Τα Σάββατα των λεμονιών

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στην Πλατεία Ελευθερίας η ομάδα Lemon Rangers έστησε τον πάγκο της και ξεκίνησε να πουλάει χειροποίητες λεμονάδες και πορτοκαλάδες… Όχι, δεν τρελάθηκαν. Απλώς εργάζονταν στα πλαίσια του προγράμματος “Citrus Saturday”…

Μα τί είναι το Citrus Saturday…

Πολλοί από εσάς σίγουρα θα αναρωτιέστε! Είναι ένα εμπειρικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το UCL (University College London) που στοχεύει στην εκμάθηση των επιχειρηματικών ικανοτήτων των νέων σε όλο τον κόσμο. Κάπως έτσι, έφτασε και στο σχολείο μας.

citrussaturday

Με την βοήθεια της καθηγήτριάς μας, κυρίας Άννας Διπλάρη, και έπειτα από κάποια σεμινάρια με τον κύριο Stefano Iellamo, η πρώτη ομάδα ξεκίνησε την δική της ημερήσια  «μίνι-επιχείρηση» και ακολούθησε η δεύτερη μία εβδομάδα μετά.

Η ομάδα ονομάστηκε The Lemon Rangers με μέλη πέντε μαθήτριες της Α’ Λυκείου. Τα κορίτσια ήταν:

  • Η Ευτυχία Τραχανά
  • Η Γωγώ Σαλκιντζή
  • Η Μαρία Πλαΐτη
  • Η Ειρήνη Φραγκούλη
  • Και η Εύα Σκουραδάκη

citrussaturday6

Η δεύτερη ομάδα, ονόματι Lemonitors, αποτελούνταν από τους:

  • Θανάση Πυλιώτη
  • Ραφαέλα Πατεράκη
  • Εύα Παγωνίδη
  • Λυδία Νταλαμπέκη
  • Γιώργο Κουκουτσάκη

lemonitors

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 9:30 π.μ. και τελείωσε στις 3:30 μ.μ λόγω των καιρικών συνθηκών. Καθόλη τη διάρκεια, πολλοί ήταν οι μαθητές από το Λύκειο μας που έσπευσαν να βοηθήσουν τις συμμαθήτριές τους αγοράζοντας τους χυμούς αλλά και άλλοι τόσοι  περαστικοί πλησίασαν από περιέργεια και έπειτα αγόρασαν τους χυμούς για να ξεδιψάσουν.

Οι Lemon Rangers μας μίλησαν για αυτήν την εμπειρία.

  • Πως αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο Citrus Saturday; Τι ήταν αυτό που σας ενθουσίασε περισσότερο;

Αρχικά, δεν ενθουσιαστήκαμε και πολύ με την ιδέα να πουλάμε λεμόνια, αλλά μόλις μας είπε η καθηγήτρια ότι θα φτιάξουμε ομάδες και πως εμείς οι ίδιοι θα παρασκευάσουμε την λεμονάδα, μας κίνησε το ενδιαφέρον. ‘Ετσι, αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος, γιατί σκεφτήκαμε πως θα περνούσαμε καλά και ταυτόχρονα θα μαθαίναμε και κάποια πράγματα σχετικά με  τη διαχείριση μιας “μικρής επιχείρησης”.

  • Ο κόσμος ήταν δεκτικός στο να ενημερωθεί  και να αγοράσει τις λεμονάδες σας;

Παρά τις σχετικά κακές καιρικές συνθήκες ο κόσμος ήταν ιδιαίτερα δεκτικός στο να ενημερωθεί και να αγοράσει λεμονάδες. Αυτό εντυπωσίασε τόσο εμένα όσο και την υπόλοιπη ομάδα, καθώς περίμενα οτι οι άνθρωποι θα ήταν αρνητικοί και δεν θα αγόραζαν τα προϊόντα μας.

