Ημερίδα στο CSD

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 23 μαθητές από τη Β΄ και Γ΄ Τάξη, με τη συνοδεία δύο καθηγητών τους, επισκέφτηκαν το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, για να παρακολουθήσουν την προγραμματισμένη ενημερωτική ημερίδα για Μαθητές Λυκείων.

csd050Όπως κάθε χρόνο, φτάσαμε πρώτοι, λίγο πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης στις 9:00, και είμαστε για 35 λεπτά στο άδειο Αμφιθέατρο Β του Τμήματος. Οπότε, περιμέναμε…

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Τμήματος Άγγελο Μπίλα με θέμα «Ο κόσμος του Τμήματος της Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης». Ακολούθησε ο χαιρετισμός από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Δημήτρη Πλεξουσάκη, καθώς και η παρουσίαση της ερευνητικής του περιοχής, των Πληροφοριακών Συστημάτων. Ακολούθησαν παρουσιάσεις από καθηγητές του Τμήματος:

  • Γεώργιος Παπαγιαννάκης: «Γραφικά Υπολογιστών»
  • Γιάννης Τσαμαρδίνος: «Αναλύοντας Έναν Ωκεανό Από Δεδομένα»
  • Κώστας Στεφανίδης: «Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή»
  • Μανόλης Κατεβαίνης: «Από τη σχεδίαση απλών μικρών υπολογιστών στη σχεδίαση των μελλοντικών Ευρωπαϊκών Data Centers με εκατομμύρια επεξεργαστικούς πυρήνες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης», με μια μικρή παρουσίαση της εταιρείας KALEAO από τον κύριο μηχανικό ηλεκτρονικών της εταιρείας Γιάννη Βελεγράκη.

Η ώρα ήταν 11:20 και κάναμε ένα μικρό διάλειμμα 15 λεπτών. Ακολούθησε η επίδειξη τεχνολογιών της Επιστήμης Υπολογιστών στους χώρους και τα εργαστήρια του Τμήματος.

Ξεκινήσαμε από το Εργαστήριο Ψηφιακής Σχεδίασης του πρώτου έτους, του καθ. Μ. Κατεβαίνη, με θέμα «από τους διακόπτες στους αποκωδικοποιητές, τις μνήμες, και τους απλούς μικρούς υπολογιστές. Ακολούθησε η επίδειξη «Τρισδιάστατα Ηχητικά Περιβάλλοντα» από την ομάδα του καθ. Μουχτάρη.

Συνεχίσαμε με την «Γραφική υπολογιστών και τρισδιάστατα περιβάλλοντα» από το εργαστήριο του καθ. Παπαγιαννάκη.

Η επόμενη επίδειξη αφορούσε την «Παρακολούθηση και κατανόηση ανθρώπινων κινήσεων με βάση την οπτική πληροφορία» από την ομάδα του καθ. Αργυρού.

Μετά από το εργαστήριο του καθ. Στυλιανού είχαμε τις επιδείξεις «Πλαστελίνη φωνής» και «Πρόσεχε πώς μιλάς!», σε μικρότερη διάρκεια από πέρσι, πάντως.

Ακολούθησαν τα ρομπότ του καθ. Τραχανιά, στο «Παίζοντας με τα ρομπότ». Το είχαμε δει και σε μεγαλύτερη διάρκεια το Σεπτέβριο στη Βραδιά Ερευνητή, όπου και είχαμε συμμετάσχει.

Στο «Εικονικό δοκιμαστήριο ρούχων» του εργαστηρίου του καθ. Στεφανίδη, διασκεδάσαμε αρκετά, παρόλο που περιμέναμε τη διεπαφή χρήστη περισσότερο απροβλημάτιστη.

Προτελευταία επίδειξη ήταν το «Ελάτε να πειραματιστούμε με δίκτυα» της ομάδας του καθ. Τραγανίτη και Δημητρόπουλου.

Στην επίδειξη «Λογισμικό συστημάτων για μικρά συστήματα – σχεδιασμός, υλοποίηση, και διασκέδαση με Lego (για μεγάλα παιδιά)» του καθ. Μπίλα, είδαμε ρομποτάκια όπως αυτά που έχουμε στον όμιλο στο σχολείο. Μάλιστα μέρος της επίδειξης έκανε ο Μιχάλης Βαρδουλάκης, παλιός απόφοιτος του σχολείου μας.

Γενικά ήταν μια ευχάριστη μέρα που ξεκίνησε κουραστικά. Διασκεδάσαμε, χαρήκαμε που συναντήσαμε παλιούς μαθητές του σχολείου μας, μαζί με τον Μιχάλη, το Νίκο Σαλούστρο και το Σταύρο Δαγκαλάκη, που ξεκίνησε και το μεταπτυχιακό του στο Τμήμα.

Να και πώς αξιολόγησαν οι ίδιοι οι μαθητές την εμπειρία αυτή.

Και του χρόνου!

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Κατηγορίες: Ηλεκτρονική έκδοση, Σχολικές Δραστηριότητες, Φωτογραφίες. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.