Παγκρήτιο Μαθητικό Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια

Η 19η Νοεμβρίου ήταν για φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων. Η ημέρα αυτή, τρίτη Κυριακή κάθε Νοεμβρίου, καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, και το 2005 θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ ο παγκόσμιος χαρακτήρας της. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να θυμηθούμε και να τιμήσουμε έμπρακτα τα εκατομμύρια νεκρών και τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα, φροντίζοντας και διεκδικώντας περισσότερα μέτρα για την οδική ασφάλεια όλων μας. Σχεδόν 4.000 άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στους δρόμους, ενώ οι ζωές για πολλούς περισσότερους αλλάζουν δραματικά. Στο πλαίσιο αυτό στη χώρα μας το σχολικό έτος 2017-2018 αποτελεί σχολικό έτος οδικής ασφάλειας.

Για τη φετινή ημέρα, μαζί με πλήθος άλλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 το Παγκρήτιο Μαθητικό Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια, στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι, στο πλαίσιο μάλιστα της συμπλήρωσης 50 ετών από την ημέρα των εγκαινίων της. Το συνέδριο είχε πανηγυρικό τόνο καθώς σκοπός του ήταν η σύνταξη της Πρώτης Διακήρυξης για τη Ζωή παρουσία θρησκευτικών, στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, και είχε την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης και του Δήμου Πλατανιά. Την ανακήρυξη του σχολικού έτος 2017-2018 σε σχολικό έτος οδικής ασφάλειας επρόκειτο να πραγματοποιήσει αυτοπροσώπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το δημόσιο πένθος, ωστόσο, για τα θύματα των πλημμυρών της Δυτικής Αττικής ματαίωσε την επίσκεψη αυτή, ενώ η ανακήρυξη έγινε με μήνυμα που απέστειλε.

Στο συνέδριο συμμετείχαν δύο σχολεία από την πόλη μας· το Γενικό Λύκειο Νέας Αλικαρνασσού και το σχολείο μας, το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, συνολικά με είκοσι τρεις μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης των δύο σχολείων.

Στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου τα δύο λύκεια παρουσίασαν εργασίες, που είχαν εκπονήσει κατά την διάρκεια των προηγούμενων μηνών, οι οποίες εντυπωσίασαν τους συνέδρους και τους επισήμους για την πρωτοτυπία και την αρτιότητά τους. Το Λύκειο Νέας Αλικαρνασσού παρουσίασε την ταινία μικρού μήκους με τίτλο: «Τάδε ΈΦΗ: Ουδέν κακόν αμιγές καλού» με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις Σουμέλα Μελετλίδου και Ελένη Μπενέκου, ενώ το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Μαρίνα Τουπογιάννη και Άννα Τσακιρέλη, παρουσίασε το σποτ με τίτλο: «Η Ζωή Δεν Είναι Παιχνίδι», το οποίο στη συνέχεια σχολίασαν οι μαθητές.

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, με αφετηρία κοινής περισυλλογής τη ρήση του Αποστόλου Παύλου «Όλα μου επιτρέπονται, αλλά εγώ δεν θα εξουσιασθώ και δεν θα υποδουλωθώ σε τίποτα που να προσβάλλει την αξιοπρέπειά μου και να απειλεί τη ζωή μου», μαθητές και μαθήτριες από όλη την Κρήτη διακήρυξαν την ανάγκη ευαισθητοποίησης, επαγρύπνησης και αφύπνισης των συνειδήσεων των σημερινών μαθητών και αυριανών πολιτών, ώστε να λειτουργούν μέσα στο κοινωνικό σύνολο ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες που σέβονται την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια. Ακόμη δήλωσαν την αναγκαιότητα υλοποίησης μίας σειράς μέτρων που στοχεύουν να σταματήσουν τους θανάτους και τους τραυματισμούς από τα τροχαία.

Τις αποστολές των δύο σχολείων της πόλης μας συνόδευσαν επίσης οι Διευθυντές τους, κ.κ. Μανόλης Μηλάκη και Δημήτρης Καλυκάκης, η κα Έφη Πασπαλάκη, γονέας, και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, κα Αγγελική Ζαχαράτου, καθώς οι δράσεις των δύο λυκείων πρόκειται να ενταχθούν στα προγράμματα Αγωγής Υγείας για το σχολικό έτος 2017-2018, και τον θεματικό άξονα «Κυκλοφοριακή Αγωγή».

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Κατηγορίες: ειδήσεις, Ηλεκτρονική έκδοση, μαθητικές δημιουργίες, Σχολικές Δραστηριότητες, Φωτογραφίες. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.