  • Υπήρξε κάποιο περιστατικό κατα τη διάρκεια της ημέρας που είτε σας έκανε να νιώσετε άσχημα ή άβολα είτε να γελάσετε επειδή σας φάνηκε αστείο;

Ναι, ένας κύριος μεγάλος σε ηλικία μας παρήγγειλε ένα χυμό. Τον πήρε και  έφυγε χωρίς να πληρώσει. Κατά τη γνώμη μου, νομίζω πως το έκανε επίτηδες και γνώριζε ότι δεν είναι δωρεάν αφού βιάστηκε να τρέξει μόλις έπιασε τον χυμό. Αυτό μας έκανε να νιώσουμε αρκετά περίεργα…

Επίσης, αυτό που μας έκανε περισσότερη εντύπωση, ήταν η αντίδραση ενός περαστικού. ‘Οταν είδε, λοιπόν, τον πάγκο μας, πλησίασε και μας ρώτησε τί κάνουμε εδώ και από ποιο σχολείο είμαστε. Εμείς του εξηγήσαμε χαμογελώντας και έπειτα περιμέναμε να μας παραγγείλει ένα χυμό. Αλλά, όχι! Εκείνος «μούτρωσε», μας γύρισε την πλάτη  και έφυγε χωρίς να πει κουβέντα. Μας φάνηκε πολύ αγενές και μας ενόχλησε, αλλά δεν το αφήσαμε να  χαλάσει όλη τη μέρα μας.

  • Ήταν δύσκολη η διαχείριση μιας «μίνι-επιχείρησης» ;

Όχι ακριβώς δύσκολη… Απλώς, το άγχος ήταν πάρα πολύ. Αντιμετωπίσαμε και κάποια μικρά πρόβληματα μια ήμερα πριν πραγματοποιήσουμε την δράση όσον αφορά τις ποσότητες των προϊόντων που θα αγοράζαμε, όποτε αγχωθήκαμε. Πιστεύω, όμως, ότι η καλή συνεργασία που είχαμε και η σωστή καθοδήγηση και απο την κ. Διπλάρη έκανε αυτή την διαδικασία ακόμα πιο εύκολη.

  • Είστε ευχαριστημένες από την επίδοση σας;

Ναι είμαστε ευχαριστημένες με την επίδοσή μας, μιας και καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτές τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και να έχουμε σημαντικό κέρδος.

  • Ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε στις επόμενες ομάδες; Θα παροτρύνατε κι άλλους μαθητές να ασχοληθούν  με το Citrus Saturday;

Φυσικά και θα παρότρυνα όλους τους μαθητές να ασχοληθούν με το Citrus Saturday. Είναι μια εξαιρετική εμπειρία που θα έπρεπε όλοι να αποκτήσουν. Στις επόμενες ομάδες θα έλεγα να βρουν ένα ρυθμό, ποιος θα στύβει, ποιος θα κρατάει το ταμείο, να έχουν οργάνωση και να προσπαθήσουν όλα τα μέλη να δουλέψουν ισάξια.

  •  Τι αποκομίσατε τελικά από αυτήν την εμπειρία; Θα το ξανακάνατε;

Εκτός ότι εμβαθύναμε περισσότερο στον τομέα της επιχειρηματικότητας και γνωρίσαμε πως να διευθύνεις μια μίνι εταιρεία πιστεύουμε πως  το μεγαλύτερο όφελος για εμάς είναι ότι δεθήκαμε περισσότερο  μεταξύ μας. Χρειάστηκε να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε μαζί αλλα είχαμε εξαρχής ως κύριο σκοπό μας να περάσουμε καλά. Εννοείται πως αν μας δινότανε η ευκαιρία ξανά να ακολουθήσουμε κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα,θα το κάναμε!

citrussaturday2

Παρόμοιες , βέβαια, ήταν και οι απαντήσεις των “Lemonitors”

  • Πως αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο Citrus Saturday;

Στην αρχή δεν είχαμε σκεφτεί να λάβουμε μέρος, αλλά τελικά το αποφασίσαμε γιατί, οι περισσότεροι από εμάς, θέλουμε στο μέλλον να ασχοληθούμε με την επιχειρηματικότητα και ποιος καλύτερος τρόπος απο αυτό το προγραμμα; Επίσης, από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε πως θα διασκεδάζαμε κατά τη διάρκειά του.

