητές και καθηγητές είχαμε την ευκαιρία να προβληματιστούμε πάνω σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία και αυτοπροστασία από το σεισμό και πήραμε απαντήσεις στις απορίες μας, χάρη στην πλούσια εμπειρία της ομιλήτριας. Στο τέλος έγινε άσκηση εκκένωσης κτιρίου με εικονικό σεισμό.

Οι δραστηριότητες πολιτικής προστασίας του σχολείου θα συνεχιστούν και με άλλες εκδηλώσεις προς όφελος της σχολικής κοινότητας.

Οι Εθελοντές ΠΡΟΤΕΚΤΑ Ηρακλείου (Ε.Π.Η.) είναι σωματείο που ανήκει από το 2012 στο μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης το έχουν συμπεριλάβει στον σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Τα μέλη του Σωματείου έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, με εκπαιδευτές από φορείς όπως ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, κ.α.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Κατηγορίες: Ηλεκτρονική έκδοση, Σχολικές Δραστηριότητες. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.