  •  Τι ήταν αυτό που σας ενθουσίασε περισσότερο;

Περισσότερο μας ενθουσίασε η όλη ιδέα. Να πουλάμε λεμονάδες και πορτοκαλάδες. Πάντοτε το βλέπαμε στις ταινίες και σκεφτόμασταν «γιατί να μην γίνεται και εδώ;». Να, τελικά που έγινε. Γενικώς ήταν μια καταπληκτική εμπειρία κατά την οποία δουλέψαμε μεταξύ μας πολύ…

  • Πως έγινε η επιλογή της ομάδας σας; Είχατε καλή συνεργασία μεταξύ σας;

Τα μέλη της ομάδας μας τα επιλέξαμε εμείς με δική μας προτίμηση. Η συνεργασία ήταν πολύ καλή, καθώς ο  καθένας μας προσπάθησε να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

  • Τώρα που «γευτήκατε» τι εστί επιχείρηση, θα θέλατε να ασχοληθείτε με ένα παρόμοιο επάγγελμα;

Μας άρεσε πολύ η εμπειρία, αλλά ο στόχος μας δεν είναι ένα τέτοιο επάγγελμα… Προς το παρόν τουλάχιστον. Τώρα, αν αλλάξει κάτι στην πορεία, ακόμη δεν το γνωρίζουμε…

citrussaturday1

  •  Ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε στις επόμενες ομάδες; Θα παροτρύνατε κι άλλους μαθητές να ασχοληθούν  με το Citrus Saturday;

Μια συμβουλή που θα θέλαμε να δώσουμε στις άλλες ομάδες είναι η προσεκτική προετοιμασία και οργάνωση. Είναι βασικοί παράγοντες για την λειτουργία -και συνεπώς το καλό αποτέλεσμα-  μιας ομάδας. Το Citrus Saturday αποτέλεσε μια αξέχαστη εμπειρία που είχε τόσο θετικές όσο και αρνητικές πτυχές. Οι δυσκολίες κυμαίνονταν κυρίως σε οργανωτικό επίπεδο παρά σε συνεργατικό. Βέβαια,  εκείνη τη στιγμή παρουσιάστηκαν κάποιες απρόοπτες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Θεωρούμε το Citrus Saturday Organization ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο εκμάθησης της επιχειρηματικότητας στα αρχικά στάδια.  Συνεπώς για κάποιον που ενδιαφέρεται για τέτοιους τομείς μία ανάλογη εμπειρία θεωρείται απαραίτητη.

  • Τι αποκομίσατε τελικά από αυτήν την εμπειρία; Θα το ξανακάνατε;

Ήταν μια διδακτική εμπειρία, μια προσπάθεια οργάνωσης μιας μικρής επιχείρησης μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, που αναμφισβήτητα θα επιχειρούσαμε ξανά! Επίσης, ενισχύεται και το ομαδοσυνεργατικό πνεύμα, καθώς πολλές υποχρεώσεις απαιτούσαν την απασχόληση σχεδόν όλων των μελών της ομάδας. Θετικός παράγοντας είναι, επίσης, ότι είχαμε την ευκαιρία να συναναστραφούμε με τους συμμαθητές μας πέρα από τα πλαίσια του σχολείου. Επιπλέον, θα μπορούσε κανε;iς να επισημάνει ότι η επικοινωνία με αλλούς ανθρώπους που έρχονταν για να αγοράσουν -αν και απλή- ήταν πολύ ιδιαίτερη.

citrussaturday3

Μέσα από τα μάτια των δύο πρώτων ομάδων, είδαμε πως έμοιαζε στα μάτια τους αυτή η δράση. Ακολούθουν μερικές ακόμα ομάδες που θα πουλήσουν τους χυμούς τους μετά την περίοδο των Αποκριών. Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοεφημερίδα του σχολείου μας για περισσότερα…

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Κατηγορίες: Ηλεκτρονική έκδοση, μαθητικές δημιουργίες, Σχολικές Δραστηριότητες. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.